Heves Megyei Hírlap, 2019. április (30. évfolyam, 76-99. szám)
2019-04-20 / 92. szám
2019. ÁPRILIS 20., SZOMBAT Néhány hetet még várni kell a zamatos magyar földi eperre A piacokon már fel-felbukkan a földi eper, néhány helyen olyan felirattal is találkozhatunk, hogy a finomság magyar termelőtől származik. Érdemes azonban résen lenni, mert a termelők szerint a zamatos magyar szamócára még pár hetet várni kell. Süli Kinga kinga.suli@mediaworks.hu HEVES MEGYE Az áruházakban egész évben kaphatunk epret, ezeken mindig megtalálható, hogy az adott termék honnan származik. Az illatosédes, szabad földön termesztett magyar eper azonban legkorábban május első heteiben szokott felbukkanni. Ennél előbb csak akkor, ha a szamócát fóliasátorban termesztik, de ennek az íze jellemzően eltér a szabadban termesztett gyümölcsétől. Néhány helyen már most is találkozni az utak mentén kitelepült szamócaárusokkal, ám résen kell lenni, előfordul, hogy bár magyar származást tüntetnek fel, import-földiepret kínálnak, a normál ár többszöröséért. - Fontos, hogy a vevők körültekintően, megbízható termelőtől vásároljanak magyar epret - mondta el lapunknak Benedek Orsolya, egy nagyrédei gyümölcsfarm vezetője. - A hazai szamóca jellemzően friss, nem utaztatják és tárolják több napig, hanem gyorsan a polcokra kerül. Ha a vásárló bizonytalan a magyarnak feltüntetett földi eper származását illetően, érdemes megvizsgálni a gyümölcsöt. A frissen szedetten például nem lehet még elszáradva a csészelevél. A piacokon az importszamóca kilónkénti ára jelenleg 600 és 900 forint között mozog, de az áruházakban akár 1600 forint is lehet egy kilogramm import, édes földi eper. A magyar származású finomság kilója 2000-3000 forint között alakul, a hazai gyümölcs ára majd csak a szabadföldi eperszezon beindulása után mérséklődik fokozatosan. A szabadban termesztett földi epreken már megjelentek az első virágok, ez alapján - az utóbbi időszak szélsőséges időjárása ellenére - úgy tűnik, a termés bőségesnek ígérkezik. Az aszály nem tett jót a termesztésnek, sokat kellett locsolni, de szerencsére virágba borultak a szamócatöveink. Még legalább két-három hét, mire lesz rajtuk eper - számolt be Prokajné Jandó Beáta, aki családjával Tarnaszentmárián két hektáron termeszt földi epret. Azt a vásárlók Szedd magad! akció keretében szüretelhetik le. Elmondása szerint már nagy az érdeklődés a friss magyar szamóca iránt, náluk szinte naponta jelentkeznek be a csoportok földieper-szedésre. Nagyon sokan jönnek többedmagukkal szamócát szedni, például óvodás, iskolás és nyugdíjas csoportok, de családok is szép számban akadnak, és van, aki egyedül is eljön - részletezte Prokajné Jandó Beáta. - Tavaly előfordult, hogy egy nap százszázövenen szedtek szamócát, kétnaponta ezért érési szünetet is kellett tartanunk. Szeretik ezt a Szedd magad! formát a vásárlók, mert ők válogathatják ki maguknak a földi epret, aminek így a frissességére sem lehet panasz. Bízunk benne, hogy idén is bőséges lesz a termés. Látogasson el hírportálunkra! HEOL.hu A szabadban termesztett illatos szamócára még pár hetet várniuk kell a vásárlóknak. Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel Érseki pincerendszer: hétfőtől látogatható EGER Ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt az érseki pincerendszer - tudatta közleményben az Egri főegyházmegye. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tavaly decemberben adta vissza a főegyházmegyének a létesítményt, amely az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközponttal egységben hitéleti, turisztikai és kulturális célokat szolgál. Az érseki palota építése Erdődy Gábor püspöksége idején indult az 1700-as években. Elsőként a pincerendszert alakították ki, az innen kibányászott tufát használták fel az építkezéshez. A pincerendszert elsőként a nagycsütörtöki délelőtt kilenc órai szentmise résztvevői tekinthették meg. A nagyközönség előtt csak ezt követően, húsvéthétfőn nyitják meg az objektumot. A pincéket egyébként negyven percen át tartó, vezetett séták alatt lehet megnézni. A vendégek a látogatás során megkóstolhatják az Egri Érsek Bora címmel elismert nedűket, továbbá megismerhetik a misebor jelentőségét is a barangolás alatt. A bejárásra az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban lehet jegyet váltani. Süli K. « Y MEGYEI KÖRKÉP 3 Tündémszépek Gyula HEOL.hu Életkor: 16 év Magasság: 158 cm Csillagjegy: Rák Kedvenc étel: Pizza Kedvenc ital: Kóla Kedvenc zene: Bilos - Pesetas Kedvenc parfüm: Zala - Békéscsabán a Szegyába járok, általános iskolában 8 évig kézilabdáztam. Korábban már fotóztak, és szeretem a fényképezőgép kattanását, a fotózkodás a kedvenc hobbim. Ezen kívül szeretek még snowboardozni és sütni-főzni. A későbbiekben fogtechnikus szeretnék lenni - mondta lapunknak Zsaklin. - Azért jelentkeztem a Tündérszépekre, mert szeretek új dolgokat kipróbálni, a versenyt egy kihívásnak tekintem. (Folytatás az 1. oldalról) BORDEAUX, HEVES MEGYE Az Egri borvidékről aranyérmes a Thummerer Pincészet 2015-ös Egri Csillag Grand Superiorja, a Juhász Testvérek 2018-as Sauvignon Blancja, a Tóth és Tóth Pincészet 2017-es Debrői Hárslevelűje, a Varga Pincészet 2017-es Royal Egri Hárslevelűje és 2018-as Aranymetszés Debrői Hárslevelűje, a Bolyki Pincészet 2016-os Kékfrankosa, az Ostorosbor 2016-os Egri Bikavér Superiorja és a budapesti X-VIII Kft. egri termőterületről származó 2016-os fehér Astra bora. Ezüstérmes a Thummerer Pincészet 2015-ös Cabernet Sauvignon Superiorja, a Bolyki 2016-os Merlot-ja, a Vincze Borászat 2011-es Egri Merlot Arcanumja és a Juhász Testvérek 2015-ös Egri Gesztenyés Merlot Superiorja. Aranyérmes még a Ostorosbor 2018-as Irsai Olivérja, s az egri Torma Pincészet 2013-as Zsoltár Syrah Cabernet Franc Merlot-ja. Utóbbi 2016-os Nabucco Pinot Noirja ezüstérmes. A Mátrai borvidékről aranyérmes a Bárdos és fia pincészet 2018-as Irsai Olivérja. T. Z. Ezúttal is az Egri borvidék a legjobb A Csatai Zsaklin Névjegy Nyolcvanadik születésnapján köszöntötték Fejér Istvánt Ezer szállal kötődik Egerhez EGER Fejér István egri fotóművész igazi képmester, kivételes intuícióval, kvalitásérzékkel rendelkezik. Őt köszöntötte 80. születésnapján Habis László polgármester csütörtökön az irodájában. A családi és baráti körben töltött délelőttön felidézték, hogy a művész 1957-től az Egri, 1962-től pedig az Aesculap Fotóklubnak is tagja. Még 1966-ban szerzett művészeti-oktatói engedélyt, és vett részt a NADAR Stúdió munkájában, amely akkor igencsak modernek számított. Ugyanebben az évben a Heves Megyei Fotóklub vezetőjévé választották, s az maradt egészen 2000-ig. - Ezer szállal kötődik városunkhoz és Gyergyószentmiklóshoz is. A csíksomlyói búcsún készült képei kiemelkedő tehetségről és látásmódról adnak tanúbizonyságot - mondta a polgármester. Korszakalkotó újításként 1970-ben, a Heves Megyei Művelődési Központtal karöltve, először rendeztek szabadtéri kiállítást. Hetvenezer felvétel, s hatezer tekercs film jelenti eddigi munkásságát. - Isten éltesse nagyon sokáig! - kívánta az ünnepeknek Habis László. M. H. Habis László köszöntötte (középen) a jubiláló művészt, akit a családja és számos barátja is elkísért Fotó: Huszár Márk I