Háromszék, 1993. március (5. évfolyam, 823-844. szám)

1993-03-17 / 834. szám

­ó vetőmag , jó áron Február végén megjelent a szakmi­nisztérium utasítása a gabona-, ipari meg takarmánynövény-vetőmagvak ára­ival kapcsolatban. Az ártáblázat a ter­melők többségét bizonyára érdekli, mi­vel hótakaró ide vagy amoda, de már­ciusban vagyunk, s a tavasz közelebb­ről beköszönt. Az árak a minőségtől, biológiai besorolástól (szuperelittől második elszaporításáig) függően vál­toznak, s a forgalmazást az uzoni ve­tőmagközpont, a SEMROM vállalko­zás bonyolítja le. Gabona. A búza, rozs ára (az ősz­re is gondolva) 56—73 lej/kg, tavasz­­búza 83—107, takarmányárpa 4­)—65 lej, őszi árpa 53—71, sörárpa 70—90, zab 66—85, köles 54—71, magnak való cirok 50—60 lej, míg a nemesített faj­táké 141—328, seprőcirok 84—100, cu­korcirok 65, kezelt hibridkukorica-vető­mag 493—553, tömegtermesztésre szánt kukorica 150—330 lej kilogrammon­ként. Ipari növények Napraforgó 138— 170, olajlen 179—243 lej/kg. Hüvelyesek: Bab 155—190, szemes borsó 104—124 lej/kg. Takarmánynövények: Takarmány­­repce 57—78 lej/kg, tavaszi bükköny 109—129, őszi bükköny 89—109, lucer­na 843—1005, There 769—930, fehér here (legelő-feljavításra) 947—1144, baltacím 327—444, facélia (méhlegelő) 327—444, szarvaskerep 977—1144, fű­magvak (francia, angol, olasz perje, csenkesz, csomós­ebir stb.) 99—295, takarmányrépa 375—1424, karórépa (takarmá­nykaralábé) 287—183, takar­­mánymurok 417—1037, takarmányká­poszta 491—970, takarmánytök 642— 1362 lej/kg. (ALBERT LEVENTE felvétele) akemberek Fóruma Merev vetésforgót vagy keret vetésforgót? A vetésforgónak a növénytermesztésben négy jellemző alapeleme van: növényi összetétel (vetés­­szerkezet), a növények aránya, sorrendje és kör­forgása vagy a rotáció. Vegyük sorba. Összetétel: a gazdaságban egységesen milyen növényeket termesztünk. Arány: a növényfajok az adott területből mekkora részt foglalnak el, száza­lékban. Sorrend: növényeink adott területen, tér­ben és időben, hogyan következnek egymás után. Körforgás: években kifejezett időtartam, amely a­­latt a vetésforgó összes növényeit, adott sorrend­nek megfelelően, valamennyi területrészen vagy szakaszon termesztjük. A vetésforgó a növénytermesztés olyan terv­szerű rendszere, amelyben a növények összetétele és aránya hosszabb időszakra állandó, a növénye­ket térben és időben előre kidolgozott sorrend sze­rint termesztik, és ezek a meghatározott évben is­mét visszakerülnek eredeti helyükre. Ez a klasz­­szikus, vagyis szilárd vetésforgó. Ilyen például a mi vidékünkön, régen jó eredménnyel alkalma­zott norfolki négyes vetésforgó, a következő növé­nyi sorrenddel: cukorrépa, tavaszi árpa vörös here alávetéssel, vörös here, őszi búza. A vetésforgó is­mertetett formája, ahol, a növényi összetételt és arányt tekintve, főleg a sorrendet, hosszú időre változatlanul betartják, kevés magángazdaságban lehetséges természeti vagy gazdasági okok miatt. Ezért a szilárd (merev) vetésforgó helyett úgyne­vezett keretvetésforgót állíthatunk be, s ebben az esetben a mereven megszabott növények helyett azonos agrotechnikai igényű növénycsoportokat tervezünk termesztésre. Például az említett négy­éves vetésforgó alábbi változatát tekinthetjük ru­galmasabbnak: 1. kapásnövények, 2. tavaszi kalá­szosok vörös here alávetéssel vagy nélkül, 3. pil­langós virágú növények (lencse, borsó vagy vörös here), 4. őszi gabona (búza vagy árpa). A keretvetésforgó nagyobb lehetőséget teremt a változtatásokra az alapelvek lényegesebb módo­sítása nélkül. A szántóföldi növénytermesztés fej­lődése során a vetésforgóról különböző vélemények alakultak ki. Külföldi és hazai szakemberek bizo­nyítják a vetésforgás gazdálkodás agrobiológiai, üzemszervezési és gazdasági előnyét az évente vál­tozó arányú és összetételű, spekulatív növényter­mesztési rendszerrel szemben. Az érvek alapján a vetésforgón alapuló növénytermesztés szükséges­ségét többfélével indokolhatjuk. A talaj termékenységének fenntartása, illetve fokozása csakis a vetésforgóra alapozó növényter­mesztési rendszerben lehetséges. Ismeretes, hogy egyes növények, növénycsoportok hátrányosan hat­nak a talajra, s ezt más növények hatásával e­­gyensúlyozni lehet. A talaj sokoldalú kihasználása több növény váltásos termesztése esetén jobban biztosított, mint monokultúrában, mivel az utóbbi a talaj táp­anyagait egyoldalúan használja fel. A talajvédelem, az erózió elleni védekezés így lehetséges. A vetésforgó a növényvédelem és a gyomok elleni küzdelem legolcsóbb eszköze. A minőségi vetőmagtermesztés monokultúrában nem valósítható meg. A magas biológiai értékű retróburgonya termesztésének elengedhetetlen kö­vetelménye az, hogy ugyanarra a területre csak négyévenként kerüljön burgonya, ellenkező eset­ben a talajfertőzésből származó betegségek és kár­tevők rontják a gumó minőségét. Az ésszerű talajművelés és trágyázás termésho­zamra gyakorolt hatékonysága vetésforgón alapuló növénytermesztés esetén jobban érvényesül. Az is­tállótrágya mellőzése, a nagy mennyiségű műtrá­gya egyoldalú használata csökkenti a talajúrét in­tenzitását, leromlik a talaj szerkezete, vízáteresztő képessége és vegyhatása, ami terméscsökkenést­ o­­koz. Csökken a talaj humusztartalma, amit meg kellene őrizni az utókor számára is. Pedológusok szerint ahhoz, hogy a talaj humusztartalma ter­mészetes úton egy százalékkal növekedjék, több száz év szükséges, ellenben egyoldalú kihasználás­sal, szervesanyag-utánpótlás, trágyázás nélkül e­­légséges néhány évtized ahhoz hogy egy százalék­kal csökkenjen a humuszkészlet. Ezért­ figyelmez­tetnek az agrártudósok: ne feledkezzünk meg, hogy az utódaink, unokáink földjén gazdálkodunk, és nem mindegy, hogy azt milyen állapotban adjuk át. A pillangós virágú takarmánynövények beikta­tása a vetésforgóba három lényeges problémát oldhat meg. Hektáronként 100—300 kg nitrogént juttat a talajba; hozzájárul a takarmányalap fe­hérjével való gazdagításához, 300—400 kg fehér­jét biztosít hektáronként, ami kb. 6000 liter tej nyersanyaga; a talajszerkezetet is javítja a pillan­gós növény. A régi mintagazdák ismerték a pillangós virá­gú növények (here, lucerna, borsó, lencse stb.) sze­repét a talajerő fenntartása, a talajszerkezet ja­vítása szempontjából, és­ ahogy Beczály István gazdász kollégával elbeszélgettünk, azt is tudták, hogy minden egy hektár szántóföldre számítva egy számos állatot kell tartani ahhoz, hogy négy­­évenként egyszer 40 tonna istállótrágyával meg­trágyázzák a szántóföldjüket. Egy tonna istálló­trágya (érett állapotban) kb. 6 kg nitrogént, 8 kg foszfort, valamint 3 kg káliumot tartalmaz. A 40 tonnás trágyázással hektáronként több mint 650 kg tápelem jut a talajba, 3—4 évre kiterjedő ha­tással. Javul a talajélet és a talajba jutott szer­ves anyagok felbontása tápelemekre, amit a ta­lajban levő mikroorganizmusok végeznek el. Egy köbcentiméter talajban több mint 100 millió szer­ves anyagot bontó mikroorganizmus található. A vetésforgón alapuló növénytermesztés kör­nyezetvédelmi szempontból is előnyös, ugyanis mo­nokultúrás gazdálkodással a több éven át egy i­­rányba ható növényvédő szerek használata fokoz­hatja környezetvédelmi gondjainkat. Egyszóval, a vetésforgó távlatilag lehetőséget­ ad a biogazdál­kodásra, amivel közelebbről még bővebben is fog­lalkozunk. Az előnyöket még lehetne sorolni, de hatéko­nyabb, ha az elmondottak alapján a növényter- e­mesztő gazdák maguk győződnek meg, saját hasz­nukra, az előnyökről. VERES LÁSZLÓ 1993. MÁRCIUS 17. Hesével­tsük el a mákot Torja — a kollektív gazdaság meg­alakulása után — ismertté vált mák­­termesztéséről. A növényt kedvelték az emberek, ápolási munkáit a leg­hamarabb megkezdhették, betakarí­tását az augusztusi meleg és száraz időszakban aránylag könnyen elvégez­hették. Vagon tételekben termelve, szép összegeket hozott a gyógynövény­felvásárló központból, s még a tagok­nak is jutott laskához, kiflihez, ka­lácshoz, egyéb tésztafélékhez. A tor­jai asszonyok a piacon is árulták a felesleget. A nagyüzemi termelés ösz­­szeomlásával a máktermelés is meg­ingott, pedig jelenleg a piac, a köz­­fogyasztás, de még a kiviteli cégek is igénylik. Nem kellene lemondani róla, mert a kisgazda is jól meg tud­ja termelni, könnyebben, mint a bur­gonyát vagy más kapásnövényt. Nem igényel sok vegyszert, nagygépek sem szükségesek műveléséhez. Né­hány négyzetmétertől hektárokig bár­ki termesztheti, ha gyommentes és ősszel megszántott, jó táperejű talaj áll rendelkezésére. A vetőmag meny­­nyisége és annak értéke a legkisebb, s így a befektetés is utolérhető. Né­hány áron kézzel is elvethető, na­gyobb területen megfelel a fogatos vetőgép, ha homokkal keverjük a ma­got. A kisgazda megtermelheti nem­csak saját szükségletére, hanem pi­acra is. Szerződhet a gyógynövény­begyűjtő vállalattal bármilyen meny­­nyiségben, ott értékesítheti a szem­termést, de még a máktok is átad­ható. Néhány szakmai tudnivalót érde­mes feleleveníteni. Válasszunk ki kö­zépkötött vályog- és homokos vályog­talajokat, melyek jó táperőben van­nak, s meszet is tartalmaznak. A fosz­fortartalmú műtrágyák kedvezően be­folyásolják a terméseredményeket A mákot csak őszi mélyszántásba ves­sük. A legkorábban vetjük a mákot, hogy a­­hólevében csírázzon. 3—4 C­ fokon megindul a csírázási folyamat, ezért, amint a talaj felszíne annyira szikkadt, hogy rá lehet menni, meg­kezdjük a felszín simítását és a ve­tést. A sortávolság fogatos gépi ve­tésnél 35—40 cm lehet, ez teljes kézi művelés esetében leszűkíthető 30 cm­ig. A vetésmélység sekély, 1,5—2 cm. Vetőmagból 2—2,5 kg szükséges hek­táronként. Ha pontosan a szükségle­tet osztaná ki a gép, még ennél ke­vesebb is elég lenne. Ezért keverni szokták száraz homokkal. Nálunk az optimális vetési időszak, a kitavaszo­dástól függően, március második fe­le, az idén inkább április első napja­ira számíthatunk. Gyakorlatunkban egyszer az is előfordult, hogy márci­us 7-én már elvetettük, s utána még hótakarót kapott, de ennek semmi negatív hatását nem észleltük. Növényápolási munkálatait — mi­helyt a sorok megjelentek — meg kell kezdeni a sorközök porbanyitá­­sával, ami nem engedi meg, hogy a gyomok eluralkodjanak. 3—4 leveles korában csokrozni, egyezni kell. A növényeket 15—20 cm távolságra kell a sorban meghagyni. Legjobb termé­sünk akkor volt, amikor 16 cm-es tő- és 37,5 cm-es sortávolságot biztosítot­tunk. Az idejében végzett gyomlálások, 2—3-szor kapálás az állományt tisz­tán tartja, majd a levélzet elborítja a talajt. A mák gyökérzete vékony karógyökér, nem terjeszkedik szét, s így a talajt sem használja ki. Alkalmas arra, hogy köztesen ves­sünk más növényeket is. Sikeresen termesztettük murokkal, répával, a hatvanas évek végén pedig rendsze­resítettük a takarmánykaralábéval va­ló vetését, ami mindaddig sikeres volt, amíg a tagság betartotta a nö­­vénysűrűségre vonatkozó előírásokat. Minden folyóméterben a máksorok­ban két karalábét neveltünk, így a máktermés nem csökkent, megadta a 700—1000 kg-ot hektáronként. A ter­mésleszedés után augusztus közepétől október közepéig a takarmány karalá­bé jól kifejlődhetett, és biztosított 20—30 tonnás kiegészítést a takar­mányalaphoz. Az utóbbi években a­­zonban a fegyelem megbomlott, és alig lett 200—300 kg mák, mert a termelők a karalábénak kedveztek, a­­miből nagyobb részt kaptak. A termésbetakan­tás akkor esedé­kes, amikor a tokok megbámulnak, és a mag zörög benne. A kisgazda ki­sebb tételeket kupolással is kinyer­het. A kertben és a faluközelben ter­melt mákra azonban veszélyt jelente­nek a madarak, verebek, cinkék és mások, a mezőn pedig a szárnyatlan „szarkák“, amire figyelni kell. ERZSE LÁSZLÓ Az oldalt szerkesztette: TOMPA ERNŐ HÁROMSZÉK «.

Next