Megyei Tükör, 1969. január (2. évfolyam, 51-54. szám)
1969-01-11 / 52. szám
AZ 1969-ES TERVFELADATOK VITÁJA Az új termelési év kezdetei visszanyúlnak az elmúlt évbe: december utolsó napjaiban vitatták meg vállalati szinten az új tervfeladatokat, ezekben a napokban pedig a részlegeken, alegységekben veszik számba a leendőket. Az új év új feladatai — bár időben csak az ötéves terv ötödrészét teszik ki — jelentőségben túlnőnek a megelőző három éven. Az ötéves ten döntőjének szoktuk mondani, amelyben már lemérhetnek a megelőző három év eredményei, felmérhetők az elkövetkező időszak tennivalói. Az RKP IX. Kongresszusa, valamint az Országos Konferencia szellemében fogant egész sor gazdasági, szervezési intézkedés népgazdaságunk struktúrájában — jelenkorunknak megfelelő — változásokat eredményeztek. Szélesebb körű demokratikus elvek érvényesülnek vállalatvezetésben : bővült a vállaalati vezetés hatásköre, nőtt a kompetenciája a termelési kérdésekben, egyre inkább az ésszerűség és tudományosság elvei érvényesülnek az üzem- és munkaszervezésben : kiszélesedett az egyéni érdekeltség elvének alkalmazási lehetősége , lényegbe vágóan fejlődött az üzemeinkben alkalmazott technológiai folyamat, a gépi berendezések technikai színvonala .. Nos, ezeknek az intézkedéseknek az eredményességét ebben az esztendőben mérhetjük le egységesen. A megyei pártkonferencia — figyelembe véve a tervfeladatokon túlmutató lehetőségeket — méltóképpen válaszolt a Bukarest municípiumi és Temes megyei konferenciák felhívására. A tervfeladatok megvitatása egyúttal alkalmat jelent ipari vállalat és gazdasági minden intézmény számára, hogy terven felüli vállalásokkal hozzájáruljon a konferencia határozatainak valóra váltásához. Az alábbiakban az Olt textilműveknél, a megyei malom- és sütőipari vállalatnál, a húsfeldolgozó vállalatnál vállalatnál, a bodzafordulói faipari valamint a cigarettagyárnál lezajlott tervmegbeszélések tapasztalataiból közlünk. ★ Rendkívül jelentős az a tény, ben az összes vállalatok vezetőségei lehetőségeikhez mérten megfelelőnek, reálisnak találták az összes tervmutatókat. Az is egyre tökéletesedő tervezésünket dicséri, hogy a tervmutatók összhangban vannak, tehát az év folyamán nem kell majd az egyik, a másik rovására javítgatni. Egyedül a cigarettagyárnál merült fel, hogy az össztermelés értékének növelésekor, valamint a termelékenység emelésekor nem vették figyelembe a munkaerő létszám emelésének szükségességét. Az érvelések nyomán megegyeztek a minisztérium képviselőjével egy minimális létszámnövelésben, a termelékenység megfelelő emelését pedig a hiányzások csökkentésével, a termelési folyamat további ésszerűsítésével fogják elérni. Jobbnak bizonyult az évkezdés az eddigieknél, ami a beszerzési terveket illeti. A fenti vállalatok nagyrészt biztosították a szükséges nyersanyagfedezetet. A húsipari vállalatnál — amely az elmúlt évben elhanyagolta a megfelelő időben történő szerződéskötést — hangsúlyozták, hogy elsősorban itt kell javítani a munkán. Ennél a vállalatnál körültekintőbben kell megválogatni a felvásárlókat, hogy elkerülhessék a termelési zavarokat, amelyek helyrehozhatatlan károkat okoznak a vásárlóknak és a vállalatnak egyaránt. A termelési terv megvitatásának, minden vállalat esetében, egyik legjelentősebb részét tették ki azok a munkaszervezésre vonatkozó javaslatok, amelyek közvetlenül a termelés hatékonyságának növelését eredményezik. Az Olt textilműveknél ide sorolhatók a vízlágyító és defenitáló készülék azonnali üzembe helyezésére, a fonógépek ésszerűbb elhelyezésére, az exportra kerülő 2,20 méteres sifonvásznat gyártó gépek csoportosítására vonatkozó javaslatok. A húsipari vállalatnál rámutattak, hogy csökkenteni kell a hústermékek hűtőtérben tartásának idejét, korszerű eszközöket kell biztosítani az állatok szállítására, operatívabbá kell tenni a vállalat egész tevékenységét a beszerzéstől egészen a húsáru átadásáig Ugyancsak itt vetették fel a gépek karbantartásának rendkívüli fontosságát. Igaz ugyan, hogy a húsfeldolgozó részlegén régiek és elhasználtak a gépek — mondották —, mégis jobb híján kielégítenék az igényeket, ha a javításokat idejében és megfelelően végeznék el. Sajnos azonban ezt a munkát húzzák-halasszák, csak amúgy tesséklássék módra végzik el, az eredmény pedig a múlt évi sorozatos tere lemaradás A cigarettagyárnál szinte valamennyi hozzászólónak volt valamilyen javaslata a termelés ésszerűsítésére vonatkozólag. Csak néhányat sorolunk fel • a jelenlegi üzemszervezés megköveteli egy külön nyomdarészleg Iónéhoz isit. a Carpati címkék helyi gyártása gazdaságosabb, mint a brassói nyomdaipari vállalatnál való elkészítése, szükséges a gyárban megoldani a cserealkatrészek gyártását, a meglevő négy géptípus közül a legjobbat kell általánosítani, ésszerűsíteni kell a!llső szállítást stb. Meggondolkoztató az, amit Niczuly Ignác mérnök, a vállalat igazgatója említett : Mgzzivdogcsen 60 alkalmazott sorozatosan nem teljesíti azokat a munkanormákat, amelyeket tíz év óta rendszeresen, biztosan teljesítettek. Meggondolkoztató az is, hogy a vállalat év végére sem érte el az új gépe/ne azokat a paramétereket, amelyeket hónapokkal ezelőtt irányoztak elő. Nyilvánvaló, ezek azok a kérdések, amelyeknek megoldásától függ a tervfeladatok maradéktalan teljesítése. . ... . . A bodzafordulói faipari vállalat esetében külön ki kell emelni a munkahelyek megszervezésének berendezések téli időszakban a gépi való működtetésének, a kitermelők jobb ellátásának és elszállásolásának kérdéseit, melyekre külön kitértek a hozzászólók. A megye szinte valamennyi ipari vállalatában rendkívüli élességgel tevődik fel a munkafegyelem kérdése. Szinte hihetetlen az igazolatlan hiányzások, a megbetegedések, késések és körözések száma. Ebben vonatkozásban a vállalatok vezerségei vajmi keveset tettek Ebben az esztendőben elengedhetetlenül szükséges felderíteni a munkafegyelem megsértésének okait, ellenük megfelelően eljárni. A terv feladatok megvitatása megfelelő alkalomnak bizonyult valamennyi vállalatnál új lehetőségek feltárására Egyöntetű következtetése ezeknek a megbeszéléseknek ; teljesítik, és a konferencia határozatainak megfelelően túlteljesítik az ez évi termelési tervet. Gajzágó Márton A TÜKÖR AGRO-ZOOTECHNIKAI TANÁCSADÓJA mit kell tudni a száj- és körömfájásról ség Igen ragályos, fertőző betegsúlyos gazdasági károkat okoz. A kérődzők és sertések fertőző betegsége, de ember is megkaphatja. Szarvasmarhán a betegség magas lázzal kezdődik, majd egy-két nap múlva megjelennek a hólyagos kiütések a foghúson, az ajkak belső felületén, a nyelven, a pofák belső oldalán, a pártaszélen a sarokvánkoson és a körömhasadékban. A hólyagok 1—2 nap alatt megrepednek, helyükön élénkvörös, cafatolt szélű fekélyek keletkeznek. Ilyenkor az állatok már nem lázasak, de erősen nyálaznak, és a szájban érzett fájdalom miatt nem esznek. Sántaság jelentkezik. Ritkábban a tőgyön, a csecsbimbókon is hólyagok keletkeznek. A fertőző anyag a hólyag falában és tartalmában van és főleg a nyállal keveredik. Növendék állatoknál a szív is megbetegszik. A borjak, malacok szívbénulás tünetei között elpusztulnak, de teljeskorú állatok szívizmát is megtámadja a betegség. Hogyan védekezzünk a betegség ellen ? Leghatásosabb, ha egészséges állatainkat távol tartjuk a ragálytól. Ha idegen állományból vásárolunk állatot előzőleg érdeklődjük meg, nem fordult-e elő az illető helyen ilyen betegség. A megvásárolt állatot ne állítsuk a meglevő állomány közé. Legalább három hétig tartsuk elkülönítve. Idegeneket ne engedjünk állataink közelébe. Az elkülönítést csak akkor szüntethetjük meg, ha ez alatt semmiféle betegségre utaló tünetet nem észleltünk, és az állatorvos engedélyt ad rá. A betegség fellépése esetén az állami állatorvos megadja az utasításokat a kezelésre, elkülönítésre, fertőtlenítésre stb. A község területét zárlat alá helyezik. Dr. Vajda András 4 megyei TÜKÖR FOGLALKOZZUNK-E BÁRÁNYHÍZLALÁSSAL ? A múlt esztendőben menyénk termelőszövetkezetei új hizlalási módszerrel, a bárányhizlalással ismerkedtek meg. Ez nálunk új, de külföldön már rég ismert A világ összhústermelésében a juhhús a harmadik helyen áll — a marha- és a sertéshús után. Azokban az országokban, ahol a juhhús-termeléssel nagyban foglalkoznak, a juhállomány nagy része hús előállításra alkalmas fajta. Gyors fejlődésű juhhús-fajták állnak rendelkezésre (Down, Lincoln Ile de France, Texel, német húsmerinó), és a bárányok intenzív tartási viszonyok között 100 napra, de legalább 4—5 hónapos korban képesek elérni a megkívánt 35 kg súlyt Ez nem teszi kizárttá, hogy nálunk is foglalkozzunk juhhús termeléssel Annál is inkább, mivel az egyéves export bárányhizlalási tapasztalat jól zárult. Megyénk termelőszövetkezetei nem rendelkeznek kimondott juhhús-fajtákkal, de a mi cigájánk sem lebecsülendő. Bebizonyított tény, hogy ez a fajta is alkalmas hizlalásra. Az igénytelennek mondott cigája, jobb tartási viszonyok közé helyezve, meghálálja a bőségesebb takarmányozási és ivadékaiból jó minőségű, exportképes hízott bárányt lehet előállítani. A hizlalás előfeltétele, hogy az anyák tartása is megfelelő legyen, mert akkor jól fejlett, jó fejlődési eréllyel rendelkező bárányokat ellenek, s ami elengedhetetlen, a bárányok fejlődéséhez szükséges tejmennyiséget is biztosítani tudják szoptatás idején A bárányokat már háromhetes kortól abrakkal és úgynevezett .bárány-szénával“ etessük. A fiatalkori fejlődési erélyt és a jobb takarmányértékesítő képességet kihasználva, hizlalásra jól fejlett egyedeket állíthatunk be. A választási súly el kell érje a 10—20 kilogrammot A legtöbb hibát ott követik el a termelőszövetkezetek, hogy a hizlalásra szánt bárányokat nem abrakolják már fiatal kortól, és ennek tulajdonítható az elégtelen választási súly és a hizlalási idő kitolódása Lényeges a hizlalásra szánt bárányok korai kiválasztása és megjelölése A legfejlettebb egészséges, hím iparú egyedeket válasszuk ki. A megjelölés a már meglevő fülszámon lávül a fül „akasztásával“ történik A kiválasztott bárányokat anyjukkal együtt külön tesszük. Az etetés megkönnyítése céljából a bárányok részére külön abrarcoló és etető részt jelölünki, ahová az anyák nem juthatnak be Az elválasztás fokozatosan történjék, és ne mulasszuk el a bárányok egyedi mérését. Csak azokat az egyedeket válasszuk amelyek a minimális 17—18 kilogramm súlyt elérték Ha nem így járunk el, a választás utáni kritikus időszakot a bárányok nehezen hidalják át, csökken a súlyuk, ami károsan hat a továbbiakra Következik a tulajdonképpeni hizlalás, melynek célja, hogy hathónapos korra a bárányok elérjék a 35—40 kilogrammos élősúlyt. A bárányokat tartsuk lehetőleg fedél alatt, hogy az időjárás viszontagságainak ne legyenek kitéve. A hizlalás előfeltétele, hogy biztosítsuk a folyamatos zöldtakarmány ellátást. Lekaszálva, vályúból etessük, vagy ha jó minőségű legelő áll rendelkezésünkre, legeltethetünk is. Az utóbbi esetben vigyázzunk, hogy a bárányokat feleslegesen ne mozgassuk, mert az károsan hat a súlygyarapodásra Fontos az ivóvíz biztosítása Állandóan tisza, friss víz álljon a nyáj rendelkezésére mere nélkül a feleleteit takarmány nem értékesül és nem hozza a váreredményt A túlzott takarékossággal ne kövessünk el hibát. Egyesek szerint a bárányt kimondottan a legelőn kell hizlalni, lehetőleg abrak nélkül Er iik , <ak így gazdaságos a hizlalás Téves1 Az abrakspórolással ráfizetünk A bárány nem éri el a megfelelő súlyt és minőségileg is a kívánalmak alatt marad Az átvevő csak legyint. Munkánk eredménytelen marad, a termelőszövetkezet pedig károsodik. Az abrakolást, amint már említettük, háromhetes korban kezdjük meg, és ne szakítsuk meg az utolsó napig A naponta megetetett zöldtömeg és abrak kell hogy biztosítsa a 150-től 200 grammos súlygyarapodás Az abrakolást fokozatosan vezetjük be, napi 100 grammal kezdve, de a hizlalás végén a 600 grammot is el kell érnie Ki kell térnünk a pásztor munkájának fontosságára A lelkiismeretes, odaadó munkát segítsük elő pótjavadalmazással is Munkánkat a havi méréssel ellenőrizzük. Az elért súlygyarapodás után tudunk tájékozódni, és az esetleges hiányosságokat idejében meg tudjuk előzni Végül nézzünk meg egy gyakorlati gazdaságossági számítást A kőröspataki termelőszövetkezetben 200 bárányt szerződtünk le. Ebből 182 darabot adtunk át 37.60 kilogrammos átlagos élősúllyal összes kiadás 31.576 lej Bevételeztünk 89 000 lejt Nyeresen 55 424 lej Véleményünk szerint, ezért az összegért érdemes volna bárányhizlalással foglalkozni. Szász István, a köröspataki MTSZ állattenyésztő mérnöke n. évfolyam 52. szám