Békéscsaba - Csabai Mérleg, 2013 (23. évfolyam, 1-23. szám)

2013-10-10 / 18. szám

Ülésezett a közgyűlés Közgazdász vándorgyűlés Fekete Antal a vezérigazgató 2-3. oldal 1­5. oldal 1­7. oldal Hungarikum a Csabai kolbász! Katalógus mutatja be városunk büszkeségét A Hungarikumok Gyűjteményébe emelték a Csabai kolbászt a Békéscsabai Települési Értéktár júliusban benyújtott kez­deményezésére. Ugyanakkor, az országban elsőként, a he­lyi termelőket bemutató katalógus is elkészült, melyet Fa­zekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere mutatott be Budapesten. A Csabai kolbász születé­sének története a homályba vész, annyi azonban bizo­nyos, hogy már a két világhá­ború között annyira kedvelt volt, hogy a termelők védjeg­­­gyel látták el a hamisítások ellen. A Csabai kolbász ké­szítése ma is élő néphagyo­mány Békéscsabán. Mind a mai napig családok százai készítenek kolbászt házilag. A receptúra, a kolbászkészí­tés és az ahhoz kapcsolódó szokások generációk óta öröklődnek apáról fiúra. Az elmúlt években újjáéledt a kistermelés: mára több tu­cat kistermelő készít kolbászt Békéscsabán. Egyediségét elsősorban a bőségesen adagolt fűszerpaprika adja. íze jellegzetesen „csabai”, harmonikus kolbászíz, mely­ben csak a paprika aromája és csípőssége az uralkodó. - Nagyon boldog vagyok, mert Békéscsaba egyik leg­fontosabb értéke a kolbász, mely méltó helyére került. A hungarikummá minősítés na­gyon fontos állomás a kister­melés megerősítéséért foly­tatott munkában - mondta Vantara Gyula országgyűlési képviselő, Békéscsaba pol­gármestere. Az országban elsőként, helyi termelőket is bemutató katalógus készült a Csabai kolbászról, a kiadványt Faze­kas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere mutatta be október elején Budapesten. A csabai kézműves kolbász egyediségét, tradícióit, készí­tését, továbbá a termelőket bemutató katalógus kapcsán Fazekas Sándor elmond­ta: A Csabai kolbász egyedi ízvilágú, kiváló, népi eredetű élelmiszer, amely világszerte ismert. Ez a hungarikum jól kifejezi a magyarságra jellem­ző alkotóerőt - hangoztatta a miniszter. Kijelentette: van létjogosultsága a kézműves, magyar élelmiszereknek; a Csabai kolbászt több tucat termelő is készíti a városban.­­ A színes, 44 oldalas kata­lógus a kolbászkészítés tradí­ciója mellett a 14 kézműves kol­bászkészítőt, azaz a termelőt is bemutatja. Terveink szerint évente újabb termelőkkel bővítjük a kört, a katalógust minden évben kiadjuk majd. A kolbászkatalógusba azok a regisztrált kistermelők kerül­hettek bele, akik megfeleltek az egyszerűsített állategész­ségügyi vizsgálaton, illet­ve folyamatosan megfelelő minőséget és mennyiséget tudnak szállítani - mondta Vantara Gyula polgármester, aki hozzátette: a kolbász kul­túráját a CsabaParkban bemu­tató kolbászfalu a jövő nyárra készül el Békéscsabán. A nyolcezer példányban megjelent kolbászkatalógust békéscsabai és gyulai szál­láshelyeken, Budapesten, valamint az október végén jelentkező Csabai Kolbász­fesztiválon terjesztik, a város az elkészítéséhez az Agrár­­marketing Centrum pályáza­tán nyert 4,5 millió forintos támogatást. A Csabai kolbászról készült katalógust Vantara Gyula és Fazekas Sándor mutatta be Magyarország, szeretlek! - Békéscsabáról Argentin vendégek, óriássá nőtt Ásító inas a Csabagyöngyében A közmédia „Itthon vagy - Magyarország, szeretlek!” című műsora szeptember 28-án, szombaton és 29-én, vasárnap Békéscsabáról is bejelentkezett. A tévések a Csabagyön­gyénél rendezkedtek be, itt követték egymást a városunk jellegzetességeit bemutató események. Szombaton játszóház, csa­ládi programok várták az ér­deklődőket, és a Csabagyön­gye teraszán Csabai Vásáron kínálták a helyi termékeket. Tíz órakor kezdődött az első Viharsarki Gombfoci Találko­ zó, s délelőtt zajlott a Csabai­­kolbász-gyúrás a Panoráma teremben, „Kinek több a süt­­nivalója?” címmel. A versenyt a múzeum csapata nyerte. A díjazott finomságokat a ren­dezvény Argentínából érke­zett vendégei is megkóstol­ták. A hetvenes éveikben járó Szalma Gizella és Botka Gyula már Argentínában születtek, és még sosem jártak Magyar­­országon. Most a közmédia segítségével találkozhatnak rokonaikkal. Botka Gyula el­ mondta: a Csabai kolbász sokkal fűszeresebb és csípő­­sebb a náluk ismertnél, de na­gyon ízlik neki. Azt is elárulta, hogy ő maga ötven éve készít házikolbászt, a receptet hen­tesmester édesapjától tanul­ta, még Sátoraljaújhelyen, szülővárosában. Szombaton Szokolay Don­gó Balázs kamarakoncertje várta a közönséget a Mun­kácsy Mihály Múzeum „Má­tyás királlyal a hadak útján” kiállításán, de volt jelmezes tárlatvezetés is a Munkácsy Emlékházban, családi dél­előtt a Lencsési Közösségi Házban, este pedig az Ist­ván, a király díszbemutatója következett a Jókai színház­ban. Vasárnap száz csabai diák jelenítette meg óriási, 7x10 méteres méretben Munkácsy egyik leghíresebb festmé­nyét, az Ásító inast. A képet az Evangélikus gimnázium tanulói hozták létre Megyeri- Horváth Gábor művésztanár irányításával. Vasárnap este a Garabon­ciás Napok fáklyás felvonu­lása, a Punnany Massif kon­certje, majd a csabai, Szent Mihály-napi tábortűz zárta a programok sorát. Gajdács Emese Az argentin vendégeket Hanó Miklós is köszöntötte Elkészült a hatalmas Ásító inas

Next