Kiskunfélegyháza - Félegyházi Közlöny, 2022 (31. évfolyam, 1-19. szám)
2022-04-01 / 5. szám
2022. április 1. HELYI HÍREK • FÉLEGYHÁZI KÖZLÖNY1I Gasztronómiai újdonságok a Petőfi Emlékév tiszteletére Már a megjelenés napján keresték a Petőfi-menüt és a Kokárdadesszertet is a Sirius Clubban és Kovács János Cukrászatában - tudtuk meg a vendéglátóhelyek tulajdonosaitól. Hozzátették: egész évben elérhetőek lesznek a gasztronómiai újdonságok. Olasz Anita, a kiskunfélegyházi Tourinform iroda vezetője elmondta, hogy hosszas ötletelés nyomán született meg a gondolat, hogy a gasztronómiában is tudjanak mutatni valamit, ami petőfis. Az emlékév kapcsán minden város megragadja a lehetőséget, hogy a rá jellemző, Petőfivel kapcsolatba hozható dolgokat megmutassa, felerősítse, így nem maradhatott ki Kiskunfélegyházán ez a terület sem. A Félegyháza torta sikere után úgy gondolták, hogy egy Petőfi-menü jelenléte szükséges a városban, hiszen kell, hogy legyen olyan különlegesség, amivel jóllakathatják a Tourinform irodába betérő látogatókat, tudjanak ajánlani valami igazán félegyházi étket. Felvették a kapcsolatot Bakó Imrével, a Sirius Club vezetőjével és közös erővel született meg a március 15-e óta kapható Petőfi-menü: Petőfi-Ieves (minek nevezzelek?), marharostélyos, burgonyás, szilvatöltelékes krokettel és mustármártással, a desszert pedig a Petőfi-szelet nevet kapta. Ez gyakorlatilag egy almás-mákos diósszelet, némi mazsolával és útifűmaghéjjal. Megtudtuk, hogy ismereteik szerint Petőfi Sándor az egyszerű ételeket szerette, viszont jó minőségű hús mindig volt az asztalukon (édesapja mészárszéket vezetett), illetve édesanyja felvidéki származásából adódóan a burgonyagombóc, vagy krokett is nagy hagyománnyal bírt étkezéseikkor. Bakó Imre elmondta, hogy nagy megtiszteltetés volt, hogy ők készíthették el ezt a menüt, ami máris nagy népszerűségnek örvend, és amit egész évben elérhetővé tesznek a vendégek számára. Március 15-én debütált a Kokárdadesszert is, ami Kovács János cukrászmester alkotása. Kérdésünkre elárulta, hogy maguk is meglepődtek a tavaly bemutatott Félegyháza torta sikerén. Nem remélt érdeklődés kísérte, ami a mai napig megmaradt szerencsére. Azóta elkészítette a Holló-kockát városi megbízásból, ami egy aszaltszilva-ágyon, pálinkával, csokoládé ganache-réteggel, mandulás fehércsokoládé réteggel, ét-, tej- és fehércsokoládés borítással ellátott desszert. Ezt limitált darabszámban gyártották, terveik szerint jövőre újra kapható lesz. A Kokárdadesszertet a Tourinfom iroda ötlete alapján állították össze: egy piros-fehér-zöld színű sütemény készült. A félgömb formájú finomság belsejében egy mascarponés, citromos-narancsos krém lapul, amit savanykás meggyzselé tesz még pikánsabbá. Az alap egy ropogós linzer, középen fehércsoki-bevonattal, alul pedig tökmagolajos fehércsokoládés réteggel megbolondítva. A kokárdát formázó desszertet a tetejére helyezett édes piros tüli teszi megjelenésében is ünnepivé. A cukrászmester azt is elmondta, hogy nagyon örültek a felkérésnek, a jövőben is szívesen részt vesznek hasonló feladatban. Z. A.