Visegrád - Visegrádi Hírek, 1993 (9. évfolyam, 1-12. szám)
1993-10-01 / 10. szám
IX. évfolyam 1I6. szám 7 VISEGRÁDI HÍREK Elcsendesedett a mogyoróhegyi természetvédelmi tábor. Vége a táborozási idénynek, hazautazott az utolsó gyerekcsoport is. Nemcsak a táborban, a természetben is nagy változások mentek végbe. Költöző madaraink elvonultak melegebb vidékre. Tavaszig nem találkozunk már a fecskével, gólyával, sárgarigóval, nyaktekerccsel. A réteken is egyre kevesebb nyíló virágot látunk. A fák lombja még itt-ott zöld, de egyre sárgul-pirosodik a sok levél. Jönnek a hűvös, esős, ködös napok. A természet téli álomra készül. De a figyelmes kiránduló sok szépséget fedezhet fel az őszi erdőn-mezőn. Induljunk el egy kis sétára a Mogyoróhegyen! A hegyi rétek már sárgulnak, de több nyíló virágot is felfedezhetünk. Októberben még virít a rózsaszín virágú őszi kikerics. Érdekessége a növénynek, hogy tavasszal növeszti levelét, nyár elején magot érlel. Ezután hagymájába visszahúzódik, ősszel pedig csak virágját mutatja meg nekünk. A szép virág szinte csábítja az embert arra, hogy leszakítsa. Mégse tegyük! A növény igen mérgező alkaloidokat tartalmaz, emellett védendő. A gyógynövények kedvelői az őszi hónapokban is ráakadhatnak egy-két hasznos gyógyfűre. Szintén hegyi réteken nyílik meg a jószagú kakukkfű és a fanyar illatú cickafark. Mindkettő köztudottan gyulladáscsökkentő hatású. A kék virágú katángkórót azt hiszem mindenki ismeri. Már csak az idősebbek tudják, hogy e növény gyökeréből készítették valaha a cikóriakávét. Gyógyító hatást is tulajdonítottak e növénynek, mert a katáng gyökeréből készített keserű főzet étvágygerjesztő. A virágból egy-két szirmot ha elrágcsálunk, a kellemetlen székrekedést szüntethetjük meg. Az erdőben különféle termésekkel találkozhatunk. Pirosodik már a nyugtató hatású galagonya, kékül a kökény. Ez utóbbi kóstolásával várjunk még, csak november tájékán lesz fogyasztható, mire a dér megcsípi. A csipkebogyó gyűjtését viszont jó minél korábban megkezdeni. A csipkebogyó félig érett állapotban tartalmazza a legtöbb C-vitamint, tehát akkor szedjük, mikor még világospiros, kemény. Ha ezt megszárítjuk, megfázás, influenza megelőzésére vitamindús teát készíthetünk belőle. Csak arra kell ügyelni, hogy a csipkebogyóteát 8- 10 órás áztatással és ne forrázással készítsük. A C-vitamin hőre bomlik, a forró víztől tönkremegy a hatóanyaga. Rengeteg termést találunk ebben az évben a cserfákon. A csertölgy makkját felismerni szőrős „sapkájáról”, kupacsáról. Már szeptember közepétől gyönyörködhettünk a vadkörte leveleinek színesedésében. Kerek, fényes levelei az ősz szinte minden színében pompáznak. Finom termését pedig megtalálhatjuk a fa alatt. A mogyoróhegyi népi játszótér közepén áll egy barkócaberkenye fa. Barnás, apró termését sokan megkóstolták már. Igazán jóízű akkor lesz, ha dércsípte gyümölcsét kamrákban letakarva állni hagyják. Néhány nap alatt megérik, megpuhul, és lehet fogyasztani a naspolyához hasonló ízű finom barkócaberkenyét. Az őszi erdő egyik legszebb, legizgalmasabb jelensége a szarvasbőgés. Esténként a környező hegyek zengenek a bikák bőgésétől. A mogyoróhegyi kisállatkert szarvasbikái nem várják meg a sötétedést, fényes nappal hallatják hangjukat, városi gyerekek és felnőttek legnagyobb örömére. Most még élvezzük az utolsó őszi napsütést, az erdő szépségét. Ám a nappalok egyre rövidülnek, az időjárás egyre zordabbá válik. Elnyűlik az utolsó virág is a réten, lehullik a fáról a lomb, s lassan beköszönt a tél. Mogyoróhegy álomba merül. Békefi Andrásné Radnóti Miklós Ősz a Mogyoróhegyen Hűvös arany szél lobog, leülnek a vándorok. Kamra mélyén egér rág aránylik fenn a faág. Minden aranysárga itt, csapzott sárga zászlóit eldobni még nem meri, hát lengeti a tengeri.