Háromszék, 2006. július (18. évfolyam, 4810-4834. szám)
2006-07-20 / 4826. szám
CSALÁD A jázminillatú gardénia Kínában, Japánban, őshazájában díszült a gardénia (Gardenia jazminoides) kisebb-nagyobb termetű faként, akárcsak nálunk a jázminbokor (helyesebben jezsámennek kellene hívnunk, a nálunk nem őshonos jázmin más faj!), és ontja kellemes illatát. A gardénia örökzöld növény, tulajdonképpen virágüzleteinkben megvásárolható csokros, fehér virágú növény is bokorrá nevelhető, bár a mi éghajlati feltételeink nem kedveznek a kinti tartásnak. A gardénia valósággal ontja a rózsára emlékeztető, tömött, illatos virágait, amelyek azonban rövid életűek. Több gardéniafaj ismert (számuk száz körül van), ezek közül a vad forma (egyszerű virágú) az őshazájában szabadon él, míg számos nemes faj (G. augusta, G. thunbergia) a levelek alakja és a virágok színe szerint jelez különbséget. Vágott virágnak rövid életük miatt alkalmatlanok, de dús szépségük, messzire érezhető illatuk mindent kárpótol. Viszonylag érzékeny növény, a még ki nem nyílt bimbóit a változó feltételek miatt elhullathatja. Mivel a cserepet elfedik a dúsan hajtó, fényes sötétzöld levelek, arra vigyázzunk, hogy az öntözővíz közvetlenül a cserép talajára és ne a növényre kerüljön. Puskás Attila HÁZIORVOS Bélfertőzés nyaraláskor A nyaralás egyik leggyakoribb betegsége a hasmenéssel, hányással járó bélfertőzés, amit a különböző ételekben, italokban található, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok, egyéb mikrobák okoznak. A betegség azonban elkerülhető néhány praktikus tanács betartásával. Ajánlatos például utazás előtt tájékozódni az adott ország vagy vidék és a leendő szálláshely higiénés viszonyairól. Azt is meg lehet kérdezni, hogy a beutazáshoz szükséges-e vagy javasolt-e védőoltás, esetleg betegségmegelőző céllal gyógyszer szedése. A bélfertőzésre gyógyszertárban lehet kapni olyan sókeveréket, amely hasmenés esetén vízben feloldva segíti a víz- és ásványianyag-utánpótlást, erre előre is fel lehet készülni, és a terméket még az utazás előtt meg lehet venni. Ha valaki tudja magáról, hogy életkora vagy állapota miatt (idős, terhes, beteg) különösen érzékeny, vigyen magával nem romlandó élelmiszert, továbbá szappant, kéztörlőt, kézfertőtlenítő kendőt, és mosson olyan gyakran kezet, amilyen gyakran csak tud. Az étel fogyasztásánál arra kell ügyelni, hogy az frissen készült és forró legyen, így még utcai árus kínálatából is biztonsággal lehet enni. A több órán át langyosan tárolt, kész ételek veszélyesek. A legyek által „látogatott”, nem tiszta edényben tálalt ételt nem szabad elfogadni. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: hámozd meg, főzd meg vagy hagyd ott. A saláták, szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek veszélyesek lehetnek. Nem szabad fogyasztani nyers vagy alig hőkezelt, tojást tartalmazó ételt (majonézes termékeket, egyes mártásokat, desszerteket). A főtt tojás biztonságos, de a tojásrántotta nem. Nem tanácsos továbbá nyers kagyló, ismeretlen eredetű jégkrém, fagylalt, pasztőrözetlen tej, tejtermék, jég fogyasztása. A palackozott italok (sör, bor, tea, kávé) általában biztonságosak. Az élelmiszer-, vízeredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. A tünetek néhány nap alatt csaknem mindig maguktól rendeződnek, gyógyszert szedni nem szükséges, hasmenés elleni tüneti szerek és antibiotikum szedése sem indokolt, sőt késleltethetik a gyógyulást. Amennyiben azonban a tünetek három nap alatt sem múlnak el, a hasmenés gyakori vagy véres, ha a beteg hányik vagy lázas, orvoshoz kell fordulni, illetve ha ez nem lehetséges, az otthonról vitt, orvos által javasolt gyógyszer szedését meg kell kezdeni. Legfontosabb már az első tünetek megjelenésétől kezdve a folyamatos folyadékpótlás. A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, és az elvesztett anyagokat pótolja az alábbi oldat: egy liter vízbe kell tenni egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot. Ebből minden hasmenés, hányás után 1—2 decilitert kell fogyasztani. Ha valaki utazás során vagy hazatérés után bármilyen szokatlan betegségi tünetet észlel, tanácsos orvoshoz fordulni. (MTI-Panoráma) 2006. JÚLIUS 20. Farkasok és bárányok Az áldozat és a támadó örök ellentéte, egymástól való függése az életnek egy olyan oldala, amely így vagy úgy, ma vagy holnap mindannyiunkat érint. Az állatvilágban minden fajnak megvannak a maga természetes ellenségei, sőt, minden támadó végső soron áldozattá is válik. Mindenikük beleszületik egy szerepbe, és a létfenntartás érdekében ennek a dekódolt viselkedésegyüttesnek a jegyében él. Bár mi sajnáljuk és áldozatnak tekintjük a bárányt, a farkast pedig kegyetlen agresszornak, ők csak teszik, amit tenniük kell. Az emberi társadalomban ez a szereposztás sokkal bonyolultabb, hiszen valaki lehet tényleges áldozat, de lehet, hogy csak annak érzi vagy tünteti fel magát. Ugyanúgy lehet valaki nyíltan fenyegető, kiszámíthatóan veszedelmes, de alattomosan támadó is. Báránybőrbe bújt farkas — mondják az ilyenre, vagy ő az „áldozati bárány”. Persze, itt is előfordulhat, hogy a támadó egyúttal áldozat is, mint ahogy történt és történik ma is a háborúkban. A szereposztás néha egyértelmű, máskor bonyolult, néha tisztán látunk, máskor homályosan, hiszen mindent átszűrünk érzelmeinken, akkor is, ha ezt nem valljuk be. Általános értelemben: jól látjuk a más szerepét, és kevésbé jól a magunkét. Hogy mindezt boncolgatni egyáltalán miért érdemes? Már csak azért is, mert még aki született győztesnek érzi magát, néha az is legyőzetik, s a született vesztes is arat nem várt győzelmeket. Elég csak a bibliából ismert Dávid és Góliát-történetre gondolni, vagy a filmek pozitív hőseinek győzelmére, amit valahol a lelkünk mélyén a kétkedés dacára is elhiszünk. Szembesülni saját szerepeinkkel — ez segíthet megváltoztatni nézőpontunkat, az élethez és társainkhoz való viszonyulásunkat, mi több, még önértékelésünket is. Ennyi felismerés pedig máris felér egy győzelemmel. Járta Kocsis Edit MI A DÍVAT Az örök farmer A farmernek, mint alapruhadarabnak, népszerűsége változatlan, de az elkövetkező hónapokban a nadrágszárak egyre szűkülnek, a fekete és a szürke szín a meghatározó. A mosott jelleg részletei is módosulnak, de ezek a mosott hatások tisztábbak és sötétebbek. A túl világos, nagy foltokban való mosott jelleg nem divat. A klasszikus csőfazon vagy ceruzavonalú nadrág nem mindenkinek áll jól, de ez valószínűleg nem igazán zavarja sem a divattervezőket, sem a divatfüggő, az újdonságokat azonnal követő réteget. Új fazon a derékban lezseren szabott, mély lépésbőségű, amelynél a nadrágszárak alul szűkülnek le. A játékosság a másik fő jelszó, ami azt takarja, hogy meglepő ruhadarabokkal párosítják a farmert, illetve farmeranyagból bermudát és mellénykét varrnak, a széleket hangsúlyozzák, paszpolozzák, rojtozzák, ugyanakkor feltűnnek a katonás elemek is. A nagy márkák lovagló- és csizmanadrágot is hoznak farmerből. Visszafogottabbak a dekorációk, de — ha szolidabban is — a márkás farmereknél tartja magát a Swarowskiköves díszítés. Újdonság a gazdag, de visszafogott színválaszték, a szeder, a szilva, a homok, az olajzöld, a khaki, a fenyő és a padlizsán. A tonin ton — azaz színben tartott —, azonos árnyalatú díszítések elegánsabbak, és minden korosztályhoz illenek. Háromszék Gyermekeink Újszászi Sára, Sepsiszentgyörgy 7 KUKTA Gabonamagvak az étkezőasztalon Eretnek gondolat volt ez a XX. század küszöbén. John Harvey Kellog adventista amerikai gyógyítót a kukoricapehelyért és társaiért ezért éppúgy kinevették, mint a müzli feltalálójaként tisztelt Bircher Benner svájci doktort. A tengerentúli cégalapító az ipari méretű táplálék-előállításban jeleskedett, míg a svájci orvos megmaradt a teljes értékű természetes nyers koszt hívének. Ami közös bennük, hogy mindketten elődjüknek tekintették a Connecticut állambeli presbiteriánus Sylvester Grahamet (1794—1851), aki a róla elnevezett Graham-kenyérrel utat nyitott a korszerű tápanyagok reformjának. Kellogg első sikere a granola volt. Ez a puha, szemcsés, rágcsálni való sütemény abból a felismerésből született, hogy a gabonafélék nyersen nem jól emészthetők, ezért valamilyen hőkezeléssel (főzés, pirítás, puffasztás) vagy csíráztatással kell fogyaszthatóvá tenni. A táplálék kukoricából egyszeri hőkezeléssel készül (sütőzsiradék-tartalma nincs), kizárólag a természetben megtalálható adalékanyagok ízesítik és színezik. Színezőanyag nélküli változatai a mégoly különleges táplálkozási igények kielégítésére is alkalmasak. A kukoricapehely-csemegék fogyaszthatók étkezések között az éhség csillapítására éppúgy, mint vendégváráskor vagy utazáskor nassolva. A reggeli pelyhek tejjel fogyasztva juttatják megfelelő energiához a szervezetet. A kukorica, cukor, só, maláta, vitaminok (niacin, Bl, B2, B6, Bl2, folsav) és vas felhasználásával készült ropogós kukoricapehely egészséges ennivaló. Dr. Kellog találmánya olyan jól bevált, hogy a gabonapelyhek készüljenek kukoricából, búzából, zabból, rizsből vagy korpából — a mai napig a legegészségesebb reggeli eledelnek számítanak. A kukoricapehely hosszú ideig (hat hónap) eltartható, a magas rost- és vitamintartalom révén kedvező táplálkozási és élettani hatású. Könnyen emészthető, a felesleges gyomorsavat elkötve mintegy lezárja a gyomorszájat, és folyadékbevitellel együtt hamar a telítettség érzetét kelti. A gabonakészítmények előnyös élettani hatásának titka a nagy rost- és csekély zsírtartalomban rejlik. A táplálkozással foglalkozó szakemberek egybehangzó véleménye szerint a természetes tápanyagokban bővelkedő gabonapelyhek rendszeres fogyasztása növeli a szervezet ellenálló képességét, jótékonyan hat az emésztésre és az érrendszerre. Napi tíz deka gabonapehely elfogyasztása csökkenti a toxikus anyagok felszívódását a vastagbélben, és csökkenti a vér koleszterinszintjét. (MTI-Press) Az oldalt szerkeszti: Incze Ibolya