Háromszék, 1997. július (9. évfolyam, 2077-2103. szám)

1997-07-01 / 2077. szám

GAZDAKÖRI TÁJÉKOZTATÓ Javul néhány kultúra fajtaválasztéka Népes szakmai közönség részvételével szervezték meg a közelmúltban Maro­­skeresztúron a Roman Verneuil francia— román közös társaság fajtabemutatóját. Há­romszékről, Hargita és Maros megyéből az összesereglett gabonatermesztők Nyugat- Európában nemesített s idéntől vidékünkön is termelt gabona- és takarmánynövények fajtáival ismerkedhettek, bele­számítva a termesztés és fel­dolgozás sajátosságait is. A Maros és Nyárád mente domboldalain jól alkalmaz­kodott és szépen fejlődik a nagy fehérjetartalmú takar­mányborsó, a Profi, Renata és Montana fajták, amelyek támasztó kultúra nélkül is, tisztán termelhetők, és 5000—6000 kg/ha hozammal kecsegetnek. Termesztésük vidékünkön is forradalmasít­hatja az állatállomány takarmányozását. A szójához hasonlóan magas, 27—30%-os fe­hérjetartalma a gazdaságos állattenyésztés alapfeltételeit biztosíthatja. Jól beilleszkedik a vetésforgóba, ahol talajjavító hatását a gazda kamatoztathatja. Megyénkben na­gyobb területen Apor Csaba termeszti Torján, remélhetően sikeresen. Az őszi gabonafélék közül a Gonzalo, Enesco, Laredo, Renan és Texel, 9500— 10 000 kg/ha hozamú búzafajták kerültek bemutatásra. Az őszi árpát a Glenan, Keli­­bia és Sonora takarmányfajták képviselik, valamint bemutatták a Plaisant sörárpát, amelynek terméshozama elérheti a 8500— 9000 kg-ot hektáronként. Megtekinthettük az ígéretes 6000—8000 kg/ha terméshozamú tavaszi gabonafajtákat, lxos tavaszbúza, Cosy zabfajta, a Tremois és Trebon sörárpafajtákat, a­­elyek a vidékünkhöz hasonló domborzati, éghajlati és termesztési körülmények között jó ter­mést ígérnek. Szép, gyönyörűen hullámzó kalásztengert láthattunk. Aligha volt részünk ennyire sokkoló hatású látványban, de végeredményben nem csoda, hiszen Európa legjobban „menő” fajtáit láthattuk díszleni a kifogástalanul megművelt, jól gondozott talajú domboldalakon. A Kovászna megyei Comce­­real Rt. kezdeményezésére és támogatásával, az idén megyénk­ben első ízben közel ezer hek­táron termesztenek földműve­seink az ismertetett tavaszi ga­bonafajtákból néhányat. A folyó év eléggé viszontagságos idő­járása ellenére a kultúrák fejlő­dése nálunk is nagyon ígéretes. Szerintünk érdemes lenne próbálkozni az Apache ku­koricahibrid termesztésével is, amely magas keményítőtar­­talma mellett 9000—10 000 kg/ha szemes termést hozhat. Tenyészideje rövid, a 200— 300 Fao csoportba sorolható, és ez lehetővé teszi nálunk is a termés beérését. A fel­dolgozóipar anyagi támogatásával hálás lenne gazdaságos termesztése, s lehetővé tenné az ipari nyersanyag helyi előállítását. Érdemes gondolkozni azon, hogy a vám­tarifák csökkentésével vagy eltörlésével a hazai termelő kényszerhelyzetbe kerülhet. Idejében felkészülve a várható változásokra, felveheti a­ versenyt a külföldi termelővel, aki sokkal jobb anyagi feltételek közt dolgozik­­— mellesleg állami támogatásban is része­sül­­—, vagy a mi termelőink tönkremehet­nek. A sikeres versenyhez pedig új szem­lélet szükséges. Az új termesztési módsze­rek, a termékeny fajták bevezetése és meg­honosítása többek között ezt az egész átren­deződési folyamatot szolgálhatja. György Ignác A kovásznai gazdakör vendégei Június végén a fürdővárosba érkezett öt magyarországi látogató, akikkel a helyi gazdaköri tagok folyó év márciusában terem­tettek kapcsolatot Csíksomlyón, ahol elő­adás-sorozaton vettek részt. A vendégeket a biogazdálkodók, környezetkímélők és egész­ségvédők képviseletében dr. Márai Géza agrármérnök, a gödöllői egyetem adjunktusa vezette. A kovásznai gazdák tanácsokat kaptak a gazdabolt, valamint egy vetőmagtermesztő kft. megszervezéséhez, az egyik gazda pedig abraktakarmány-keverő kisüzemet számít beindítani, ehhez igényelt szakmai útbaigazítá­sokat, hasonlóképpen tájékozódtak a bio­gazdálkodás kérdéskörében. A látogatók asztalosműhelyekben néz­tek szét, megtekintették a nagyborosnyói hétvégi faházakat gyártó kft. tevékenységét, érdekelte őket a fűrészkorpa, a faipari mel­léktermékek hasznosítása, mivel a gazdaköri tagság erdőbirtokkal is rendelkezik. A helyi gazdakör és a gödöllőiek között távlatilag gyümölcsöző együttműködés jöhet létre. T. E. az Állatorvos válaszol Kilyukad a szarvasmarha bőre A csomókat a bőrön egy légy, a marhabagócs (vargalégy) bögölylárvái okozzák. A légy a tehén oldalára, a lábán levő szőr közé rakja le petéit (egy légy akár 600 petét is rakhat), amiből kikelnek a lárvák. Ezek befurakodnak a bőr alá, és kb. 3 hónap alatt a marha hátán levő bőr alá vándorolnak. Itt kifejlődnek, és gennyes dudorokat okoznak. A harmadik hónap végén a lárvák kifúrják a bőrt, levegőhöz jutnak, teljesen kifejlődnek, előbújnak, a földre hullnak, ahol bebábozódnak. A bábokból 4—8 hét múlva kiszabadul a fejlett légy, amely ismét petéket rak 10—14 km-es körzetben. Az imelynek is nevezett fertőzés komoly károkat okoz. A jószág állandóan izgatott, rosszul legel, kevesebb tejet ad, nem fejlődik rendesen, a bőr pedig a későbbiekben, a feldolgozás során, lyukas lesz, mert a lárvák okozta lyukak nem gyógyulnak be teljesen. A vargalégy a tavaszi és a nyár eleji hónapokban okoz kárt. A fertőzést megelőzhetjük, ha a legelőn, istállóbejáratoknál légyüző szerekkel (10%-os alkoholos fakátrány, butox stb.) átitatott zacskókat helyezünk el oly módon, hogy a szarvasmarhák az istállóból kijövet, a legelőkön a delelő fák alatt a hátukat érintéskor bekenjék. A fertőzések megelőzését és kezelését, a téli és tavaszi tömegakciók alkalmával, az állategészségügyi szakemberek rendszeresen végzik (neguvon, clorofos, onefon, butox oldat). Ha a fertőzés már megtörtént, állatorvoshoz kell fordulni, aki megfelelő kezeléssel elpusztítja a lárvákat és a bábokat, csökkentve ezáltal a kikelő legyek számát. A sós vagy káposztalével való lemosás népi módszere jó arra, hogy a lárvákat a bőr alól eltávolítsuk, de a hatékony kezelést bízzuk szakemberre. |)R- Sikó Barabási Sándor MIT TEGYÜNK A MEZŐN? A szénacsinálás ideje A kaszálási idény rend­szerint június 15.—július 15. közé esik. A kaszálások időpontját körültekintően kell megválasztani. Korábban vagy későbben ésszerűtlen a betakarítás. Sokan mégis ké­sőn, elvénült fatermés idején fognak kaszát. Arra számí­tanak, hogy a későn kaszált fű nagyobb tömeget ad, köny­­nyebb a szárítása. A szalmává" vénült fű azonban sokat veszít takarmányozási értékéből. Erdővidéken a hegyoldala­kon fekvő erdei, béres kaszá­lókat inkább későn vágják. Kivárják, hogy az aljnövényzet tömött legyen, s szénacsinálásra augusztusban, esetleg szeptem­ber elején kerül sor. Ilyenkor a fű kevesebb nedvességet tartalmaz, s így könnyebb a szárítása. Kevesebb az eső, kisebb a harmat, melegeb­bek a napok. A messze fekvő területekről nehezen szállít­ható a széna, s a fű­sarjú ho­zamot összevárják. A jó fekvésű patak menti réteket ellenben idejében le kell kaszálni a külön sarjú­­termésre is számítva. Az elvénült fa jóval kevesebbet ér, mint a java virágzásban kaszált. Késve kaszált réten a gyep nehezen sarjad újra a nyári kánikulában, mert a talaj is gyorsan kiszárad takaró­növényzet híján. Az élelme­sebb, értéktelenebb, sőt, káros gyomok kerülnek túlsúlyba a növénytársulásban. Nyilván, az idejekorán kaszált fű s így a széna is értékesebb. Az ilyen széna takarmányo­zási értéke vetekedik a kor­pával. Igaz, a gazdának az időjáráshoz is alkalmazkod­nia kell. „Esőben kaszálj — véli a gyakorlati gazda —, mert amikor a nap felsüt, a széna gyorsan megszárad.” Ellenben amennyiben a két munkafázis között sok idő telik el, a renden heverő fű megveresedik, meg­feketedik, majd rothadni kezd, s még alomnak sem alkalmas:" Kaszáláskor a rétet nem kell „leborotválni”, legalább kétujjnyi tart , hagyjunk. Ha borotváljuk a gyepet, nem sokat nyerünk, esetleg néhány kilóval több széna kerül, de ráfizetünk, mert sok értékesebb fűféle kivesz. Sima réten a Carpatin kaszálógép jó munkát végez. Az ára kétmillió lej felé jár, de társulva is érdemes besze­rezni. Elő kell venni a lógereb­­lyét, mert mindezzel sok kézi munkaerőt takarítunk meg. A lejtős oldalak füvét csak kézi kaszával lehet levágni. A jó kaszás napi teljesítménye elér­heti a fél hektárt, de ehhez a teljesítményhez a kaszát helye­sen kell megverni, tenni, és a munkaidő némi pihenőkkel reggeltől estig tart. Keresztes László FÖLDMŰVESPORTRÉK Kiskászon JÓ, HA TUDJUK Sorozatunk (egyelőre) befejező részeként a megyénkben közkedvelt és termesztett f­agymafajokról írunk. A jellegzetes ízanyagot tartalmazó zöldségfélék különböző alkil­­szulfidokat tartalmaznak, amelyek a föld alatti megvastagodott levelekben halmozódnak fel, s a növény kártevők elleni védekezéséül alakultak ki a fajfejlődés folyamán. A legjelentősebb faj a vöröshagyma (Allium cepa). A diploid (2n=2x=16) faj egyik sajátos biológiai érdekessége az, hogy míg eredetileg (vad ősök) idegen­beporzó, addig a termesztett fajok önter­­mékenyek. Nemesítése az ókorra nyúlik vissza (akkor nagy mennyiségben használt tápláléknövény volt). Nyugat-Európában a XIV. sz. elejétől, Erdélyben a XVI. szá­zadtól tudunk termesztéséről. A póréhagyma (A. porrum apráz) szintén közel-keleti származású, s nálunk inkább az ország déli területein általánosan elterjedt. Újabban piacainkon is, termelőinknél is „megyei” növény lett. Kevesebb a hagyma levéltömege, annál vaskosabb a föld alatti hagymából kinövő levélzet. A Földközi­tenger mentén élő népek népeledelének szá­mít, sokféle felhasználásban. A fokhagyma (Allium sativum) sajátos módon fiókhagymákkal és virágzati sarj­­hagymákkal szaporítható, az ivaros szapo­rodás gyakorlati­lag el­hany­agol­ható. Vad alakj­a (A. longicaspis) Közép-Ázsiából származik, de termesztéséről az ókori Egyiptom is hírt adott. Mivel baktericid hatása jelentős, fon­tos gyógynövényünk, a magas vérnyomás­nak, érelmeszesedésnek is ellenszere. Mi­vel nem magzik fel, és a hideget is jól tűri, a valóban szép gerezdeket őszi ültetéssel nyerik. Számos vadon élő fokhagyma virág­zati sarjhagymája (apró cikkek) fogyaszt­ható. Saját tapasztalatom e vonatkozásban a medvehagyma (A. ursinum). Nedves liget­erdőben tömegesen terem, és íze összeté­­vesztésig emlékeztet a fokhagymára. A hagymafélék nemesítésének iránya a betegségekkel szembeni ellenállóképesség és ezzel összefüggésben a raktározhatóság fokozása, elsősorban a hagymánál (a vad alakok gyakorisága miatt­) könnyen elvégezhető hibridizációval. A számos termesztett faj közül néhány csak az ország egyes vidékein (pl. Észak-Moldvában) ismert, ilyen a téli (japán) hagyma, a metélőhagyma (A. schoe­­noprasum), a mogyoróhagyma (A. ascalo­­conicum) stb. Puskás Attila A hagymafajok

Next