Heti Válasz, 2002. július-augusztus (2. évfolyam, 27-35. szám)
2002-08-16 / 33. szám
várúszás, közös torna a Pécsi Sasokkal, a Grimmbusz színház előadása, A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje kóstolóval egybekötött próbasütést rendez. A rendezvény zárónapján szintén egész napos mulatság vár mindenkire, aki Gyopárosra látogat. Az RTL Klub sztárjai, az Orosházi fúvósok, a Füsti Fecskék, Afrika-show, divatbemutató, az Animal Cannibals, a TNT, a Benkó Dixieland Band és tűzijáték várja a vendégeket. Szent István-napi forgatag Ópusztaszer, augusztus 20. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban Szent István-napi forgatagot tartanak augusztus 20-án. Díjugrató versenyek, lovastornaprogram, katasztrófavédelmi bemutató, aratóünnepség, néptáncbemutatók, a Valhalle dán-viking együttes zenés felvonulása és a Molnár Dixieland Band várja az érdeklődőket. A skanzenben a mesterségek bemutatóján megismerhetik a látogatók a kékfestők, fafaragók, kosárfonók, bőrösök, népi babakészítők, gyöngyfűzők, hímzők, nádsípkészítők és lószőrékszer-készítők munkáját. Alföldi gulyásfőző fesztivál ___ Kecskemét, augusztus 24. A III. alföldi gulyásfőző fesztiválon részt vevők, egyéni és csoportos kategóriában, versenyszerű körülmények között mutathatják befőzési tudományukat. A rendezvény látogatóinak, a meghívott vendégeknek pedig lehetőségük nyílik a különböző tájegységek gulyásfőzési szokásainak megismerésére, a különféle receptek összehasonlítására, s ami a legfontosabb, az elkészült étkek megkóstolására. A gulyásfőző versenyt egyéb szórakoztató programok teszik színesebbé. Nemzetközi tiszai halfesztivál Szeged, szeptember 6-8. A Roosevelt téri halászcsárda szervezésében kerül megrendezésre a nemzetközi tiszai halfesztivál. A vízi élet emberemlékezet óta jelentős mértékben járult hozzá a szegedi nép táplálkozási szokásainak kialakulásához. Szeged, a Tisza és a hal elválaszthatatlanok lettek egymástól. A mai Roosevelt tér és a halételek hagyományosan hozzátartoznak Szeged város képéhez. A fesztivál lehetőséget kínál egy halétel - a nyilvánosság előtt történő - elkészítésére és ezzel a már korábban kiérdemeltnél eggyel magasabb fokozatú érdemrend megszerzésére. Évente csak egy fokozattal lehet közelebb lépni az „Örökös halfózó" címhez. Szüreti csirkepaprikás-főző fesztivál Boly, szeptember 7. A szüreti fesztiválnak évtizedes hagyományai vannak Bolyban. Csirkepaprikás-főzéssel egybekötve 1999 óta rendezik meg mint a bólyi és Boly környéki borosgazdák egyik legnépszerűbb találkozóját. A szintén 1999-ben megalakult Mohács-Bóly Térségi Fehérborút Egyesület létrejöttével az esemény jelentősége felértékelődött. A fesztivál legnagyobb attrakciója évről évre a nagy népszerűségnek örvendő csirkepaprikás-főző verseny. Ez a bólyi étel a környékbeli szüretek jellegzetes kísérője, speciális - csak itt jellemző - hosszú level készül. A csirkepaprikáshoz kínált jellegzetes tájegységi borok, mint például a ma már hungarikumként számon tartott juhfark, az e vidéken kiemelkedő ízharmóniát felmutató olaszrizling és rajnai rizling a vidék gasztronómiai hírnevét öregbítik. Információ: Erzsébet Vigadó, 7754 Boly, Erzsébet tér 1. Tel.: 06-69-368-100, 368-230, fax: 06-69-368-100 Harkányi szüreti fesztivál_________ Harkány, szeptember 7-8. A népszerű baranyai gyógyfürdővárosban idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a hagyományos szüreti fesztivált. A programok több helyszínen zajlanak, a vendégeket a programok széles skálája várja. A fesztivál a kettesfogathajtó-versennyel kezdődik. Ezt követően a szabadtéri színpadon zenés, táncos és humoros produkciókat láthat a közönség. Este a művelődési ház előtti téren szüreti bálon rophatják a táncot a vendégek. Vasárnap nóta- és operettműsor lesz, majd néptáncbemutató, ezt követően pedig indul a menettánc. A programot este bál, majd tűzijáték zárja. Mindkét nap borutca és kézműves kirakodóvásár is csábítja az idelátogatókat. Információ: Tourinform Harkány. Tel.: 0672-479-624 Budapesti nemzetközi bor- és pezsgőfesztivál_______________ Budapest, szeptember 7-17. A fesztivál Magyarország bortermelőinek és borforgalmazóinak hagyományos seregszemléje immár 11 éve. Hangulat-, élmény-, ízözön várja az érdeklődőket tizenegy napon keresztül. Gálavacsora keretében az ország legkiválóbb borászainak és Budapest legjobb éttermeinek összefogásával a hazai és a világirodalom gyöngyszemeihez komponált ételkölteményeket és borokat kínálnak az ínyencek számára. A nagyközönségnek „boregyetem" néven szervezett, borkóstolóval egybekötött előadássorozatot tartanak a borkóstolásról, a sajtokról, a pezsgőgyártásról. A színes programok közül kiemelkedik továbbá a Benkó Dixieland Band koncertje, és újdonságnak számít a magyar pezsgőgyártás és a Törley-pezsgőpincészet 120 éves fennállását ünneplő pezsgőnap. Ezt követi időben a szüreti felvonulás, melyen ott lesznek a magyarországi borrendek tagjai is, néptáncegyüttesek, zenekarok kíséretével. A borfesztivál idei programkínálatában mindenki találhat magának és barátainak kedvére valót, mert a borászati és a gasztronómiai élmények mellé különleges szellemi és kulturális élvezeteket is ígérnek a szervezők. Szilvanap______________________ Szarvas, szeptember 14-15. A sorrendben ötödik szilvanapon Szarvason nagyanyáink receptje alapján készült szilvás ételeket (szilvás gombóc, szilvalekvár, aszalt szilva, cibere, szilvalekváros derelye, szilvalekváros kifli) kóstolhatnak meg az érdeklődők. Közben színes programok, bemutatók, kézművessátrak várják a rendezvényre érkezőket, a szórakozni vágyókat. Szilvalekvárt a helyszínen, erre az alkalomra készített szilkékben vásárolhatnak az érdeklődők. Információ: Tourinform Szarvas Tel.: 06-66-311-140, 06-66-210-062, fax: 06-66-311-140 Mellékletünk legközelebb szeptember 13-án jelenik meg. Ü •ö I—