Húsos, 2003 (11. évfolyam, 1-6. szám)

2003-02-01 / 1. szám

HÚSIPARI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE Kereseti mutatók 2. old. ❖ Menetelés az Unióba 3. old. * Séta a piacon 4. old. 2003. XI. ÉVFOLYAM 1. SZÁM ♦ ÉRDEKVÉDELMI LAP ♦ www.edosz.hu A csapatépítés a legfontosabb feladatom Győztes minden időben - nyilatkozta Varga Ferenc, a Gyulai Húskombinát új vezérigazgatója ­ Nem válságkezelés, nem is vállalati konszolidáció, hanem egyértelműen a csapatépítés a feladatom, ezzel bíztak meg a tulajdonosok. Ez a stratégiai feladat nem korlátozódik a menedzsmentre, a csapatba a cég több mint ezer dolgozója egyként beletartozik - nyilatkozta a Húsosnak Varga Ferenc, a Gyulai Húskombi­nát tavaly szeptemberben kinevezett új vezérigazgatója, akinek megbízatása, legalábbis egyelőre, 2004. december 31-ig tart. A hatvanéves Varga kétszáz évre vezeti vissza gyulai gyökereit. Ezt azzal toldotta meg, hogy valójá­ban ő az első gyulai születésű, aki első számú vezetője lett a húsipari cégnek. A vezérigazgató a hatékony­ság, a termelékenység és a versenyképesség növelését nevezte a legfőbb célkitűzéseknek. Ugyanakkor nem hallgatta el, hogy az idén 16 milliárd forint árbevételét tervező cég hatvan embertől­­ kényszerűen­­ meg­válik, és amíg nincs nyereséges hónap, addig béremelést sem tud elképzelni Békés megye egyik legnagyobb gazdasági társaságánál. Kötött mandátum - Családfa-kutatásunk eddigi ered­ménye, hogy a famíliámnak több mint két évszázadra visszamenő gyökerei vannak Gyulán. Büszkeséggel tölt el, hogy köztük voltak hentesmesterek is, mint például a maga idejében méltán híres Burda Ferenc. Ez is bizonyság arra, hogy nem előzmények és gyöke­rek nélkül kerültem én huszonöt évvel ezelőtt a húsiparba - kezdte pályaké­pének megrajzolását Varga Ferenc. A cég első embere a 1970-es évek leg­végén, az akkor fénykorát élő és több mint félezer embert foglalkoztató Gyulai Harisnyagyártól igazolt át a Gyulai Húskombináthoz, ahol köz­­gazdasági főosztályvezetőként kezdte ténykedését. Kifejezte, hogy eddigi főnökeinek - Csíki Józsefnek és Zám Andrásnak - a munkássága tiszteletet parancsoló, ám nem rejtette véka alá, hogy mindenestül ő az első vezérigaz­gató a Gyulai Húskombinát élén, aki valóban ebben a középkori váráról méltán híres városban született. Kérdésünkre Varga Ferenc megje­gyezte: vezérigazgatói feladatának egyik legfontosabb eleme a csapatépí­tés. Ez épp úgy jelenti a vezetés meg­erősítését és munkájának hatékonyab­bá tételét, egyben a menedzsment fia­talítását, mint a teljes munkatársi gár­da termelékenységének fokozását. A most hatvanéves vezérigazgató elis­merte, nem ő a jövő embere a rész­vénytársaság élén, s mint emlékezte­tett is, - Ha most jönne két sikeres év, ak­kor elképzelhetetlen, hogy folytatná? - kérdeztük Varga Ferencet. A vezér­­igazgató elmondta: megbízatását min­denképpen szeretné kitölteni, ezt kö­vetően pedig nagyon sok dolog függ­vénye, hogy folytatná vagy sem. - Ha az eredmények igazolnak, emellett lá­tom a tulajdonosok és a kollektíva bi­zalmát, akkor feltehetően nem volnék a folytatás ellen - villantotta fel a jö­vő egyik lehetséges forgatókönyvét a Gyulai Húskombinát Rt. vezérigazga­tója. Mandátuma a jövő év végéig tart. Külföldön olcsóbbak Az ágazat helyzetét értékelve Varga kifejtette, hogy az elmúlt évek igazol­ják: a húsipar nincs könnyű helyzet­ben. Ehhez hozzátette: mindennek szerteágazó okai vannak. Ezek között szerepel, hogy technológiai, higéniai, hatékonysági és termelékenységi szempontból egyaránt fel kell készül­ni az EU-csatlakozás kihívásaira, amelynek időpontja nagyon közel van. A Gyulai Húskombinát első szá­mú vezetője elmondta azt is, hogy a jelenlegi szerény sertésfelvásárlási ár ellenére is igaz, hogy Hollandiában és Dániában kilónként 50-70 forinttal olcsóbban termelnek a sertéshizlalók, ami a támogatás mértékén felül azt is mutatja, hogy a hatékonyságban van még mit fejlődni. A gyulaiak célkitű­zése, hogy a hazai és a hagyományos nyugat-európai piacok mellett vissza­szerezzék a keleti és a közép-európai pozícióikat. Nem könnyíti meg fel­adatukat, hogy a hazai piac felvevőké­pessége korlátozott, miközben a feles­legeit a legtöbb honi feldolgozó itt akarja elhelyezni. Tény az is, hogy a hazai fizetőképes kereslet növekedése nem elsőrendűen a húskészítmények terén érhető tetten. Emellett nagyon erős a multinacionális kereskedelmi láncok érdekérvényesítő-képessége. A túlélők között­ ­ Nemrégiben néztem át az elmúlt időszak statisztikáit, és ebből kiderült, hogy áraink a multiknál minden év­ben 3 százalékkal csökkentek. Ez több százmillió forintot jelent az ága­zat minden nagyobb szereplőjének évente - hangsúlyozta Varga Ferenc. Emellett az új tendenciákra is felhívta a figyelmet. Ezek közül figyelemre méltó, hogy az Egyesült Államok, Kanada, Brazília és Kína extenzív ser­téstermelésbe kezdett, és a tengeren túlról speciális hűtőhajókkal - lefa­ragva a szállítási költségeket - több tízezer tonnás szállítmányokkal árasztják el az öreg kontinenst. Ennek egyik következménye, hogy a brazil disznó kilója száz-százötven forinttal olcsóbb Szentpéterváron, mint az odaszállított magyaré. Varga Ferenc szerint, mivel Magyarország a kukori­caövezetben fekszik, ezért állnia kell a versenyt. A Gyulai Húskombinát vezérigaz­gatója érdeklődésünkre elmondta: a fejlett világ húsipara ott tart, hogy ná­lunk is egy-két éven belül csak az ma­radhat talpon, aki képes lesz arra, hogy üzemét csak csomagolt termék hagyja el. Ezt azok a versenytársak, akik Magyarország EU-csatlakozása után megjelennek hazánkban, már ré­gen tudják. Varga Ferenc jóslata sze­rint az erős verseny és a kemény felté­telek néhány éven belül megrostálják a honi húsipari szakmát, és ezt csak négy-öt honi nagyvállalat éli túl. Ép­pen ezért tartja kedvezőnek a gyulai vezető, hogy a cég a HAGE Rt. tulaj­donában van. Egyrészt, mert az elmúlt években három milliárd forintot ruhá­zott be a cégbe, és az idén is 500 mil­liós fejlesztést hajtanak végre. Más­részt komplex agrárcégként teljes ver­tikumban tud gondolkodni és dolgoz­ni, ami a cég és benne a zászlóshajó­nak tekintett Gyulai Húskombinát biztonságát is szolgálja. - A tavalyi nehéz év volt, üzemi szinten szerény eredményt értünk el, ám adózás után átcsúsztunk egy kis veszteségbe. Az idei üzleti terv 16 milliárd forintos árbevétellel és 3-400 millió forintos nyereséggel számol. A tavalyi 200 ezer sertéssel szemben 220 ezret szeretnénk levágni, aminek felét a HAGE Rt. telepei biztosítják. Az eredményhez a már hangoztatott hatékonyságjavulás és a versenyké­pesség erősítése mellet sajnos arra is szükség van, hogy hatvan munkatár­sunktól megváljunk. Mindez fájdal­mas, de nincs más lehetőség - beszélt a közelmúltról és az idei kilátásokról a vezérigazgató. Ehhez hozzátette, megkapták a Húsipari Dolgozók Szakszervezete helyi alapszervezeté­nek bérkövetelését, ami nyolc száza­lékos emelést lát szükségesnek 2003- ban. Varga Ferenc ezzel kapcsolatban kifejtette: addig nem lehet szó bér­emelésről, amíg veszteségesek a hó­napok, így ebben a pillanatban az év közepéig a menedzsment nem lát le­hetőséget béremelésre a cégnél. Az el­ső számú vezető meglátása szerint az esetleges bérfeszültséget enyhítheti, hogy az elmúlt években jelentős mér­tékű volt a dolgozók fizetésemelése, így az átlagos bruttó bér ma 100 ezer forint fölött van, amivel holtverseny­ben dobogósok a honi húsos cégek között. Úgy véli, nem lebecsülendő az idei évre tervezett 15-20 millió forin­tos jóléti keret sem. Varga Ferenc hosszú évek óta a ve­zetés tagja a gyulai cégnél, és ebből következően jól ismeri az érdekvéde­lem és a menedzsment között kiala­kult kapcsolatot. Az alapvetően kor­rekt és kiegyensúlyozott viszonyokon nem akar változtatni. Mint hangoztat­ta, a viták az érdekkülönbözőségek megléte miatt természetesnek tekint­hetők. Bod Tamás Varga Ferenc vezérigazgató A székesfőváros egykori büszkesége, a pesti marhavágóhíd 1872-ben nyitotta meg kapuit, dacára a sok vitának, a meste­rek ellenkezését legyőzte a közegészség­­ügyi érdek. Kellett a hús az egyesülés után gyorsan fejlődő városnak, a céhrendszer nem bírt már lépést tartani a kapitalista fejlődés tempójával. Néhány évtized alatt nagy teret nyert a húsipar, 1873 és 1903 között megduplázódott a főváros élőállat igénye. Éppen száz évvel ezelőtti statiszti­kán szerint Budapesten levágtak több mint százezer szarvasmarhát, ugyanannyi bor­jút és közel ötvenezer juhot. Csontos hús­­súlyban számolva akkoriban 41 kg/fő volt a dunai metropolisban az évi átlagos hús­­fogyasztás: 19 kg marhahúst, 7 kg borjú­húst, 11 kg sertéshúst, 3 kg lóhúst és 1 kg juh- és bárányhúst fogyasztott el a békebe­li idők polgára. Ugyanabból az időből az is olvasható a krónikákban, hogy nehéz a helyzetük a mészárosoknak és hentesek­nek, a csemege üzletek telve vannak ide­gen áruval, osztrák húsokkal, prágai son­kával. Volt baj akkor is elég. Szigorú rendeletek szabtak irányt már a millenium idején a húsvágásnak: szarvas­­marhát, juhot, kecskét csak közvágóhídon lehetett vágni, állatorvosi vizsgálat és el­lenőrzés mellett. Vágási biztosok ügyeltek arra, hogy a mészárosok és hentesek az ál­latokkal durván ne bánjanak. Az állatok védelme és tisztelete mély hagyománya a szakmának. Erről árulko­dik a közvágóhíd kapuoszlopain álló két szobor. A jobboldali különösen híres lett, a bikával viaskodó vágólegényt a HDSZ is címerébe foglalta. Sajnos ezt a szobrot az elárvult, raktárnak használt egykori köz­vágóhíd bejáratánál manapság nem sokan keresik fel. Ha forgalmasabb helyen állna, szoborpárjával a város egyik látványossá­ga lehetne. Talán az új Nemzeti Színház környékének kiépülése után, ha megpezs­dül az élet a Soroksári út mentén, majd többen útjukba ejtik. Addig is marad a re­mény: a közvágóhíd szoboralakja a XXI. században is élteti a győzelem reményét a húsosokban. (Kép és szöveg: Horváth László) r Élénk eszme­cserét eredmé­nyezett és a legkézzelfog­hatóbb gondok, tenniva­lók megtárgyalására nyúj­tott lehetőséget az a fó­rum és konzultáció, amely a győri Szakszer­vezetek Házában az ÉDOSZ megyei szövetsé­ge rendezésében zajlott le az EU-csatlakozás téma­körében. Túri József megyei tit­kár, házigazdái minőségé­ben olyan témákat vetett fel ezen a rendezvényen, mint az élelmiszeripart érintő várható hatások, a szakszervezeti magatartás alakítása, a bérfelzárkóz­tatás esélyei, az érdekvé­delem erősítésének lehe­tőségei. Márpedig ezek a kérdések a résztvevők mindegyikét közvetlenül érdekelte. A húsos szakma győri és kapuvári egysé­geinek képviselőit, a sop­roni sörgyáriakat, a pető­­házi cukorgyáriakat, a ga­bona- és sütőipariakat, s a többieket is naponta fog­lalkoztatják ezek a kérdé­sek, s ezt a megbeszélésen feltett kérdéseik, konkrét­­ felvetéseik is bizonyítot­ták. Kapuvári József, vala­mint Steer Lajosné, az ÉDOSZ elnöke és alalnö­­ke konkrét adatok alapján beszélt arról is, hogy nem vitás: minden józanul gondolkodó magyar em­ber, az élelmiszer-ipari és más szakmáknak a képvi­selői egyaránt a belépést választják, de a belépés­hez kapcsolódó gondok­ról ugyancsak őszintén kell szólni. Az a tény, hogy az élelmiszeripar egyes ágazatait, ahol a külföldi tulajdon szinte a kétharmados részarányt is elérte, az EU-csatlakozás várhatóan nem érinti nagy mértékben. A hús­iparban dolgozókra ez nem érvényes ilyen mér­tékben, ezért náluk na­gyobb változásokra lehet számítani. Amint a Kapu­várról érkezett Pászli Ti­bor, a Ringa szakszerve­zeti elnöke megfogalmaz­ta, a nyugtalanító szá­mukra főleg az, hogy úgy tűnik, a nagytőke nem igazán munka­erőt, sok­kal in­kább piacot keres az Eu­rópai Unióban is. Ez pe­dig nyilvánvalóan azt je­lenti, hogy elkerülhetetle­nül megnövekszik azok­nak a száma, akik munka­­nélkülivé válnak ebben az ágazatban. Nem marad más hátra, mint a váltás, az átképzés. Vannak, akik ennek az ódiumát is szí­vesen vállalnák, de azok, akik közülük az 50 év kö­rüli korhatárt elérték, saj­nos nem számíthatnak ar­ra, hogy kapkodnának majd utánuk. Aggasztó, hogy azok, akik jobbára számíthatnak a kívül ke­rülésre, nem látnak olyan átfogó átképzési progra­mot, amely bizton segít­hetne helyzetükön, mert sajnos ilyen átfogó prog­ram még nem ismert. Ez­zel együtt, amint Pászli Tibor is megfogalmazta­, magától értetődő, hogy mindannyian a csatlako­zást választjuk, hiszen magunk ellen cseleked­nénk, ha másként dönte­­nénk. I.F. J

Next