Kiskunmajsa - Majsa Info, 2015 (2. évfolyam, 1-48. szám)

2015-04-28 / 16. szám

6. oldal 2015. április 28. ül­ IS­ A Balázs család „Föld körüli” kalandjai Múlt heti számunkban olvashatták a Balázs család (majdnem) Föld körüli útjáról szóló beszámolónk első részét, amelyben a világtúrázókat Florida érintésével „elkísértük” Ausztráliába. A családtagok útja ezt követően szétvált: Frani - mint láthattuk - Upolu szigetére utazott, hogy régi isme­rőseit meglátogassa; Károly Costa Ricába távozott; Zoltán pedig visszatért Floridába, ahova időközben megérkezett felesége, Niki - aki addig itthon „tartotta a frontot” -, valamint a gyerekek. Karcsi barátnője - szintén Niki - ugyancsak itt kapcsolódott be az eseményekbe, de erről majd később... A történet fonalát talán ott érdemes újra felvenni, hogy Károly megérkezett Costa Ricába (pontosabban fővárosába, San Jo­séba). „Régi vágyam volt, hogy ide, illetve Panamába ellátogassak. Egy magyar bará­tom utazási irodát működtet az országban, és nincs olyan szeglete a térségnek, amit ne ismerne” - fogalmazott. Ennek megfelelően a programban szerepelt a 2700 méter ma­gasan fekvő - a túra napján szemérmesen ködbe burkolózó - Poás vulkán megmászá­sától a kizárólag folyón megközelíthető őserdei falvak meglátogatásán keresztül a tengerparti pihenésig szinte minden, ami egy tíznapos útba belepréselhető. Ahol évente kétszer szüretelnek ,Costa Rica területileg fele akkora, mint Ma­gyarország, és feleannyian is lakják. Számom­ra a sok természeti cso­da mellett a legérdeke­sebb a helyi mezőgazdaság volt. Ott ugyanis évente kétszer, vagy akár két és félszer is te­remnek a földek, legyen szó szőlőről vagy ga­bonáról. Ráadásul a birtokméretek jóval nagyobbak, mint nálunk, a traktorokat pedig a rendkívül olcsó bioetanollal hajt­ják. Így már érthető, hogy miért éri meg Közép- vagy Dél-Amerikából mondjuk kukoricát importálni” - magyarázta Károly. (Costa Rica neve egyébként azt jelenti: „gazdag part”.) Ami az ételeket illeti, azok érdekes módon nem voltak különösebben ízle­tesek a magyar gyomornak. Costa Ricában és Panamában is inkább csak a csili adott némi ízt a helyi specialitásoknak, amelyek között a lencse, a kukorica és a rizs kapta a főszerepet - többnyire egymással vegyítve. „Létezik az úgynevezett főzőbanán, ami az általunk ismert banánnál nagyobb, és legin­kább bebundázva sütik ki. Inkább érdekes­nek mondanám, mint finomnak” - jegyezte meg Károly. Az őserdőben persze nem nagyon isme­rik a civilizáció kényelmét. A folyón például olyan „hajóval” utaztak, amelyről „inkább nem akarod tudni, milyen állapotban van”. Az izgalomfaktort növelte, hogy az ott meg­figyelhető számos érdekes állat között szere­peltek krokodilok is­­ a bőgőmajom, a ke­­cán nevű madár vagy éppen a lajhár mellett. „Bocas del Toronál léptünk át Panamába, egy olyan hídon, ahol minden harmadik lé­pésnél ügyelni kellett arra, hogy ne egy lyukra lépjen az ember. Alattunk 25 méteres mély­ségben egy folyó hömpölygött” - folytatta Ká­roly. A csapatnak ekkor már jól jött egy kis pihenés a közeli tengerparton... Panamaváros a világ egyik legdinami­kusabban fejlődő fővárosa. A világ leg­különfélébb cégeinek otthont adó felhő­karcolók egymás után nőnek ki a földből, ami elsősorban az előnyös banki szolgál­tatásoknak és Panama előnyös földrajzi fek­vésének köszönhető. De a kormánynak te­kintélyes bevétele származik abból is, hogy a Panama-csatorna feletti rendelkezést vis­­­szaszerezte az Egyesült Államoktól. „Mivel a felhőkarcolók nem lakóházak, az irodákban pedig többnyire csak délután négyig dolgoznak, a takarítókat kötelezik arra, hogy este 11-ig nem kapcsolhatják le a világítást az épületekben, hiszen ebben az esetben szellemvárossá válna Panamacity” - magyarázta Károly, akihez itt csatlakozott újból édesanyja, Frani, illetve barátnője, Niki. A csapat egyébként a „panamázás­­ba” is belekóstolhatott. „A boltban öt dollár volt egy doboz cigi, de az utcán a feléért is meg lehetett kapni, mint ahogy gyakorlatilag minden mást is. Mivel az utcai árusokat ül­dözi a hatóság, csak külön konspiráció révén tudtunk bevásárolni” - avatott be a panamai turisták mindennapos gondjaiba Frani. Persze a legemlékezetesebb nem ez volt, hanem például a kuna indiánoknál tett lá­togatás. A San Blas-szigetek egyikén - ami nem nagyobb egy focipályánál - két család él. Az egyik a szálláskiadással foglalkozik - a bungallókban a legnagyobb „luxus” a matrac -, a másik pedig a vendéglá­tással, vagyis a halászattal és a főzéssel. A hely egzotikumához képest a 40-50 dolláros éjszakánkénti ár, benne a há­romszori étkezéssel, nem mondható tetemes összegnek - persze a szigetig valahogy el is kell jutni Európából... Polgármester a függőágyban A látogatást követően a hivatalos túra ugyan véget ért, de a majsaiakra még várt egy-két kaland. A Panama-csatorna megtekintése után ellátogattak egy másik indián törzshöz is, az emberekhoz. Már az odaút is izgalmasra sikerült, hiszen a legen­dás „csirkebusszal” utaztak, ami Latin-Ame­­rikában bevett közlekedési eszköz. „Az emberek mellett állatokat szállítanak ezzel a buszra emlékeztető járművel, ami csak akkor A vidék, ahol kétszer szüretelnek A Panama jobban teljesít

Next