Népújság, 1978. február (29. évfolyam, 27-50. szám)

1978-02-11 / 36. szám

Mire megérkezik Az újszülött fogadására nemcsak az any­­ának, hanem az egész családnak fel kell készülnie. Szülés előtt 28 nappal az anyának úgyneve­­zett terhességi szabadság jár. Jó, ha a terhes anya él ezzel a lehetőséggel, mert kipihenten mehet a kórházba, s nyugod­tan összekészíthet mindent, amire a kis jövevénynek szüksége lehet. Már hazaérkezés előtt el kell készíteni az újs­­ülött he­lyét. Akármilyen kicsi a la­kás, úgy rendezzük be, hogy az újszülöttnek külön kis sarkot tudunk kialakítani, ahol a nyugodt pihenése biz­tosított. Téves az a felfogás, hogy az erős fényt, hangosan szóló rádiót, televíziót meg kell szoknia. Persze ilyen kö­rülmények között is elalszik a baba, ám sokkal nyugtala­nabbul. Fontos tehát a fek­hely. Kezdetben, amíg kicsi a baba, megfelel a mózesko­sár néhány hónapig, a bölcső is, majd a kiságy válik szük­ségessé. Amikor a kiságyat megvásároljuk, ügyeljünk ar­ra, hogy a lécek 6—8 centi­méternél ne legyenek távo­labb egymástól, mert ez bal­esetveszélyes. Ha mégis ilyen kiságyunk van, akkor bármi­lyen anyagot fűzzünk a rá­csok közé. Nem alkalmas az altatásra a mély és szűk ba­bakocsi, ahonnan nem lát ki rendesen a csecsemő. Helyte­len, ha felnőttágyban, a fel­nőttekkel alszik, ez veszélyes és egészségtelen. A csecsemő részére párna nem szükséges! Az ágynak állandó helye le­gyen, ahol nem éri huzat, s a megvilágítása is természetes. A szoba hőmérséklete 22—24 C fok lehet, szükségtelen a túlfűtött helyiség. A közpon­­ti fűtéses lakásokban páro­logtassunk, s a csecsemőt a kicsi... többször kínáljuk meg teával. Az újszülött szobájában ne fogadjunk látogatókat, külö­nösen fontos, hogy óvjuk a cigarettafüsttől. Négy-öt hónapos kortól, mozgásigényének kielégítésé­re nagyobb terület szükséges, ezért szerezzük be a járókát. A négyszögletes járóka a leg­alkalmasabb, a keres kivitelű nem elég stabil. A csecsemő ruhatárának összeállításakor elsősorban a használhatóságot és ne a di­vatot vegyük figyelembe, ami szép, az nem biztos, hogy praktikus is. A ruhák kényel­mesek és könnyen tisztítha­tók legyenek. Szükséges lega­lább két és fél tucat tétra pelenka, három, négy csecse­mőing és rékli. Egy pólyabe­tét, két huzat, két gumipe­lenka. A guminadrágnál ügyeljünk arra, hogy egy mé­retből ne sokat vásároljunk, mert nagyon hamar kinövik a csecsemők. A csípőficamra hajlamos csecsemők a betét­tel készült guminadrágot használják. Ha erre szükség van, akkor az orvos minden­­­­kor figyelmezteti a szülőket. Nagyon jó a forgalomban lévő Dani pelenkázó, amely vékony anyagból készül, jól alkalmazkodik a test vonalá­hoz,­ olcsó és nagysága szabá­lyozható. Szükséges két lepe­dő a kiságyba. Nyálkendőből sokra van szükség, gyakran kell váltani. Elengedhetetlen a kötött kabát és egy-két sapka Kétféle takarót vásá­roljunk, egy vékonyabbat és egy vastagabbat, lehetőleg huzattal használjuk. A cse­csemő ruháit tároljuk külön szekrényben. A nagy súlyú vagy nyáron született csecsemőknek szinte egyáltalán, a többi csecse­mőknek is csak nagyon rö­vid ideig van szükségük pó­lyára. Kényelmes viselet az angol pólya, nyári téli csecse­mőknek egyaránt. 4 hetes kortól már használhatjuk. Scholz Lujza Az újszülöttnek legyen külön kis birodalma. fCozat sír­ja Az ajkak szépsége Az ajkak szépsége a nő egyik leghatásosabb vonzere­je. Ha sokáig meg akarjuk őrizni üdeségét, többet kell törődnünk ápolásával. Egyik legfontosabb taná­csunk: soha ne feküdjünk le rúzsos szájjal! Nemcsak azért, mert egy idő múlva az ajkak bőre petyhüdtté válik, hanem azért is, mert érzékenyebb bőrűeknél a festék gyulladást is okozhat. A rúzs eltávolítására zsí­ros lemosókrémet vagy arc­lemosót használjunk. Az aj­kak megtisztítása után táp­láló krémmel kenjük be a bőrt. Ne feledkezzünk meg a száj körüli bőr gondos kré­mezéséről, mert megfelelő kezelés nélkül ráncok ezen a bő­felületen is hamar előjön­nek. A sápadt ajkak vérellátását megjavíthatjuk, ha naponta puha fogkefével vagy dörzs­­törölközővel egy percig mas­­­szírozzuk. Utána kevés méz­zel kenjük be az ajkak bőrét, néhány percig hagyjuk raj­ta, majd hideg vízzel mossuk le és krémezzük be. Nagyon rossz szokás, ha az ajkak bőre kiszárad, kicsere­­van megnedvesítjük. A ned­ves bőr szeles, hideg időben kicserepesedik, a bőrön apró, szabad szemmel nem látható repedések keletkeznek, ezért könnyen fertőződhet. Ugyanígy megreped a bőr az ajkak rágásakor. Ez fő­leg fiataloknál fordul elő, mert szeretnék, hogy szájuk piros legyen. Nem helyes módszer. Előfordul, hogy náthásak vagyunk nem az orrunkon át veszünk levegőt, hanem a szájon keresztül. Ilyenkor az ajkak bőre kiszárad, kicsere­­pesedik, ugyanígy láz esetén is. Ezen segíthetünk, ha többször vékonyan bekenjük zsíros krémmel vagy ajak­­írral. Szeles, hideg időben is ajánlatos az ajkak bőrét ajakírral bekenni, védi az időjárás viszontagságaitól. Nyáron napozásnál vagy té­len kvarcolásnál az ajkak bő­rét is védeni kell a leégéstől, kiszáradástól, mert az ajkak finom bőre még érzékenyebb mint az arcbőr. Olykor a rúzs is okozhat­ kozmetikai ártalmat, ha vala­kinek túlérzékeny a bőre. Ebben az esetben jelentkező bőrgyulladás nem azt jelenti, hogy a rúzs rossz, hanem a bőrünk túlérzékeny valame­lyik anyagra, amely a rúzs­ban van. Ha ez előfordul, akkor a rúzsozást abba kell hagyni a bőr gyógyulásáig, utána pedig más készítményt kell használni. Ha az állandó rúzsozás nem is okoz bőrpanaszokat, ajánlatos egy-egy napot pi­hentetni az ajkak bőrét. Ezen a napon­­, például szabad szombaton — ne használjunk rúzst. Az is­­ jó módszer a bőr pihentetésére, ha azonnal le­tisztítjuk ajkainkról a rúzst, mihelyt hazaérünk. Fasi Katalin Hozzánk nem jön senki... KIS KÖZSÉGBEN élő is­merősöm mesélte a minap, hogy a helyi kisüzemben dol­gozó munkatársai közül még senki nem lépte át a háza kü­szöbét. Mikor egyiküket meg­kérte, hogy ha a fővárosban jár, vásárolja meg gyereké­nek a faluban nem kapható kerékpárt, még őt sem invi­tálta be, csak a kapuban vet­te át tőle a szívességből autó­val hazaszállított árut. S nemcsak munkatársaival, szomszédaival sem tartja a kapcsolatot. Nem is érdemel­ne szót, ha nem találkozna az ember lépten-nyomon ez­zel a jelenséggel, nemcsak a városban, de faluhelyen is egyre gyakrabban. Sok csa­lád csak befelé él, mestersé­gesen leszűkíti az emberi lét egyik éltető elemét, a sok­szálú emberi kapcsolatokat. Önmaga ellen vét ezzel, de sokkal inkább gyerekei ellen, hisz ezzel együtt jár, hogy az ő barátait sem látja szívesen otthonában. A SERDÜLŐKORBAN, a 12—18 éves időszakban nem egy családban a szülőnél is nagyobb hatással vannak a gyerekekre a kortársak, ba­rátok, ismerősök, osztálytár­sak. Nem megakadályozni, inkább elősegíteni kellene, hogy csemeténk legjobb ba­rátai, akik valószínűleg a legnagyobb hatással vannak rá, bejáratosak legyenek ott­honunkba, ismerjük őket. Képünk legyen céljaikról, vágyaikról, világfelfogásuk­ról, hisz nézeteik a mi gyer­mekünket is formálja, bizo­nyos mér­tékben ő is igyek­szik hozzájuk hasonulni. Cse­lekedeteit ahhoz is méri, hogy vajon mit szólnak hoz­zá a baráti körébe tartozó fiúk, lányok. Hadd soroljak példákat. 17 éves fiú, kilencgyerekes csa­lád sarja.­­ Nyáron keresett háromezer forintot a szün­idei munkán. Sok mindenre­ kellett volna a pénz, de ő a feléért farmert vett az Ecse­­rin, mert társai között nem számított­­ igazán, akinek nincs menő farmerja. Egy másik diákom kimondottan utálta a hosszú hajat, mégis kénytelen volt hordani, hogy ki ne nézzék a többiek. Csak 18 éves korában vette a bá­torságot, hogy a többiek vé­leményére fittyet hányva rö­vidre nyírássá. De nemcsak a serdülőkre vannak ilyen nagy hatással kortársaik. 42 éves ismerősünk tragikus esetét ide sorolhatjuk. Máj- és vesebántalmak miatt eltil­tották őt a szeszes italtól. A haverok nem nyugodtak ebbe bele. Becsalták őt a kocs­mába, és elé tettek egy po­hárban két deci rumot. Nem vagy ember, ha meg nem iszod! — mondták neki — Megitta. Még nyolc napig élt utána. MEGVALÓSÍTHATATLAN ábránd, hogy magunk alakít­suk ki gyermekünk baráti körét, rokonszenvét vagy el­lenszenvét. Csodálkozva ta­pasztaljuk, hogy az a szolid, jó tanuló, illedelmes minta­gyerek, akit úgy szeretnénk összehozni fiunkkal, lányunk­kal, számára teljesen közöm­bös, és nem hajlandó barát­kozni vele. Az olyasfajta til­tás se sokat­ ér, hogy ha én még egyszer meglátlak­­ ezzel vagy azzal, az a tiéd lesz, amit akkor kapsz. Ha érthe­tetlen módon olyan gyerek­kel barátkozik, aki számunk­ra ellenszenves tulajdonsá­gokkal rendelkezik, egy ok­kal több, hogy meghívjuk, s megtudjuk, miért vonzódik hozzá. Talán csak azért, mert minden panaszát, baját fi­gyelmesen meghallgatja, és tőlünk épp ezt nem kapja meg­. Vagy egyszerűen ez a barát elfogadja gyermekün­ket olyannak, amilyen, nem olyannak akarja látni, mint a szülők. Amilyen, hiába akarja, a fiú nem tud lenni. HA OTTHONUNKBAN csemeténk társasága jó ta­nyára lel (persze, az elvisel­­hetőség keretein belül) nem kell azon aggódnunk, vajon most kikkel és merre csava­rog. Ha megismerjük baráta­it, őt is jobban ismerjük, hisz valószínűleg a hasonló gondolkodásmód hozta őket közel egymáshoz. Ennek az ismeretnek a birtokában jobban fel tudunk lépni, a káros és haszontalan nézetek, tervek ellen. Jobban tudunk érvelni, s ha bensőséges a vi­szonyunk gyermekünkkel, még az ártalmas barát hibái­ra is rá tudjuk nyitni a sze­mét. Átányi László Kaktuszok—télen Ma divatos hobby a növé­nyek gyűjtése, nevelése. ' ' ' Az afrikai, amerikai föld­ről származó, rendkívül vál­tozatos alakú, sokszor bizarr formát­ öltő­­ kaktuszok soka­sága erre bőven nyújt lehe­tőséget: a lakásnak, kertnek egyaránt hálás és mutatós, olykor szenzációs díszei. A kaktuszok szárazságtűrő növények, igazi hazájuk a si­vatag, ahol kevés és rend­­szertelen a csapadék, több­nyire magas a hőmérséklet. Az itt élő növények csak úgy tudnak életben maradni, ha a ritkán lehulló csapa minél gyorsabban, minél többet fel tudnak venni. Ezt gyorsan fejlődő hajszálgyö­kér-rendszerükkel teszik, de ha beáll egy hosszabb szá­raz időszak, gyorsan el is ve­szítik hajszálgyökereiket. Ugyanakkor a sivatagi növé­nyek gyökereinek nagy szí­vóerőt is kell kifejteni, hogy a gyökérsejtek a talajban ta­lálható vizet magukba szív­hassák. Egyes kaktuszfajok az 50—60 fokos hőséget is el­viselik, amit bőrszövetük speciális felépítése tesz lehe­tővé. Az otthonunkban nevelt kaktuszok — és általában a pozsgás növények — nagyon fényigényesek, lehetőleg a déli fekvésű szoba ablakai­nál helyezzük el őket. Érzé­kenyek a hőmérsékletre is. Té­len legkedvezőbb számukra a 8—12 fokos helyiség, ha annak relatív páratartalma 60—80 százalékos. A helyiség soha se lesvén 5 foknál hide­gebb, és 15 foknál melegebb. Barkácsműhely K­iegészítő bútorelem Egyre jobban kezd elter­jedni ez a praktikus bútor­darab, amelyet nemcsak egy egységnek lehet kiképezni. Csinálhatunk belőle egész kiegészítő bútorcsaládot, amelyeket tetszés szerint il­leszthetünk egymáshoz. A kiegészítő elem első tag­ja mindig a legegyszerűbb alapelem, a nyitott egység. A mi javaslatunkban 38x38x48 centiméter méretű. Készülhet 20 mm vastag lécbetétes pa­­nellapból — ez esetben a vá­gott felületeket él kemény­­fázni kell, de készülhet 10 mm vastag rétegelt lemez­ből is. Ebből az anyagból egyszerűbb az összeszerelés, felületkezelésnek használ­hatunk XYLADECOR pácot, színes Wallkyd fedőfestéket. Ez utóbbi mosható. Felhord­ható ecsettel, szórópisztollyal. A nyitott egységet lezárhat­juk ajtóval, zongorapánttal felfüggesztve. Készíthetünk fiókos egysé­geket 3 vagy 4 fiókkal, tet­szés szerinti magassággal. Húzófülnek nagyon szép a kereskedelemben kapható „műszer húzófül”, amely haj­lított gömbvas, krómozva. Az elkészített nyitott alapele­met variálhatjuk lemeztartó­nak, függőleges osztások el­helyezésével. Alábbiakban több összeál­lítási variációt mutatunk be. Az 1. 2. ábrán a legegysze­rűbb 2 egységet, rakjuk egy­más mellé, 3. ábrán sorba helyezve, a 4. ábrán sarokba helyezve mutatjuk be az ele­meket. Egymás tetejére is helyezhetők az elemek, eset­leg csavarral szükséges egy­máshoz rögzíteni őket. Aki szeret barkácsolni, egyedül is megcsinálhatja a kiegészítő bútorelemeket. M. Hornicsek Erika RECEPTEK Alacsony kalóriaértékű ételek Téli saláta (87 kalória) 5 dkg fehérkáposzta, 5 dkg sárgarépa, 2 dkg kelbimbó, sa­vanyú uborka, 2 evőkanál jog­hurt, 3 gramm olaj, 1 csipetnyi cukor, paprika,. Az előkészített fehérkáposztát lereszeljük és 1 csipetnyi só­val puhára pároljuk. Hozzáad­juk a darált sárgarépát és kel­bimbót, valamint a karikára vá­­­gott uborkát. A többi hozzávalót egymással jól elkeverjük és a salátával is összekeverjük. Reggeli leves (232 kalória) 2 dkg búzadara, 2 dl tej 5 dkg alma, 1 csipetnyi só, 5 gr cu­kor. A darát előző este beáztattuk 5 evőkanál vízben. Reggel hoz­záöntjük a tejet és együtt fel­­főzzük, majd a darát kis sán­on forrni hagyjuk. Majd hozzáad­juk a megreszelt almát. Végül sóval és cukorral ízesítjük a le­vest. Csirketál (258 kalória) 10 dkg csirkehús, só, répák, 1 dkg margarin, 1 dkg liszt, fej, tojássárgája, 1 kávéskanál ka­por, 1 kávéskanál citromlé. A csirkehúst 2 dl vízben só­val és zöldségekkel (répával stb.) jól megfőzzük. Felforrósított margarinban a lisztet aranysár­­gára pirítjuk, majd a húslével felöntjük és jól felforraljuk. To­jássárgáját keverünk bele. Majd hozzáadjuk az apróra vágott kaprot és a kockára vágott csirkehúst, citromlével ízesítjük. Tűrő sárgarépával (40 kalóriás 4 dkg túró, 2 dkg sárgarépa, 1 kávéskanál citromlé, só, bors. A túrót reszelt sárgarépával és a többi hozzávalóval elkeverjük, fűszerezzük. Üdítő ital (61 kalória) Fél dl almalé, fél dl paradi­csomlé, 1 evőkanál málnaszörp, X dl ásványvíz. A hozzávalókat összeöntjük és összekeverjük. Almafelfújt (224 kalória) 1,5 dl tej, 1,2 dkg gríz, 1 kés­hegynyi reszelt citromhéj, só, édesítő (szaharin) 15 dkg­­ ma, őrölt ánizs, fél tojás fehér tejből, grízből, citromb öl, valamint 1 csipetnyi sóbó pu­dingot főzünk és kevés ér­vel ízesítjük. A magházátó­­l tisztított almát szeletekre v ■­ik és egy kis bezsírozott sütőfor­mában rétegesen grízt majd al­mát — kevés ánizzsal megsz­va, — teszünk. Előmelegített sütő­ben befejezése előtt a felvert to­jásfehérjéből pöttyöket tesz­ek a tetejére és egészen rövid ide­ig visszatéve a sütőbe világos barnára sütjük. Gulyás (239 kalória) 6 dkg sovány marhahús, 1 vö­röshagyma, 1 kávéskanál olaj, só, bors, paprika, babérlevél, 1 kávéskanál liszt. A darabokra vágott húst és hagymát forró olajban pirítjuk, fűszerezzük és forró vízzel, vagy húslevessel felöntjük és felfőz­zük. Hagyjuk besűrűsödni, majd belekeverjük a lisztet és végül még egyszer forró folyadékkal felöntjük és felforraljuk. Halsaláta (132 kalória) 10 dkg halfilé, 2 dkg savanyú uborka, 2 dkg vegyes zöldség 3 evőkanál citromlé, 8 gr olaj, sp, paprika, 1 kávéskanál vágott­­petrezselyem. A megfőtt halat szétszedj­ük­­az uborkakarikákat és főtt e­­gyes zöldséget hozzákeverjük az egészet a többi hozzávalóból ké­­szült marináddal fűszerezzük. Gyümölcskrém (119 kalória) * 1,5 dl gyümölcslé (nem cukro­zott). 5 gr cukor, 4 gr zse>­n. fél tojásfehérje, 1 csipetm só. A gyümölcslét a cukorra ki­főzzük és kevés vízzel fe­tt zselatint öntünk bele. Mike sű­rűsödni kezd, hozzá keverj­ük­ a kevés sóval felvert tojáshabot és hűvösre tesszük. Tojásos paradicsomsaláta (92 kalória) Fél tojás: 10 dkg paradicsom, 3 evőkanál joghurt, 1 kávéskanál citromlé, mustár, snidling, só, bors. A főtt tojást és a paradicsomot szeletekre vágjuk, a többi hoz­závalóból marinádot készítünk és leöntjük vele a tojást és a paradicsomot. Birsalmatej (125 kalória) 1 dl tej, 1 dl birsalmalé, ke­vés koriander és édesítő. A hozzávalókat jól összekever­jük és turmixgépben mixeljük. Zöldségsaláta joghurttal (276 kalória) 15 dkg burgonya, 7 dkg sárga­répa, 4 dkg zeller, 4 dkg kar­­n­iol, 4 dkg zöldbab, 5 evőkanál joghurt, 5 gr olaj. 1 kávéskanál •Stromlé, sp. bazsalikom. 1 ká­véskanál apróra vágott petrezse­lyem. A megfőzött burgonyát szele­teljük. A szintén megfőzött zöldségeket és főzelékféléket fel­daraboljuk. A többi hozzávaló­ból marinádot készítünk és óva­tosan a zöld c­síkhoz keverj­ük. Legalább fél óra hosszat befed­ve állni hagyjuk.

Next