Heves Megyei Hírlap, 2011. március (22. évfolyam, 50-75. szám)(

2011-03-26 / 71. szám

4 2 KRF l HEVES MEGYEI HÍRLAP - 2011. MÁRCIUS 26., SZOMBAT Innováció és eladható tudás Gyöngyösről kutatások A Károly Róbert Főiskola technológiai centruma a térség meghatározó szervezete Egyedül nem megy - ezt az alapigazságot erősíti és tudatosítja minden po­tenciális és már meglévő partner számára a Károly Róbert Főiskola uniós tá­mogatással életre hívott innovációs centruma. Az intézményben folyó „zöld” kutatások messze túlmutatnak az energeti­kai kérdéseken. Amikor a gyöngyösi Károly Ró­bert Főiskola pályázati célként megfogalmazta a kissé szokat­lan, laikusok számára talán bo­nyolultnak is tűnő elnevezésű „Fenntartható Innovációs Tech­nológiai Centrum” létrehozását, akkor nem tett mást, mint pályá­zati keretbe foglalta régóta val­lott meggyőződését: versenyké­pes intézmény csak versenyké­pes környezetben működhet. Az sem véletlen, hogy a centrum sokszínű tevékenysége és tudás­szolgáltatásai között jelentős szerepet kapott a „Hálózati mar­keting és menedzsment” című alprogram. Hálózatok nélkül nincs versenyképesség A főiskola Marketing és Me­nedzsment Tanszékének kereté­ben már egy évtizede futnak ku­tatások, hogy tisztázzák a gazda­sági és társadalmi hálózatok sze­repét egy térség vagy ország ver­senyképességében. Jelenlegi gaz­daságunkat és társadalmunkat egyre inkább a „hálózati” jelző­vel illetik, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy minden társadalmi­gazdasági szereplő számtalan há­lózattal össze van kötve. Ezek a hálózatok­at- meg átszövik, sőt meghatározzák életünket. Gya­korlatilag nincs hálózatoktól füg­getlenül létező szereplő­­ egyén, vállalkozás és aki ezekből ki­marad, az elviselhetetlen hát­rányba, versenyhátrányba kerül a bent levőkkel szemben, akik vi­szont élvezik a hálózatok előnye­it, támogatásait. A piaci versenyképesség szem­pontjából kiemelt jelentőségűek a gazdasági élet szereplőit üzleti alapon összekötő gazdasági háló­zatok. És mert a vállalkozások (szervezetek) versenyképességét egyre inkább az innovációs ké­pességük határozza meg, az inno­vációk születését, bevezetését elő­segítő innovációs és tudáshálóza­tok kerülnek előtérbe. Ha egy tér­ségben vagy egy országban a ver­senytársakhoz képest fejletlenek vagy hiányoznak az innovációs hálózatok, akkor esélyük sincs a fejlettekhez való felzárkózásra. Ha a Károly Róbert Főiskola ver­senyképes intézmény kíván len­ni hosszú távon, akkor jól felfo­gott érdeke, hogy erejétől telhető­en minden lehetséges módon se­gítse a környezetét, a régiót, hogy versenyképessé váljon a fejleszté­si forrásokért, a képzett munka­erőért, a piacokért folyó kegyet­len versenyben. A centrum pontosan ezt a célt hivatott szolgálni: az úgynevezett „zöld gazdaság”, ezen belül ki­emelten a stratégiai fontosságú fenntartható energiagazdálko­dás, valamint a szolgáltatások és munkahelyteremtés terén inno­vációs hálózatok kiépüléséhez nyújt sokrétű tudásszolgáltatást. Különféle hálózataink ma már több mint 300 hazai és külföldi szereplőt képesek mobilizálni és közülük összehozni adott esetben azokat a partnereket, akik egy­­egy konkrét program kapcsán in­novációs megoldást szeretnének kidolgozni vagy alkalmazni. (Dr. Dinya László) Természeti erőforrások - fosszilis vagy megújuló? A magyar gazdaság energia­­szükségletében meghatározóak a fosszilis eredetű tüzelőanyagok - kőolaj, földgáz, kőszén, illetve ezek származékai­­, amelyek ki­merülőben vannak, így növelik függőségünket, károsítják kör­nyezetünket Ezért fokozott figyel­met kell fordítani az alternatív energiaforrásokra, amelyekről ma még azt gondoljuk, hogy ki­­meríthetetlenek, kevésbé károsít­ják a Földünket. A Károly Róbert Főiskola okta­tói, kutatói számára ma az jelen­ti az egyik legnagyobb kihívást, hogy ezen erőforrások felhaszná­lásának korlátait felkutassák, fel­tárják. Ezek a korlátok sok eset­ben azonban anyagi nehézségek­be ütköznek, hiszen az előrelé­pés egyik tényezője a finanszíro­zásban keresendő. Bár mintegy évtizede a kormányok folyamato­san hirdetik a megújuló energia­­források részaránya növelésének szükségességét, a megfelelő - a társadalom nagy többsége szá­mára elérhető - támogatási rend­szert nem sikerült kialakítani. Az újonnan csatlakozó 12-ek problé­máit látva az Európai Uniónak cselekednie kellene. Azt várjuk, hogy ne csak meghatározza az el­várásait, hanem nevesítse és ren­delje hozzá a megvalósítást segí­tő forrásokat. Fontos annak megválaszolása is, hogy miként hasznosíthatók kevésbé jó minőségű mezőgazda­­sági területek. A jelenlegi támo­gatási rendszer ugyanis az átlag­tól jobb minőségű területek ilyen irányú hasznosítására ösztönöz, így a gyengébb területek parla­gon maradnak. Ez elfogadhatat­lan. Ezek a területek - magas rá­fordítási igényük, az időjárási ki­tettségük miatt - a mezőgazda­­sági termelésre kevésbé alkalma­sak, ugyanakkor energianövé­nyek hasznosítását kiválóan szol­gálhatják. Ezen kísérletek már korábban is jellemzőek voltak a Károly Róbert Főiskolán, mely­nek egyik további fázisaként van jelen az Atkár, Tass-pusztán ta­lálható 1 MW-os hőteljesítményű biomassza-fűtőmű. Mindezeket figyelembe véve célszerű átgon­dolni a mezőgazdaság szerkezet­­váltásának szükségszerűségét. (Dr. Magda Róbert) Gasztronómia-oktatást tervez a főiskola Egy táj és élettér arculatát sok­féle tényező formálja. Köztük ki­emelt szerepet játszik a gasztro­nómia és az italkultúra. A gaszt­ronómiai tényezők szimpátiát és pozitív értéket sugalló képessége köztudomású. A Kárpát-medence esetében sok egyéni vonással is dúsul a tradíció. A kutatások egy­Nemzeti Fejlesztési Ügynökség www.ujszechenyiterv.gov.hu 06 60 638 638 értelműen kimutatták, hogy az étkezés és az italfogyasztás egy­fajta szó nélküli kommunikáció­nak is tekinthető, és évezredek és századok társadalmi tapaszta­latát foglalja össze. Magyarorszá­gon az elmúlt rendszerben elin­dult egy folyamat, amely tömeg­­étkeztetéssé fokozta le a gasztro­nómiát, a mennyiséget és a tö­megszerűséget emelte a legfon­tosabb szemponttá. A nagyüzemi értelemben kevéssé hatékony faj­ták - zöldségek, gyümölcsök, ha­szonállatok és vadak - sokasága tűnt el az életünkből. Magyaror­szág nem él kellőképpen a föld­rajzi adottságaival. Csupán töre­dékét termeljük annak, amit az éghajlat és a föld lehetővé tenne - abból sem a jó minőséget. Az or­szág érdeke az, hogy minél töb­ben vegyenek részt az alapanyag­ok sokféleségének megteremté­sében, az élettanilag és kulinári­san értékes fajták sokaságának termesztésében és tartásában. A gyöngyösi Károly Róbert Fő­iskolán indítani tervezett Gaszt­ronómiai szakmenedzser felsőfo­kú szakképzés célja a gasztronó­mia, a kulináris geográfia, a kony­haművészet, az italismeret, a bor- és italkultúra terén nemzetközi szintű ismeretek átadása. Továb­bi cél, hogy a képzés a hagyomá­nyok tiszteletben tartásával előse­gítse a magyar konyha nemzetkö­zi elismertségének növelését, a szakácsok továbbképzését a leg­modernebb eszközök és konyhai technológiák segítségével. A főis­kola az oktatáshoz szükséges inf­rastruktúrával rendelkezik (tan­konyha, tanétterem, tancukrász­da, borászat, tangazdaság), így minden remény megvan arra, hogy egy nemzetközileg elismert gasztronómiai képzőintézmén­­­nyé váljon. (Dr. Dávid Lóránt) Környezetipar, biotechnológia A Károly Róbert Főiskola Kör­nyezettudományi Intézete szá­mos, a környezetipart szolgáló kutatást végez, melynek eredmé­nyeit a gazdasági szféra közvetle­nül hasznosítja. A főiskola egye­dülálló, csúcstechnológiákkal fel­szerelt laborkomplexumában a kutatók a legkorszerűbb módsze­rekkel kutatják a biológiai erőfor­rások minél jobb hasznosításá­nak lehetőségeit. A „zöld” energi­ák terén még komoly tartaléka­ink vannak, melyek kiaknázásán épp a gyöngyösi főiskolán dolgoz­nak. A jól ismert bioenergiákon (biogáz, bioetanol, biodízel, bio­massza) túl már a következő megújulóenergia-generációk (pl. algaolaj) ipari alkalmazása is te­rítéken van a Környezettudomá­nyi Intézetben. Mindezekhez nagy segítséget nyújt a tudományos eszközök gyors fejlődése, melyek közül szinte az egyik legdinamikusab­ban fejlődő ágazat a biológiai ala­pok kutatását felgyorsító genomika. A környezeti genomika (metagenomika) lényege, hogy a természetes környezetből vett mintákban található örökítő­anyagot (DNS, illetve RNS) vizs­gálja, így lehetővé válik olyan mikroorganizmusok és más élő­lények genetikai kutatása, ame­lyeket egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen lehetne tanul­mányozni a laboratóriumokban. A biogáz-előállításhoz kötődő K+F tevékenységek többek között a fermentációs folyamatok opti­malizálására, az alapanyag-előke­zelésre,­­ a fermentlé­­hasznosításra, a biogáz-kéntele­­nítésre vonatkoznak. A Károly Róbert Főiskolának több, jelenleg is folyó kutatási megbízása van ezen a téren. A főiskola környezettechnoló­giai K+F tevékenységével közvet­lenül szolgálja a hazai hulladék­­ipart is. A csurgalékvizek vizsgá­lata és vízforgalmi elemzések egyfajta kutatásszolgáltatásként jelentek meg a szakmai palettá­ján. A környezetvédelmi hatás­­vizsgálati módszerek fejlesztése szintén fontos eleme kutatási te­vékenységüknek. Ezek közül a legfontosabbak: a szennyvíz-be­bocsátások elővizsgálatai, felszín alatti monitoring rendszerek ter­vezései, felszíni vízfolyások hid­rodinamikai és vízminőség-vizs­gálatai. (Dr. Bíró Tibor) 9 SZÉCHENYI TERV A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A tudományos eszközök gyorsan fejlődnek. A legmodernebb biotechnológiai eszközöket felvonultató módsze­reket és technikákat a környezetgazdálkodási agrármérnök szakon sajátíthatják el a hallgatók. A Tass-pusztai biomassza-fűtőmű. A térségben a KRF kutatási eredmé­nyei nyomán több önkormányzat is készül átállni a biomassza-tüzelésre. Heves megye az unió mintamegyéje lehet A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA is­mertségét és elismertségét a kutatási tevékenysége jelentő­sen növeli, itthon és külföl­dön egyaránt. Dr. Magda Sán­dor rektor szerint mindez a rendszerváltás óta folyamato­san tartó, nagyon tudatos hu­mánpolitikai törekvéseknek is köszönhető, így válhatott a fő­iskola többkarúvá, önállóvá, így érte el, hogy mára az okta­tóinak több mint hetven szá­zaléka tudományos fokozattal rendelkezik, hogy három aka­démikus kötődik a KRF-hez.­­ A főiskolán zajló kutatások között meghatározó, egyúttal Magyarországon, sőt Európá­ban is egyedülálló a zöldgaz­dasággal, a fás szárú energia­növényekkel kapcsolatos tu­dományos munka - húzza alá DR. MAGDA SÁNDOR. A rektor szerint a megújuló energiák kérdése a japán ka­tasztrófa után még inkább az érdeklő­dés homlokterébe kerül. Magyar­­országon mintegy egy­millió hektár­nyi föld al­kalmas fás szárú energianö­vények ter­mesztésére. Ekko­ra területről az ország energia­­igényének tizedét lehetne fedezni, kiváltva az im­portgázt. Mind­emellett 150-200 ezer ember - döntően alacsonyan képzet­tek, többségükben romák­­ foglalkoztatására adna stabil lehetőséget az energianövény-­­ termesztés. És legalább tíz­ezer olyan felkészült, jól kép­zett szakemberre is szüksége lesz a „zöldiparnak”, akik kö­zépvezetőként, irányítóként, kutatóként tudják segíteni a szakmai munkát. A KRF az ő képzésükben is élen jár. - Meggyőződésem, hogy az Európai Unió is még erőseb­ben fogja támogatni ezt a te­rületet - jegyzi meg Dr. Mag­da Sándor. - Az eddig elért eredményeink és az ezekre épülő, most folyó munkák alapján biztos vagyok benne, hogy a KRF révén Eleves me­gye afféle zöldenergiát előállí­tó és hasznosító „mintamegye” lehet nem csak Magyarország, de az EU számára is. A rektor szintén kiemelt - és egyre nagyobb érdeklő­dés övezte - szempontként említette azt is: kutatási eredmé­nyeik szerint a fás szárú ener­gianövények te­lepítése és termesztése az adott terü­let vízháztartá­sát előnyösen be­folyásolja, az ugyancsak sok gondot okozó belvíz veszé­lyét is jelen­tősen csök­kentve. AZ OLDAL LAPUNK KIADÓJA ÉS A KÁROLY RÓBERT FŐISKOLA EGYÜTTMŰKÖDÉSÉVEL KÉSZÜLT.

Next