Hétvége, 1980 (2. évfolyam, 6-29. szám)

1980-06-26 / 29. szám

CSALÁD - GYERMEK - HÁZTARTÁS Van egy jó receptem BÁCSKAI RAKOTT KEL Hozzávalók: egy kilogramm kelkáposzta, fél kilogramm sertéscomb, 20 deka rizs, egy pohár tejföl, egy nagy fej vöröshagyma, só, bors. A kelkáposztát egészben megfőzzük, a rizst külön meg­pároljuk, sós vízben. A húsból pörköltet készítünk, de nem kell túl puhára főzni, mert megdaráljuk. A főtt kelkáposz­táról óvatosan lefejtünk néhány levelet, kibélelünk vele egy nagyobb lábast. Közben félreteszünk egy-két levelet, hogy a­­tetejét is be tudjuk majd borítani. A megmaradt kel­káposztát kockára vágjuk, a húst kiszedjük a levéből és ledaráljuk. Ezután összekeverjük a vagdalt káposztát és a darált húst, hozzáadjuk a rizst, ízlés szerint sózzuk, borsoz­­zuk, majd a kelkáposztával kibélelt edénybe öntjük. A meg­maradt káposztalevéllel befedjük, és késsel megszúrkáljuk. Ezután a tejfölt elkeverjük a pörkölt levében, ráöntjük a rakott kelre, és forró sütőben 20 percig sütjük. Beküldte: Koncz Margit, Kanizsa, Vidinska u. 6. TŰZDELT PONTY Hozzávalók: 1 kg ponty, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg trapista sajt, Vegeta, só, étolaj. A halat megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és kívül­­belül bedörgöljük Vegetával. Kicsit állni hagyjuk, közben a sajtot és a szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a foghagy­mát apróra zúzzuk. A halat megtűzdeljük felváltva sajt- és szalonnacsíkokkal, még egyszer átdörzsöljük Vegetával, megszórjuk fokhagymával, és ha kell sózzuk. Nem túl nagy tepsiben olajat forrósítunk, beletesszük a halat, és a hasüre­gébe is locsolunk egy kicsit. Közepesen meleg sütőben foly­ton locsolgatva sütjük. Időnként megforgatjuk. Ha kisült, tálcára tesszük, a megmaradt olajból leöntünk egy keveset, és az ízletes lébe tehetünk főtt rizst, vagy főtt borsót és ezt átforrósítjuk a sütőben. Süthetünk benne krumplit is. Ha kész, a hal mellé rakjuk körítésnek. Beküldte: Zapletán Irén, Ada, Rade Končar u. 53. TARKABARKA Hozzávalók: 32 deka margarin, 50 deka porcukor, 8 egész tojás, 56 dkg liszt, 5 dkg csokoládépor. A 32 dkg margarint habosra keverjük az 50 dkg por­cukorral, és állandó keverés mellett lassan hozzáadunk 8 egész tojást. Minél tovább keverjük, annál szaporább és könnyebb lesz. Ezután hozzákeverjük az 56 deka lisztet, és ezt a tésztamennyiséget kétfelé osztjuk. Az egyik részbe 5 dkg csokoládéport keverünk és felváltva a cso­koládés és a sárga tésztából öntünk a tepsibe, hogy tarka tésztát kapjunk. Lassú tűznél kisütjük, majd szaggatóval hold alakúra szúrjuk ki. Sokáig eláll. Mikor ezzel készen vagyunk, hogy mutatós is legyen, a baracknak az egyik felét megmártjuk málna- vagy meggy­­szeszben, a másik felét földiep­erbe és rögtön kristálycukor­ba hempergetjük. Ezt a műveletet gyorsan kell végezni, ne­hogy a tészta elázzon. Végül szúrhatunk rá bukszuslevelet is, olyan lesz, mint az igazi barack. Nagyon finom és mu­tatós. Beküldte: Dobó Mária, Kanizsa, Drinska 13. DATOLYATORTA Hozzávalók a tésztájához: 10 tojás fehérje, 35 dkg cu­kor, 30 deka dió, 30 dkg vagdalt datolya, 1 kanál zsemle morzsa. A tojásfehérjét fölverjük, hozzáadjuk a 35 dkg cukrot, és tovább verjük, míg szép kemény nem lesz. Ezután hoz­zákeverjük a 30 dkg darabosra vágott diót és a datolyát, majd egy kanál morzsát (liszt nem kell bele). Zsírozott, lisz­tezett tepsi hátán 3 lapot sütünk, és óvatosan lecsúsztatjuk a lapokat a gyúródeszkára. Elkészítjük a következő krémet: a 10 tojás sárgáját kikeverjük 20 dkg cukorral, gőzön meg­főzzük, majd 10 dkg olvasztott csokoládét adunk hozzá, és addig keverjük, míg ki nem hűl. A 20 dkg margarint már előzőleg habosra keverjük, hozzáadjuk a krémhez, és együtt jól kikeverve a lapokat megkenjük úgy, hogy egy réteg krém a tetejére is jusson. Beküldte: Fehér Gizella, Mohol, Đ, Daniéléa 127. SIGÉLIUM 1 egész tojást, egynek a sárgáját, 12 dkg cukorral, 15 dkg vajjal vagy margarinnal és fél csomag vaníliáscukor­ral összegyúrunk. Közben kevés tejet adunk hozzá, majd 25 dkg lisztet és 1 csomag sütőpoént. Amikor mindezt jól el­dolgoztuk, körülbelül fél cm vastagságúra nyújtjuk, és bo­­rospohárral pogácsákat szaggatunk, a megmaradt tésztából pedig ceruzavastagságú pálcákat sodrunk. A kiszúrt dara­bokra egy-egy kávéskanál lekvárt teszünk, és a pálcikákat kereszt alakban ráhelyezzük, és oldalt rányomkodjuk. Ez­után 2 tojás fehérjét és 5 dkg cukrot kemény habbá verünk, és tölcsérrel koszorút nyomunk minden tésztára. Közepes tűznél sárgára sütjük. ÉRLEKSZELET 2 egész tojást, fél kg lisztet, 10 dkg cukrot, egy sütő­­p­ort, 1 deci tejfölt, fél csomag vaníliás cukrot, 12 dkg vajat vagy margarint jól összegyúrunk, fél óra hosszát hideg helyen pihentetjük, majd három részre osztjuk és elnyújt­juk. Az egyik lapot tepsibe helyezzük, reszelt almával be­borítjuk, ráhelyezzük a másik lapot, ezt megkenjük lekvár­ral, majd beborítjuk a harmadik lappal. Sárgára sütjük. Apró kockára vágva porcukorral megszórva tálaljuk. Beküldte: B. G., Kishegyes ŐSZIBARACK-SÜTEMÉNY Hozzávalók a tésztájához: 20 dkg margarin, 30 dkg cu­kor, 1 egész tojás, 2 tojás sárgája, 70 dkg liszt, 1 pohár tej­föl. A margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, majd a 2 tojás sárgáját. Ezt mind jól elkeverjük. Ráreszeljük fél citrom héját, hozzáadjuk a tejfölt, és elke­verjük benne a 70 dkg lisztet. Kis gombócokat formálunk belőle és világos rózsaszínűre sütjük. Ha megsült, mindegyik gombócnak a közepét kiszedjük hegyes késsel, és megtölt­jük a következő krémmel: 1 dl vizet felforralunk 2 dl cu­korral, elkeverünk benne 5 dkg főzőcsokoládét és fél cso­mag vajat, végül 3 evőkanál baracklekvárt. Ezt a masszát ráöntjük arra a törmelékre, amit a gombócokból kikapar­tunk. Elkeverjük, és a gombócokba visszarakjuk. Két-két gombócot egymáshoz illesztünk, akár a barack két felét. CITROMOS SZELET Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 egész tojás, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 sütőpior. A fenti hozzávalókat­­annyi tejjel összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. Ezt három részre oszt­juk, egyenként forró sütőben kisütjük. Elkészítjük a követ­kező tölteléket: fél liter tejben 4 evőkanál búzadarát és 3 kanál cukrot sűrűre főzünk, és hűlni hagyjuk. Ezután 15 dkg margarint vagy vajat, 25 dkg porcukrot habosra ke­verünk és a kihűlt darával összekeverjük. Hozzáadjuk egy citrom reszelt héját és levét, és ezt a krémet a három lap közé töltjük. A tetejét a következő csokoládémázzal öntjük le: 2 kanál vizet és 5 kanál cukrot felfőzünk, a tűzről levé­ve 1 rúd csokoládét és 5 dkg margarint elkeverünk benne és gyorsan a tetejére öntjük, mert hamar megkeményedik. Beküldte: Huber Márta, Bácstopolya, Puskin u. 10. 13

Next