Hétvége, 1981 (3. évfolyam, 56-106. szám)
1981-11-05 / 99. szám
HÁZIKERT____________________________________________ Készülődés a télre Lassan elérkeznek azok a reggelek, amikor a talajt vékony fagyréteg fogja bevonni. Vidékünkön a fagyok október végén , november elején szoktak jelentkezni, ezért a kinti virágokat, amelyeket eddig erkélyen, kertben tartottunk, behozzuk, fagybiztos helyre. A muskátlikat, ha kivesszük a földből, tövükről rázzuk le a táptalajt, a gyökérnyak fölé kössünk erős spárgát, és a gyökérzettel fölfelé akasszuk fel a pince mennyezetére. Ügyeljünk arra, hogy a felaggatott muskátlik között legyen hely, hogy a levegő áramolhasson közöttük. Ha úgy döntünk, hogy nem vesszük ki a cserépből, a muskátlikat olyan helyen tároljuk a tél folyamán, ahol a hőmérséklet állandó, 8—10 fok között mozog. A kánákat is óvni kell a fagytól, és elő kell készíteni őket a télre. A növény felszíni részét rövidítsük meg 10— 15 centiméterre, vegyük ki a földből, szárítsuk meg, majd megtisztítás után tegyük a töveket egy mélyebb ládába, és tartsuk olyan helyen, ahol a hőmérséklet 4 fok alá nem süllyed. A gladiolákat akkor szedjük ki a földből, ha a talaj száraz. A növények szárát rövidítsük meg 3—5 centiméterre, és tegyük dobozba, amelyet csapadéktól védett, szellős helyen tartunk. A díszcserjék ültetésének most van az ideje. A tavasszal elültetett cserjéket metsszük meg, hogy helyreálljon az egyensúly a kevésbé fejlett gyökérzet és a kinőtt szárak között. A pázsit ápolása ősszel nagyon fontos. Ugyanis ha a fűszőnyeget helyesen készítettük elő téli álmára, tavasszal szebben és korábban fog kizöldellni. Késő ősszel szórjuk meg a pázsitot olyan műtrágyafajtával, amelyből a hatóanyagok lassabban szabadulnak fel. Ha a pázsiton sok a gyomnövény, kíséreljük meg most irtani őket. A gyomnövények által maradt szabad helyen a fű tavaszra ki fog zöldellni. Az azaleákat a kertből ültessük át virágcserépbe, és hozzuk be a házba. Nem okvetlenül szükséges fűtött helyiségben tartani. Rendszeresen öntözzük a téli időszakban is, és gondoskodjunk a kártevők ellen rendszeres permetezéssel. Ha virágozni kezdenének, helyezzük a cserepet melegebb helyiségbe. A korábban behozott dísznövényekről se feledkezzünk meg, rendszeresen öntözzük és óvjuk őket a huzattól. A rózsákat is fel kell készíteni a télre. Az eddig zöldellő levelek az első fagy után megsárgulnak, majd lehullanak. A növény téli álomba merül. A rózsatöveket csak ezután kell betakarni, ha vegetációjuk megszűnik. A takarás a komolyabb téli fagyoktól fogja megvédeni a töveket. A rózsatövek metszésekor vigyázzunk, ne menjünk nekik a metszőollóval, mert ha túlságosan rövidre metsszük meg, a télen a felső rügyek közül biztosan néhány ki fog fagyni, úgyhogy tavasszal tövük nem fog szépen hajtani. Az elpusztult felső rügyek helyett alulról, a gyökérhez közel fognak kihajtani a vesszők, és ezeknek a növekedése nem lesz egyenletes, dús. Takaráskor a gyökérnyakat kell beborítani vastagabb földréteggel, hogy a téli fagy ne okozzon kárt benne. Tavasszal majd ezt a földréteget kell eltávolítani a kitakarás alkalmával. A futórózsák jobban tűrik a téli hideget, és oltásuk is mélyebbre került, ezért takaráskor 10—15 centiméternél vastagabb földrétegre nincs szükség. A rózsaültetés időszaka is most van. A kertészetek általában november elseje után kezdik árusítani a különböző fajtájú és színű töveket. Az őszi rózsaültetés általában jobb eredményeket ad, mint a tavaszi, ezért, ha rózsát akarunk ültetni, a szaporítóanyagot lehetőleg már most szerezzük be. A gyümölcsösben szedjük le az összes beérett gyümölcsöt — az arany delicioust, a Melrose-t, az Idared és a čačaki késeit — ha ilyen almafajtákkal rendelkezünk. A többi gyümölcsfákat pedig permetezzük meg rézmészporos oldattal. Ezt a permetezést majd tavasszal ismételjük meg. A földseprésben befejeződött már az őszi ültetés időszaka. Az eszményi időszak ugyan a nyár utóján volt, de sokan még szeptemberben, sőt október elején is ültettek földsepret, különösen az újabb, kúszó fajtákat. A régi telepítést ajánlatos műtrágyával megszórni — lehetőleg 10,12:26 hatóanyagot vásároljunk. A felhasználható mennyiség 100 négyzetméterre 4—6 kilogramm. Műtrágyázás után lehetőleg ássuk be a hatóanyagot. A talajforgatás mélysége a 12 centimétert ne haladja meg. Ha a málnásban még eddig nem vágtuk le a nyáron letermett vesszőket, most tegyük meg. Ezeket lehetőleg azonnal égessük el, mert sok kártevő húzódott meg bennük. Szórjunk ki műtrágyát is, 100 négyzetméterre 5—8 kilogramm műtrágyát számoljunk, utána pedig kapáljuk be a talajba. Most van a málna szaporításának az ideje is. A kiásott töveket lehetőleg azonnal ültessük át, mert a málna rendkívül érzékeny a kiszáradásra. A ribizlisben a levélhullás után kezdjük meg a szárak ritkítását. Az egyéves hajtásokat szaporításra fordíthatjuk azzal, hogy elültetjük őket. A 3—4 éves vesszőket semmisítsük meg elégetéssel. Ezek már úgysem teremnének, illetve hozamuk jóval a fiatalabbak mögött marad. A ribizlit 15,15:15 hatóanyagú műtrágyával szórjuk meg, 100 négyzetméterre 5—7 kg műtrágyát számoljunk. Műtrágyázás után a talajt ássuk fel, illetve forgassuk meg 10—12 centiméter mélységig. Ha új ültetvényt kívánunk létesíteni, akkor szerezzük be a szaporító anyagot, de csakis megbízható helyről és a jó fajtákat. (D. J.) A téli almák választéka A téli almafajták választéka ma már annyira kibővült, hogy aki nem jártas a pomológiában, az bizony elvész a megannyi név között. Az igazság az, hogy a kedvező tulajdonságok egybevonására tett törekvések eredményeként megannyi keresztezés, de nem merőben eltérő új fajtajött létre. Mert ha összehasonlítjuk a régebbi fajták közül a Jonathánt a Sárga szépvirágúval, vagy a Kanadai Granettet a Moos páratlannal, akkor lényegbevágó különbségeket észlelünk. Ám vegyük az újabb fajták közül a delicioust (deliséz), melyből legalább 10 újabb változat van, mint pl. a Wellspur delicious, a Waynespur d. vagy a Törped d., avagy a Red King d. Az arany delicious válfajaként ismeretes és többféle már kapható is a szeptember végén élő Ovillspur és a Starkspur Arany delicious, valamint Jelowspur. Rendszerint az M—9-es alanyon díszlenek jól, de újabban az MM—104-et is alkalmazzák. A sárga színű nagy, átlagban 190 grammos termés tetszetős, jó ízű. Szüretelése akkor történik, amikor a zöld szín sárgába kezd átmenni. Ilyenkor kell tárolóba tenni, mert az ilyen állapotban leszedett gyümölcs őrizhető meg legtovább. Szépséghibának vehető, hogy a nap olykor megégett, máskor pedig rozsdás foltosodás keletkezhet az alma bőrén. Ennek okát pontosan még nem sikerült kideríteni. A szeptember végén élő almák közül megemlítjük a Starkrimsont és a Piros Booskopot (Boszkup).Október eleji szedésre ajánlható többek között a Charden, (Sárden), Gloster, Aidared, Richared (Ricsared). Ezek jobbára a Piros delicious változatai. Az Aidared egyre inkább az MM—104 és az MM—109 alanyon kerül forgalomba. Október elején érik meg a Melroše (Mberóz). Hatalmas termése (250 grammos átlagsúllyal) kifejezetten bordázott, a pirostól a világos zöldessárgáig variálódik. Közepesen bőtermő. A kései fajták közül, tehát az október közepén élők közül megemlítjük a japán Mutsu fajtát, a Granny Smith-et. A Mutsu valamivel nagyobb átlagsúlyú, 230 gramm, míg a Granny Smith (gréni smit) 220 grammos átlagsúlyú és zöldebb színű. A Mutsu tulajdonképpen az Arany delicious leszármazottja. BOSZNAI Győző, agrármérnök 14