Békéscsaba - Csabai Mérleg, 2013 (23. évfolyam, 1-23. szám)
2013-10-10 / 18. szám
Ülésezett a közgyűlés Közgazdász vándorgyűlés Fekete Antal a vezérigazgató 2-3. oldal 15. oldal 17. oldal Hungarikum a Csabai kolbász! Katalógus mutatja be városunk büszkeségét A Hungarikumok Gyűjteményébe emelték a Csabai kolbászt a Békéscsabai Települési Értéktár júliusban benyújtott kezdeményezésére. Ugyanakkor, az országban elsőként, a helyi termelőket bemutató katalógus is elkészült, melyet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere mutatott be Budapesten. A Csabai kolbász születésének története a homályba vész, annyi azonban bizonyos, hogy már a két világháború között annyira kedvelt volt, hogy a termelők védjeggyel látták el a hamisítások ellen. A Csabai kolbász készítése ma is élő néphagyomány Békéscsabán. Mind a mai napig családok százai készítenek kolbászt házilag. A receptúra, a kolbászkészítés és az ahhoz kapcsolódó szokások generációk óta öröklődnek apáról fiúra. Az elmúlt években újjáéledt a kistermelés: mára több tucat kistermelő készít kolbászt Békéscsabán. Egyediségét elsősorban a bőségesen adagolt fűszerpaprika adja. íze jellegzetesen „csabai”, harmonikus kolbászíz, melyben csak a paprika aromája és csípőssége az uralkodó. - Nagyon boldog vagyok, mert Békéscsaba egyik legfontosabb értéke a kolbász, mely méltó helyére került. A hungarikummá minősítés nagyon fontos állomás a kistermelés megerősítéséért folytatott munkában - mondta Vantara Gyula országgyűlési képviselő, Békéscsaba polgármestere. Az országban elsőként, helyi termelőket is bemutató katalógus készült a Csabai kolbászról, a kiadványt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere mutatta be október elején Budapesten. A csabai kézműves kolbász egyediségét, tradícióit, készítését, továbbá a termelőket bemutató katalógus kapcsán Fazekas Sándor elmondta: A Csabai kolbász egyedi ízvilágú, kiváló, népi eredetű élelmiszer, amely világszerte ismert. Ez a hungarikum jól kifejezi a magyarságra jellemző alkotóerőt - hangoztatta a miniszter. Kijelentette: van létjogosultsága a kézműves, magyar élelmiszereknek; a Csabai kolbászt több tucat termelő is készíti a városban. A színes, 44 oldalas katalógus a kolbászkészítés tradíciója mellett a 14 kézműves kolbászkészítőt, azaz a termelőt is bemutatja. Terveink szerint évente újabb termelőkkel bővítjük a kört, a katalógust minden évben kiadjuk majd. A kolbászkatalógusba azok a regisztrált kistermelők kerülhettek bele, akik megfeleltek az egyszerűsített állategészségügyi vizsgálaton, illetve folyamatosan megfelelő minőséget és mennyiséget tudnak szállítani - mondta Vantara Gyula polgármester, aki hozzátette: a kolbász kultúráját a CsabaParkban bemutató kolbászfalu a jövő nyárra készül el Békéscsabán. A nyolcezer példányban megjelent kolbászkatalógust békéscsabai és gyulai szálláshelyeken, Budapesten, valamint az október végén jelentkező Csabai Kolbászfesztiválon terjesztik, a város az elkészítéséhez az Agrármarketing Centrum pályázatán nyert 4,5 millió forintos támogatást. A Csabai kolbászról készült katalógust Vantara Gyula és Fazekas Sándor mutatta be Magyarország, szeretlek! - Békéscsabáról Argentin vendégek, óriássá nőtt Ásító inas a Csabagyöngyében A közmédia „Itthon vagy - Magyarország, szeretlek!” című műsora szeptember 28-án, szombaton és 29-én, vasárnap Békéscsabáról is bejelentkezett. A tévések a Csabagyöngyénél rendezkedtek be, itt követték egymást a városunk jellegzetességeit bemutató események. Szombaton játszóház, családi programok várták az érdeklődőket, és a Csabagyöngye teraszán Csabai Vásáron kínálták a helyi termékeket. Tíz órakor kezdődött az első Viharsarki Gombfoci Találko zó, s délelőtt zajlott a Csabaikolbász-gyúrás a Panoráma teremben, „Kinek több a sütnivalója?” címmel. A versenyt a múzeum csapata nyerte. A díjazott finomságokat a rendezvény Argentínából érkezett vendégei is megkóstolták. A hetvenes éveikben járó Szalma Gizella és Botka Gyula már Argentínában születtek, és még sosem jártak Magyarországon. Most a közmédia segítségével találkozhatnak rokonaikkal. Botka Gyula el mondta: a Csabai kolbász sokkal fűszeresebb és csípősebb a náluk ismertnél, de nagyon ízlik neki. Azt is elárulta, hogy ő maga ötven éve készít házikolbászt, a receptet hentesmester édesapjától tanulta, még Sátoraljaújhelyen, szülővárosában. Szombaton Szokolay Dongó Balázs kamarakoncertje várta a közönséget a Munkácsy Mihály Múzeum „Mátyás királlyal a hadak útján” kiállításán, de volt jelmezes tárlatvezetés is a Munkácsy Emlékházban, családi délelőtt a Lencsési Közösségi Házban, este pedig az István, a király díszbemutatója következett a Jókai színházban. Vasárnap száz csabai diák jelenítette meg óriási, 7x10 méteres méretben Munkácsy egyik leghíresebb festményét, az Ásító inast. A képet az Evangélikus gimnázium tanulói hozták létre Megyeri- Horváth Gábor művésztanár irányításával. Vasárnap este a Garabonciás Napok fáklyás felvonulása, a Punnany Massif koncertje, majd a csabai, Szent Mihály-napi tábortűz zárta a programok sorát. Gajdács Emese Az argentin vendégeket Hanó Miklós is köszöntötte Elkészült a hatalmas Ásító inas