Heves Megyei Hírlap, 2019. október (30. évfolyam, 228-253. szám)
2019-10-26 / 249. szám
fI GASZTRONÓMIA A pitébe, a rétesbe és a köretbe is mehet SZEZONÁLIS A piruló sütőtök illata betölti a konyhát, és a szomorkás őszi időben is jobb kedvre derít. Szinte minden fogásban felhasználhatjuk e szemre is tetszetős alapanyagot. Készülhet belőle klasszikus krémleves, a pürésített sült vagy megpárolt tököt érdemes zöldségalaplével felengedni, és némi vajjal finomítani. Kerülhet bele tejszín is, hogy selymesebb legyen. A fűszerezés a fantáziánkon múlik, bolondíthatjuk gyömbérrel, curryvel vagy chilivel, ekkor az édes ízhez izgalmas csípősség társul. A tetejét megszórhatjuk pirított tökmaggal, locsolhatunk rá tökmagolajat. A Vidék Íze Magazin receptjei közt tallózva ezernyi változatra leltünk. A sárga krémlevest ízesíthetjük pirított mogyoróval és mogyoróolajjal, darabolhatunk bele almát, kerülhet bele párolt körte, de frissen sült véres hurkával is asztalra adhatjuk. A merészebbek akár a libalevesnek vagy csirkemájból főtt levesnek is adhatnak egy kis extra ízt a belekockázott ízes tökdarabkákkal, így lesz szezonális a fogás. A sütőtök püré formájában is feltűnhet a menüsorban, köretnek jól illik többek közt a kacsamellhez. A sütőtökös rétessel akár egy ünnepi menüben is előrukkolhatunk. Póréhagymával vegyítve pedig együtt sülhet a tök a sertéstarjával a tepsiben. A gyömbéres-vajas csirkét pedig sütőtökágyon süthetjük. A desszertek közt is helye van: a sütőtökös pitét a gyerekek is szeretik, főleg erdei gyümölccsel, de az aranygaluskát is bolondíthatjuk egy kevés tökpürével, ahogy a kuglóf, a fánk vagy akár a gofri tésztájába is „rejthetünk” egy keveset a finom narancssárga zöldségből. P. E. HIRDETÉS I Szerencsés férfi vagy, ha a kedvenc kocsmádhoz közel a bolt Csülök, karajba zárva A férfiember másképpen főz, mint a nők. Kivált, ha ez nem napi gyakorlat nála, hanem hirtelen ötlettől vezérelt bizonyítás kényszer: lám, ő is meg tudja csinálni ugyanazt, amit az asszony. Az pedig már a lényéből adódó sajátosság, ha nem pirítós kenyérrel kezdi, hanem egy ennél jóval nagyobb kihívással, például - mint esetemben - karajba zárt csülökkel. Tari Ottó otto.tari@mediaworks.hu PECSENYE Több órányi küszködést követően kész a mű, aminek az elnevezése karajba zárt csülök. Mivel ez nem Flor asszony Zamat és művészet főzőiskolája, nem tudok szakmai tanácsokat adni. Mégis megpróbálom, ha olykor talán megmosolyogtató is. Társam nem a szakácskönyv, hanem az internet volt, ahonnan összemazsolázgattam az általam fontosnak ítélt téziseket. Elöljáróban annyit, hülyeség belekezdeni, annyira macerás, viszont - figyelem, spoiler következik! - a végeredmény isteni. Lássuk a csodát! A kocsmából szaladj át a boltba, vegyél egy szép füstölt sertéscsülköt meg másfél kiló csont nélküli disznókarajt. Én két kilót vettem, de a negyede megmaradt. A karajba zárt csülökhöz kell még egy csomó minden, ezért lehetőleg ne lakj messze az üzlettől, mert pocsék érzés, amikor negyedszer küldöd vissza az asszonyt ezért azért. Jobban teszed, ha elolvasod valamelyik gasztrooldalon, hogy mire van még szükség, netán mivel szeretnéd feldobni a cuccot a saját ízlésed szerint, aztán összeírod. Tapasztalat: úgyis kifelejtesz valamit. Mindenekelőtt tedd oda főni a csülköt. Ez sokáig tart, hiszen akkor jó, ha leomlik a hús a csontról. Közben simán visszamehetsz a kocsmába, ám mondd meg az asszonynak, hogy nézzen rá a fazékra, nehogy kifusson a lé, mert akkor suvickolhat reggelig. A karajt szeleteld fel, lapítsd fél centisre, az sem árt, ha fűszerezed. A sóval vigyázz, mert a csülök sós. Tedd a hűtőbe. Ha a csülök megfőtt, zárd el alatta a gázt, s feküdj le. Másnap reggel irány a konyha. A csülök kihűlt már annyira, hogy vidáman apróra szeletelheted. Piríts vöröshagymát (én nagyon szeretem a hagymát mindenhez, ezért sokat pucoltam, hiába ír a szakácskönyv csupán két fejet), keverd össze a csülökhússal, tegyél hozzá két evőkanál mustárt, én hozzáadtam egy fél zacskó cukrozott aszalt vörös áfonyát is. A masszát tedd félre, ugorj ki a boltba, vegyél vagy három levél bacont, ami egyébként szalonna, csak így senki nem érti meg az angol vidéken. Miután hazavitted a bacont, menj vissza a boltba prézliért, és tegyél a kosaradba reszelhető sajtot is, vagy 30 dekát. Szükséged lesz még két őzgerincformára is, szaladj el valamelyik bevásárlóközpontba, és próbáld ott beszerezni. A formákat belülről kenjed be étolajjal, aztán prézlivel. Béleld ki baconnel, úgy, hogy a végük két oldalra kilógjon. Ez idegesítő művelet, mert ezek a szalonnák nemcsak drágák, de nem akarnak szétjönni, már azon gondolkodtam, odaadom a macskáknak, de akkor nem lett volna kész a karajba zárt csülök, így inkább kínlódtam. Ha eddig nem reszeltél sajtot, akkor most tedd azt, majd terítsd a baconnel kibélelt őzgerincforma aljára. Ezután törj fel tíz tojást, és verd fel. Lehet, hogy csak 6-7 darabra lesz szükséged, ezért a végén a maradékot öntsd ki. (Én a macskáknak adtam, hogy az asszony meg ne lássa.) Vedd elő a hűtőből a betett húsokat, egyenként forgasd meg lisztben, tojásban, és tedd az őzgerincformába, ahogy előzőleg a szalonnát. Ismét reszelj sajtot, s tedd a húsra. Jöhet a csülökmassza, amit egyenletesen teríts szét a szalonnával (bacon) és sertéskarajjal (pork loin chops) kibélelt vályúban. A tetejére ismét tegyél lisztbentojásban megforgatott húst, aztán hajtogasd vissza reá az oldalt lelógó szalonnát, s kimaradó részeket is fedd le baconszeletekkel. Ezután 180 fokon sütöd nagyjából egy órán keresztül, majd kifordítod sütőpapírra, és mehet vissza a sütőbe még negyedórára. Főtt krumpli és vörösborosaszalt szilvás öntet jár mellé. Utóbbit három deci „lőréből” és aszalt szilvából készítettem, kis citrom- és narancslével. Méz is kellett bele, de mivel utálom, azt hazudtam, hogy tettem bele. Aztán lisztes habarás, és kész. Ha valamit kifelejtettem volna, bocsi. Jó étvágyat! A csülök igazán férfias alapanyag szerzőnk szerint Fotó: beküldött Kész a mestermű, a feleség csak csodálhatja Fotó: Tari Ottó iffl Világgazdaság 2019*10.30, MEGTAKARÍTÁSI TRENDEK FELELŐSEN A JÖVŐNKRŐL! HELYSZÍN: NOVOTEL BUDAPEST CENTRUM CÍM: 1088 BUDAPEST, RÁKÓCZI ÚT 43-45. EQUILOR CCmrORATfi WNANC* ss íntrum 2019. OKTÓBER 26., SZOMBAT Látogasson el hírportálunkra! HEOL.hu Legyünk óvatosak, ha a kabakost étkezésre szánjuk A Halloween-tök nem sütőtök ÓVATOSAN Hazánkban egyre nagyobb divatja van a tökfaragásnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint egyre több sütőtök fogy, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy körültekintően vásároljunk. A sütőtök finom csemege, de a dísznek termesztett fajták rosszulléti forrásai lehetnek. A köznyelvben sütőtöknek hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök: ezek azok, melyeket biológiai érettségükben szednek le, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak. Hazánkban az egyik híres, elterjedt hazai fajtája a Nagydobosi, illetve jellemző még a Kiszombori, az Óvári hengeres és az Orange nevű sonkatök. A fogyasztás mennyisége évről évre növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. E szezonális termék íze édes, textúrája kellemes. Egészséges is: értékét a nagy karotin- és C-vizaletben vesszük, figyeljünk rá, hogy a húsa egységes narancsos színű legyen. Egészben vásárolva ügyeljünk rá, hogy meglegyen a kocsánya. A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak rövid ideig javasolja a NAK. Amit viszont általában Halloween-tök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Ezeket étkezési célra zsengén szedik le, de termésük éretten kemény és ehetetlen. Hazánkban e tök dísztípusa terjedt el, ez nagy, narancssárga színű, és nem étkezésre szánt. Különösen a kisméretű, dekoratív fajtáknál fordul elő, hogy sok keserűanyagot, cucurbitacint tartalmaznak. Ezek mérgezőek lehetnek, s az ízük kellemetlen. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal figyelmeztet, hogy a dísztökök nem ehetőek, sőt némelyik már kis mennyiségben fogyasztva is komoly rosszullétet okozhat. HMH min-tartalma adja, és sok ben Más tökfajták valók díszítésre, és megint mások étkezésre, figyelne a kalcium, a foszfor. Ha szemeztetnek a szakemberek Fotó: Shutterstock