Heti Válasz, 2013. május-június (13. évfolyam, 18-26. szám)

2013-05-16 / 20. szám

62 k­ritiml XIII. ÉVFOLYAM, 20. SZÁM 2013. május 16. Szellem a fazékból - Vinkó József rovata A gyomor szeretője vinko@hetivalasz.hu Levest bármiből lehet főz­ni. Pontosabban, majdnem bármiből. Mert vízre, sóra, lisztre, borsra, tojásra, né­mi zsiradékra azért még a Kőleves című mese ravasz hősének, a kiszolgált kato­nának is szüksége volt, hogy megtévessze a zsugori öreg­asszonyt, és elhitesse vele, abból lesz a leves, ha csoda­követ (más változatban pat­kószeget) dob a forrásban lévő vízbe. Feltehetően így készül­tek az első levesek is Mezo­potámiában. Régészeti le­letek szerint éltek levessel a görögök és a rómaiak is. A sót a garum (erjesztett hal­darabok), a kanalat kagy­lóhéj helyettesítette. A kí­naiak hamar felfedezték a rizslevest, az olaszok a minestronét, a franciák a pot-au-feu-t (a húsleves ősét), a japánok a ramen le­vest, a koreaiak a kimcsit, a burmaiak a mohingát. Csak a betűlevesre kellett várni. Európában már a XIV. században feltűntek az első receptek. A Modus királyról és Ratio királynőről szóló kódex ínyenc püspököt em­lít, aki gránátalmamagok­kal édesítette fűszeres leve­sét. Feljegyezték azt is, hogy Bertrand du Guesclin 1370- ben bekanalazott három tá­nyér borlevest. („Il prit trois soupe au vin.”) Pedig de­hogy kanalazott. A breton hadvezérnek esze ágában sem volt tele hassal csatába indulni, ő csak három sze­let kenyeret mártogatott vö­rösborba. A latin „supa” szó ugyanis eredetileg nem le­vest jelentett, hanem „áz­­tatást” - a kenyérszelete­ket beletörték a levesbe. Esetleg kikanalazták ve­le a húslét, mint Mátyás ki­rály a népmesében, hiszen még mindig jobb, ha kana­lat nem kapsz, mint ha leve­sed nincs. Ebből a kifejezés­ből lett a leves szó: a spanyol, portugál sopa, a francia soupe, az angol soup. A né­met Suppe inkább a germán „soffa” (nyakalni, meginni) igéből született. A középkorban aztán se szeri, se száma a leves­a levesszakács feje sípol, mint a mai kukta . Karikatúra Alexandre Dumas híres gasztronómiai enciklopédiájából.

Next