Hétvége, 1982 (4. évfolyam, 107-157. szám)

1982-06-03 / 128. szám

HÁZIKERT A NÖVÉNYÁPOLÁS ÉS -VÉDELEM MOST A FŐ TENNIVALÓ A várva várt csapadék nem szüntette meg a locsolás, öntözés szükségességét, de megfelelő körülményeket te­remtett a gombabetegségek fejlődéséhez. A száraz, meleg idő a rovaroknak kedvezett, meg­­két gombab­etegségnek, a li­s­ztharmatnak és a levélfodrosodásn­ak. Most már a peronoszpóra, a levéllikacsosodás, a szürkepenész is ve­szélyezteti a szőlőt, szilvát, őszibarackot, a varasodás pedig az almát, körtét. Akinek gondja van a varasod­ással­­feketedő kocslárnyok, majd a gyümölcskezdemény is telje­sen­­megbámul, megfeketedik és leesik), a DIFOCAP nevű készítményt eredményesen alkalmazhatja 0,2—0,3°/o-ban. A szőlőben, a­helyett hogy mások tanácsára várnánk, okvetlenül permetezzünk, Oineb, Orthocid, Dithán, Cupra­­blau, Antracol, Mikál készí­tmén­yes kikel. Ezek a szerek egész tenyészi­dőben jók, csak a virágzás utáni időszaktól kezdve Botritis ('szürkepenész) elleni szert tegyünk a per­­metlébe (pl. Benlate, Euparen, Mycodifol, Bassungin, Eno­­vit). Ezekkel a szerekkel (rovarölők nélküli) megpermetez­hetjük a­­szamócát i­s, mert 'ilyenkor 'az áis gyorsan rotha­dásnak indul. A gyümölcsfák permettevésbé okvetlenül tegyünk inszektiloidet. A Mikéiről még néhány szót. Ez a szer az eddigieknél hosszabb hatóidejű és más hatásme­chanizmusú. 14 napiig teljes védelmet nyújt. Ezért jó, ha akkor alkalmazzuk, amikor szabadságra megyünk. Nagyon fontos, hogy rézalapú szerekkel és lombtrágyával ne ke­verjük! Ha már a szőlőnél tartunk, elmondjuk, hogy a hajtás­­válogatást fejezzük be, mert a nagy ágak letörésével tápanyagveszteséget váltunk ki, de annál fontosabb a kö­tözés, úgy, hogy az ágakat minél jobban érje a napfény. Gondos, de fontos munka. Hasonló figye­llmet igényel a túlterhelt, őszibarack- és kaj­szibarackfákon a gyümölcs­­ritkítás. A gyümölcsfákon ilyenkor vesszük észre a fagy­­sebeket vagy más élettani okokból történő ágelha­sokat. Ezért legyen a zsebünkben m­etsződ­ő, kisfűrész, mert most még könnyedén levághatjuk (óvatos mozdulatokkal). Ilyenkor vesszük észre rá farágó, farontó lepke hernyójá­nak alattomos tevékenységét. Ha az ágaikon vagy a törzsön fűrészporszerű nedves csomóikat látunk, akkor rövidesen megtaláljuk a bejárati­­lyukat is. Ilyenkor, ha vékony az ág, a lyuktól­­lefelé néhány cm-­re vágjuk át. Ha még a járat, a folyosó tovább folytatódik az ágban, is­mét néhány cm-t vágjunk le, mindaddig, amíg meg nem leljük a fér­get. Ha a törzsben van, ne piszkálgassuk dróttal, hanem benzinbe mártott vattával, ruhadarabbal tömjük be. A szamóca már érik, javában szedhető, még ha kicsik is a bogyók a szárazság miatt. A terméseket ne tépjük, hanem csípjük. Ha megszedtük a táblát, akkor permetezhetünk. A gyümölcsöt evés előtt többször mossuk át, lehetőleg csörgő vízben. Hogy egész éven át legyen zöldségfélénk, még vethe­tünk nyári retket, de megkezdhetjük az őszi és téli retek vetését is, de vethetünk sárgarépát és petrezselymet is. Palántázhatunk rövid tenyészidejű káposztaféléket is. Veteményeinket figyeljük és óvjuk a betegségiektől (levél­­tetvek, burgonyabolgár). Arra vigyázzunk, hogy szedés előtt legalább tíz nappal legyen az utolsó permetezés, termé­szetesen szem előtt tartva­, milyen várakozási idejű szert használtunk. BOSZNAI Győző agrármérnök A szamóca gyökereztetése A korszerű szamócafajták optimális életkora körülbelül négy év. Ezután szamócásunkat vagy felfiatalítjuk, vagy új fajtából létesítjük. Az új szamócás létesítése azonban elég drága befektetés, mert a tövek drágák. Ezért célszerű az új, hibrid fajtákból csak néhány tövet venni, ezeknek az elszaporítása lassú ugyan, de jóval olcsóbb feladat. A szamócák fiatalítása, illetve a fiatal szamócatövek gyökereztetése augusztusi telepítésre már most meg kell hogy kezdődjön. A termelők általában kiválogatják a tövön képződő bajszokat, és ezeket hántolják, hogy idővel begyö­keresedjenek. Erőteljes növényeket csak úgy nyerhetünk, ha a tövön képződő legelső indákat neveljük előre. Igen jó módszernek számít, ha a hajtásra szánt palán­tákat joghurtos műanyag poharakban neveljük, mindjárt az anyanövény mellett. Megforrósított szöggel vagy huzalda­rabbal az előkészített poharak fenekét kiszúrjuk, megtölt­jük jól trágyázott földdel, és a legerősebb hajtásokat a műanyag pohárba ültetjük, majd a poharat az anyatő mellett a földbe süllyesztjük. Gondoskodjunk arról, hogy a poharakban a föld mindig nyirkos legyen, hogy a gyöke­­rezés meginduljon. Az indákat az anyatőről ne vágjuk le, majd csak júliusban. Ezután megkezdhetjük az új ágyás előkészítését is. A szamócaágyást sok helyen úgy készítik, hogy a kije­lölt helyen egy sorban nitrogén-hatóanyagban gazdag csir­ketrágyát kupacolnak fel, töltés alakban. Ezt a trágyát be­borítják kerti földdel, majd augusztusban ezekbe ültetik a szamócatöveket. A műanyag poharakban előnevelt töveket nem szükséges kivenni az edényből, éles késsel óvatosan vágjuk le a pohár fenekét, és poharastul együtt süllyesszük a megfelelő helyre az ágyásba. Ily módon a fiatal tövek nem sínylik meg az átültetést, az eredés százszázalékos lesz. Szamócásunk a következő tavasszal már teremni fog, a trá­gyamennyiség biztosítani fogja a hatóanyag-ellátást az el­következő négy évben, ezután a telepítést megismétel­hetjük. Hasznos megoldás az a módszer, hogy a fiatalítást évenként végezzük, minden évben létesítsünk egy-egy újabb ágyást, ahonnan a tövek négyévenként kikerülnek, újab­baknak hagyva helyet. 14 A tüske nélküli szeder metszése A vidékünkön egyre jobban elterjedő tüske nélküli sze­der termesztésében még igen sok az ismeretlen eljárás. Új növényfajtáról van szó, gyakran a szakemberek véleménye is megoszlik egyik-másik tevékenységről. Ezt a szederfajtát általában nyár végén, ősszel szokták metszeni, kora ta­vasszal csak alakítómetszést végeznek, illetve a télen el­fagyott hajtások eltávolítását. Nem árt azonban a tavaszi me­tszés­kor megritkí­tani a dús fejlődésnek induló bokro­kat, sőt a vegetáció folyamán is alakításokat végezni. Egy egy bokorban lüó 12 indánál többet ne hagyjunk távolít­suk el az oldalhajtásokat, legfeljebb 30 centiméteresekre hagyjuk meg őket. Az idén termő indák végét csípjük el, hogy ne hosszban fejlődjenek, hanem a táplálékot a termő gyümölcsökre fordítsa a növény. A nyár folyamán fejlődő, majd jövőre termő inda vé­gét is csípjük le, ha már elérte a 3—4 méter hosszúságot. Ezzel az eljárással a szedertövet arra kényszerítjük, hogy az indán oldalhajtások fejlődjenek ki, tehát jövőre növeked­het a hozam.

Next