Háromszék, 2022. október (34. évfolyam, 9590-9610. szám)

2022-10-19 / 9602. szám

áromszék 2022. OKTÓBER 19., SZERDA HADIFOGOLY-PÁLYÁZAT Díjazták a legjobb visszaemlékezéseket I Összesen is háromszéki és egy magyarországi történet érkezett a Volt Politikai Foglyok Kovászna Me­gye­ Szervezete (VPFSZ) által szeptemberben írd meg te is! címmel meghirdetett pályázatra, amely elsősorban a szovjet hadifogságot megszenvedettek utódainak szólt, s célja volt az is, hogy rögzítse az apák, nagyapák, más hozzátartozók visszaemlékezéseiből kirajzolódó egyéni történeteket. DEMETERI­ ILDIKÓ: A legtöbb ötoldalas pályaműveket jel­igével lehetett beküldeni (az azonosító adatokat külön, zárt borítékban mellékelve) október 15-ig, a legfontosabb feltétel az volt, hogy valósá­gos sorsot mutasson be a pá­lyázó. A beküldött írásokat a VPFSZ erre kijelölt bizottsá­ga bírálta el, az első díjat és a vele járó 1000 lejes jutalmat a gidófalvi Szabó Ferencnek ítélték oda, a másodikat (és 800 lejt) a sepsiszentgyörgyi Zolya Ádámnak, a harma­dikat (és 500 lejt) a szintén sepsiszentgyörgy Szász-Fe­hér Gyöngyinek. Rajtuk kí­vül még három sepsiszent­györgyi dolgozat futott be (Fekete-Nagy Orsolya, Sor­bán Boglárka és Vanaga Ju­­dit tollából), egy-egy pedig Báróbról (­Benedek Endre), Kovásznáról (Cséplő Ferenc), Csernátonból (Gajdó Izabel­la), Székelytamásfalváról (Bacsó István), Sepsibük­­szádról (Steckbauer Tibor), a magyarországi Marcaliról (Máthé Éva), illetve egy is­meretlen helyről (Bernád Jó­zsef). A volt politikai foglyok szövetségének képviselői szerint mindenkit dicséret illet a részvételért; a díjakat az október 23-i ünnepi meg­emlékezés alkalmával adják át a nyerteseknek, a legsi­kerültebbnek tartott pálya­munkát lapunk is le fogja közölni. Gidófalvy Szabó Ferenc 1968. december 29-én született Sepsi­­szentgyörgyön. Jelenleg Gidófalván él. KÖZELET Sportcsarnok épül Erdőfülén Új sportcsarnok épülhet a fejlesztési minisztérium fi­nanszírozásával a Bardoc községhez tartozó Erdőfü­lén - tájékoztatott hétfői közleményében az RMDSZ sajtóirodája. A létesítmény földszintjén kosárlabda-, röplabda-, tenisz- és ké­zilabda-mérkőzésekre al­kalmas, megfelelően fel­szerelt és felfestett pálya lesz, ennek szomszédsá­gában öltözőket, zuhany­zókat alakítanak ki. A sportcsarnok lelátója 180 férőhelyes lesz. A beruhá­zásra 11 millió lejt biztosít a szaktárca. (dvk) Erdély minden szegletére számítanak ! » NAGY D. ISTVÁN » Tamás Sándor felidézte, hogy a 2019-ben szervezett szé­kelyföldi pálinkamustra igen sikeresnek bizonyult, ezért döntöttek úgy, hogy egész Erdélyre kiterjedő pá­linka- és párlatversennyé emelik a megmérettetéssel összekötött seregszemlét, melyre Erdély 16 vármegyé­jéből lehet benevezni. A cél a minőségi pálinkafőzés, készítés ösztönzése. Ennek érdekében olyan szakembe­reket szólítottak meg, akik a minőség biztosításában élen járnak. A verseny igaz­gatója mellett a magyaror­szági Pálinka Quintessence mozgalom támogatását is elnyerték, Takács László pá­linkafőző, pálinkakóstoló, aki a zsűri elnöke, szakér­tője ennek a mozgalomnak. A verseny védnöke a sepsi­szentgyörgyi Dezső Tibor nemzetközi pálinkabíró, a sepsiszentgyörgyi Polio No­bilis pálinkafőzőé tulajdo­nosa, a verseny partnere az Erdélyi Pálinka Lovagrend, melynek vezetője a Maros megyei Antalfi Zoltán, aki szintén jelen lesz. Tamás Sándor szerint fontosnak tartják, hogy a székelység körében évszá­zados múltra visszatekintő pálinkafőzés minőségét, hagyományát folyamato­san kissé csiszolják, és arra ösztönözzék az ezzel foglal­kozókat, hogy figyeljenek a minőségre. Korábban már megfogalmazott cél volt, hogy Három­széket ne csak felhelyezzék az erdélyi, Kárpát-medencei gasztro­­kultúra térképére, de azt a tudatot is kialakítsák, hogy a térségben minőségi termé­keket állítanak elő. Az elnök rövid történelmi visszate­kintővel is szolgált a pálinka erdélyi első említésétől, a 14. században, Károly Róbert király uralkodása idejéből, a 17-18. századból származó székelyföldi történeti emlé­keken keresztül egészen a 19., illetve a 20. századig. János András Előd rámu­tatott, hogy a minőségi pá­linkakészítésnek és kultu­rált fogyasztásnak a híve, és mivel a verseny a szakszerű­séget és a minőséget helyezi előtérbe, így szívesen tett ele­get a felkérésnek. Meglátása szerint Erdély a pálinkafőzés új módszer a pálinkafőzők között. Az egzotikus alap­anyagok felhasználásával készült pálinkákat két külön csoportban értékelik - déli gyümölcsökből, zöldségek­ből (zeller, murok, cékla) készültek. Hagyománya van még Erdélyben a különböző likőrfajták előállításának, ezek is külön csoportban kerülnek a versenybe, akár­csak az ágyas pálinkák. A verseny igazgatója to­vábbá jelezte, hogy a száz­pontos rendszer szerint elért bronzkitüntetés is már ko­moly elismerésnek számít, fogyasztóbarát, kellemes pá­linkát jelöl, amellyel kapcso­latban semmilyen előállítási aggály nem merül fel. A négy szakmai elismerés - bronz-, ezüst-, aranyérem, illetve bajnok - mellett különdíja­­kat is kiosztanak majd. A versenyről további részletetek a transylvanian­­spirit.ro weboldalon olvas­hatók, a megmérettetésre je­lentkezők itt találják meg az online nevezési felületet is. A versenyre pálinkamintákat a benevezést követően lehet leadni, október 31-ig a sepsi­szentgyörgyi turisztikai in­formációs irodában vagy a gyűjtőpontokon (Sepsiszent­­györgyön kívül Csíkszeredá­ban, Gyergyószentmiklóson, Székelyhídon működnek ilyenek). A zsűrizés novem­ber 5-6. között zajlik a sep­siszentgyörgyi B-The Hotel szállodában, az eredmény­­hirdetés és díjkiosztó­­ gála időpontja november 20. l‘í Jh.in­ov­e1 :i 1 ■______íAllt_ Főszerkesztő: Farcádi Botond • Főszerkesztő-helyettes: Farkas Réka • Főmunkatárs: Kisgyörgy Zoltán • Szerkesztőbizottság: Mózes László (riport), Szekeres Attilat(történelmünk­) , Albert Levente (fotó), Csinta Samu (interjú), Demeter J. Ildikó (olvasószolgálat), Demeter Virág Katalin (közélet), Fekete Réka (egészségügy, tanügy), Czegő Csongor (olvasószerkesztő), Gazda Zoltán (olvasószerkesztő), Incze Ibolya (olvasószerkesztő, család), Józsa Zsuzsanna (tájékoztatás), Kuti János (glossza), Miska Brigitta (sport), Nagy B. Sándor (színház), Nagy D. István (közélet), Tibodi Ferenc (sport), Váry O. Péter (kultúra) • Tudósítók: Bokor Gábor (Orbaiszék, telefon: 0758 881 608), Hecser László (Erdővidék, telefon: 0758 881 611) • Tördelőszerkesztő: Csala Klára, Málnási Emese, Szabó Kriszta • Korrektor: Botha Ágnes, T. Dietrich Kriszta • Kiadja a Háromszék Kiadó Kft. • Ügyvezető: Ferencz Csaba • Sándor Teréz (titkárság) • Levélcímünk: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám • Szerkesztőség: telefon: fax: 0267 351 504, 0740 310 468, 0723 185 123 • e-mail: szerkesztőség: hpress@3szek.ro, internet: http://www.3szek.ro • Reklám: Bernád Ella és Dancs Sarolta, e-mail: reklam@3szek.ro, telefon: 0267 351 734 • Forgalmazza: H-Press Kft., ügyvezető: Torma Csaba, e-mail: distrib@3szek.ro, reklamáció: 0754 042 512; Román Posta • Nyomda: T3 Kiadó, Sepsiszentgyörgy • Szerviz: H.EL.P. Kft. • ISSN 1221-0161 —j. iJLrtÚXaS fi­­ffifil 'AUit. terén akkora potenciált kép­visel, hogy akár két versenyt is lehetne szervezni, ahol mindenki helyet kaphat. Új­donság lesz a versenyen a Magyarországon már egyre szélesebb körben elterjedt százpontos értékelési rend­szer, mely az egyszerűbb húszpontos skálát váltja, és a borászoknál bevált módszer szerint került bevezetésre. Az új rendszerrel sokkal át­fogóbb képet lehet nyújtani a pálinkakészítő munkájáról. Örömét fejezte ki, hogy Er­délyben egyre nagyobb azok száma, akik a nemzetközi porondon is helyt álló, minő­ségi párlatokat készítenek, illetve növekszik azok tábo­ra is, akik elbírálói szerepre vállalkoznak, és Magyar­­országon, is­­ részt vesznek a­­ L-ii versenyeken zsűrik tagjai­ként. A háromszéki mustrán a legjobb anyaországi és er­délyi ítészek lesznek jelen, és az itt elért eredmények min­denképp figyelemre méltóak lesznek, az elbírálás kizáró­lag szakmai alapon történik, a párlatok minősége, és nem annak készítője lesz a közép­pontban. A megmérettetés tíz ka­tegóriában történik, rész­ben aszerint, hogy milyen alapanyagból készül: alma, csonthéjasok (szilva, barack, kajszi), bogyós gyümölcsök, körte, vilmoskörte, szőlő. Emellett vegyes kategória is lesz, sokan készítenek Er­délyben a gyümölcsök há­­zasításával pálinkákat. Egy másik kategória a hordó­ban érlelt, ami viszo­­­nt ián­é Gy­ ­ános András Előd és Tamás Sándor FOTÓ: KOCSIS B. JÁNOS

Next