Hallássérültek, 1983 (34. évfolyam, 1-12. szám)

1983-02-01 / 2. szám

1383. FEBRUAR FEBRUÁRI JÓTANÁCSUK: A második műszak munkáját megkönnyíti, ha ülve vasalunk. Ehhez magasabb székre van szükségünk, amely az üzletekben kapható (otthon is barkácsolha­tunk). Megoldhatjuk azzal is, ha rendes székre két ülőpárnát he­lyezünk, így jóval magasabb lesz. Ha ülve vasalunk, nem fáradunk el annyira, mint az álldogálás­­ban. Közben hallgassunk rádiót vagy nézzünk tévét. Így megold­juk az idő kettős kihasználását. Nagyszerűen lehet ülve pala­csintát sütni vagy sok álldogálást igénylő háztartási munkát végez­ni tél, (hagymapárolás, rántáskész,­burgonya-, zöldségtisztítás, lencse-, rizsválogatás, stb.). Ha kipróbáljuk, meglátjuk, mennyi­vel kényelmesebb így , és a lá­bunkat kíméljük. F. K. HAILAS SERÜLTE К7 Novemberi lapszámunkban közöltük Kincses Gyuláné „Segíthe­tünk ...?” (2.) című írását. Fenti képünk a cikkben ismertetett „Ke­­rekecske, dombocska ...” nevű játékot ábrázolja (Fotó: Nagy István, Debrecen) Röviden az állattenyésztés kialakulásáról Az állattenyésztés a vadon élő állatok háziasításával, a csiszolt kőkorszakban kezdődött, amikor Elő-Ázsia népes közösségei a gyűj­­tögető-zsákmányoló gazdálkodás­ról áttértek az élelemtermelésre. Az emberiség három első háziál­lata a juh, a kecske és a kutya volt. Ezek legrégibb csontmarad­ványai az i. e. 8-9. évezredből is­meretesek. A Kárpát-medencé­ben az i. e. 6. évezredben egyszer­re jelent meg a kutya, a juh, a kecske, a szarvasmarha és a ser­tés. Amerikába és Ausztráliába csak a felfedezések nyomán, az újkor hajnalán jutottak el az el­ső óvilági háziállatok. Bármilyen furcsán hangzik, az amerikai nép a 15. századig nem ismerte a szarvasmarhát, a lovat, a sertést és a juhot. Mexikói indiánok há­­ziasították a pulykát, az Andok indiánjai pedig a lámát. A háziasítás elsődleges mozgató rugója a gazdasági szükségszerű­ség, az élő hústartalékra való tö­rekvés volt, de az emberi kedv­telés is szerepet játszott az ál­lattenyésztés kialakulásában. AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁSRÓL Örömmel hallottuk ősszel a hírt: az almatermés kitűnő, nem lesz hiány a zamatos té­li almákban sem. A bőség gon­dot is okozott (leszedés, ládák­ba helyezés, szállítás stb.), de végül is az eredmény a fon­tos, az üzletek, a piacok tele vannak mosolygós piros al­mákkal. Kínálják magukat megvételre. Olcsón. Talán ép­pen az olcsósága miatt van, hogyha elgurul néhány szem alma, senki nem hajol le érte, ott pusztul el a piac szemetei között. Néhány nappal ezelőtt két gyermek focizott egy szép piros almával... Most, nem akarom a múlt keserves emlékeit visszaper­getni, amikor az iskolás gyer­mekek örültek, ha kenyeret és egy almát kaptak tízóraira, és nem alkarom felidézni az ostrom utáni állapotot néha nem ártana), amikor (bár a hosszú nélkülözés után kön­­­nyes szemmel haraptam egy ajándékba kapott almába, és azt sem szeretném felsorolni, hogy hány országban nélkülö­zik a gyermekek — többek között — a gyümölcsöt. Inkább néhány gondolattal vissza szeretném szerezni az alma „becsületét”. A szülők és a gyermekek előtt. Csak egyetlen példa: ha déligyü­mölcs érkezik az üzletekbe, özönlenek a vásárlók, hogy hozzájussanak. Otthon öröm­mel adják a szülők a gyer­meknek: „Egyél, finom déli­gyümölcs”. Tehát, ahogy a szülő átadja gyermekének gyümölcsöt, már nagyobb „ér­a demjegyet” ad a déligyü­­mölcsn­ek, mint például az al­mának. Miért? Mert déligyü­mölcsöt ritkábban lehet kap­ni? Vagy mert drágább? Az almát már nem viszi haza ilyen örömmel, hiszen termé­szetes, hogy lehet kapni, ter­mészetes, hogy szépek, piro­sak, mosolygósak, kívánatosak. Tévedés ne essék, nem sze­retném szembeállítani a két gyümölcsöt és értékítéletet mondani róluk, hiszen mindig fontos a választék bővítése, télen örülünk a déligyü­mölcsnek. Jó, hogy lehet kap­ni, nem is beszélve magas táplálkozási értékükről. Mind­össze a hazai gyümölcsök ér­tékét és elsősorban az almáét, szeretném a mércén megfele­lő magasra állítani. Éppen most, amikor „tob­zódunk” az alma­termésben és itt a lehetőség, hogy változa­tosan fogyasszuk az olcsó gyümölcsöt. Csak még egy lé­lektani hatásra utalok, ha pél­dául nagyon rossz­ lett volna az almatermésünk és drága pénzért, ritkán lehetne kapni almát, az emberek szemében egyből megnőne a „ranglét­rán” és ugyanolyan örömmel vinnék haza, mint pl. a déli­gyümölcsöt. Akkor a gyerme­kek biztosan nem használnák focizásra a piros almákat, hanem örülnének, ha az ízes gyümölcsöt megehetnék. Nem lenne az utcán félig elfo­gyasztott alma, és nem lenne tele az iskolákban a szemét­­gyűjtő „kövér” almacsutkák­kal, amelyekről éppen csak a nagyját harapdálták le a gyermekek. Láttam a kukák tetején is pusztulásnak indult almákat. Vajon miért nem fo­gyasztották el akkor, amikor még egészségesek voltak a gyümölcsök? Persze van sok olyan csa­lád, ahol megvalósításra ke­rült az az ismert közmondás: „Egyél meg naponta egy al­mát és nem lesz szükséged doktorra”. A közmondás alap­ja az a tény, hogy az almá­ban levő vitaminokra és ás­ványi anyagokra nagy szüksé­ge van az emberi szervezet­nek minden életkorban. 100 gr alma tartalmaz többek között: 32 kalóriát, 0,4 gr fehérjét, 0,4 gr zsírt, 0,7 gr szénhidrá­tot, 1,3 rostanyagot, Bt- B2- és C-vitamint, nikotinsavat, kal­ciumot, vasat, foszfort. Az almát lehetőleg nyersen fogyasszuk, de ha valamilyen ok miatt nyersen nem ehet­jük, tegye a háziasszony az asztalb­a főzve, átszűrt lé, sült alma vagy más formában. Kí­nálhatja a párolt almát ba­romfi és vadhúsok mellé, ki­tűnő az almaleves, almamár­tás, tölthetjük vele a tészta­féléket (dióval keverve), fi­nom az almás-túrós, vegyes­­rétes (az alma különleges ízt ad a túrónak), készíthetjük változatos formában salátá­nak, tejes gyümölcsös turmix­nak, gyümölcssalátárnak, fran­ciasalátának, gyümölcscentri­,­fugában kipréselve almalé­­nek, nyers túróval összeke­verve az almaszeleteket, egy kis mézzel ízesítve, sütemény helyett kínálhatjuk, párolt al­­maléppel, fahéjjal és cukor­ral ízesítve. Tölthetünk pala­csintát (még finomabb, ha a tetejére tejszínhabot teszünk, vagy megszórjuk cukros dió­reszelékkel). Amint látjuk, számtalan mód van arra, hogy az almát ízletesen tálaljuk az asztalb­a — a korszerűbb táp­lálkozás érdekében. Néhány receptet küldünk a házias­­­szony­oknak: Almakoktél: 121 tejet, 2 dl almalevet, kevés citromlevet, ízlés szerint cukrot vagy mé­zet a mixerben jól összekeve­rünk, poharakba töltjük, meg­hintjük kevés törött fahéjjal, lehűtve tálaljuk. A poharak szélét almaszeletekkel díszít­hetjük a Vaníliás almaszelet. Szemé­lyenként 2 szelet kalácsot megpirítunk, 1-1 almát meg­mosunk, héjastól megresze­lünk, a reszeléket a szeletek­re kenjük és a megkent sze­leteket tepsire rakjuk. Közben egy egész tojást elkeverünk egy evőkanál vaníliás porcu­korral, fél kiskanál liszttel és gyenge tűzön sűrű krémmé főzzük. Ezzel vonjuk be az al­maszeleteiket és a sütőbe téve inkább csak melegítjük, mint sütjük. Darált dióvall beszór­va, tálaljuk. Almapüré. A meghámozott, felszeletelt almát gőzben vagy nagyon kevés ciromos vízben (esetleg cukros tejben) puhá­ra pároljuk, kevés reszelt cit­romhéjjal, néhány csepp cit­romlével és porcukorral (vagy szaharinnal) ízesítve, előbb villával összetörjük, majd ha­bosra keverjük. Dióval vagy tejszínhabbal díszítjük. Vasár­napi sütemény helyett ajánl­juk.­­ Orvos által ajánlott alma­kúra. Fogyókúrázóknak, vagy akik a szervezetüket szeret­nék felfrissíteni, ajánljuk az almakúrát. Hetenként egy na­pom csak almát fogyasszunk (kb. másfél kilót), és minden étkezéshez egy szeletke sovány sajtot. Abban az esetben, ha ezt a mennyiséget­ nem szíve­sen fogadja a gyomor és kü­lönböző panaszokat okoz. Ak­­kor a konyhakész almát re­szeljük le vagy gyümölcs­­centrifugával préseljük ki a levét és azt igyuk meg. Ha az almát tejben meg­főzzük és langyosra lehűtjük, kitűnő arcpakoló anyag a bőr felfrissítésére. Fási Katalin Hogyan alakult a taglétszám és a tagdíjfizetés 1982-ben? Az év elteltével minden téren összegezzük az elért eredménye­ket. Szervezési munkánk ered­ményessége szempontjából igen fontos mutató a taglétszám ala­kulása. Figyelembe véve, hogy 1­982-ben nagyobb arányú tag­­szervezést több helyi­ szervezet is kezdeményezett, az elért lét­számemelkedés eléggé szerény, an­n­ak ellenére, hogy tudjuk: beszervezett tagok száma jóval a több, mint a létszámemelkedés, ugyanis számolnunk kell a ter­mészetes lemorzsolódással is. Mindezeket figyelembe véve, a kimutatás adatai szerint a leg­eredményesebben dolgoztak: Sze­ged, Eger, Budapest I. és Mis­kolc. A többi­­ szervezet kisebb arányú emelkedést ért el. Né­hány helyen lemorzsolódás volt, így a Bp. II. és a pécsi szerve­zetnél elég nagyarányú a csök­kenés. Kisebb létszámcsökkenés további hat szervezetnél mutat­ható ki. Az elkövetkező­ évek terveit fi­gyelembe véve, a jövőben szer­vezeteinknek a tagszervezés mel­lett a már beszervezett tagok megtartásáért is többet kell ten­niük, hogy az új szervezésekkel nyert létszámemelkedés tényle­ges gyarapodást jelentsen. Szö­vetségünk központi vezetősége a dologi és személyi feltételek biz­tosítását — eddig is, de ezentúl még következetesebben — a lét­számnövekedéstől teszi függővé. Reméljük, az szervezési munkája elkövetkező év számbavéte­­lét a fenti szempont által ösz­tönzött jobb szervezési munka — meghozza a várt létszámemelke­dést. • 4 Létszám /fő/ Tagdíj /Ft/ Nyitó Záró Tervezet Teljesítetti Szervezetek: Békéscsaba 111 118 4.620 3.960 86 Budapest II 1566 1608 63.000 60.280 96 Budapest II. 744 681 20.020 25.760 128 Debrecen 293 287 10.260 8.920 87 Eger 704 756 27.000 28.980 107 Győr Mosonmagyaróvár 286 273 12.000 10.340 86 Kaposvár 136 143 5.440, 5.050 93 Kecskemét 173 185 7.100 6.840 96 Miskolc 207 247 8.460 8.600 102 Nyíregyháza 213 222 9.020 8.500 94 Pécs 380 340 14.900 12.760 86 Salgótarján ю [UNK] 108 4.440 5.000 113 Szeged 240 293 10.000 11.350 113 Szekszárd 103 103 4.160 3.830 92 Székesfehérvár 238 238 9.140 8.780 96 Szolnok 362 364 13.120 14.000 107 Szombathely 119 121 5.140 3.600 70 Tatabánya 191 206 7.880 6.890 87 Veszprém 75 83 3.360 3.120 93 Zalaegerszeg CeoDortoki 272 267 11.720 9.260 79 Hódmezővásárhely 200 194 8.020 6.680 83 Kisvárda 102 ю [UNK] 4.480 2.300 51 Makó 25 40 1.200 1.330 110 Orosháza 175 179 7.390 7.360 99 Sopron 140 153 6.240 6.100 98 Vác 480 469 14.800 14.770 99 Putnok 34 34 1.430 1.480 100 lak. ilanazarvak: B.Á.A 85 85 1.820 600 33 N.Á.A 55 55 1.700 750 44 B.I.A 74 83 1.780 1.450 81 K.Á.A 21 21 1.320 930 70 S.Á.A 54 49 1.580 3.000 190 S.I.A 44 44 1.160 840 72 SZ.Á.A 81 68 2.200 2.240 102 Átfutók 196 220 összesen: 6282 8440 305.950 295.670 97 *j Ajtót mutatnak nekik! A nigériai hallássérültek szö­vetsége a fővárosban, Lagosban működik. Elnöke Arijo Kajode Sodeke. Sodeke hatéves korában vesz­tette el hallását. Apja egy hajós­társaság irodájában volt hivatal­nok, s csak ezért juthatott be Arijo a siketek iskolájába. Az apa összeköttetései segítségével folytathatta tanulmányait egy szakiskolában, ahol ő volt az egyetlen siket. Az írni, olvasni tudó siketeket az ember a kezén megszámolhatja Nigériában. Kö­zöttük van Arijo felesége, Titi, akinek a szülei nem kis áldozatot hoztak, hogy lányukat taníttat­hassák. A legtöbb siket nagy szegény­ségben él Nigériában, sokan sem­mi munkát nem kapnak, ezért nem tudnak családot alapítani. A siket házaspár nagyon ritka. Lagosban 1974-ben alakult meg a hallássérültek szövetsége. Igaz, működött már korábban is, de nem nyerte meg a siketek bi­zalmát, mert fehér tanítók irá­nyították, akik nem értették meg a sötétbőrű siketek problémáit, és semmit nem tettek az érdekük­ben. Arijo 1976-tól tölti be a titkári tisztet a fővárosban. Gyakorlati­lag ő az országos titkár is, hisz mindössze két vidéki szervezet működik. Sajnos a fővárosi sem dicsekedhet nagy sikerekkel, hisz csak ötven tagja van. Lagoszban kétmillió ember él, így a siketek száma bizonyára többszöröse a taglétszámnak. A szövetség semmilyen állami támogatást nem kap. Tevékeny­ségüket megismertetni és nép­szerűsíteni nincs módjuk. Sok si­ket a tagdíjat sem tudná megfi­zetni, bár ez csekély összeg. A tagdíj mindössze 100 köbe, kb. 19 forint. A rendezvényeken 2 forint a belépődíj. A siketek zöme még ezt a kis összeget sem tudja be­fizetni, ezért nem keresik fel a szövetséget. A fővárosi szervezet tagjai ha­vonta kétszer jönnek össze. Ha sikerül megkapniuk a siket iskola termét, akkor ott, ha nem, ak­kor az elnök lakásán. Hozzá gyakran járnak a tagok tanácsért és segítségért. Legtöbbször a­­rt, hogy megkérjék, írjon levelet ne­vükben a Arijo senkit munkaközvetítőnek. sem utasít el, de megjegyzi, hogy ezek a levelek még soha, senkinek nem szerez­tek munkát. A szövetségnek régi célja, hogy házat építsen, ahol kiszélesíthet­né tevékenységét. De erre nincs pénz. Ha továbbra is hasonló ütemben gyűlik a szükséges ös­­­szeg, akkor csak a következő nemzedék kezdhet hozzá a ház­építéshez. S mit­ tesz a kormányzat? — Nagyon csekély az esélyünk, hogy támogatást kapjunk — mondja Arijo. — Mi már nem­egyszer fordultunk segítségért a hivatalos szervekhez. De mikor megtudták, hogy siketek va­gyunk, ajtót mutattak nekünk. Legjobb esetben megmagyaráz­ták, hogy nem tehetnek értünk semmit. (Oroszból fordította: Atányi László) \I

Next