Népújság, 1978. február (29. évfolyam, 27-50. szám)
1978-02-11 / 36. szám
Mire megérkezik Az újszülött fogadására nemcsak az anyának, hanem az egész családnak fel kell készülnie. Szülés előtt 28 nappal az anyának úgynevezett terhességi szabadság jár. Jó, ha a terhes anya él ezzel a lehetőséggel, mert kipihenten mehet a kórházba, s nyugodtan összekészíthet mindent, amire a kis jövevénynek szüksége lehet. Már hazaérkezés előtt el kell készíteni az újsülött helyét. Akármilyen kicsi a lakás, úgy rendezzük be, hogy az újszülöttnek külön kis sarkot tudunk kialakítani, ahol a nyugodt pihenése biztosított. Téves az a felfogás, hogy az erős fényt, hangosan szóló rádiót, televíziót meg kell szoknia. Persze ilyen körülmények között is elalszik a baba, ám sokkal nyugtalanabbul. Fontos tehát a fekhely. Kezdetben, amíg kicsi a baba, megfelel a mózeskosár néhány hónapig, a bölcső is, majd a kiságy válik szükségessé. Amikor a kiságyat megvásároljuk, ügyeljünk arra, hogy a lécek 6—8 centiméternél ne legyenek távolabb egymástól, mert ez balesetveszélyes. Ha mégis ilyen kiságyunk van, akkor bármilyen anyagot fűzzünk a rácsok közé. Nem alkalmas az altatásra a mély és szűk babakocsi, ahonnan nem lát ki rendesen a csecsemő. Helytelen, ha felnőttágyban, a felnőttekkel alszik, ez veszélyes és egészségtelen. A csecsemő részére párna nem szükséges! Az ágynak állandó helye legyen, ahol nem éri huzat, s a megvilágítása is természetes. A szoba hőmérséklete 22—24 C fok lehet, szükségtelen a túlfűtött helyiség. A központi fűtéses lakásokban párologtassunk, s a csecsemőt a kicsi... többször kínáljuk meg teával. Az újszülött szobájában ne fogadjunk látogatókat, különösen fontos, hogy óvjuk a cigarettafüsttől. Négy-öt hónapos kortól, mozgásigényének kielégítésére nagyobb terület szükséges, ezért szerezzük be a járókát. A négyszögletes járóka a legalkalmasabb, a keres kivitelű nem elég stabil. A csecsemő ruhatárának összeállításakor elsősorban a használhatóságot és ne a divatot vegyük figyelembe, ami szép, az nem biztos, hogy praktikus is. A ruhák kényelmesek és könnyen tisztíthatók legyenek. Szükséges legalább két és fél tucat tétra pelenka, három, négy csecsemőing és rékli. Egy pólyabetét, két huzat, két gumipelenka. A guminadrágnál ügyeljünk arra, hogy egy méretből ne sokat vásároljunk, mert nagyon hamar kinövik a csecsemők. A csípőficamra hajlamos csecsemők a betéttel készült guminadrágot használják. Ha erre szükség van, akkor az orvos mindenkor figyelmezteti a szülőket. Nagyon jó a forgalomban lévő Dani pelenkázó, amely vékony anyagból készül, jól alkalmazkodik a test vonalához, olcsó és nagysága szabályozható. Szükséges két lepedő a kiságyba. Nyálkendőből sokra van szükség, gyakran kell váltani. Elengedhetetlen a kötött kabát és egy-két sapka Kétféle takarót vásároljunk, egy vékonyabbat és egy vastagabbat, lehetőleg huzattal használjuk. A csecsemő ruháit tároljuk külön szekrényben. A nagy súlyú vagy nyáron született csecsemőknek szinte egyáltalán, a többi csecsemőknek is csak nagyon rövid ideig van szükségük pólyára. Kényelmes viselet az angol pólya, nyári téli csecsemőknek egyaránt. 4 hetes kortól már használhatjuk. Scholz Lujza Az újszülöttnek legyen külön kis birodalma. fCozat sírja Az ajkak szépsége Az ajkak szépsége a nő egyik leghatásosabb vonzereje. Ha sokáig meg akarjuk őrizni üdeségét, többet kell törődnünk ápolásával. Egyik legfontosabb tanácsunk: soha ne feküdjünk le rúzsos szájjal! Nemcsak azért, mert egy idő múlva az ajkak bőre petyhüdtté válik, hanem azért is, mert érzékenyebb bőrűeknél a festék gyulladást is okozhat. A rúzs eltávolítására zsíros lemosókrémet vagy arclemosót használjunk. Az ajkak megtisztítása után tápláló krémmel kenjük be a bőrt. Ne feledkezzünk meg a száj körüli bőr gondos krémezéséről, mert megfelelő kezelés nélkül ráncok ezen a bőfelületen is hamar előjönnek. A sápadt ajkak vérellátását megjavíthatjuk, ha naponta puha fogkefével vagy dörzstörölközővel egy percig masszírozzuk. Utána kevés mézzel kenjük be az ajkak bőrét, néhány percig hagyjuk rajta, majd hideg vízzel mossuk le és krémezzük be. Nagyon rossz szokás, ha az ajkak bőre kiszárad, kicserevan megnedvesítjük. A nedves bőr szeles, hideg időben kicserepesedik, a bőrön apró, szabad szemmel nem látható repedések keletkeznek, ezért könnyen fertőződhet. Ugyanígy megreped a bőr az ajkak rágásakor. Ez főleg fiataloknál fordul elő, mert szeretnék, hogy szájuk piros legyen. Nem helyes módszer. Előfordul, hogy náthásak vagyunk nem az orrunkon át veszünk levegőt, hanem a szájon keresztül. Ilyenkor az ajkak bőre kiszárad, kicserepesedik, ugyanígy láz esetén is. Ezen segíthetünk, ha többször vékonyan bekenjük zsíros krémmel vagy ajakírral. Szeles, hideg időben is ajánlatos az ajkak bőrét ajakírral bekenni, védi az időjárás viszontagságaitól. Nyáron napozásnál vagy télen kvarcolásnál az ajkak bőrét is védeni kell a leégéstől, kiszáradástól, mert az ajkak finom bőre még érzékenyebb mint az arcbőr. Olykor a rúzs is okozhat kozmetikai ártalmat, ha valakinek túlérzékeny a bőre. Ebben az esetben jelentkező bőrgyulladás nem azt jelenti, hogy a rúzs rossz, hanem a bőrünk túlérzékeny valamelyik anyagra, amely a rúzsban van. Ha ez előfordul, akkor a rúzsozást abba kell hagyni a bőr gyógyulásáig, utána pedig más készítményt kell használni. Ha az állandó rúzsozás nem is okoz bőrpanaszokat, ajánlatos egy-egy napot pihentetni az ajkak bőrét. Ezen a napon, például szabad szombaton — ne használjunk rúzst. Az is jó módszer a bőr pihentetésére, ha azonnal letisztítjuk ajkainkról a rúzst, mihelyt hazaérünk. Fasi Katalin Hozzánk nem jön senki... KIS KÖZSÉGBEN élő ismerősöm mesélte a minap, hogy a helyi kisüzemben dolgozó munkatársai közül még senki nem lépte át a háza küszöbét. Mikor egyiküket megkérte, hogy ha a fővárosban jár, vásárolja meg gyerekének a faluban nem kapható kerékpárt, még őt sem invitálta be, csak a kapuban vette át tőle a szívességből autóval hazaszállított árut. S nemcsak munkatársaival, szomszédaival sem tartja a kapcsolatot. Nem is érdemelne szót, ha nem találkozna az ember lépten-nyomon ezzel a jelenséggel, nemcsak a városban, de faluhelyen is egyre gyakrabban. Sok család csak befelé él, mesterségesen leszűkíti az emberi lét egyik éltető elemét, a sokszálú emberi kapcsolatokat. Önmaga ellen vét ezzel, de sokkal inkább gyerekei ellen, hisz ezzel együtt jár, hogy az ő barátait sem látja szívesen otthonában. A SERDÜLŐKORBAN, a 12—18 éves időszakban nem egy családban a szülőnél is nagyobb hatással vannak a gyerekekre a kortársak, barátok, ismerősök, osztálytársak. Nem megakadályozni, inkább elősegíteni kellene, hogy csemeténk legjobb barátai, akik valószínűleg a legnagyobb hatással vannak rá, bejáratosak legyenek otthonunkba, ismerjük őket. Képünk legyen céljaikról, vágyaikról, világfelfogásukról, hisz nézeteik a mi gyermekünket is formálja, bizonyos mértékben ő is igyekszik hozzájuk hasonulni. Cselekedeteit ahhoz is méri, hogy vajon mit szólnak hozzá a baráti körébe tartozó fiúk, lányok. Hadd soroljak példákat. 17 éves fiú, kilencgyerekes család sarja. Nyáron keresett háromezer forintot a szünidei munkán. Sok mindenre kellett volna a pénz, de ő a feléért farmert vett az Ecserin, mert társai között nem számított igazán, akinek nincs menő farmerja. Egy másik diákom kimondottan utálta a hosszú hajat, mégis kénytelen volt hordani, hogy ki ne nézzék a többiek. Csak 18 éves korában vette a bátorságot, hogy a többiek véleményére fittyet hányva rövidre nyírássá. De nemcsak a serdülőkre vannak ilyen nagy hatással kortársaik. 42 éves ismerősünk tragikus esetét ide sorolhatjuk. Máj- és vesebántalmak miatt eltiltották őt a szeszes italtól. A haverok nem nyugodtak ebbe bele. Becsalták őt a kocsmába, és elé tettek egy pohárban két deci rumot. Nem vagy ember, ha meg nem iszod! — mondták neki — Megitta. Még nyolc napig élt utána. MEGVALÓSÍTHATATLAN ábránd, hogy magunk alakítsuk ki gyermekünk baráti körét, rokonszenvét vagy ellenszenvét. Csodálkozva tapasztaljuk, hogy az a szolid, jó tanuló, illedelmes mintagyerek, akit úgy szeretnénk összehozni fiunkkal, lányunkkal, számára teljesen közömbös, és nem hajlandó barátkozni vele. Az olyasfajta tiltás se sokat ér, hogy ha én még egyszer meglátlak ezzel vagy azzal, az a tiéd lesz, amit akkor kapsz. Ha érthetetlen módon olyan gyerekkel barátkozik, aki számunkra ellenszenves tulajdonságokkal rendelkezik, egy okkal több, hogy meghívjuk, s megtudjuk, miért vonzódik hozzá. Talán csak azért, mert minden panaszát, baját figyelmesen meghallgatja, és tőlünk épp ezt nem kapja meg. Vagy egyszerűen ez a barát elfogadja gyermekünket olyannak, amilyen, nem olyannak akarja látni, mint a szülők. Amilyen, hiába akarja, a fiú nem tud lenni. HA OTTHONUNKBAN csemeténk társasága jó tanyára lel (persze, az elviselhetőség keretein belül) nem kell azon aggódnunk, vajon most kikkel és merre csavarog. Ha megismerjük barátait, őt is jobban ismerjük, hisz valószínűleg a hasonló gondolkodásmód hozta őket közel egymáshoz. Ennek az ismeretnek a birtokában jobban fel tudunk lépni, a káros és haszontalan nézetek, tervek ellen. Jobban tudunk érvelni, s ha bensőséges a viszonyunk gyermekünkkel, még az ártalmas barát hibáira is rá tudjuk nyitni a szemét. Átányi László Kaktuszok—télen Ma divatos hobby a növények gyűjtése, nevelése. ' ' ' Az afrikai, amerikai földről származó, rendkívül változatos alakú, sokszor bizarr formát öltő kaktuszok sokasága erre bőven nyújt lehetőséget: a lakásnak, kertnek egyaránt hálás és mutatós, olykor szenzációs díszei. A kaktuszok szárazságtűrő növények, igazi hazájuk a sivatag, ahol kevés és rendszertelen a csapadék, többnyire magas a hőmérséklet. Az itt élő növények csak úgy tudnak életben maradni, ha a ritkán lehulló csapa minél gyorsabban, minél többet fel tudnak venni. Ezt gyorsan fejlődő hajszálgyökér-rendszerükkel teszik, de ha beáll egy hosszabb száraz időszak, gyorsan el is veszítik hajszálgyökereiket. Ugyanakkor a sivatagi növények gyökereinek nagy szívóerőt is kell kifejteni, hogy a gyökérsejtek a talajban található vizet magukba szívhassák. Egyes kaktuszfajok az 50—60 fokos hőséget is elviselik, amit bőrszövetük speciális felépítése tesz lehetővé. Az otthonunkban nevelt kaktuszok — és általában a pozsgás növények — nagyon fényigényesek, lehetőleg a déli fekvésű szoba ablakainál helyezzük el őket. Érzékenyek a hőmérsékletre is. Télen legkedvezőbb számukra a 8—12 fokos helyiség, ha annak relatív páratartalma 60—80 százalékos. A helyiség soha se lesvén 5 foknál hidegebb, és 15 foknál melegebb. Barkácsműhely Kiegészítő bútorelem Egyre jobban kezd elterjedni ez a praktikus bútordarab, amelyet nemcsak egy egységnek lehet kiképezni. Csinálhatunk belőle egész kiegészítő bútorcsaládot, amelyeket tetszés szerint illeszthetünk egymáshoz. A kiegészítő elem első tagja mindig a legegyszerűbb alapelem, a nyitott egység. A mi javaslatunkban 38x38x48 centiméter méretű. Készülhet 20 mm vastag lécbetétes panellapból — ez esetben a vágott felületeket él keményfázni kell, de készülhet 10 mm vastag rétegelt lemezből is. Ebből az anyagból egyszerűbb az összeszerelés, felületkezelésnek használhatunk XYLADECOR pácot, színes Wallkyd fedőfestéket. Ez utóbbi mosható. Felhordható ecsettel, szórópisztollyal. A nyitott egységet lezárhatjuk ajtóval, zongorapánttal felfüggesztve. Készíthetünk fiókos egységeket 3 vagy 4 fiókkal, tetszés szerinti magassággal. Húzófülnek nagyon szép a kereskedelemben kapható „műszer húzófül”, amely hajlított gömbvas, krómozva. Az elkészített nyitott alapelemet variálhatjuk lemeztartónak, függőleges osztások elhelyezésével. Alábbiakban több összeállítási variációt mutatunk be. Az 1. 2. ábrán a legegyszerűbb 2 egységet, rakjuk egymás mellé, 3. ábrán sorba helyezve, a 4. ábrán sarokba helyezve mutatjuk be az elemeket. Egymás tetejére is helyezhetők az elemek, esetleg csavarral szükséges egymáshoz rögzíteni őket. Aki szeret barkácsolni, egyedül is megcsinálhatja a kiegészítő bútorelemeket. M. Hornicsek Erika RECEPTEK Alacsony kalóriaértékű ételek Téli saláta (87 kalória) 5 dkg fehérkáposzta, 5 dkg sárgarépa, 2 dkg kelbimbó, savanyú uborka, 2 evőkanál joghurt, 3 gramm olaj, 1 csipetnyi cukor, paprika,. Az előkészített fehérkáposztát lereszeljük és 1 csipetnyi sóval puhára pároljuk. Hozzáadjuk a darált sárgarépát és kelbimbót, valamint a karikára vágott uborkát. A többi hozzávalót egymással jól elkeverjük és a salátával is összekeverjük. Reggeli leves (232 kalória) 2 dkg búzadara, 2 dl tej 5 dkg alma, 1 csipetnyi só, 5 gr cukor. A darát előző este beáztattuk 5 evőkanál vízben. Reggel hozzáöntjük a tejet és együtt felfőzzük, majd a darát kis sánon forrni hagyjuk. Majd hozzáadjuk a megreszelt almát. Végül sóval és cukorral ízesítjük a levest. Csirketál (258 kalória) 10 dkg csirkehús, só, répák, 1 dkg margarin, 1 dkg liszt, fej, tojássárgája, 1 kávéskanál kapor, 1 kávéskanál citromlé. A csirkehúst 2 dl vízben sóval és zöldségekkel (répával stb.) jól megfőzzük. Felforrósított margarinban a lisztet aranysárgára pirítjuk, majd a húslével felöntjük és jól felforraljuk. Tojássárgáját keverünk bele. Majd hozzáadjuk az apróra vágott kaprot és a kockára vágott csirkehúst, citromlével ízesítjük. Tűrő sárgarépával (40 kalóriás 4 dkg túró, 2 dkg sárgarépa, 1 kávéskanál citromlé, só, bors. A túrót reszelt sárgarépával és a többi hozzávalóval elkeverjük, fűszerezzük. Üdítő ital (61 kalória) Fél dl almalé, fél dl paradicsomlé, 1 evőkanál málnaszörp, X dl ásványvíz. A hozzávalókat összeöntjük és összekeverjük. Almafelfújt (224 kalória) 1,5 dl tej, 1,2 dkg gríz, 1 késhegynyi reszelt citromhéj, só, édesítő (szaharin) 15 dkg ma, őrölt ánizs, fél tojás fehér tejből, grízből, citromb öl, valamint 1 csipetnyi sóbó pudingot főzünk és kevés érvel ízesítjük. A magházától tisztított almát szeletekre v ■ik és egy kis bezsírozott sütőformában rétegesen grízt majd almát — kevés ánizzsal megszva, — teszünk. Előmelegített sütőben befejezése előtt a felvert tojásfehérjéből pöttyöket teszek a tetejére és egészen rövid ideig visszatéve a sütőbe világos barnára sütjük. Gulyás (239 kalória) 6 dkg sovány marhahús, 1 vöröshagyma, 1 kávéskanál olaj, só, bors, paprika, babérlevél, 1 kávéskanál liszt. A darabokra vágott húst és hagymát forró olajban pirítjuk, fűszerezzük és forró vízzel, vagy húslevessel felöntjük és felfőzzük. Hagyjuk besűrűsödni, majd belekeverjük a lisztet és végül még egyszer forró folyadékkal felöntjük és felforraljuk. Halsaláta (132 kalória) 10 dkg halfilé, 2 dkg savanyú uborka, 2 dkg vegyes zöldség 3 evőkanál citromlé, 8 gr olaj, sp, paprika, 1 kávéskanál vágottpetrezselyem. A megfőtt halat szétszedjükaz uborkakarikákat és főtt egyes zöldséget hozzákeverjük az egészet a többi hozzávalóból készült marináddal fűszerezzük. Gyümölcskrém (119 kalória) * 1,5 dl gyümölcslé (nem cukrozott). 5 gr cukor, 4 gr zse>n. fél tojásfehérje, 1 csipetm só. A gyümölcslét a cukorra kifőzzük és kevés vízzel fett zselatint öntünk bele. Mike sűrűsödni kezd, hozzá keverjük a kevés sóval felvert tojáshabot és hűvösre tesszük. Tojásos paradicsomsaláta (92 kalória) Fél tojás: 10 dkg paradicsom, 3 evőkanál joghurt, 1 kávéskanál citromlé, mustár, snidling, só, bors. A főtt tojást és a paradicsomot szeletekre vágjuk, a többi hozzávalóból marinádot készítünk és leöntjük vele a tojást és a paradicsomot. Birsalmatej (125 kalória) 1 dl tej, 1 dl birsalmalé, kevés koriander és édesítő. A hozzávalókat jól összekeverjük és turmixgépben mixeljük. Zöldségsaláta joghurttal (276 kalória) 15 dkg burgonya, 7 dkg sárgarépa, 4 dkg zeller, 4 dkg karniol, 4 dkg zöldbab, 5 evőkanál joghurt, 5 gr olaj. 1 kávéskanál •Stromlé, sp. bazsalikom. 1 kávéskanál apróra vágott petrezselyem. A megfőzött burgonyát szeleteljük. A szintén megfőzött zöldségeket és főzelékféléket feldaraboljuk. A többi hozzávalóból marinádot készítünk és óvatosan a zöld csíkhoz keverjük. Legalább fél óra hosszat befedve állni hagyjuk.