Heti Válasz, 2002. július-augusztus (2. évfolyam, 27-35. szám)

2002-08-16 / 33. szám

várúszás, közös torna a Pécsi Sasokkal, a Grimm­­busz színház előadása, A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje kóstolóval egybekötött próbasütést rendez. A rendezvény zárónapján szintén egész napos mulat­ság vár mindenkire, aki Gyopárosra látogat. Az RTL Klub sztárjai, az Orosházi fúvósok, a Füsti Fecskék, Afrika-show, divatbemutató, az Animal Cannibals, a TNT, a Benkó Dixieland Band és tűzijáték várja a vendégeket. Szent István-napi forgatag Ópusztaszer, augusztus 20. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Szent István-napi forgatagot tartanak augusztus 20-án. Díjugrató versenyek, lovastornaprogram, katasztrófavédelmi bemutató, aratóünnepség, nép­táncbemutatók, a Valhalle dán-viking együttes ze­nés felvonulása és a Molnár Dixieland Band várja az érdeklődőket. A skanzenben a mesterségek bemuta­tóján megismerhetik a látogatók a kékfestők, fafa­ragók, kosárfonók, bőrösök, népi babakészítők, gyöngyfűzők, hímzők, nádsípkészítők és lószőrék­­szer-készítők munkáját. Alföldi gulyásfőző fesztivál ___ Kecskemét, augusztus 24. A III. alföldi gulyásfőző fesztiválon részt vevők, egyéni és csoportos kategóriában, versenyszerű kö­rülmények között mutathatják befőzési tudományu­kat. A rendezvény látogatóinak, a meghívott vendé­geknek pedig lehetőségük nyílik a különböző tájegy­ségek gulyásfőzési szokásainak megismerésére, a különféle receptek összehasonlítására, s ami a leg­fontosabb, az elkészült étkek megkóstolására. A gu­­lyásfőző versenyt egyéb szórakoztató programok te­szik színesebbé. Nemzetközi tiszai halfesztivál Szeged, szeptember 6-8. A Roosevelt téri halászcsárda szervezésében kerül megrendezésre a nemzetközi tiszai halfesztivál. A vízi élet emberemlékezet óta jelentős mértékben já­rult hozzá a szegedi nép táplálkozási szokásainak kialakulásához. Szeged, a Tisza és a hal elválasztha­tatlanok lettek egymástól. A mai Roosevelt tér és a halételek hagyományosan hozzátartoznak Szeged város képéhez. A fesztivál lehetőséget kínál egy hal­étel - a nyilvánosság előtt történő - elkészítésére és ezzel a már korábban kiérdemeltnél eggyel maga­sabb fokozatú érdemrend megszerzésére. Évente csak egy fokozattal lehet közelebb lépni az „Örökös halfózó" címhez. Szüreti csirkepaprikás-főző fesztivál Boly, szeptember 7. A szüreti fesztiválnak évtizedes hagyományai van­nak Bolyban. Csirkepaprikás-főzéssel egybekötve 1999 óta rendezik meg mint a bólyi és Boly környé­ki borosgazdák egyik legnépszerűbb találkozóját. A szintén 1999-ben megalakult Mohács-Bóly Térségi Fehérborút Egyesület létrejöttével az esemény jelen­tősége felértékelődött. A fesztivál legnagyobb att­rakciója évről évre a nagy népszerűségnek örvendő csirkepaprikás-főző verseny. Ez a bólyi étel a kör­nyékbeli szüretek jellegzetes kísérője, speciális - csak itt jellemző - hosszú level készül. A csirkepap­rikáshoz kínált jellegzetes tájegységi borok, mint például a ma már hungarikumként számon tartott juhfark, az e vidéken kiemelkedő ízharmóniát felmu­tató olaszrizling és rajnai rizling a vidék gasztronó­miai hírnevét öregbítik. Információ: Erzsébet Vigadó, 7754 Boly, Erzsébet tér 1. Tel.: 06-69-368-100, 368-230, fax: 06-69-368-100 Harkányi szüreti fesztivál_________ Harkány, szeptember 7-8. A népszerű baranyai gyógyfürdővárosban idén nyol­cadik alkalommal rendezik meg a hagyományos szü­reti fesztivált. A programok több helyszínen zajla­nak, a vendégeket a programok széles skálája várja. A fesztivál a kettesfogathajtó-versennyel kezdődik. Ezt követően a szabadtéri színpadon zenés, táncos és humoros produkciókat láthat a közönség. Este a művelődési ház előtti téren szüreti bálon rophatják a táncot a vendégek. Vasárnap nóta- és operettmű­sor lesz, majd néptáncbemutató, ezt követően pedig indul a menettánc. A programot este bál, majd tű­zijáték zárja. Mindkét nap borutca és kézműves ki­rakodóvásár is csábítja az idelátogatókat. Információ: Tourinform Harkány. Tel.: 06­72-479-624 Budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztivál_______________ Budapest, szeptember 7-17. A fesztivál Magyarország bortermelőinek és borfor­galmazóinak hagyományos seregszemléje immár 11 éve. Hangulat-, élmény-, ízözön várja az érdeklődő­ket tizenegy napon keresztül. Gálavacsora kereté­ben az ország legkiválóbb borászainak és Budapest legjobb éttermeinek összefogásával a hazai és a vi­lágirodalom gyöngyszemeihez komponált ételkölte­ményeket és borokat kínálnak az ínyencek számára. A nagyközönségnek „boregyetem" néven szerve­zett, borkóstolóval egybekötött előadássorozatot tartanak a borkóstolásról, a sajtokról, a pezsgő­­gyártásról. A színes programok közül kiemelkedik továbbá a Benkó Dixieland Band koncertje, és új­donságnak számít a magyar pezsgőgyártás és a Tör­­ley-pezsgőpincészet 120 éves fennállását ünneplő pezsgőnap. Ezt követi időben a szüreti felvonulás, melyen ott lesznek a magyarországi borrendek tag­jai is, néptáncegyüttesek, zenekarok kíséretével. A borfesztivál idei programkínálatában mindenki ta­lálhat magának és barátainak kedvére valót, mert a borászati és a gasztronómiai élmények mellé külön­leges szellemi és kulturális élvezeteket is ígérnek a szervezők. Szilvanap______________________ Szarvas, szeptember 14-15. A sorrendben ötödik szilvanapon Szarvason nagy­anyáink receptje alapján készült szilvás ételeket (szilvás gombóc, szilvalekvár, aszalt szilva, cibere, szilvalekváros derelye, szilvalekváros kifli) kóstol­hatnak meg az érdeklődők. Közben színes progra­mok, bemutatók, kézművessátrak várják a rendez­vényre érkezőket, a szórakozni vágyókat. Szilvalek­várt a helyszínen, erre az alkalomra készített szil­kékben vásárolhatnak az érdeklődők. Információ: Tourinform Szarvas Tel.: 06-66-311-140, 06-66-210-062, fax: 06-66-311-140 Mellékletünk legközelebb szeptember 13-án jelenik meg. Ü •ö I—

Next