Kiskunfélegyháza - Félegyházi Közlöny, 2022 (31. évfolyam, 1-19. szám)

2022-04-01 / 5. szám

2022. április 1. HELYI HÍREK • FÉLEGYHÁZI KÖZLÖNY1I Gasztronómiai újdonságok a Petőfi Emlékév tiszteletére Már a megjelenés napján keresték a Petőfi-menüt és a Kokár­dadesszertet is a Sirius Clubban és Kovács János Cukrászatában - tudtuk meg a vendéglátóhelyek tulajdonosaitól. Hozzátették: egész évben elérhetőek lesznek a gasztronómiai újdonságok. Olasz Anita, a kiskunfélegyházi Tourinform iroda vezetője elmond­ta, hogy hosszas ötletelés nyomán született meg a gondolat, hogy­ a gasztronómiában is tudjanak mutatni valamit, ami petőfis. Az emlékév kapcsán minden város megragadja a lehetőséget, hogy a rá jellemző, Petőfivel kapcsolatba hozható dolgokat megmutassa, felerősítse, így nem maradhatott ki Kiskunfélegyházán ez a terület sem. A Félegyháza torta sikere után úgy gondolták, hogy egy Pe­­tőfi-menü jelenléte szükséges a városban, hiszen kell, hogy legyen olyan különlegesség, amivel jólla­kathatják a Tourinform irodába be­térő látogatókat, tudjanak ajánlani valami igazán félegyházi étket. Felvették a kapcsolatot Bakó Imrével, a Sirius Club vezetőjé­vel és közös erővel született meg a március 15-e óta kapható Pe­­tőfi-menü: Petőfi-Ieves (minek ne­vezzelek?), marharostélyos, bur­gonyás, szilvatöltelékes krokettel és mustár­mártással, a desszert pedig a Petőfi-szelet nevet kapta. Ez gyakorlatilag egy almás-má­­kos­ diósszelet, némi mazsolával és útifűmaghéjjal. Megtudtuk, hogy­ ismereteik szerint Petőfi Sándor az egyszerű ételeket szerette, vi­szont jó minőségű hús mindig volt az asztalukon (édesapja mészár­széket vezetett), illetve édesanyja felvidéki származásából adódóan a burgonyagombóc, vagy krokett is nagy hagyománnyal bírt étkezé­seikkor. Bakó Imre elmondta, hogy nagy megtiszteltetés volt, hogy ők készíthették el ezt a menüt, ami máris nagy népszerűségnek ör­vend, és amit egész évben elérhe­tővé tesznek a vendégek számára. Március 15-én debütált a Kokár­dadesszert is, ami Kovács János cukrászmester alkotása. Kérdé­sünkre elárulta, hogy maguk is meglepődtek a tavaly bemutatott Félegyháza torta sikerén. Nem re­mélt érdeklődés kísérte, ami a mai napig megmaradt szerencsére. Azóta elkészítette a Holló-kockát városi megbízásból, ami egy aszalt­­szilva-ágyon, pálinkával, csokoládé ganache-réteggel, mandulás fe­hércsokoládé réteggel, ét-, tej- és fehércsokoládés borítással ellátott desszert. Ezt limitált darabszámban gyártották, terveik szerint jövőre újra kapható lesz. A Kokárdades­­­szertet a Tourinfom iroda ötlete alapján állították össze: egy piros-fe­­hér-zöld színű sütemény készült. A félgömb formájú finomság belsejé­ben egy mascarponés, citromos-na­rancsos krém lapul, amit savanykás meggyzselé tesz még pikánsabbá. Az alap egy ropogós linzer, középen fehércsoki-bevonattal, alul pedig tökmagolajos fehércsokoládés ré­teggel megbolondítva. A kokárdát formázó desszertet a tetejére helye­zett édes piros tüli teszi megjelené­sében is ünnepivé. A cukrászmester azt is elmondta, hogy nagyon örültek a felkérésnek, a jövőben is szívesen részt vesznek hasonló feladatban. Z. A.

Next