Heves Megyei Hírlap, 2019. április (30. évfolyam, 76-99. szám)

2019-04-20 / 92. szám

2019. ÁPRILIS 20., SZOMBAT Néhány hetet még várni kell a zamatos magyar földi eperre A piacokon már fel-felbuk­­kan a földi eper, néhány he­lyen olyan felirattal is talál­kozhatunk, hogy a finomság magyar termelőtől szárma­zik. Érdemes azonban résen lenni, mert a termelők sze­rint a zamatos magyar sza­mócára még pár hetet vár­ni kell. Süli Kinga kinga.suli@mediaworks.hu HEVES MEGYE Az áruházak­ban egész évben kaphatunk epret, ezeken mindig megta­lálható, hogy az adott termék honnan származik. Az illatos­édes, szabad földön termesz­tett magyar eper azonban leg­korábban május első hetei­ben szokott felbukkanni. En­nél előbb csak akkor, ha a sza­mócát fóliasátorban termesz­tik, de ennek az íze jellemző­en eltér a szabadban termesz­tett gyümölcsétől. Néhány helyen már most is találkoz­ni az utak mentén kitelepült szamócaárusokkal, ám résen kell lenni, előfordul, hogy bár magyar származást tüntet­nek fel, import-földiepret kí­nálnak, a normál ár többszö­röséért. - Fontos, hogy a vevők kö­rültekintően, megbízható ter­melőtől vásároljanak magyar epret - mondta el lapunk­nak Benedek Orsolya, egy nagyrédei gyümölcsfarm ve­zetője. - A hazai szamóca jel­lemzően friss, nem utaztat­ják és tárolják több napig, ha­nem gyorsan a polcokra ke­rül. Ha a vásárló bizonytalan a magyarnak feltüntetett föl­di eper származását illetően, érdemes megvizsgálni a gyü­mölcsöt. A frissen szedetten például nem lehet még elszá­radva a csészelevél. A piacokon az importszamó­ca kilónkénti ára jelenleg 600 és 900 forint között mozog, de az áruházakban akár 1600 fo­rint is lehet egy kilogramm import, édes földi eper. A ma­gyar származású finomság kilója 2000-3000 forint között alakul, a hazai gyümölcs ára majd csak a szabadföldi eper­szezon beindulása után mér­séklődik fokozatosan. A szabadban termesztett földi epreken már megjelen­tek az első virágok, ez alap­ján - az utóbbi időszak szél­sőséges időjárása ellenére - úgy tűnik, a termés bőséges­nek ígérkezik.­­ Az aszály nem tett jót a termesztésnek, sokat kellett locsolni, de szerencsére vi­rágba borultak a szamócatö­veink. Még legalább két-há­­rom hét, mire lesz rajtuk eper - számolt be Prokajné Jandó Beáta, aki családjával Tarna­­szentmárián két hektáron ter­meszt földi epret. Azt a vásár­lók Szedd magad! akció kere­tében szüretelhetik le. Elmon­dása szerint már nagy az ér­deklődés a friss magyar sza­móca iránt, náluk szinte na­ponta jelentkeznek be a cso­portok földieper-szedésre.­­ Nagyon sokan jönnek töb­­bedmagukkal szamócát szed­ni, például óvodás, iskolás és nyugdíjas csoportok, de csa­ládok is szép számban akad­nak, és van, aki egyedül is eljön - részletezte Prokajné Jandó Beáta. - Tavaly elő­fordult, hogy egy nap száz­­százövenen szedtek szamócát, kétnaponta ezért érési szüne­tet is kellett tartanunk. Sze­retik ezt a Szedd magad! for­mát a vásárlók, mert ők válo­gathatják ki maguknak a föl­di epret, aminek így a frisses­ségére sem lehet panasz. Bí­zunk benne, hogy idén is bő­séges lesz a termés. Látogasson el hírportálunkra! HEOL.hu A szabadban termesztett illatos szamócára még pár hetet várniuk kell a vásárlóknak. Képünk illusztráció Fotó: Berán Dániel Érseki pincerendszer: hétfőtől látogatható EGER Ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt az érseki pincerendszer - tudatta köz­leményben az Egri főegyház­megye. A Magyar Nemzeti Va­gyonkezelő tavaly december­ben adta vissza a főegyházme­gyének a létesítményt, amely az Egri Érseki Palota Turisz­tikai Látogatóközponttal egy­ségben hitéleti, turisztikai és kulturális célokat szolgál. Az érseki palota építése Erdődy Gábor püspöksége ide­jén indult az 1700-as években. Elsőként a pincerendszert ala­kították ki, az innen kibányá­szott tufát használták fel az építkezéshez. A pincerendszert elsőként a nagycsütörtöki délelőtt kilenc órai szentmise résztvevői te­kinthették meg. A nagyközön­ség előtt csak ezt követően, húsvéthétfőn nyitják meg az objektumot. A pincéket egyébként negy­ven percen át tartó, vezetett séták alatt lehet megnézni. A vendégek a látogatás során megkóstolhatják az Egri Ér­sek Bora címmel elismert ne­dűket, továbbá megismerhetik a misebor jelentőségét is a ba­rangolás alatt. A bejárásra az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban lehet je­gyet váltani. Süli K. « Y MEGYEI KÖRKÉP 3 Tündémszépek Gyula H­EOL.hu Életkor: 16 év Magasság: 158 cm Csillagjegy: R­ák Kedvenc étel: Pizza Kedvenc ital: Kóla Kedvenc zene: B­ilos - Pesetas Kedvenc parfüm: Zala - Békéscsabán a Szegyába já­rok, általános iskolában 8 évig ké­zilabdáztam. Korábban már fotóz­tak, és szeretem a fényképezőgép kattanását, a fotózkodás a ked­venc hobbim. Ezen kívül szeretek még snowboardozni és sütni-főz­­ni. A későbbiekben fogtechnikus szeretnék lenni - mondta lapunk­nak Zsaklin. - Azért jelentkeztem a Tündérszépekre, mert szeretek új dolgokat kipróbálni, a versenyt egy kihívásnak tekintem. (Folytatás az 1. oldalról) BORDEAUX, HEVES MEGYE A­z Eg­ri borvidékről aranyérmes a Thummerer Pincészet 2015-ös Egri Csillag Grand Superiorja, a Juhász Testvérek 2018-as Sauvignon Blancja, a Tóth és Tóth Pincészet 2017-es Debrői Hárslevelűje, a Varga Pincészet 2017-es Royal Egri Hárslevelűje és 2018-as Aranymetszés Deb­rői Hárslevelűje, a Bolyki Pin­cészet 2016-os Kékfrankosa, az Ostorosbor 2016-os Egri Bi­kavér Superiorja és a budapesti X-VIII Kft. egri termőterületről származó 2016-os fehér Astra bora. Ezüstérmes a Thummerer Pincészet 2015-ös Cabernet Sauvignon Superiorja, a Bolyki 2016-os Merlot-ja, a Vincze Borászat 2011-es Egri Merlot Arcanumja és a Juhász Test­vérek 2015-ös Egri Gesztenyés Merlot Superiorja. Aranyérmes még a Ostoros­bor 2018-as Irsai Olivérja, s az egri Torma Pincészet 2013-as Zsolt­ár Syrah Cabernet Franc Merlot-ja. Utóbbi 2016-os Na­­bucco Pinot Noirja ezüstérmes. A Mátrai borvidékről aranyér­mes a Bárdos és fia pincészet 2018-as Irsai Olivérja. T. Z. Ezúttal is az Egri borvidék a legjobb A­ Csatai Zsaklin Névjegy Nyolcvanadik születésnapján köszöntötték Fejér Istvánt Ezer szállal kötődik Egerhez EGER Fejér István egri fotómű­vész igazi képmester, kivéte­les intuícióval, kvalitásérzék­kel rendelkezik. Őt köszöntöt­te 80. születésnapján Habis László polgármester csütörtö­kön az irodájában. A családi és baráti körben töltött délelőttön felidézték, hogy a művész 1957-től az Eg­ri, 1962-től pedig az Aesculap Fotóklubnak is tagja. Még 1966-ban szerzett művésze­ti-oktatói engedélyt, és vett részt a NADAR Stúdió munká­jában, amely akkor igencsak modernek számított. Ugyan­ebben az évben a Heves Me­gyei Fotóklub vezetőjévé vá­lasztották, s az maradt egé­szen 2000-ig. - Ezer szállal kötődik vá­rosunkhoz és Gyergyószent­­miklóshoz is. A csíksomlyói búcsún készült képei kiemel­kedő tehetségről és látásmód­ról adnak tanúbizonyságot - mondta a polgármester. Korszakalkotó újításként 1970-ben, a Heves Megyei Művelődési Központtal karölt­ve, először rendeztek szabad­téri kiállítást. Hetvenezer fel­vétel, s hatezer tekercs film je­lenti eddigi munkásságát. - Isten éltesse nagyon soká­ig! - kívánta az ünnepeknek Habis László. M. H. Habis László köszöntötte (középen) a jubiláló művészt, akit a csa­ládja és számos barátja is elkísért Fotó: Huszár Márk I

Next