Hétvége, 1982 (4. évfolyam, 107-157. szám)

1982-04-22 / 122. szám

HÁZIKERT_____________­ _______________ A­z ájxrdldai hónap egyike a legszebbeknek — húszon ekkor virágzik szinte minden­­gyümölcsfa. A virág­zásban azonban nemcsak gyönyörködni k­el­l, hanem fel is kell készülni a növényvédelmi teendőkre. A szűröm­­hulláskori, virágzás­­utáni permetezések ugyanis a legfonto­sabbak, ha szabad ilyen értékrendet felállítani. Mit is je­lent a Virágz­ás utáni időszak? Azt, amikor a sziromlevelek fele, háromnegyed­­része lehullott. A gyümölcsi kezd­eménye­­zket már ekkor támadják különféle kártevők, a gombákról nem is szólva. Tekintettel arra,­­hogy a gyüm­ölcskezdemé­­nyek igen érzékenyek az előírt töménységet ne lép­jük túl. Permetezni kell­­tehát a­­barackot őszibarackot. A mandu­lának nem kell külön figyelmet szentelni, legfeljebb amúgy melléke nem­ megszórhatjuk. A vegyszerek közül a rézala­­púak kivétel­ével sziinte minden olyan számításba jöhet, amely gombásodás ellen véd. A rovarirtókról sajnos csak annyit mondhatunk a tavalyi tartalékokat kell felhasznál­­nuk­ak, mert eddig még az ígéretnél alig nyújthattak többest a gyógyszertárak. Igaz, egy rövid ideig itt-ott volt Bio5®­ais, vagy Ekaitin, és jelenleg is vásárolható a Tálcand (0,1 liter 300 dinár), amely ugyan méregdrága, de igen kevés kell be­lőle, és a melegvérűekre szinte alig veszélyes. Az ősziba­rackosban a Cdrámot illetve a Radodrámot ajánljuk (te­­vét fodrosodás ellen, nemcsak azért, mert megbízható, ha­nem ment olcsó is. A permetlébe ilyenkor még ne tegyünk lombtrágyát (pl. luxált). Ami a gyümölcsöket illeti, most ind­ul­ meg az intenzív növekedés ilyenkor szükséges a fej­­ttrágyázás nitrogén műtrágyával vagy magas n­itrogén­tartal­­mú kombinált műtrágyával (NPK 20:10:0). Ha már a műtrágyázásnál tartunk, mondjuk el, hogy a szamócát sem árt tápanyaggal ellátná. Vigyázzunk, hogy a levélre ne kerüljön szemcse, különösen ha az éppen nedves, mert megperzselődik. A fák esetében négyzetméterenként 40—50 grammot számoljunk, a szamócánál azonban csak ennek felét adagoljuk. Mindkét esetben talajmun­ka­­kövesse a fed trágyázást, mert nemcsak a kultúrnövények zöldellnek, hanem a gyom­­is. A szőlősben is alkalmazzuk a kapát ha nem végeztünk vegyszeres gyomirtást, gereblyézés előtt azonban ellenőriztük a kordonok vagy a vesszők kötözését. Ha a támrendszer huzaljait most húzzuk meg, nagyon ügyeljünk rá, mert ilyenkor a hajtások a legkisebb érintés­re is lepattannak. Rendes körülmények között a szőlőt ilyenkor még nem kell­­permetezni. A zöldségfélék munkálatai közül fontos a korai burgo­nya­­töltögeté­s, van aki már másodszor is teheti, ha fóliázott ágyásban van. A melegigényes növények (dinnye tök, uborka, burgonya) most kerülhet fölbe. Ezek­nek fészkeket (istállótrágyával) készítsünk. Hasonlóan ül­tetjük a patisszont 4—5 cm-es vetésmély­ségg­el. Aná a káposztaféléket ülteti, a piacon már lehet káposz­ta-, karalábé- és karfiélpalántát beszerezni és kapható bonfoós paradicsampalánta is (korai). Minél előbb földbe vele! A zöldbab (bokor és karós) iis most vethető. Öntözés­re egyelőre még nem kell gondolni­, éppen ezért figyeljük a hagyma levelét, mert a peronoszpóra megjelenhet (ha erős lesz a felmelegedés). A nyíló földiepret (szamócát) virág­zásban permetezzük Orthociddal, Antracollal vagy Di­thán­­nal, esetleg Ciámmal. Ezek a szerek jók a hagymapero­­noszpóra ellen i­s. Mostanra már mindenféle faj, gyümölcs, szőlő és rózsa ültetésével hagyjunk fel, kivéve a labdáccsal ellátott fenyő­­féléket. A cserepes hortenzia kikerülhet a kertbe, az elv­i­­lágzott gumósakat — ha­ elveszítették lombjukat — szed­jük fel és megtisztítva tároljuk az őszi­­kiültetésig. A dálin­­ós carinagumókat, kardvirágot most vigyük ki és helyezzük a talajba. Bosznai Győző agrármérnök Zöldell már a kert! HELYBEN FÁSOLTÁL A­­Szaporítóanyagok egyre drágábbak, pedig sok házis­­kent - tulaj­do­n­os foglalkozik azzal a gondolattal, hogy meg­levő lugasát újabb szőlőfajtára cserélje fel. Az újabb faj­ták ugyanis részben ellenállóbbak a betegségekkel szemben, másrészt nagyobb a hozamuk szebb gyümölcsét adnak. A szaporítóanyag drágulása miatt azonban csak halogatjuk a lugas vagy a néhány sor szőlőtőke kicserélését, közben a szomszédban telepített újfajta szőlő már hozza és első, gyö­nyörű termését... Próbálkozzunk meg a fásoltás­sal, amelynek legelterjed­tebb módja a hasítékos ékoltás. Ennek a műveletnek az az előnye, hogy az átoltott szőlőnek nem kell gyökérzetet ki­fejlesztenie, tehát jóval előbb fordul termőre, mint az új tele­­pítvény. Oltóvesszőt pedig­­Szerezhetünk a szomszédban, vagy az ismerősöktől, akiknél jól bevált az új fajta, ame­lyet mi is szeretnénk meghonosítani. A­z oltás, ideje általában április második fele, mert az oltásforradást megvalósító karkluszképződéshez leg­alább 16 fok szükséges. Az oltás sikerességét első­sorban az oltást követő időszak hőmérsékleti viszonyai ha­tározzák meg. Az alanynak, tehát a mi régi szőlőnknek tevékeny álla­potban, nedvkeringésben kell lennie, az oltóvesszőnek vi­szont nyugalomban. Ezért az oltóvesszőket a nagyobb téli fagyok előtt, vagy ha nincs fagyveszély, a nedvkeringés megindulása (a könnyezés) előtt kell megszedni. Szorgalmas szomszédunk ismerősünk minden bizonnyal­ beleegyezik, hogy a metszéskor levágott vesszőket kiválogassuk, az erős, szép rügyeket elvigyük. Otthon azután az előkészített, 40— 50 centiméterre vágott vesszőket 4—5 óráig csáváznunk kell szürkepenészes rothadás ellen (orthacid, kara thane funda­­zol, phalton stb.). A csávázás után tegyük a vesszőket műanyag­ zacskóba, kössük be jó szorosan és tegyük hűtőszekrénybe vagy hű­vös pincéibe. A műanyag-zacskóba való csomagolás azért szükséges, hogy az oltóvesszőnek megőrizzük eredeti víz­tartalmát. Az oltóvesszőnek oltásig nyugalomban kell ma­radnia ezért a tárolás 4—6 fokos hőmérsékleten történjen. Ha a vesszőiket nyirkos homokban, pincében tartottuk, oltás előtt le­­kell mosni őket, méghozzá úgy, hogy kéthar­mad részükig vízbe állítjuk egy-két napra. Oltás előtt az átoltan­dó tőkét­­is elő kell­­készíteni. A tő­két bontsuk ki húsz centiméter mélységig tisztítsuk meg szépen, a gyökérfejet vágjuk le, majd a vágás alatt 6—8 centire zsineggel kössük át, hogy ha a­­gyökértörzsbe bevá­gunk, a vágás ne repedjen tovább. A behasítás erős késsel, e­etleg kalapácsütéssel végezhető. Ügyeljünk arra, hogy ké­sünk tiszta, lehetőleg fertőtlenített legyen, a seben keresztül ugyanis megfertőzhetjük új szőlőnket. Az oltócsap lehet egy- vagy kétrügyes. A kétrügyes jobb mert ha az egyik rügy megsérül, még mindig meg­marad a másik. A rügy alatt egy centire készítsünk metsz­­lalpot, amely a vessző vastagságának 2—4-szeres. A metsz­­lapot a rügy melletti oldalon kell készíteni. A metszlap közepe végződhet berben és fában is. A rügy, illetve a rü­gyek fölött hagyjunk 3—4 centis csonkot. Az oltócsapot a tőkenyak hasítékába­, vastagabb gyökér­törzs esetén a hasíték szétfeszítése után úgy helyezzük be­le hogy a fatest és a háncs közötti osztódó szövet — a kambium — az alany osztódó szövetével találkozzon és a rügy kifelé nézzen. Vastagabb tőkenyakba, a két oldalra két ol­tócsapot­­is helyezhetünk. Ezután a továbbhasadás meggátolására használt zsineggel az oltást késsük át. Nem árt, ha a sebfelületet oltóviasszal is bekenjük. Ha nincs oltóviaszun­k a hasítékot papírral takarjuk be, nehogy föld kerüljön bele. A takarást úgy csináljuk miint a fiatal, telepített sző­lőnél. Az oltást felcak­kézzük­ — kupacoljuk — annyira, hogy a felső rügy felett 4—5 centi föld le­gyen. Az oltás fölötti­ földet, ha csapadék után megkemé­nyednie, 'időnként 'lazítsuk fel, az elmosódott talajt vagy a szél által elf­újt földtakarást pedig pótoljuk. Mechanikai károsodás megelőzése céljából az oltást rövid karóval jelöl­jük meg, nehogy a fiatal szőlőhajtást gyomnak vélve az első kapáláskor kivágjuk. ______________________________________________14

Next