Hétfői Hírek, 1981. július-december (25. évfolyam, 27-52. szám)

1981-07-06 / 27. szám

ELKÍSÉÜITA TANULMÁNY H­ogyan is állunk az innovációval? Harmincöt év a találmányok és újítások tükrében Új fogalommal ismerke­dünk: INNOVÁCIÓ! Lénye­ge: a tudományos-technikai haladás képessége. A talál­mányok, újítások tükröt tar­tanak elénk, amelyben meg­láthatjuk, milyen gyorsan tudunk gazdasági hasznot hozó újszerűséget létrehoz­ni. Erről, a nálunk meglévő találmányi és újítási tevé­kenységről készített tanul­mányt dr. Remsei Nándor kandidátus, az Országos Ta­lálmányi Hivatal elemző osztályának vezetője és Bendzsel Miklós főelőadó, az állami irányító szervek­nek, a többi között a Mi­nisztertanács Tudománypo­litikai Bizottságának, az Állami Tervbizottságnak, az OMFB-nek. Vajon a honi feltalálói, újítói munka erős, vagy gyenge láncszeme-e az inno­vációs folyamatnak? Erről kérdeztük a két szakembert. Mai szintünk Az 1945—1957 közötti idő­szakban rohamosan emelke­dett a szabadalmi bejelen­tések, az újítások száma, az 1958—68 közötti években viszont jelentősen csökkent és 1969-től napjainkig, hely­ben topog a feltalálói, újí­tói gárda, bár az utóbbi két évben tett pár lépést. Az összes hazai találmányi be­jelentés mennyisége 1980- ban haladta meg először az 1962-es szintet. Miért nem örülhetünk a mostani javulásnak? A ki­ugró növekedés a „Játék” (bűvös kocka és társai), va­lamint a „Járművek” (ki­sebb fogyasztású porlasztók) kategóriában történt, de né­hány ipari szakágazat le­­sikló ágban van. Bizonyos aktivitás jellemzi a mező­­gazdaságot, a műszeripart, a számítástechnikát s önma­gához viszonyítva fejlődést mutat az építőipar, a villa­mos alkatrészgyártás és energiatermelés. Több „okos fej” töpreng találmányokon és újításo­kon, mint korábban? Több, de még mindig nem elég. (1980-ban 1601 hazai talál­mányi bejelentés érkezett, ebből 996 szolgálati és 605 egyéni.) Érdemes megvizs­gálni a belföldi szabadal­mak alakulását: 1971-ben közel 10 ezer, 1975-ben 12 ezer, jelenleg 13 ezer van érvényben. Sok ez vagy ke­vés? Elégséges-e a növeke­dés? Persze, nem is a meny­­nyiség, hanem a minőség a fontos! Aztán: a fejlett ipa­ri országokban (NSZK, Ja­pán, Szovjetunió, USA, Svédország, NDK) átlagosan 8—9 év alatt elévülnek a szabadalmak, mert még újabbak kiszorítják őket. Nálunk 66 szabadalom 20 éve „tartja magát”. (!) És az okok Az ember föltehetné: a ne­hezebb gazdasági viszonyok között talán kevesebb a fej­lesztésre, kutatásra szánt pénz. Korántsem! A nem­zeti jövedelem erre fordí­tott hányada az utóbbi tíz évben megkétszereződött. A tudományos kutatók száma tíz év alatt 60—70 százalék­kal nőtt. (A sikertelenül be­fejezett kutatási-fejlesztési témák a másfél ezres nagy­ságot meghaladják.) Har­mincnégyszer annyi licencet vásárolunk, mint tíz évvel ezelőtt,­­ felhasználási haté­konyságuk azonban csökken. Az újítások hasznosítása kedvezőbb ugyan, mint 10 vagy 20 évvel ezelőtt (a be­nyújtott javaslatoknak ko­rábban 35—45 százaléka, 1980-ban már 87 százaléka „valós értékké” vált), ám az újítók köre nem­­ növek­szik, számuk 5—6 éve stag­nál. Az okokat kutatva a vizs­gálódó szakemberek megál­lapították: az érdekeltségi rendszer még javításra, a tervezés, finanszírozás, a gazdasági szabályozás, a szervezés mechanizmusa, a kutatás-fejlesztés intézmény­­rendszere alapos szemrevé­telezésre szorul. Csak egy kiragadott példa: az első­sorban alkotásra hivatott műszaki szellemi munkások (mérnökök) 40 százaléka nem a végzettségének meg­felelő beosztásban dolgozik, s munkaidejük jórészét nem „mérnöki” feladatokra for­dítják. Hazánkban még soha nem készült ilyen alapos, 35 évet felölelő — a találmányokat, újításokat elemző — mun­ka. Ez folytatódik, sőt ki­egészül egy másik kutatás­sal: 800 feltalálót kérdeztek és kérdeznek meg arról, ho­gyan, miképpen tudják ki­fejteni alkotó tevékenységü­ket? Nem kevés „rázós” fe­lelet érkezett máris az Or­szágos Találmányi Hiva­talba. Szüts Dénes Háromszáz köbméter fenyőfah­ulladékból fogyasztási cikkeket készítenek a BUBIV 7. számú egri gyárában. Képünkön: hul­ladékból készült mutatós virágtartó. (MTI fotó: Tóth Bálint) Hortobágyi színek Pusztai parádé Vásár a kilenclyukúnál — FOLYTATÁS AZ 1. OLDALRÓL — A 9 lyukú híd, meg a stadion között sátrat vertek a kézművesek, fafaragók és fazekasok, kosarasok és bő­rösök, nyeregkészítők és tás­kások. És a sok nép jár­kál, fel s alá, várja a bir­kapörköltet, ami három ak­kora láncra akasztott bog­rácsban fő, hogy egyenként 50 kiló hús beléjük fér... Mihalkó Zoltán „uram” kalaposmester, Köszörűs Tibor „uram” szűcsmester büszke tisztességgel árulja portékáját: „Kilén kalapra ráállhat kend, nem horpad be alattaMás a csi­kós-, a gulyás-, a kondás- és a juhászkalap. Készítését még a dédapjától tanulta Mihalkó. A vásár tarka forgatag, áldomás és vígasság. , Régi történet. Elegáns és „csicsás” Mer­cedes busz gördült a hor­tobágyi Pásztormúzeum előtti parkolóba. Az agyon­civilizált Düsseldorfból — acélhoz, betonvároshoz szo­kott emberek — érkeztek. Kiszálltak. Arcukon ideges bosszúság: mi a csodának hoztak ide?. .. Forróság, legyek... Közömbösen néz­ték a 9 lyukú hidat, s a tárogatózó pásztorgyerekre is alig figyeltek. Aztán sétára indultak a végtelen zónán... Látták a tengersíkság végén a hori­zontot, körbetekin­tve a „földgolyót”. A rebegő kék eget és a sárgán izzó na­pot A lábuk alatt a szit­­­tyót, csukit, kopár sziket. És egyszer csak „bekat­tant” nekik valami. Lehűl­tek, megnyugodtak. Mélye­ket lélegeztek és érezték a mindenséget, meg saját ma­gukat. „Csodálatos” — kia­bálták. Figyeltem őket. Arra gon­doltam, eladjuk nekik a semmit. Ma már tudom, hogy ez a „semmi” több, mint amit — kikapcsolódást keresve az ember valaha elérhet. ★ Bukik lefelé a nap. Autók indulnak hazafelé, s a gu­lya, a ménes is egyre tá­volodik a 9 lyukú hídtól, befelé a nagy pusztaságba. Megint marad a semmi, a minden! — szüts —■ Újfajta, nálunk mindeddig is­meretlen konyhakerti növény jelent meg a napokban a bu­dapesti vásárcsarnokokban és a ZÖLDÉRT üzleteiben: a zukki­­ni. Olasz eredetű, az uborka és a tök kereszteződéséből jött létre. Alsónémedin termesztik. Kiváló húspótló, magas fehér­jetartalmú, mindemellett kaló­ria- és cukorszegény. . Kapu északkeleten Pillantás a kocsiba Nyári határszemle „amatőr" módra Tornyosnémeti. Az ország északkeleti kapuja. Júliusi kora reggel. Emelkedik a so­rompó, a környékbeliek lé­pik át a határt. Biciklivel, kismotorral mennek munká­b­a, a kassai vasgyárba, a bányába. Az ellenkező oldal­ról csehszlovák tehergépko­csi-konvoj közeledik: Nyék­­ládházáról, Miskolcról szál­lítanak kavicsot a kassai házgyárnak. Naponta több­ször fordulnak, szinte szemé­lyes ismerősök. Velük nincs gond. Több a teendő az ugyancsak mindennapos is­merősökkel, a reggel érkező, délután visszatérő, különbö­ző nemzetiségű „bevásárló” turistákkal. — Északi szomszédaink el­sősorban zöldségfélét, gyü­mölcsöt, alma és mandarin­szappant, sampont és egyéb apró cikket vásárolnak ná­lunk —, mondja Tóth György alhadnagy, a Vám- és Pénz­ügyőrség kirendeltségének vezetője.­­ Gyermekruhá­zati holmikra, mosószerekre, szőnyegekre kiviteli tilalom van. A lengyel turisták a kö­zelmúltban hozott intézkedé­sek alapján évente egy al­kalommal válthatnak turista célra forintot, második, vagy harmadik alkalommal akkor jöhetnek, ha legálisan még minimum hatszáz forinttal rendelkeznek. És a mennyiség egy-egy pillantás néhány érkező, befelé tartó gépko­csiba: kozmetikai cikkek, színszűrős szemüvegek, olcsó ruhák, gázpalackok, karton­anyagok, ágynemű, sportfel­szerelési tárgyak, Marlboro cigaretta: a miskolci, vagy pesti piacokon ismert cikkek. (Vámszabályaink lehetővé teszik, hogy évente egyszer ötezer forintig vámmente­sen hozzanak be árut.) Az áruk kivitelével kap­csolatban néhány problémát említenek a vámosok. A rak­tárban csokoládé, cukor, kávé és tésztahalmok, jó csomó szalámi és füstölt kolbász sorakozik, konzerv­­ből is jelentős mennyiség gyűlt össze, jelezve, hogy nem minden turista tartja be a kivihető mennyiségre és árufajtára vonatkozó sza­bályokat. A húsárut a kör­nyékbeli községek kijelölt boltjaiba szállítják s ott ér­tékesítik a többi élelmiszert is: a befolyt összegből kár­talanítják a becsületes szán­dékú, de tájékozatlan utaso­kat. Az egyik külföldi turista kocsijából 30 ezer forint ér­tékű vietnami balzsam is előkerül, s ez is szabályta­lanság volt. Házasság, válás A Házi Jogtanác­sadó júniusi számtában A házasságot, a házastársak személyes jogait és kötelessé­geit a gyermekkel kapcsola­tos kötelezettségeket, vala­mint a házastársak lakás­­használatát ismerteti a Házi Jogtanácsadó júniusi száma. Ízelítőül néhány téma. Milyen életkortól köthető házasság? Érvényes-e a há­zasság, ha nem történt meg az anyakönyvi bejegyzés? Köthet-e külföldi Magyaror­szágon házasságot? Milyen nevet választhat a feleség? Hogyan juthatnak lakáshoz a házastársak? Kérhető-e ér­tékkülönbözet a lakáscseré­nél? Hány lakása lehet egy házaspárnak? Részletesen is­merteti a kiadvány a házas­ság felbontásának, a gyerek elhelyezésének, a vagyonkö­zösség megszüntetésének, há­zastársak lakáshasználatának módját, eljárási szabályait is. Nyári fertőzések megelőzésére Sűrűbb ellenőrzés éttermekben, üzletekben légügyi szolgálata: céljuk az ételmérgezések, fertőzések megelőzése. A kerületi egész­ségügyi- és járványügyi fel­ügyelőségekkel karöltve sű­rűbben ellenőrzik a gyermek­­intézmények, üzemek kony­háit, a cukrászdákat, a fagy­laltkészítő üzemeket, étter­meket, büféket, a strandokat és kirándulóhelyek élelmi­szer-árusítóit. — Mindazokat, akik fele­lősek az üzemeltetési hiá­nyosságokért a legszigorúb­ban felelősségre vonjuk — mondja dr. Énekes Béláné, a KÖJÁL élelmezés-egészség­ügyi osztályának vezetője. — Ott, ahol romlott élelemre, ételféleségekre visszavezet­hető fertőzés, vagy meg­betegedés lép fel, a kiszolgá­ló személyzetet rendkívüli el­lenőrző-szűrő vizsgálatnak vetjük alá. Kellő, körültekintéssel a háztartásokban is sok baj­nak lehetne elejét venni. A legtöbb háziasszony tudja — ennek ellenére a szakembe­rek mégis felhívják rá a fi­gyelmüket —, hogy a nagy hőségben lehetőleg csak any­­nyit főzzenek, amennyit a család egy nap alatt el tud fogyasztani. Néhány ételféle­ség tárolása nyáron a káni­kulában még hűtőtérben sem biztonságos. Ilyenek a gom­bából, halból, belsőségekből készült ételek, a habarással főzött levesek és főzelékek, kifőzött tészták. Tejet csak hűtött állapotban szabad vá­sárolni, illetve fogyasztani. A KÖJÁL a napközis tábo­rok konyháiban megnézi az étlapokat, étkezési terveket, hogy a gyermekek elegendő friss gyümölcsöt és zöldárut kapjanak. (vermes) Fokozott készültségbe lé­pett a nyári kánikulai idő­szak beköszöntével a Fővá­rosi KÖJÁL élelmezés-egész- Egy furcsaság Egy furcsaság: nemrég még befelé áradt a kvarc­óra, a farmer, most már so­kan tőlünk próbálják ki­csempészni. Véget ért a tizenkét órás nappali szolgálat, érkezik a váltás. De éjszaka sincs „üresjárat”. Ilyenkor is akad­nak ügyeskedők. Sajnos, nem is kis számmal. Kellően fel kell lépni a szabálytalansá­gokkal szemben; ezt követeli a sok ezer, szabályosan és fe­gyelmezetten utazó külföldi látogató érdeke is. Tőke Péter Ferihegy Különleges cementtel Különleges minőségű ce­mentet készít a Cement- és Mészművek hejőcsabai gyá­ra. A Ferihegyi repülőtér korszerűsítése során a le- és felszállópályák építéséhez használják fel. Előállítására kísérleteket folytattak és az első próbaminta-szállítmány már elhagyta a gyárat. A repülőtér rekonstrukciójához a becslések szerint 70 ezer tonnányi különleges cement­re lesz szükség.

Next