Háromszék, 2022. október (34. évfolyam, 9590-9610. szám)
2022-10-19 / 9602. szám
áromszék 2022. OKTÓBER 19., SZERDA HADIFOGOLY-PÁLYÁZAT Díjazták a legjobb visszaemlékezéseket I Összesen is háromszéki és egy magyarországi történet érkezett a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megye Szervezete (VPFSZ) által szeptemberben írd meg te is! címmel meghirdetett pályázatra, amely elsősorban a szovjet hadifogságot megszenvedettek utódainak szólt, s célja volt az is, hogy rögzítse az apák, nagyapák, más hozzátartozók visszaemlékezéseiből kirajzolódó egyéni történeteket. DEMETERI ILDIKÓ: A legtöbb ötoldalas pályaműveket jeligével lehetett beküldeni (az azonosító adatokat külön, zárt borítékban mellékelve) október 15-ig, a legfontosabb feltétel az volt, hogy valóságos sorsot mutasson be a pályázó. A beküldött írásokat a VPFSZ erre kijelölt bizottsága bírálta el, az első díjat és a vele járó 1000 lejes jutalmat a gidófalvi Szabó Ferencnek ítélték oda, a másodikat (és 800 lejt) a sepsiszentgyörgyi Zolya Ádámnak, a harmadikat (és 500 lejt) a szintén sepsiszentgyörgy Szász-Fehér Gyöngyinek. Rajtuk kívül még három sepsiszentgyörgyi dolgozat futott be (Fekete-Nagy Orsolya, Sorbán Boglárka és Vanaga Judit tollából), egy-egy pedig Báróbról (Benedek Endre), Kovásznáról (Cséplő Ferenc), Csernátonból (Gajdó Izabella), Székelytamásfalváról (Bacsó István), Sepsibükszádról (Steckbauer Tibor), a magyarországi Marcaliról (Máthé Éva), illetve egy ismeretlen helyről (Bernád József). A volt politikai foglyok szövetségének képviselői szerint mindenkit dicséret illet a részvételért; a díjakat az október 23-i ünnepi megemlékezés alkalmával adják át a nyerteseknek, a legsikerültebbnek tartott pályamunkát lapunk is le fogja közölni. Gidófalvy Szabó Ferenc 1968. december 29-én született Sepsiszentgyörgyön. Jelenleg Gidófalván él. KÖZELET Sportcsarnok épül Erdőfülén Új sportcsarnok épülhet a fejlesztési minisztérium finanszírozásával a Bardoc községhez tartozó Erdőfülén - tájékoztatott hétfői közleményében az RMDSZ sajtóirodája. A létesítmény földszintjén kosárlabda-, röplabda-, tenisz- és kézilabda-mérkőzésekre alkalmas, megfelelően felszerelt és felfestett pálya lesz, ennek szomszédságában öltözőket, zuhanyzókat alakítanak ki. A sportcsarnok lelátója 180 férőhelyes lesz. A beruházásra 11 millió lejt biztosít a szaktárca. (dvk) Erdély minden szegletére számítanak ! » NAGY D. ISTVÁN » Tamás Sándor felidézte, hogy a 2019-ben szervezett székelyföldi pálinkamustra igen sikeresnek bizonyult, ezért döntöttek úgy, hogy egész Erdélyre kiterjedő pálinka- és párlatversennyé emelik a megmérettetéssel összekötött seregszemlét, melyre Erdély 16 vármegyéjéből lehet benevezni. A cél a minőségi pálinkafőzés, készítés ösztönzése. Ennek érdekében olyan szakembereket szólítottak meg, akik a minőség biztosításában élen járnak. A verseny igazgatója mellett a magyarországi Pálinka Quintessence mozgalom támogatását is elnyerték, Takács László pálinkafőző, pálinkakóstoló, aki a zsűri elnöke, szakértője ennek a mozgalomnak. A verseny védnöke a sepsiszentgyörgyi Dezső Tibor nemzetközi pálinkabíró, a sepsiszentgyörgyi Polio Nobilis pálinkafőzőé tulajdonosa, a verseny partnere az Erdélyi Pálinka Lovagrend, melynek vezetője a Maros megyei Antalfi Zoltán, aki szintén jelen lesz. Tamás Sándor szerint fontosnak tartják, hogy a székelység körében évszázados múltra visszatekintő pálinkafőzés minőségét, hagyományát folyamatosan kissé csiszolják, és arra ösztönözzék az ezzel foglalkozókat, hogy figyeljenek a minőségre. Korábban már megfogalmazott cél volt, hogy Háromszéket ne csak felhelyezzék az erdélyi, Kárpát-medencei gasztrokultúra térképére, de azt a tudatot is kialakítsák, hogy a térségben minőségi termékeket állítanak elő. Az elnök rövid történelmi visszatekintővel is szolgált a pálinka erdélyi első említésétől, a 14. században, Károly Róbert király uralkodása idejéből, a 17-18. századból származó székelyföldi történeti emlékeken keresztül egészen a 19., illetve a 20. századig. János András Előd rámutatott, hogy a minőségi pálinkakészítésnek és kulturált fogyasztásnak a híve, és mivel a verseny a szakszerűséget és a minőséget helyezi előtérbe, így szívesen tett eleget a felkérésnek. Meglátása szerint Erdély a pálinkafőzés új módszer a pálinkafőzők között. Az egzotikus alapanyagok felhasználásával készült pálinkákat két külön csoportban értékelik - déli gyümölcsökből, zöldségekből (zeller, murok, cékla) készültek. Hagyománya van még Erdélyben a különböző likőrfajták előállításának, ezek is külön csoportban kerülnek a versenybe, akárcsak az ágyas pálinkák. A verseny igazgatója továbbá jelezte, hogy a százpontos rendszer szerint elért bronzkitüntetés is már komoly elismerésnek számít, fogyasztóbarát, kellemes pálinkát jelöl, amellyel kapcsolatban semmilyen előállítási aggály nem merül fel. A négy szakmai elismerés - bronz-, ezüst-, aranyérem, illetve bajnok - mellett különdíjakat is kiosztanak majd. A versenyről további részletetek a transylvanianspirit.ro weboldalon olvashatók, a megmérettetésre jelentkezők itt találják meg az online nevezési felületet is. A versenyre pálinkamintákat a benevezést követően lehet leadni, október 31-ig a sepsiszentgyörgyi turisztikai információs irodában vagy a gyűjtőpontokon (Sepsiszentgyörgyön kívül Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson, Székelyhídon működnek ilyenek). A zsűrizés november 5-6. között zajlik a sepsiszentgyörgyi B-The Hotel szállodában, az eredményhirdetés és díjkiosztó gála időpontja november 20. l‘í Jh.inove1 :i 1 ■______íAllt_ Főszerkesztő: Farcádi Botond • Főszerkesztő-helyettes: Farkas Réka • Főmunkatárs: Kisgyörgy Zoltán • Szerkesztőbizottság: Mózes László (riport), Szekeres Attilat(történelmünk) , Albert Levente (fotó), Csinta Samu (interjú), Demeter J. Ildikó (olvasószolgálat), Demeter Virág Katalin (közélet), Fekete Réka (egészségügy, tanügy), Czegő Csongor (olvasószerkesztő), Gazda Zoltán (olvasószerkesztő), Incze Ibolya (olvasószerkesztő, család), Józsa Zsuzsanna (tájékoztatás), Kuti János (glossza), Miska Brigitta (sport), Nagy B. Sándor (színház), Nagy D. István (közélet), Tibodi Ferenc (sport), Váry O. Péter (kultúra) • Tudósítók: Bokor Gábor (Orbaiszék, telefon: 0758 881 608), Hecser László (Erdővidék, telefon: 0758 881 611) • Tördelőszerkesztő: Csala Klára, Málnási Emese, Szabó Kriszta • Korrektor: Botha Ágnes, T. Dietrich Kriszta • Kiadja a Háromszék Kiadó Kft. • Ügyvezető: Ferencz Csaba • Sándor Teréz (titkárság) • Levélcímünk: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám • Szerkesztőség: telefon: fax: 0267 351 504, 0740 310 468, 0723 185 123 • e-mail: szerkesztőség: hpress@3szek.ro, internet: http://www.3szek.ro • Reklám: Bernád Ella és Dancs Sarolta, e-mail: reklam@3szek.ro, telefon: 0267 351 734 • Forgalmazza: H-Press Kft., ügyvezető: Torma Csaba, e-mail: distrib@3szek.ro, reklamáció: 0754 042 512; Román Posta • Nyomda: T3 Kiadó, Sepsiszentgyörgy • Szerviz: H.EL.P. Kft. • ISSN 1221-0161 —j. iJLrtÚXaS fiffifil 'AUit. terén akkora potenciált képvisel, hogy akár két versenyt is lehetne szervezni, ahol mindenki helyet kaphat. Újdonság lesz a versenyen a Magyarországon már egyre szélesebb körben elterjedt százpontos értékelési rendszer, mely az egyszerűbb húszpontos skálát váltja, és a borászoknál bevált módszer szerint került bevezetésre. Az új rendszerrel sokkal átfogóbb képet lehet nyújtani a pálinkakészítő munkájáról. Örömét fejezte ki, hogy Erdélyben egyre nagyobb azok száma, akik a nemzetközi porondon is helyt álló, minőségi párlatokat készítenek, illetve növekszik azok tábora is, akik elbírálói szerepre vállalkoznak, és Magyarországon, is részt vesznek a L-ii versenyeken zsűrik tagjaiként. A háromszéki mustrán a legjobb anyaországi és erdélyi ítészek lesznek jelen, és az itt elért eredmények mindenképp figyelemre méltóak lesznek, az elbírálás kizárólag szakmai alapon történik, a párlatok minősége, és nem annak készítője lesz a középpontban. A megmérettetés tíz kategóriában történik, részben aszerint, hogy milyen alapanyagból készül: alma, csonthéjasok (szilva, barack, kajszi), bogyós gyümölcsök, körte, vilmoskörte, szőlő. Emellett vegyes kategória is lesz, sokan készítenek Erdélyben a gyümölcsök házasításával pálinkákat. Egy másik kategória a hordóban érlelt, ami viszont iáné Gy ános András Előd és Tamás Sándor FOTÓ: KOCSIS B. JÁNOS