Megyei Tükör, 1968. július (1. évfolyam, 22-25. szám)

1968-07-06 / 22. szám

4 0 megyei TÜKÖR Egy régi közmondás szerint „A tej a gyerekek bora és a bor az öregek teje'*. A tej az élet fenntartásához és a szer­vezet fejlődéséhez szükséges minden anyagot tartalmazó táplálék. A cél minél több tejet ter­melni. Ehhez jó tudni a tej­termelést befolyásoló tényező­ket: A primitív fajták gyengéb­ben tejel­nek, mint a kitenyész­tettek. A jó fajtáknál az állat súlya és a termelése közti a­rány 1/7—1-9. Ugyanolyan­­ aj­fajú tehenek azonos takarmá­nyozás és gondozás mellett kü­lönböző mennyiségű tejet ter­melnek Az egyed (örökletes­­ség, származás) 30 °­ o-ban hat a termelésre. A terelékenység mint egyedi tulajdonság az u­­tódokra is öröklődik A takarmány hatása a legna­gyobb. Többet jelent, mint a fajta és az egyéb tényezők e­­gyüttvéve. A tej a tőmirigyek­ben termelődik a véren keresz­tül ideszállított tápanyagból — ezek pedig takarmányokban jutnak a szervezetbe. A takar­mányadag nagyságát a tehén tejelőképességéhez kell szabni, úgy, hogy abban a tejterme­léshez szükséges táplálóanyag mennyisége biztosítva legyen. A takarmány minősége jelentő­sen befolyásolja a tejtermelést. A z­ad takarmányok: répa, ku­korica, zab, jó minőségű siló kedvezően hatnak a tejterme­lésre, a fagyos és romlott ta­karmányok viszont csökkentik azt. Gondoskodnunk kell, hogy a tejelő állatok kellő mennyiségű mészhez, foszfor­hoz, konyhasóhoz, A, G, D, vi­taminokhoz és nyomlemezek­hez (réz, vas, kobalt) jussanak. Az ivóvíz közvetve előse­gíti a takarmányok emészté­sét, ezen keresztül a tejterme­lést. A tehenek naponta 8—10- szer is isznak. — Ebből követ­kezik az önitatók előnye. Ha az állat akkor iszik, amikor akar, a tejtermelés 3—5 °­ o-al nagyobb. Az ivóvíz hőmérsék­lete sem közömbös. Hideg vagy meleg víz esetén a tejtermelés kisebb. Az ivóvíz optimális hő­mérséklete 8—12 G °. A megszokott napirendtől való eltérés tejcsökkenéssel jár. A bőrápolás elmulasztása még 10% tejcsökkenést is okozhat. A durva bánásmód ugyancsak tejcsökkenést idéz elő. A tökéletlen, rossz fejés ke­vesebb tejet eredményez. A jól végzett, tőgymasszázzsal kapcsolt utófejés 10—12 száza­lékos többletet eredményez. A fejés időtartama 7—8 percnél tovább ne tartson, mert a teje­­lési reflex (oxitoxin hatása) ennyi ideig tart, ezután a te­hén a tejet visszatartja. A fe­jesek számával egy bizonyos határig nő a tejhozam. A mérsékelt mozgás fokozza a tejtermelést, mert az anyag­csere élénkül. Sőt, a könnyű munka sincs hátrányos hatás­sal a tejtermelésre. A borja­zás gyakorisága is té­nyező. Látszólag úgy tűnik, a hosszú laktáció alatt több tejet lehet termelni, de a valóság­ban az ellés utáni 8—0 hónap­ban a termelés csökken és nem gazdaságos. Háromszáz nap után rendszerint egy ki­logramm tej előállításához több takarmányt használ föl a szer­vezet. Gyakori ellésekkel na­gyobb tejhozam valósítható meg. Minél hamarabb veszünk egy üszőt tenyésztésbe, annál több tejet termel. Ha később vesszük tenyésztésbe, miután jól kifejlett, az első laktáció idején a tejtermelés nagyobb. De ez az előny eltűnik, ha a tejtermelést összehasonlítjuk a­­zokkal az üszőkével, melyek i­­dejében ellettek. Ha rövid a szárazon állás ideje, akkor a FORUM következő laktációban a tej­termelés csökken. A tejtermelést befolyásolják még: a tehén kora, időjárás, az istálló mikroklímája, az ivar­zás a születési időpont (évszak), egészségi állapot és egyéb té­nyezők. Ha ismerjük a tejtermelést befolyásoló tényezőket, tudato­san fel tudjuk őket használni, s így lehetőség nyílik arra, hogy az MTSZ-ben a tejhoza­­mot állandóan fokozzuk. Szász István, a kőröspataki MTSZ állatte­nyésztő mérnöke A TEJTERMELÉST BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A fepsisíÉ előnyei A kisgépesítés a beruházá­sok kiegészítője, arra hivatott, hogy a meglevő gépi berendezé­­sek műszaki tőkelét­esíté­sé­vel biztosítsa a termelési folyamat korszerűségét. A kisgépesítésre fordítandó pénzeszközök ész­szerű felhasználásán, a techni­kai szakemberek műszaki mű­veltségéből eredő öt­letességén áll, hogy vállalataink lépést tudnak-e tartani a korszerű technika és termelés követel­ményeivel. Rendkívül tanulságos a Spi­rul vállalat példája, amely az 1965-ben megkezdett intenzív kisgépesítési munkálatok ered­ményeként erre az évre 48 szá­zalékkal növelte a munka ter­melékenységét, 65 százalékkal emelte az össztermelést, és ez­zel 3 millió lejjel nőtt a válla­lat jövedelme Érdemes felso­rolnunk a kisgépesítés által nyújtott lehetőségeknek azt a széles skáláját, amelyet az em­lített vállalat kihasznált: — Gépesítették a belső szál­lításokat a bodoki, kovásznai, bibarcfalvi, előpataki, málnás­­fürdői és zajzoni borvízkiter­­melő egységeknél, ezzel több mint 350 ezer lejt takarítot­tak meg. — A jól szervezett anyag­­mozgatás eredményeként gör­dülékenyebbé vált a gyártási folyamat, csökkent a fizikai munka részaránya, tovább ja­vultak a munkafeltételek. — Korszerűsítették a sepsi­szentgyörgyi és uzoni szesz­gyárakat, ennek eredményeként 20 vagonnal — értékben 252 ezer lejjel — nőtt az évi szesz­­termelés .— A kovásznai és bodoki bor­víztöl­tó részlegeknél — az­zal, hogy az üvegek mosására használt borvizet ipari vízzel cserélték fel — évi 550.000 li­ter borviztöbblethez jutottak. — Málnásfürdőn egy újabb forrásra terjesztették ki a szén­­sav palackozását, és ezzel 130 tonnával többet termelnek é­­vente. — Ugyancsak a kisgépesíté­si alapból finanszírozták a bi­barcfalvi részleg bővítési, kor­szerűsítési munkálatait, ezzel évi 910.000 literrel több bor­­víz palackozását biztosították, 25 százalékkal növelték a mun­ka termelékenységét, és 250 lejjel csökkentették az önkölt­ségi árat.­­ A leghatékonyabbnak a csikszentkirályi részlegnél esz­közölt 2.410.000 lejes befekte­tés bizonyult. S millió liter­rel több borvizet, palackoznak, 10 százalékos önköltségcsök­kentést értek el, terven felüli nyereségük pedig eléri a há­rom és félmillió lejt. További terveik alapján gé­pesítik az összes szeszgyárak­ban a belső anyagmozgatást. A vállalat technikai vezetősé­ge az 1969—1970-es k­épesítési munkálatok tervezésével fog­lalkozik. Az említett példa tehát egy­értelműen bizonyítja, hogy a kisgépesítési alap ésszerű fel­­használásával a vállalatok nemcsak, hogy lépést tarthat­nak a korszerű technika kö­vetelményeivel, de lehetőség nyílik a termelés viszonylag nagyméretű bővítésére is. Vass Dezső, a Nemzeti Bank sepsiszentgyörgyi fiókjának osztályvezetője Aligha vitaindítás a célom. Azonban ennek dacára nem tarta­nám előnytelennek, ha a felvetett kérdés megoldását mások is nyílt színvallással segítenék. Idilli betegségek gyógyításához se­­gítőkézre, szakavatott kezekre van szükség. Mezőgazdasági középkáderekről van szó. Felelőtlenség lenne hallgatni e­­zeknek az embereknek a helyzeté­ről­­ Legfőbb ideje lenne napirendre tűzni ezt a kérdést is, aminek meg­oldása nemcsak adminisztratív ügy­intézést igényel. Pillanatnyilag tekintsünk el azok­nak a mezőgazdasági technikusoknak problémáitól, akik valamilyen álla­mi mezőgazdasági vállalatnál vagy intézménynél nyertek elhelyezést. E­­zek száma, az utóbbi tíz évben vég­zett technikusokkal szemben, rend­kívül csekély. Maradjunk csak azok­nál a mezőgazdasági technikusoknál, akik a technikumi tanulmányok be­fejezése után a termelőszövetkezetek­nél helyezkedtek el, de még inkább azoknál, akiknek a termelőszövetke­zetekben kellett volna elhelyezked­niük. E kérdéssel kapcsolatos néhány álláspont felülvizsgálása vált szüksé­gesre Álláspontunk felülvizsgálása ? Egyszerű az egész Igen. Egysze­rűen csak többet kellene törődni és szervezettebben foglalkozni kérdé­seikkel. Elsősorban el kellene dönteni, hogy hová és kihez tartoznak. Vég­legesíteni, egységesíteni kellene a fi­zetéseiket, javadalmazásaikat. Meg kellene határozni tevékenységi kö­reiket, s biztosítani autoritásukat a munkahelyeiken. A többi már részletkérdés. Ezeket megelőzően azonban meg kellene gazdasági határozni az egyes­ mező­termelő szövetkezetekben szükséges technikusok számát, figye­lembe véve az egyes termelési ága­kat és azok volumenét. Kellene .. kellene .. kellene Azirodalmat keltő azonban, hogy a termelőszövetkezetek javarészében a megoldásra váró fontos, de másod­rendűvé süllyesztett kérdésekkel szemben milyen szilárdan tartják magukat divatjamúlt felfogások, szem­pontok. Versenyt hirdetünk a fejlett mező­­gazdasági államokkal, s a kezünk­ben levő hatalmas potenciális erő­ket, óriási erőtartalékokat a bürok­ratikus útvesztők megcsapolják. Nem titok, hogy ma mezőgazdasá­gunk egyik kulcskérdése a termelés szakosítása. A szakmunkások neve­lése, a szakkérdés és a közvetlen szakirányítás a mezőgazdasági ter­melés valamennyi területén nélkü­lözhetetlenné vált. A különböző mezőgazdasági szak­iskolák az utolsó évtizedben szinte ontották az alsó- és középfokú szak­embereket. Kétségtelen, hogy itt fel­merülhet a mennyiségi és minőségi arány kérdése is. De hol vannak az eddig végzett növendékek ? Java részük megfelelő gondoskodás és körültekintő elhelyezés hiányában a mezőgazdaságtól igen távoleső szak­mában helyezkedett el. És a cukrá­szok, cipészek, autóvezetők, mérleg­­mesterek, árukihordók, italbolt ve­zetők, könyvtárosok ? Legtöbbjük nem azért keresett máshol elhelyez­kedést, mert nem szívesen dolgozott volna a szakmában. Egészen másért. A megye 51 termelőszövetkezeté­ben alig 28 a mezőgazdasági és 32 az állattenyésztő technikusok száma, holott legalább 200 középfokú szak­iskolát végzett szakember dolgozhat­na ezekben az egységekben A kéz­­divásárhelyi mezőgazdasági techni­kumban 1950-ben 26 mezőgazdasági technikus végzett­, közülük mindös­­­sze öt dolgozik a mezőgazdaságban Hol kap léket ez a megoldásra vá­ró kérdés ? El kellene dönteni végre, hogy hová forduljon az az állattenyészté­si vagy mezőgazdasági technikus, a­­ki a termelőszövetkezetben akar el­helyezkedni, akinek kérése, panasza van­sághoz , a mezőgazdasági igazgató­vagy a termelőszövetkeze­tek szövetségéhez ? Tulajdonképpen elég volna, ha a termelőszövetkezetek vezetőtanácsai­­hoz fordulna. A termelőszövetkeze­tek vezetői tudják leginkább, hogy számtalan igen fontos probléma meg­oldása tolódik egyik napról a má­sikra, mert a mérnök nem tud min­den részletkérdéssel egyedül megbir­kózni. Hiányzik a termelőszövetke­zetekből a technikai derékhad, a technikusi törzsgárda. Tudott dolog az is, hogy kezdet­ben a mezőgazdasági szakiskolát vagy technikumot végzettek közül néhányon csak „irodai munkát" vál­laltak a gazdaságokban Ezek a fel­tételek jó néhány termelőszövetkezeti vezetőt elriasztottak attól, hogy fe­lelős munkakörbe osszon be vagy e­­gyáltalán alkalmazzon technikai kö­zépiskolát végzett szakembert. Ez a jelenség azonban nem volt általános, de ez a néhány „igényeskedő" rossz fényt vetett a többi, minden tekin­tetben megbízható, szorgalmas és dolgozni akaró technikusok többségé­re. így alakult ki az az egészségte­len álláspont, hogy: — Hát még ezeket is fizessük ? — S ezzel a kérdés a vezetőtanácsok részéről le volt zárva Alkalmaztak ugyan egy-egy technikust, éppen, hogy legyen, aki aztán mindennel foglalkozott. A termelőszövetkezetben pedig nem mindennel foglalkozó technikusr­a van szükség, han­em szakavatott gyü­­mölcsészre, zöldségtermesztőre, ön­tözőire, növényvédelmi munkav­e­­zetőre, a tehenészetek irányítóira, le­­gelőgazdára, vagyis a különböző mun­kakörökben ténylegesen dolgozó­, o­­daadó szakemberekre. Változtatni kell ezen a helyzeten ! Első­sorban bizalmat kell szavazni e­­zeknek az embereknek, lehetőséget kell adni, hogy bebizonyítsák hozzá­értésüket A mezőgazdaság közülige, hogy megoldja technikusainak a kér­dését. Ebben magjukra a techniku­sokra is jelentős szerep hárul Ha meg van adva a lehetőség, dolgoz­niuk kell — keményen Mert csak annak a technikusnak leh­et bizal­mat szavazni, aki magáénak érzi a termelőszövetkezetet A többi úgyis hamar kihull A termelőszövetkezetek vezetői munkaerő-hiányról panaszkodnak, de alig tesznek valamit, hogy a gazda­ságokban megfelelő körülmények közt dolgozni akaró fiatal szakembe­rek megtalálják helyüket, számítá­saikat, s ezzel a tagság jövedelmé­nek növelését célzó technikai, üzem­­szervezési kérdésekben segítséget nyújtsanak a vezetőtanácsoknak és a mérnököknek. Mit vár a technikus? Meghatáro­zott munka- és feladatkört, w toni­­lást és megbecsülést, s természetesen olyan javadalmazást, mint amennyit más munkahelyen is megkeresne A nemzetgazdaság más ágaiban megbecsült helyet vívtak ki maguk­nak a középkáderek. Az iparban hal­lottam kitüntetett, jutalmazott tech­nikusokról A mezőgazdaságban alig­ Az iparban vannak fórumok, ahol foglalkoznak velük. A mezőgazdaság­ban nincsenek ? Lehet ! Pedig a me­­zőgazdasági középkáder is éppen o­lyan értéke a nemzetgazdaságnak, mint az ipari technikus Csak éppen segíteni kell őket, hogy végre megtalálják helyüket az építő­­munkában. filler Zoltán MEGOLDATLAN KÉRDÉS ! limn« ■ ii ■ [UNK] [UNK]!

Next