Heves Megyei Hírlap, 2019. október (30. évfolyam, 228-253. szám)

2019-10-26 / 249. szám

fI GASZTRONÓMIA A pitébe, a rétesbe és a köretbe is mehet SZEZONÁLIS A piruló sütőtök illata betölti a konyhát, és a szomorkás őszi időben is jobb kedvre derít. Szinte minden fogásban felhasználhatjuk e szemre is tetszetős alapanya­got. Készülhet belőle klasszi­kus krémleves, a pürésített sült vagy megpárolt tököt ér­demes zöldségalaplével felen­gedni, és némi vajjal finomí­tani. Kerülhet bele tejszín is, hogy selymesebb legyen. A fű­szerezés a fantáziánkon mú­lik, bolondíthatjuk gyömbér­rel, curryvel vagy chilivel, ek­kor az édes ízhez izgalmas csí­pősség társul. A tetejét meg­szórhatjuk pirított tökmaggal, locsolhatunk rá tökmagolajat. A Vidék Íze Magazin re­ceptjei közt tallózva ezernyi változatra leltünk. A sárga krémlevest ízesíthetjük pirí­tott mogyoróval és mogyoró­olajjal, darabolhatunk bele al­mát, kerülhet bele párolt kör­te, de frissen sült véres hurká­val is asztalra adhatjuk. A me­részebbek akár a libalevesnek vagy csirkemájból főtt leves­nek is adhatnak egy kis extra ízt a belekockázott ízes tökda­rabkákkal, így lesz szezoná­lis a fogás. A sütőtök püré for­májában is feltűnhet a menü­sorban, köretnek jól illik töb­bek közt a kacsamellhez. A sü­tőtökös rétessel akár egy ün­nepi menüben is előrukkolha­tunk. Póréhagymával vegyít­ve pedig együtt sülhet a tök a sertéstarjával a tepsiben. A gyömbéres-vajas csirkét pe­dig sütőtökágyon süthetjük. A desszertek közt is helye van: a sütőtökös pitét a gyere­kek is szeretik, főleg erdei gyü­mölccsel, de az aranygaluskát is bolondíthatjuk egy kevés tökpürével, ahogy a kuglóf, a fánk vagy akár a gofri tésztá­jába is „rejthetünk” egy keve­set a finom narancssárga zöld­ségből. P. E. HIRDETÉS I Szerencsés férfi vagy, ha a kedvenc kocsmádhoz közel a bolt C­sülök, karajba zárva A férfiember másképpen főz, mint a nők. Kivált, ha ez nem napi gyakorlat nála, hanem hirtelen ötlettől ve­zérelt bizonyítás kényszer: lám, ő is meg tudja csinál­ni ugyanazt, amit az as­­­szony. Az pedig már a lényé­ből adódó sajátosság, ha nem pirítós kenyérrel kezdi, hanem egy ennél jóval na­gyobb kihívással, például - mint esetemben - karajba zárt csülökkel. Tari Ottó otto.tari@mediaworks.hu PECSENYE Több órányi küsz­ködést követően kész a mű, aminek az elnevezése karajba zárt csülök. Mivel ez nem Flor asszony Zamat és művészet főzőiskolája, nem tudok szak­mai tanácsokat adni. Mégis megpróbálom, ha olykor ta­lán megmosolyogtató is. Tár­sam nem a szakácskönyv, ha­nem az internet volt, ahonnan összemazsolázgattam az álta­lam fontosnak ítélt téziseket. Elöljáróban annyit, hülyeség belekezdeni, annyira mace­­rás, viszont - figyelem, spoiler következik! - a végeredmény isteni. Lássuk a csodát! A kocsmából szaladj át a boltba, vegyél egy szép füstölt sertéscsülköt meg másfél ki­ló csont nélküli disznókarajt. Én két kilót vettem, de a ne­gyede megmaradt. A karajba zárt csülökhöz kell még egy csomó minden, ezért lehető­leg ne lakj messze az üzlettől, mert pocsék érzés, amikor ne­gyedszer küldöd vissza az as­­­szonyt ezért­ azért. Jobban te­szed, ha elolvasod valamelyik gasztrooldalon, hogy mire van még szükség, netán mivel sze­retnéd feldobni a cuccot a sa­ját ízlésed szerint, aztán ös­­­szeírod. Tapasztalat: úgyis ki­felejtesz valamit. Mindenekelőtt tedd oda főni a csülköt. Ez sokáig tart, hi­szen akkor jó, ha leomlik a hús a csontról. Közben simán vis­­­szamehetsz a kocsmába, ám mondd meg az asszonynak, hogy nézzen rá a fazékra, ne­hogy kifusson a lé, mert akkor suvickolhat reggelig. A karajt szeleteld fel, lapítsd fél centis­­­re, az sem árt, ha fűszerezed. A sóval vigyázz, mert a csülök sós. Tedd a hűtőbe. Ha a csü­lök megfőtt, zárd el alatta a gázt, s feküdj le. Másnap reggel irány a kony­ha. A csülök kihűlt már annyi­ra, hogy vidáman apróra szele­telheted. Piríts vöröshagymát (én nagyon szeretem a hagy­mát mindenhez, ezért sokat pucoltam, hiába ír a szakács­­könyv csupán két fejet), keverd össze a csülökhússal, tegyél hozzá két evőkanál mustárt, én hozzáadtam egy fél zacskó cuk­rozott aszalt vörös áfonyát is. A masszát tedd félre, ugorj ki a boltba, vegyél vagy három le­vél bacont, ami egyébként sza­lonna, csak így senki nem érti meg az angol vidéken. Miután hazavitted a bacont, menj vissza a boltba prézliért, és tegyél a kosaradba reszel­hető sajtot is, vagy 30 dekát. Szükséged lesz még két őzge­­rincformára is, szaladj el vala­melyik bevásárlóközpontba, és próbáld ott beszerezni. A formákat belülről kenjed be étolajjal, aztán prézlivel. Bé­leld ki baconnel, úgy, hogy a végük két oldalra kilógjon. Ez idegesítő művelet, mert ezek a szalonnák nemcsak drágák, de nem akarnak szétjönni, már azon gondolkodtam, odaadom a macskáknak, de akkor nem lett volna kész a karajba zárt csülök, így inkább kínlódtam. Ha eddig nem reszeltél saj­tot, akkor most tedd azt, majd terítsd a baconnel kibélelt őz­­gerincforma aljára. Ezután törj fel tíz tojást, és verd fel. Lehet, hogy csak 6-7 darab­ra lesz szükséged, ezért a vé­gén a maradékot öntsd ki. (Én a macskáknak adtam, hogy az asszony meg ne lássa.) Vedd elő a hűtőből a betett húsokat, egyenként forgasd meg lisztben, tojásban, és tedd az őzgerincformába, ahogy elő­zőleg a szalonnát. Ismét reszelj sajtot, s tedd a húsra. Jöhet a csülökmassza, amit egyenle­tesen teríts szét a szalonnával (bacon) és sertéskarajjal (pork loin chops) kibélelt vályúban. A tetejére ismét tegyél lisztben­tojásban megforgatott húst, az­tán hajtogasd vissza reá az ol­dalt lelógó szalonnát, s kimara­dó részeket is fedd le baconsze­­letekkel. Ezután 180 fokon sü­töd nagyjából egy órán keresz­tül, majd kifordítod sütőpapír­ra, és mehet vissza a sütőbe még negyedórára. Főtt krumpli és vörösboros­aszalt szilvás öntet jár mel­lé. Utóbbit három deci „lőré­ből” és aszalt szilvából készí­tettem, kis citrom- és narancs­lével. Méz is kellett bele, de mivel utálom, azt hazudtam, hogy tettem bele. Aztán lisz­tes habarás, és kész. Ha vala­mit kifelejtettem volna, bocsi. Jó étvágyat! A csülök igazán férfias alapanyag szerzőnk szerint Fotó: beküldött Kész a mestermű, a feleség csak csodálhatja Fotó: Tari Ottó iffl Világgazdaság 2019*10.30, MEGTAKARÍTÁSI TRENDEK FELELŐSEN A JÖVŐNKRŐL! HELYSZÍN: NOVOTEL BUDAPEST CENTRUM CÍM: 1088 BUDAPEST, RÁKÓCZI ÚT 43-45. EQUILOR CCmrORATfi WNANC* ss íntrum 2019. OKTÓBER 26., SZOMBAT Látogasson el hírportálunkra! HEOL.hu Legyünk óvatosak, ha a kabakost étkezésre szánjuk A Halloween-tök nem sütőtök ÓVATOSAN Hazánkban egyre nagyobb divatja van a tökfara­gásnak. A Nemzeti Agrárgaz­dasági Kamara (NAK) körké­pe szerint egyre több sütőtök fogy, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy körülte­kintően vásároljunk. A sütő­tök finom csemege, de a dísz­nek termesztett fajták ros­­­szulléti forrásai lehetnek. A köznyelvben sütőtöknek hívott kabakosok az úgyneve­zett téli tökök: ezek azok, me­lyeket biológiai érettségük­ben szednek le, vagyis a ben­nük levő magok szaporításra alkalmasak. Hazánkban az egyik híres, elterjedt hazai faj­tája a Nagydobosi, illetve jel­lemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange nevű sonkatök. A fogyasztás mennyisége évről évre növek­szik, és az őszi-téli hónapok­ra koncentrálódik. E szezoná­lis termék íze édes, textúrája kellemes. Egészséges is: érté­két a nagy karotin- és C-viza­­letben vesszük, figyeljünk rá, hogy a húsa egységes naran­csos színű legyen. Egészben vásárolva ügyeljünk rá, hogy meglegyen a kocsánya. A fel­szeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak rövid ideig­­ javasolja a NAK. Amit viszont általában Halloween-tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a pa­tisszon és a spárgatök rokona. Ezeket étkezési célra zsengén szedik le, de termésük éretten kemény és ehetetlen. Hazánk­ban e tök dísz­típusa terjedt el, ez nagy, narancssárga színű, és nem étkezésre szánt. Külö­nösen a kisméretű, dekoratív fajtáknál fordul elő, hogy sok keserűanyagot, cucurbitacint tartalmaznak. Ezek mérgező­­ek lehetnek, s az ízük kelle­metlen. A Nemzeti Élelmiszer­lánc-biztonsági Hivatal figyel­meztet, hogy a dísztökök nem ehetőek, sőt némelyik már kis mennyiségben fogyasztva is komoly rosszullétet okozhat. HMH min-tartalma adja, és sok ben­ Más tökfajták valók díszítésre, és megint mások étkezésre, figyel­ne a kalcium, a foszfor. Ha sze­­meztetnek a szakemberek Fotó: Shutterstock

Next