Visegrád - Visegrádi Hírek, 1993 (9. évfolyam, 1-12. szám)

1993-10-01 / 10. szám

IX. évfolyam 1I6. szám 7 VISEGRÁDI HÍREK Elcsendesedett a mogyoróhegyi ter­mészetvédelmi tábor. Vége a táborozási idénynek, haza­utazott az utolsó gyerekcsoport is. Nemcsak a táborban, a termé­szetben is nagy változások mentek végbe. Költöző madaraink elvonultak melegebb vidékre. Tavaszig nem talál­kozunk már a fecskével, gólyával, sár­garigóval, nyaktekerccsel. A réteken is egyre kevesebb nyíló virágot látunk. A fák lombja még itt-ott zöld, de egyre sárgul-pirosodik a sok levél. Jönnek a hűvös, esős, ködös napok. A természet téli álomra készül. De a figyelmes kiránduló sok szép­séget fedezhet fel az őszi erdőn-me­­zőn. Induljunk el egy kis sétára a Mogyo­róhegyen! A hegyi rétek már sárgulnak, de több nyíló virágot is felfedezhetünk. Októberben még virít a rózsaszín virá­gú őszi kikerics. Érdekessége a nö­vénynek, hogy tavasszal növeszti leve­lét, nyár elején magot érlel. Ezután hagymájába visszahúzódik, ősszel pe­dig csak virágját mutatja meg nekünk. A szép virág szinte csábítja az embert arra, hogy leszakítsa. Mégse tegyük! A növény igen mérgező alkaloidokat tar­talmaz, emellett védendő. A gyógynövények kedvelői az őszi hónapokban is ráakadhatnak egy-két hasznos gyógyfűre. Szintén hegyi réte­ken nyílik meg a jószagú kakukkfű és a fanyar illatú cickafark. Mindkettő köztudottan gyulladáscsökkentő hatá­sú. A kék virágú katángkórót azt hi­szem mindenki ismeri. Már csak az idősebbek tudják, hogy e növény gyö­keréből készítették valaha a cikóriaká­vét. Gyógyító hatást is tulajdonítottak e növénynek, mert a katáng gyökeré­ből készített keserű főzet étvágyger­jesztő. A virágból egy-két szirmot ha elrágcsálunk, a kellemetlen székreke­dést szüntethetjük meg. Az erdőben különféle termésekkel találkozhatunk. Pirosodik már a nyug­tató hatású galagonya, kékül a kökény. Ez utóbbi kóstolásával várjunk még, csak november tájékán lesz fogyaszt­ható, mire a dér megcsípi. A csipkebogyó gyűjtését viszont jó minél korábban megkezdeni. A csip­kebogyó félig érett állapotban tartal­mazza a legtöbb C-vitamint, tehát ak­kor szedjük, mikor még világospiros, kemény. Ha ezt megszárítjuk, megfá­zás, influenza megelőzésére vitamind­ús teát készíthetünk belőle. Csak arra kell ügyelni, hogy a csipkebogyóteát 8- 10 órás áztatással és ne forrázással ké­szítsük. A C-vitamin hőre bomlik, a forró víztől tönkremegy a hatóanyaga. Rengeteg termést találunk ebben az évben a cserfákon. A csertölgy makk­ját felismerni szőrős „sapkájáról”, ku­pacsáról. Már szeptember közepétől gyönyör­ködhettünk a vadkörte leveleinek szí­nesedésében. Kerek, fényes levelei az ősz szinte minden színében pompáz­nak. Finom termését pedig megtalál­hatjuk a fa alatt. A mogyoróhegyi népi játszótér kö­zepén áll egy barkócaberkenye fa. Barnás, apró termését sokan megkós­tolták már. Igazán jóízű akkor lesz, ha dércsípte gyümölcsét kamrákban leta­karva állni hagyják. Néhány nap alatt megérik, megpuhul, és lehet fogyasz­tani a naspolyához hasonló ízű finom barkócaberkenyét. Az őszi erdő egyik legszebb, legiz­galmasabb jelensége a szarvasbőgés. Esténként a környező hegyek zenge­nek a bikák bőgésétől. A mogyoróhe­gyi kisállatkert szarvasbikái nem vár­ják meg a sötétedést, fényes nappal hallatják hangjukat, városi gyerekek és felnőttek legnagyobb örömére. Most még élvezzük az utolsó őszi napsütést, az erdő szépségét. Ám a nappalok egyre rövidülnek, az időjárás egyre zordabbá válik. Elnyűlik az utol­só virág is a réten, lehullik a fáról a lomb, s lassan beköszönt a tél. Mo­gyoróhegy álomba merül. Békefi Andrásné Radnóti Miklós Ősz a Mogyoróhegyen Hűvös arany szél lobog, leülnek a vándorok. Kamra mélyén egér rág aránylik fenn a faág. Minden aranysárga itt, csapzott sárga zászlóit eldobni még nem meri, hát lengeti a tengeri.

Next