Megyei Tükör, 1970. december (3. évfolyam, 188-214. szám)

1970-12-01 / 188. szám

GAZDASÁGI ÉLET milyen vetőmagot használtunk 1970 őszén? A már rég megszervezett magvizsgáló laboratóriumok több megye mezőgazdasági egységeit szolgálták ki, és tavaszi vetés idején a őszi zsú­foltság és a nagy távolság mi­att, sok esetben késve érkez­tek meg az eredmények, fennakadások elkerülése céljá­­­ból szükségessé vált nálunk is magvizsgáló laboratórium lé­tesítése, hogy mezőgazdasági termelőegységeink ne fordulja­nak más megyékhez. A mezőgazdasági igazgatóság mellett működő új magvizsgá­ló laboratórium, helyiség és megfelelő felszerelés, hiányá­ban a brassói laboratóriumban végezte az őszi vetéshez szük­séges elemzéseket. Kovászna megye búza és rozs vetési terve 18 000 hektár volt. Bevetettek több 18 600 hektárt. A vetésre mint ki­zárólag piros buletinnel ren­delkező magot használtak. szükséges vetőmag előteremté­­­se nagy gondot okozott, mert az előirányzott szokásos fajta felfrissítésére hozott vetőmagon kívül, még nagy mennyiségű búzavetőmagra volt szükség, melyet a Mezőgazdasági és Er­dőgazdálkodási Minisztérium bocsátott rendelkezésünkre, így téeszeink több mint 850 tonna bezosztást, búzavető­magot cseréltek ki az őszi ve­tés idején. Némely gazdaság szakembe­rei tévedtek a becslések alkal­mával. Megfeledkeztek a ked­vezőtlen, esős időjárás utóha­tásairól. Megtévesztette őket a szárában szépnek mutatkozó gabonatermés. A búzaéréssel egyidőben fellépő luzáriózis és a szeptóriás megbetegedés kö­vetkeztében a termés gyorsan beérett és így sok léha, szo­rult szem maradt. Különösen ki­hang­súlyozottan jelentkezett ez­ a veszedelem Szárazajtán, Bölönben, Egerpatakon, Nagy­­borosnyón, Bardócon, Hidvé­­gen és több más téeszben. Ezen kívül a rozsdafélék és a köüszög is nagy kárt okozott. A kedvezőtlen időjárás hatásá­ra elszaporodtak a­­ gyomnövé­nyek : a konkoly, ászat, szulák, vadrepce, repcsényretek­, vad­zab stb. A borús, esős, szeles időjárás következtében gazda­ságaink nem tudtak vegysze­res gyomirtást alkalmazni. A kézi gyomirtás a munkaerő hiánya­ miatt maradt el. A gy­o­m­növé­nyek elszaporodása megnehezítette a vetőmagtisz­­títást is. A gazdaságok nagy részének kétszer-háromszor kellett szelektálnia a vetőma­got, hogy­­ eleste alkalmas le­gyen, de a búza még így is igen sok gyommagot tartal­mazott Így történt például Egerpatak, Nagyborosnyó, Ész­lelnek, Zabola, Ozsdola mag­tételeivel. Mivel a betegséggel fertő­zött vetőmag csíraképessége kisebb, az ilyen tételeket igye­keztünk kicserélni. Ezen kívül a gazdaságok fokozott figyel­met fordítottak a csávázásra. Figyelembe véve az előzmé­nyeket, 1971-ben nagy gondot kell fordítani a vegyszeres gyomirtásra. A termőtalajok gyommag fertőzöttsége ugyanis nagy. A gombabetegségek el­len pedig csak úgy tudunk vé­dekezni — a csávázáson kívül — hogyha ragaszkodunk az ésszerű vetésforgóhoz. A tavaszra szükséges vető­mag tisztítása és osztályozása alkalmával, ne csak a mecha­nikai szennyeződéseket (idegen anyagokat) távolítsuk el, ha­nem a zsugorodott, fejletlen szemeket is, mert rendszerint ezek a betegség hordozói. Ké­szüljünk fel idejében a tavaszi vetéshez szükséges vetőmag­vak beszerzésére, a készletben levő vetőmagot idejében tisz­títsuk ki, hogy minél hamarább lehessen elküldeni a magvizs­gáló laboratóriumba, analízis végett. Ha korán intézkedünk, még alkalmunk lesz cserére, mert a tavaszi vetőmagvak egy részének minősége előrelát­hatólag a kívánalmak alatt marad. Csü­dör Árpád agrármérnök (folytatás az első oldalról) fokon felüli lejtő sok helyen határt szab a gépesítésnek, ezzel együtt az intenzív kapás­i kultúrák termesztésének, ame­lyek — s ez mindenki által is­mert tény — nemcsak a tökéle­tes gépesítésre, hanem a jó szerkezetű, jó táperőben lévő talajra is igényesek. A szövetkezetesített mező­gazdasági terület több mint fe­le természetes kaszáló és le­gelő, aminek egy részét néhány évvel ezelőtt úgynevezett­­ ma­gasabb használati kategóriába", vagyis szántóföldnek akartuk előléptetni, de ebből nem szár­mazott a várt haszon. Sőt, ak­kor sem túloznánk, ha megál­lapítjuk, hogy néhány termelő­­eg­ységnél egyenesen rosszat a tettünk vele. Akkor vált be, ha természetes gyepszőnyeg gyökeres feljavításaként fogtuk fel a szűzföld művelést, s né­hány év után megkosarazva, a­­laposan megműtrágyázva, újra­füvesítettük nemes fűfélékkel. Ahol néhány évi lentermesztés után — meg kell adni, nagysze­rű lentermések estek — mással is kísérleteztek (mondjuk bur­gonyával) nem dicsekedtek az eredményekkel, mert jött munkaerőhiány, jött a vaddisz­n­­ó, s az előretolt szántóföldi hadállásokat feladták. A vad­disznó ellenben tovább jött a burgonya után, egészen be a falu közé, mint Vargyason, s más erdővidéki gazdaságok e­­setben. Ilyen segédlettel pe­dig intenzív burgonyatermesz­­tésről csak némi nagyzolással­­ beszélhetünk. A közös tulajdonban levő szántó közel 19 százalékán termelnek a gazdaságok évről évre burgonyát, nem említve az egyéb kapásnövényeket­, ezen­kívül 1 500 hektár­­ van az ÁMV, 8 500 hektár a téesz­ta­gok személyi használatban lé­vő parcelláin és a magángaz­dák tulajdonában. A megyei átlag 1967-ben 13, 1968-ban 18,5,­ 1989-ben 10,7, 1970-ben pedig 7 tonna. Az utóbbit ne vegyük figyelembe, mert rend­hagyó év volt, de számításba véve a burgonyával elfoglalt terület nagy százalékát, egy ilyen természeti csapás több évre kihat. A vízfelesleg ellen kötött, agyagos, lejtős talajain­kon alig védekezhetünk — a­­hogy szokták mondani, a dol­­­­­gok mai állása mellett — de a szárazság ellen a közeljövőben öntözéssel biztosan igen. A domboldalakon viszont belát­ható időn belül a szárazság minden csapásának ki vagyunk téve, s akkor ismét csak hely­ben topogunk. Az érzékeny gazdászfül rögtön hallja is kérdést: hát akkor hol akarjuk a megtermelni az ország számá­ra nélkülözhetetlen burgonyát, ha sem a száraz domboldalon, sem a vizes domboldalon ? Hát elsősorban a Kézdivásárhely környéki, burgonyatermesztésre szakosított gazdaságokban (le­hetőleg szövetkezeti alapon), ahol 1970. november 27-én átad­ták rendeltetésének a kemé­nyítő gyárat, amelyik nyers­anyag tekintetében részben bur­gonyára alapoz. Ott, ahol, mint az idén is, annyi burgonyát ter­melt Kézdiszentlélek, vagy Csernáton 1 hektáron, mint Szá­razal­ta 10, Barót, Bardóc és Vargyas 4—5, Lisznyó pedig 2—3 hektáron. A szakosítás kérdéseit tanul­mányozva ilyenszerű gondola­tok foglalkoztatják vidékünkön a szakembereket és termelőszö­vetkezeti tagokat egyaránt, s a gyakorlati kivitelezést illetően az erre hivatott vezetők isme­rik is a helyes utat. A termelés tervszerűsítéséről szóló feje­zetben az alábbi bekezdést ol­vashatjuk : „Ezzel egyidejűleg növelni kell a megyei szervek és a mezőgazdasági szerveze­tek szerepét a termelés terve­zésében a konkrét feltételek­nek, a rendelkezésre álló erő­forrásoknak és lehetőségeknek megfelelően. A jövő évtől kezd­ve a szövetkezeti mezőgazda­ságban kevés számú mutatót ter­­jesítenek a központból. Ily mó­don a központból csupán a kö­vetkezőket tervesítik : — az állami alap szükségle­teit az alaptermékekből; — a szántóterületeket; —­ a törzsállományt minden állatkategóriánál" Ezek után minden attól függ, hogy a Mezőgazdasági és Erdő­gazdálkodási Minisztériumban a tervesítést a törzsállománnyal­­takarmányalappal, vagy a szán­tóterülettel­­kezdik-e, és kapáskultúrákkal az állami alap szükségleteit megyénk inkább az­ állattenyésztési vagy főleg ha növénytermesztési üzemágból köteles majd fedezni az elkö­vetkező években. INTÉZKEDÉS A MEZŐGAZDASÁGI SZERVEZÉS, TERVEZÉS ÉS VEZETÉS JAVÍTÁSÁRÓL a jövedelem a vásárlók vesztesége? Már hónapok óta ünnepeljük a szemetjei új önkiszolgálót. A város legszebb, legkorsze­rűbb, legjobban ellátott üzlete, a kiszolgálás udvarias stb. stb. Egy hibája van : bármit vá­sároljon az ember a cigarettán és gyufán kí­vül, hatalmas sort kell végig állnia Sor van a kenyérnél, a borvíznél, hosszú sort kell vé­­gigállni a tejtermékeknél, a hentes árunál, a húsnál, majd azután legkevesebb húsz embert kell kivárni, amíg fizet az egyetlen kasszánál. És közben bosszankodhatunk, hogy a szomszé­dos üzemképes pénztár üresen áll... Mit szólnak ehhez a kereskedelmi szervek ? A válasz pofonegyszerű és a felszínen kielégí­tő : új az üzlet, még nem lehet tudni pontosan, miből mennyit árul, majd a gyakorlat meg, hány kiszolgáló szükséges ahhoz, mutatja hogy folyamatossá legyen a vásárlás. 1. Kérdés a helyi kereskedelmi vállalat ve­zetőségéhez . Saját véleményük szerint men­­nyi ideig áll jogukban kísérletezni vásárlóik türelmével ? Számoljunk törvényes alapokon. Az üzlet önkiszolgáló felülete 320 négyzetméter, öt pult mögött árulnak a kiszolgálók, pillanatnyilag az alkalmazottak létszáma 11. A központi ke­reskedelmi szervek utasítása értelmében — és ez nyilván figyelembe veszi a jó feltételeit, az optimális kereskedelmi kiszolgálás hasznát — az eladás és a kereskedelmi felület függvé­nyében kell meghatározni az alkalmazottak PÉNZ-TÁRCA létszámát. A múlt hónapban — ami nem volt csúcsidőszak — az üzlet 620 000 lej értékű árut forgalmazott. Ezt tekintve havi átlagnak, az évi eladás értéke 7 400 000 lej. Törvényesen 500 négyzetméternél kisebb önkiszolgáló felü­letre, amennyiben évi eladásuk 7 500 000 lej körül van, fiz kereskedőt lehet alkalmazni. Ehhez még hozzászámítva az öt külön álló pultot, az üzlet alkalmazottainak száma 15 kellene legyen. 2. Kérdés: Miért spórolja a szükséges alkal­mazottak számát a helyi kereskedelmi vállalat a­­ vásárlók bőrén ? Az üzlet forgalma felteh­­etően növekedne, amennyiben biztosítanák a gyors kiszolgálást. Ez azt jelenti, hogy 15 alkalmazottal is terven felüli jövedelmet valósítanának meg. Csak hát ehhez egy bizonyos fajta nagyvonalúság és kezdeményezés kellene a fenti gyakorlatot meghatározó békapersirektíva helyett Persze a kereskedők mint mindig, most is tudnak érvelni. Valószínű azzal, hogy ők nem számolhatják alkalmazottaiknak számát frusztán egy üzletben, mert nagy gondjaik vannak, ami az alkalmazottak összlétszámát illeti, és ott spórolnak,ahol erre lehetőség van. No, de csak lassan ezzel az érvvel. Kötelessé­gük valamennyi üzletüket jövedelmezővé ten­ni, és ezzel egy időben, kötelességük a jó ki­szolgálás feltételeit is biztosítani. Különben is­­ gondolkozzanak minden üzlet esetében kü­­­lön-külön, mert az üzletek a valóságban kü­­­lön-külön léteznek. (gajzágó)

Next