Heti Válasz, 2018. április-június (18. évfolyam, 14-23. szám)

2018-04-12 / 15. szám

52 heti válasz | 2016. október 20. gasztronómia Nincs még egy költőnk, aki annyit éhe­zett volna, mint ő. József Jolán írja A vá­ros peremén című életrajzi regényében, hogy néha napokig koplaltak, és amikor már nem bírták tovább, megették a fa­zék hideg zsíros káposztát, amit a ma­ma eldugott. A kőműves felesége, aki­nél albérletben laktak, beadott egy-egy tányér krumplilevest, ám később arra kényszerültek, hogy Attila egyetlen já­tékát, a hintalovat is feldarabolják, ev­vel gyújtottak tüzet. Koplak­ József Attila Párizsban is. He­tekig mustáros kenyeret evett, meleg ételhez csak akkor jutott, amikor Cserép­falvi Imre (akkor a párizsi magyar diákse­gélyező bizottság elnöke) ingyen ebéd­jegyeket ajánlott fel neki. Egy kortárs emlékezése szerint ebben az időben még lehajtották a Montmartre domb­ról a juh- és kecskenyájakat. Ilyenkor a pásztor kürtőit, és költőnk friss kecske­tejet ivott. Elterjedt az is, hogy József Attila arra kérte nővérét, küldjön neki „bablevest kolbászreszelékkel”. Sosem értettem, hogy lehet csomagban bab­levest küldeni, és főként mi lehet az a kolbászreszelék? Aztán kiderült, ez csak tréfa. A Jolántól kapott csomagok után - melyekben szalámi mellett felesleges dolgok, például portugál szardínia és pulóver is találtatott - a költőnek rend­re portóköltséget kellett fizetnie. József Attila ezt a felesleges kiadást unta meg, ezért írta Jolánnak 1926. október 15-én: „Ha csomagot kül­desz, nem veszem át, nem én, ha­nem bableves van benne, csipetkével és kolbászszeletkékkel. Erről jut eszembe, hogy már nem érzem úgy a gyomromat, mintha lebegne, hanem mintha korcso­lyázna, nyolcasokban.” Az éhség önérzetes poétáján azonban nem volt könnyű segíteni. Tersánszky Jó­zsi Jenő leír egy jellemző esetet. József Attila belép a pesti Japán kávéházba (ma írók boltja). Arca sápadt, komor, té­likabátja koszlott, hóna alatt papírcso­mag, benne nagydarab kenyér, öt deka füstölt szalonna. Reggeli­ ebéd-vacso­­ra. - Mit hozzak? - kérdi a pincér. - Egy nagy kávét. De nix hab. Fölét tetes­sen rá, amennyit lehet. - A pincér bó­lint, hátramegy rendelni, és összedör­zsölt mutató- és hüvelykujjával mutatja Kraszner Menyhértnek, a kávéház tulaj­donosának, hogy a vendég flames, de csóringer. Ám Kraszner nem véletlenül találta fel a „javító kávé” intézményét. Akinek nagyon nem volt pénze, kért egy sima kávét, majd bele egy kis „javító te­jet”. Ha a kávé túlságosan tejes lett, ak­kor járt egy kis „javító kávé”. Egyszer fi­zetett, de két csésze tejeskávét kapott, így történt most is. A pincér kérdő te­kintetére a tulaj csak annyit súgott: „Jól van, fiam, jegyezd meg: ez a nyiszlett kis ember legalábbis akkora költő lesz, mint Petőfi Sándor." József Attila itt írta Születésnapom­ra című versét. Egy időben szövetke­zett egy másik éhenkórász íróval, Laka­tos Péter Pállal. Bablevest rendeltek egy pengő húszért, és felváltva ették ki be­lőle a húst. Hétfőn a kolbász, kedden az oldalas jutott Attilának. Szántó Judit szerint kedvenc étele a sajtos makaróni volt, Vágó Márta meg azt írja, hogy 1936 táján, amikor a Szép Szó folyóiratot szer­kesztették, egy közeli sörözőben József Attila gyakran evett disznópaprikást főtt krumplival, ezt nagyon szerette. Mert ínyencfalatokhoz ritkán jutott. Talán Hatvany báró néhány vacsoráján, ott feltálaltak lazacot, kaviárt. Vagy Új­pesten, ahol szintén ágrólszakadt köl­tőtársa, Berda József elvitte ebédelni az K­lik-féle halászcsárdába. És feltehetően azon a díszvacsorán, amit nővére férje, Makai Ödön ügyvéd adott vendégeinek 1930-ban, ahol is József Attila az összes fogáshoz tréfás versikét faragott. A csi­galeveshez: „E levestől mennek falnak, / Kik belőle sokat falnak!” A hideg fogas­hoz: „Dúgot kapsz a halevéstől, / Nem­csak soktól, de kevéstől.” A feketekávé­ra: „A fekete török átok - / De hát úgyis megisszátok.” József Attila egész költészetét átjárja az éhség. „Etess, nézd­­ éhezem”; „Har­madnapja nem eszek, se sokat, se keve­set”; „örökké éhes vagyok”; „úgy kell a boldogság, mint egy falat kenyér” - so­rolhatnánk a végtelenségig. Az éhség a Rossz jelképe. Az étel maga a megtes­tesült Jóság. Mi foglalhatná össze éle­tét a költészet napján? Talán ez a sora: „Hosszú az Úristen, rövid a szalonna”. ■ Az éhség poétája [VINKO@HETIVALASZ.HU] » „Harmadnapja nem eszek" SZELLEM A FAZÉKBÓL • VINKÓ JÓZSEF ROVATA

Next