Háromszék, 1995. május (7. évfolyam, 1418-1443. szám)

1995-05-02 / 1418. szám

DR. BENJAMIN SPOCK A szü­lőkhöz A FELESLEGES ÁLDOZAT mindenkinek kedvét szegi. Vannak túl lelkiismeretes fiatalok, akik amikor a szülővé válás új fele­lőssége rájuk szakad, úgy ér­zik, kötelességük lemondani minden szabadságról, minden korábbi örömről, nem azért, mert kénytelenek rá, hanem szinte elvből. Ha aztán néha alkalmuk nyílik, hogy „lopva” egy-egy szabad órát szakítsanak maguknak, úgy érzik, bűnt követnek el, és már nem is tudják élvezni a szóra­kozást. Bizonyos mértékig ez természetes, hiszen amíg a kis­baba csak néhány hetes, min­den olyan új, és a kicsi betölti egész életüket. A túlzott önfelál­dozás azonban nem tesz jót a szülőknek, de a gyereknek sem! A szülők olyan belefeledkezett és feszült idegállapotba kerül­nek, ami sem mások, sem egymás számára nem kellemes. Lázadoz­nak rabságuk ellen, annak el­lenére, hogy maguk kényszerí­tik magukra. Akarva-akaratlanul neheztelnek a gyerekre, bár nem ő kívánja tőlük az ilyen mértékű odaadást. Ezért azután viszonzásul túl sokat kívánnak a gyerektől. Eltorzulnak az arányok. Elvileg akkor van egyensúly, ha megadjuk mindazt a gyereknek, amire szük­sége van, de megtartjuk a ma­gunk számára azokat az elfoglal­tságokat és örömöket, amelyek­kel a gyerek nem rövidül meg. Ez teszi lehetővé, hogy jobban szeressük gyermekünket, és ezt vele szemben könnyebben kife­jezésre is tudjuk juttatni. (A Cse­csemőgondozás, gyermeknevelés c. kézikönyv nyomán) ­ S ne legyen nyírg , a családnak . Megrázkódtatás nélküli öregségre akkor van remény, ha jól­­ karbantartott a test és a szellem, amikor eléri a hanyatlás­­ korát. Egy párizsi konferencián megfogalmazták az öregedés­sel kapcsolatos életvitel tízparancsolatát, amelyek betartása­­ lehetővé teszi, hogy az öregkor ne jelentsen nyűgöt senki­­ számára. 1. FELKÉSZÜLNI. A testi bajoktól senki sem mentes, és­­ általában a gyenge pont is jól ismert. 2. TETSZENI. A lelki egyensúlyhoz hozzátartozik, hogy jó­­ érzéssel tudjuk viselni a korunkat. 3. MOZOGNI. A rendszeres testmozgás, fizikai munka s nem tévesztendő össze a versenyszellemmel. 4. NAPOZNI. A szép és egészséges bőr megkívánja a­­ mértékletes napozást. 5. CSELEKEDNI. Minden napot programmal várni, és­­ naponta felfedezni az élet apró örömeit. 6. BARÁTKOZNI. A magány veszélyes gondolatok szülője, s a lelket marja. Tehát barátkozni, közösséget keresni. 7. ÉRDEKLŐDNI. A szellemi frissesség megtartásához­­ hozzátartozik az olvasás, televíziózás, a társasági összejövet- t­elek agytornája. 8. DOLGOZNI. A cselekvés lanyhulása unalomhoz, az I pedig depresszióhoz vezethet. 9. JÓL TÁPLÁLKOZNI. Ne utasítsa el a gyomor apró­­ örömeit. 10. SZERETNI. A szerelem nem ifjúkori hobbi. A stressz-­­ mentes szexualitás - kiváltképpen a változás korában lévő j­ó nőknél -- felszabadító hatású. Divat a bársony A bársony varrásánál a következőkre kell vigyázni: # fércelésnél a vastag fércszál helyett vékony tűvel, vékony varrócérnával varrjunk, mert így nem sérül meg az anyag kényes felülete # a varrógépbe helyezzünk ép he­gyű, vékony tűt * varrás közben a bársony elcsúszhat, ezért a rétegeket a varrás vonalára merőlegesen betűzött gombos­tűkkel rögzítsük, vagy az anya­got a varrásvonal két oldalán vékony cérnával, lehetőleg ferde fércöltésekkel férceljük össze * ha a varrógép nehezen továb­bítja az anyagot, fektessünk alája selyempapírt * lehetőleg ne fejt­sük fel a bársony varrását, mert a helye megmaradhat. (folytatjuk) FACSAP Rögzítés a falra A legbiztonságosabb rögzítési módszerek velejárója, hogy lyukat kell fúrni a falba. Lehetőleg kemény fémsapkás fúrót használjunk, ha nincs, acélvéső is megfelel. A vésőt vagy a fúrót a vakolaton előzőleg kijelölt helyre ütjük be, könnyed, apró, de erőteljes ütésekkel, s közben állandóan forgatjuk. Ez a módszer kissé hosszadalmas, de így akár a tégla-, akár a betonfalba lyukat lehet „fúrni". Ha a lyuk fugába, a tégla szélébe vagy soklyukú (sejt-) téglába kerül, a furatot feltétlenül ki kell bővíteni. A rögzítésre szolgáló éket, a facsapot ilyenkor gipsszel erősítjük a falba. Amikor csempével borított falfelületre erősítünk valamit, a burkolólap üvegkemény mázát pontozóval, vékony acélvésővel és kalapáccsal nagyon óvatosan megtörjük. A máz alatt a csempe anyaga sokkal puhább, már könnyebben át tudjuk fúrni. A kialakított lyukba behajtandó tiplinek mindig valamivel vasta­gabbnak és egy nagyon kevéssel rövidebbnek kell lennie, mint amilyen a lyuk átmérője, illetve mélysége. Ez a szabály minden esetben érvényes. Miután a tiplit beütöttük, a facsavar behajtása előtt kis lyukat fúrunk bele, hogy a csavar vége behatolhasson. A facsavart mindig a S­tipli tengelyvonalába (közepébe) hajtsuk, ellenkező esetben átsza­­kítjuk a falát, s így lényegesen csökken a teherbírása. mmmi HÁZIORVOS A lamblia Gyarapodott az utóbbi években azoknak a száma, akik lambliás fertőzésre panaszkodnak. Megle­pődtem, hogy nálunk is igen sokan szenvednek ebben a betegség­ben. Ezért, gondolom, nem fölösleges az előidéző egysejtű, ostoros véglény biológiáját ismerni. A véglények (Protozoa) törzsének ostorosok (Flagellata) osztályába tartozó GIARDIA LAMBLIA (régebb: Lamblia intestinalis) élősködőt már a mikroszkóp megal­kotója, Leeuwenhoek felfedezte 1681-ben saját székletében. Tudományosan Lambl prágai orvos írja le (1859), míg mai nevét A. Giaro párizsi professzorról kapta. A kórokozó vegetatív formá­ja (trofozoit) 10—15 mikrométer hosszú, 8 mikrométer széles, körte alakú. Nyolc ostorával igen gyorsan mozog. Szívókorongja segíti a patkóbél nyálkahártyáján való rögzülést. Innen jut a bél­csatorna alsóbb szakaszába, ahol betokozódik (ciszta). Az ovális ciszták 8—10 mikromé­­teresek. A fertőzés az ellenálló ciszták szabadba jutásával ter­jed (vízzel, étellel, gyümölcs­­ös zöldségfélékkel, legyek útján, mosatlan kézzel), és a szájon át jut be szervezetünkbe. Jóllehet a parazitás megbe­tegedések mintegy 3/4 része lambliás eredetű, mé­s az ese­tek 20—25%-ában nem jelentkez­nek a tünetek (székelési zavarok, szorulás, esetleg többszöri szé­kelés, köldök környéki fájdalom, idegrendszeri-epiloid jelenségek, ödémás arci duzzanatok stb.). Ez, a csak feltételesen elfogad­ható álláspont annyiban helytál­ló, hogy a tünetek hevességében, erősségében van különbség. A betegség gyermekeknél súlyosabb tünetekkel jár. A lamblia szaporodása bonyolult, a lúgos közegű patkóbél­ben történik, a gyomorsav hatá­sának a ciszták ellenállnak. A parazitát laboratóriumban széklet­ből, ill. epeváladékból (szondá­zással) mikroszkopikusan mutatják ki. Mivel a ciszták szabálytalan időközben ürülnek ki, a vizsgálatot (ha a tünetek ellenére negatív) naponta akár négyszer is meg kell ismételni! Kikezelése nem egyszerű és nem gyors, de ma már (igaz, az orvosi utasítások szigorú tisztelet­ben tartásával!) vannak ellene hatékony gyógyszerek. Puskás Attila biológus [Az oldalt szerkesztette:] Incze Ibolya CSALÁDJOG ROMÁNIÁBAN A szülői oltalom A KISKORÚ GYERMEK ANYAGI JAVAIT ÉRINTŐ SZÜLŐI JOGOK ÉS KÖTELESSÉGEK A szülői oltalom nem csak a kiskorú gyermek személyére, hanem anyagi javaira is vonatkozik. A családjog törvénykönyv a szülői oltalmat szabályozva a gyermek anyagi javaira vonatkozóan a következő jogokat és kötelességeket szabja meg a szülőnek: 1. A gyermek anyagi javainak ügykezelése. 2. A gyermek érdekeinek képviselete, illetve polgári jogügyleteinek előzetes jóváhagyása. 1. A szülő kötelessége gyermeke anyagi javai­nak ügykezelése és megőrzése. Ezt a kötelességét mindaddig gyakorolja, amíg gyermeke a 18. életévét be nem tölti. A vagyonkezeléssel a szülő sem­minemű jogot nem nyer gyermeke anyagi javaira. A gyermek és szülő anyagi javai külön-külön képezik ezek vagyonát, amelyek az örökösödési törvény rendelkezései szerint örökölhetők. Ha a szülő vagy a gyermek szükségben van, anyagi javait a szükségben lévő eltartására is fel kell használja. A szülő és a gyermek anyagi javait szabályozva a törvény egyéb kölcsönös jogot vagy kötelességet nem ír elő. 2. A szülő a gyermeke érdekeinek törvényes képviselője. A polgári jogügyletekben a szülő csak addig a dátumig képviseli gyermeke érdekeit, amíg az a 14. életévét betölti. A 14. életéve betöltése előtt a gyermek nem rendelkezik cselek­vőképességgel. A polgári jogügyletekben a szülő nem képviseli már a 14 évesnél nagyobb gyerme­két, azt a polgári perekben személyesen idézik meg, személyesen vesz részt a tárgyalásokon, és polgári szerződéseket is köthet, de ezeket a korlátok cselekvőképességéből származó jogokat­ csak akkor gyakorolhatja, ha ahhoz a szülő előzetes­ beleegyezését adta . A szülő előzetes beleegyezését a törvény ezekben az ügyekben a gyermek érdekének védelméért kéri, hogy a tapasztalatlan, tájékozat­lan kiskorút a másik fél ne használhassa ki. A 14—18 év közötti kiskorú semmilyen esetben nem köthet ajándékozási szerződést, és nem vállalhat kezességet mások kötelezettségeiért. Ha a polgári jogügyletben a kiskorú gyermeknek és a szülőnek ellentétes érdekeik vannak, a gyer­mek érdekeinek védelméért a gyámhatóság gondnokot nevez ki. Balogh Klára JOGTANÁCSOS r ÖTLETSAROK T­ippek a nagytakarításhoz 4 A magasabb bútorok tetejét se felejtsük el letörölni, a csillárok­kal, lámpákkal és a villanykörték­kel együtt. Erre a célra a legjobb, ha nedves, de jól kicsavart törlő­rongyot használunk, amit sűrűn váltoga­tunk,­ nehogy a már tiszta felületet a piszkos ruhával bekenjük. ♦ A zárt szekrények és a nyitott polcok belsjét is tanácsos száraz ruhával kitörölni. Rámoljuk ki a szekrény tartalmát, és tegyünk tiszta papírt a polcokra. Ilyen­kor selejtezhetjük ki a felesleges holmikat. ^ 4 A könyvespolcokat is ki kell takarítanunk. A könyveket egyenként porszívózzuk le a porszívó erre alkalmas legvéko­nyabb csövével, majd töröljük át.­­ ♦ A bútorok nehezen meg­közelíthető részeit, a fugákat, a díszléceket stb. gondosan töröljük ki,, a fém- és a fafogantyúkat tisztítsuk meg. ♦ A fényezett (politúrozott) bútorokat csak nagyon jól kicsa­vart, nedves ruhával tisztíthatjuk meg a rárakódott szennyeződéstől. Kénjüket a szükséges bútorápoló szerrel. ♦ A képkereteket is tisztít­suk meg. Vigyázzunk, hogy a tisztítószeres lé ne csöpögjön­­ a vászonra. ♦ A szőnyegeket —egyszer­­ egy évben — még akkor is érdemes kiporolni, ha egyéb- | ként porszívóval takarítunk. A­­ szőnyegeket ezután ecetes vízzel i (1 rész ecet, 1 p rész víz) fel­frissíthetjük. Ilyenkor látszanak­­ csak meg a különféle foltok, te- | hát a megfelelő folttisztító szer- i rel ezeket eltávolíthatjuk. Külön­leges szőnyegnél a tisztítást in­­n­kább bízzuk szakemberre! B­io­kozmetika s­záraz b­őrnek A különböző ételek elkészítésé­hez szükséges alapanyagok a szépítkezéshez is felhasználhatók, s hogy időt se veszítsünk, sütés­­főzés közben is alkalmazhatjuk. Bőrradírnak kitűnő, ha a főtt karfiolból lecsípünk egy darabot, mézet, élesztőt, kukoricalisztet adunk hozzá. Egy kis tálkában pépet kavarunk belőle, felkenjük arcunkra. Mikor száradni kezd, finoman dörzsöljük le.­­ Kelt tésztából kiveszünk egy tojás nagyságú darabot, tehéntúróval elkavarjuk. Ezt a lágy masszát te­gyük arcunkra, és ha megszárad, radírozzuk le. Ezzel az eljárással nemcsak tápláljuk a bőrt, és pótol­juk a nedvességtartalmát, hanem egyben tisztítjuk, letakarítjuk az el­halt sejteket és egyéb bőrtermékeket. Ha nagyon száraz a bőrünk, gőzöl­hetjük tejbe aprított fügével, amit gyenge tűzön forralunk. * Pakolásnak kitűnő: 0 uborkalé, olívaolaj— talkumkeverék 0 tehéntúró, tejföl, méz 0 banán tejszínnel vagy mézzel 0 a nyers burgonya, káposzta, sárgarépa levét is felhasznál­hatjuk tejpor vagy babapúder és emulzió hozzáadásával. A pakolást 10—15 percig hagyjuk arcunkon, utána langyos vízzel le­mossuk, krémezzük. A lemosáshoz zsírhiányos bőrre kamilla-, búza­virág-, zsurló-, majd­lapufőzetet, víz­hiányos bőrre levendula, hársfa, körömvirág, cickafark, rozmaring, apróbojtorján gyógyteáját használjuk. Jánosi Annamária KOZMETIKUS rí„UKTA * ^ I fi ” «* * I I I I ciromleves ! I Hozzávalók 4 személyre: 1 citrom, 1 liter csirkehúsleves, | I 10 dkg rizs, 3 tojássárgája, 0,5 dl száraz fehérbor, 2 gerezd­­ ■ fokhagyma, 2 evőkanál olaj, só, fehér bors, néhány friss ' | borsmentalevél, 2 szegfűszeg. Olajban üvegesre pároljuk a finomra vágott fokhagymát,­­­­ majd felöntjük a csirkehúslevessel. Hozzáadjuk a rizst, a s­­ szegfűszeget,és kis lángon 15 percig főzzük,majd az összevágott­­ ■ mentalevelekkel és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Előmelegített , s levesestálba tesszük a tojások sárgáját, és habosra keverjük | | a citromlével meg a borral. Sózzuk, borsozzuk, és habverővel | yállandóa£ keverve, fokozatosan hozzáöntjük a levest. " A ketchup A ketchup kínai eredetű szó, és egyáltalán nem azt jelenti, amit mi értünk alatta. A kínaiak így nevezik azt a sós szószt, amely Keleten igen népszerű ételízesítő. Szárított apró tengeri halakból készül, és nemcsak Kínában szeretik, hanem Indonéziában és a többi keleti államban is. Több ezer éve ismert ez a fűszer, általában só helyett használják ételízesítőként. Egykor és ma is úgy készül, hogy az apró halat a napon szárítják (rothasztják), majd főzik, sózzák, ízesítik és konzerválják. Az általunk ismert ketchupnak tehát egyáltalán semmi köze az eredeti nevéhez, amellyel csak egyetlen közös vonása van, az, hogy mindkettő ételízesítő. Az utóbbi azonban növényi eredetű, főleg paradicsom-alapanyagú termék, s az Egyesült Államokból származik, ahová a színes bőrű bevándoroltak hozták a nevét, az ízét pedig az Államok déli részéről, New Orleansból, ahol állítólag minden zug ketchupillatú. Időközben a fűszeres paradicsom szósz az a­meri­kanizáció jelképévé vált, s bármennyire is idegenkedett tőle Európa, ma már nélküle elképzelhetetlenek az ókontinens konyhái is. A paradicsomszósz ős­hazájában csaknem mindent ketchuppal ízesítenek, amelyet a csípős, apró pirospaprikából készült, folyékony, tabaska nevű szósszal kever­nek, attól függően, ki milyen csípősen kívánja a halat, rákot, sültet vagy bármit. Az amerikai életmód, a rohanó világ étkezési szokásainak meghonoso­dásával, a „fast food”, azaz a gyorsételfogyasztás rendszereinek és hálózatainak meghonosodásával a ketchup fénykorát éli. A Mc­Donalds étteremhálózat gyártotta ételek közül alig néhányat szolgálnak ketchup nélkül. Ketchuppal öntik nyakon a sült krumplit, a húst, a grillcsirkét, a hamburgert, a szendvicset, mindent. Rossz nyelvek szerint a ketch­up az ételízesítők királya, maga a tökély, mert a legvacakabb ízű, a legsilányabb minőségű, nikecellkonzisztenciájú és fűrészporszerű kaják is ehetőek, ha ketchupban úsznak, mert eredeti ízüket elnyomja a domináns paradicsom­amat. (Napló) t.

Next