Húsos, 2004 (12. évfolyam, 1-6. szám)

2004-02-01 / 1. szám

HÚSIPARI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE EFFAT konferencia 2. old. ❖ Béralku a Picknél 3. old. ❖ Hangsúlyok Kaposvárott 4. old. 2004. XII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM ♦ ÉRDEKVÉDELMI LAP ♦ www.edosz.hu Ahogy közeledik május elseje, az Európai Unióhoz való csatlakozás dátuma, szaporodnak a feszültségek a magyar mezőgazdaságban és élel­miszeriparban. Korábban elhallga­tott információk, feltáratlan össze­függések kerülnek felszínre. Sokan mintha most kezdenének megvilágo­sodni: nemcsak mi indultunk el Eu­rópa felé, hanem Európa is szorgal­masan nyomul Keletre. Finisbe ér­kezett a keleti bővítés folyamata, ahogy Brüsszelben mindig is nevez­ték a mi csatlakoztatásunkat. A nagy játszmában a politikusoktól egyre inkább a piac emberei veszik át a főbb szerepeket. De nemcsak a sze­reposztás változik, hanem a darab is. Korábban emberi jogokról, az esz­mék, az áruk és a munkaerő szabad áramlásáról, a harmonizációról be­széltek a nagy színpadon, mostaná­ban azonban másfelé kanyarodik a történet. A munkaerőpiac védel­méről, befizetésekről és a támogatá­sok elosztásáról, a bevándorlásról, és többek között az élelmiszer-biz­tonságról szólnak a nagymonológok. Persze aki egy kicsit jobban odafi­gyelt, már évekkel ezelőtt meghal­hatta az élelmiszer-biztonságról éneklő nemzetközi kórust. (Az állat­egészségügy okot mindig adott er­re.) Nem véletlenül, a HDSZ szege­di kongresszusán már főhelyen sze­repelt a „termőföldtől az asztalig” szlogen, a szakszervezet vezetői megérezték, hogy valami új elem je­lent meg a politikai és szakmai mar­ketingben. Ugyanez nem mondható el a hivatalos szervekről, de a hús­ipar vezetőiről sem. Érthetetlenül sokat késlekedtek például a korszerű élelmiszer-biztonsági szervek létre­hozásával. Túl sokáig nyugtatták magukat azzal, hogy Magyarorszá­gon tulajdonképpen nincsenek nagy bajok. Ami a lényeget illetően igaz is. Jól emlékszem, amikor a 1990-es évek közepén dán, svéd és holland húsüzemekben jártam hazai szakem­berekkel, többször is megesett, hogy a kollégák hiányosságokat észleltek az egyébként modern, jól szervezett üzemekben. Visszatérő refrén volt, hogy nálunk ilyet nem nézne el a szigorú (EU vagy USA) ellenőrzés. Lecseppenő olaj a szállítószalagról, eltakarítatlan húscafatok, véres esz­közök, megannyi szabálytalanság, ami nem kerülte el a kollégák figyel­mét. - Nálunk szigorúbb a rend - hallottam több ízben. S bizonyos voltam benne, hogy igazat mondtak. Nem is szólva az állatokkal való bá­násmódról vagy az áruval szembeni felelősség megnyilvánulásairól. Az élelmiszerek iránti tisztelet nálunk nagyon eleven még. Jogszabályokat pótol a tradíció. Mégis talán jó lett volna észreven­ni, hogy az élelmiszer-biztonság pia­ci fegyver lett Európa és az Egyesült Államok kezében. Egy embergóval ugyanis nagyon mély ütéseket lehet bevinni a versenytársaknak. Jól tud­ják ezt, akik több-kevesebb rendsze­rességgel küldik üzeneteiket Euró­pából, hogy aggódnak a csatlakozó országok élelmiszer-biztonságáért. Az ilyenféle nyilatkozatoktól elbi­zonytalanodott magyar (keleti) vá­sárlónak persze majd a segítségére sietnek május 1. után, amikor szaba­don hozhatják áruikat. Úgy tűnik viszont, hogy az élel­miszeripar hazai tényezői is ponto­san felismerték: az élelmiszer-biz­tonság fegyverét itthon is jól lehet forgatni. (Ezen is múlhat, ki hogyan finisel az utolsó szakaszon.) A vég­eredmény: öli egymást a termelő és a feldolgozó, a kisüzem és a nagy, nem is szólva a feldolgozók és a ke­reskedelem harcáról, így lesz az élelmiszer-biztonságból piaci bunkó a hazai piacon is, amelyet a riválisok megforgat(tat)nak egymás ellen. Sajnos, eközben veszélybe kerül­nek munkahelyek, az élelmiszerbiz­tonság jelszavával vívott­ csatáknak a munkavállalók látják a kárát. (halogyi) Hírek Innen-onnan A HDSZ ügyvivő testülete 2004. ja­nuár 30.-i ülésén áttekintette az idei bér­­tárgyalások alakulását, értékelte a ta­pasztalatokat. Az alapszervezeti vezetők beszámolóiból kiderült, hogy a 2004. évi bérfejlesztésre vonatkozó igényeket mindenhol időben kidolgozták és eljut­tatták a munkaadókhoz. Január végén egyes cégeknél még nem reagáltak a szakszervezet ajánlatára, szervezeti vál­tozásokra vagy a piaci helyzetre hivat­kozva haladékot kértek a tárgyalások megkezdésére. A legtöbb helyen február első felére jelezték, hogy asztalhoz ül­nek az idei bérfejlesztések egyeztetésé­re, a megállapodás létrehozására. Kivé­telként Gyöngyösön január 1-jétől már megtörtént a béremelés, Kapuvárott vi­szont a sajátos helyzetre való tekintettel még nem alakították ki az idei fejlesztés tervét. A bértárgyalásokon kívül az üdü­lők helyzetéről, illetve az ágazati szo­ciális párbeszéd (érdekegyeztetés, kol­lektív szerződés) helyzetéről tárgyalt az ügyvivő testület. ❖ Vezetőváltások történtek húsipari cé­geknél. A Gyulai Húskombinátnál Var­ga Ferencet Martos Géza váltotta a ve­zérigazgatói székben. A Délhúsnál elkö­szönt Lukács György, az eddigi vezér, információk szerint helyette Jobbán Ta­más tulajdonos igazgatja átmenetileg a céget. ❖ Az ÉDOSZ elnöksége 2004. január 28-i ülésén értékelte az élelmiszeripar­ban kialakult foglalkoztatási helyzetet és megállapította: sajnos minden tekin­tetben megalapozott az EFFAT buda­pesti közgyűlésén közzétett nyilatkozat, miszerint szociális bomba ketyeg az ágazatban. Az EU-csatlakozást kö­vetően újabb drámai szerkezetátalakí­tásra kerül sor a magyar élelmiszeripar­ban, ami várhatóan ugyanolyan döntő hatással lesz a munkavállalókra, mint a piacgazdaságra történő áttérés volt. A testület úgy ítélte meg, hogy az élelmi­szer-ipari szektornak stratégiai, a szak­­szervezetekkel egyeztetett, nemzeti fog­lalkoztatási programra van szüksége, amely proaktív módon veszi figyelembe az ágazatban dolgozókat fenyegető spe­ciális kihívásokat. Kezdeményezte a szaktárca mellett működő érdekegyez­tető tanács foglalkoztatási szakbizottsá­gának összehívását. Debreceni Hús Rt. Tíz százalékos bérfejlesztési igény Az előző évre visszatekintve és az idei kilátásokat számba véve, a Debreceni Hús Rt. szakszervezeti bizottságának elnöke, Szarka Imre elmondta, hogy tavaly korszerűsítették a vágóüzemet, ami jelentős többlettermelést tett lehetővé. 2003-ban 220 ezer sertést vágtak, eb­ben az évben pedig 315 ezret terveznek. Korszerűbb lett a technoló­gia és gyorsabbá vált a vágás üteme. Azt remélik, hogy lesz elegendő ser­tés, ez év januárjában azonban hat nagy­üzemi termelőjük leállt, nem vállalták tovább a gazdaságtalan termelést és a veszteséget. Pedig mind a hat nagyüze­mi termelő kiváló minőségű sertést tu­dott előállítani. Jelenleg nem tudni, lesznek-e további termelői leállások és természetesen az is kérdés, hogyan ala­kulnak majd a felvásárlási árak. Tavaly mintegy 5 és fél millió sertés volt az or­szágban, most azonban már csak 4 mil­lió körüli lehet, s ebben a pillanatban bi­zonytalanok a kilátások. Szarka Imre arról is szólt, hogy im­már két éve nem emelkedett a sertéshús ára, sőt 2003-ban az előző évhez viszo­nyítva hét százalékkal csökkent. A ter­melők nem tudják kigazdálkodni azt a magas gabonaárat, amit befektetnek a takarmányba. Természetesen nemcsak a termelők, a feldolgozók helyzete sem könnyű. A stabilitás jelei A Debreceni Hús Rt. az országban a legnagyobb sertéshús forgalmazó cég. Ellátják a legnagyobb üzletláncokat, or­szágosan 17 százalékot „visznek el" a forgalomból. Stabil helyzetüket bizo­nyítja, hogy április végére fejeződik be egy közel kétmilliárdos beruházás, ame­lyet a pályázatok mellett saját forrásból finanszíroznak. A Debreceni Hús Rt.-nél 2003-ban az előző évhez viszonyítva mintegy 30 fő­vel bővült a létszám, elsősorban a cson­tozó, csomagoló területén, amelynek a korszerűsítése az idén folytatódik, így újabb dolgozók felvétele várható. A cégnél jelenleg is van felvétel, méghoz­zá korhatár nélkül.­­ Nálunk akár 50 év felett is szóba állnak az emberekkel. Igaz, az új dolgozókat csak minimálbé­rért tudják felvenni, ami tavaly 52 ezer forint volt. A részvénytársaság 617 dol­gozója közül mintegy száz főt foglal­koztatnak minimálbérért - tudtuk meg Szarka Imrétől. Az idei bértárgyalásra várhatóan feb­ruárban kerül sor. A Szakszervezeti Ta­nács tavaly 4,4 százalékos bérmegál­lapodást kötött a vállalati vezetéssel. Az idén 10 százalékos bérfejlesztési igényt jelentettek be. A cég vezérigazgatója er­re a jelzésre január közepén válaszolt. Szarka Imre ennek alapján tájékoztatta a dolgozókat: még nem áll rendelkezés­re a megfelelő adatmennyiség és sok a tisztázatlan kérdés, de mindenképpen lesz béremelés. Ahogyan eddig is, a szakszervezet azt szeretné, ha január 1- jétől visszamenőleg kapnák meg a dol­gozók a megemelt jövedelmet. Megtartó hűség - A korábbi lehetőségek, mint a ked­vezményes üdültetés, a magánnyugdíj pénztári hozzájárulás, az egyszeri jutta­tások (húsvéti sonka, szilveszteri virsli) várhatóan megmaradnak - sorolta Szar­ka Imre. - A cég ebben az évben lesz 110 éves, s a szakszervezet azt szeretné, ha a korábbi jubileumi hagyományok­nak megfelelően az idén is kaphatnának valamilyen meglepetést, szerény aján­dékot a dolgozók. Erre az eseményre egyébként számos rendezvénnyel, ter­mékbemutatókkal és különböző akciók­kal is készül a cég. Vannak új ötletei is a szakszervezet­nek - például az egészségpénztár szor­galmazása -, ennek a kivitelezése azonban egyelőre még nem ak­tuális. A tervek megva­lósítása attól is függ, hogyan alakul a terme­lés, a piac, a cég hely­zete. Az eddigi szociális juttatások - szülési, te­metési segély, vagy hosszabb táppénz ese­tén a dolgozó egyszeri szakszervezeti segélye - továbbra is megma­radnak. Szüléskor négy­ezer, temetés esetén öt­ezer forintot tud adni a szakszervezet, ha pedig valaki egy hónapnál hosszabb ideig kénysze­rül táppénzre, a segély összege háromezer fo­rint. A cég kedvező ka­mattal építési, lakásvá­sárlási támogatást tud biztosítani, ez azonban maximum 200 ezer Ft körüli összeg. Van beiskolázási segély is - amely 18 éves korig adható -, de nem pénzt, ha­nem tanszervásárlásra beváltható utal­ványt adnak. Voltak ugyanis ked­vezőtlen tapasztalatok, s így biztosabb, hogy tényleg az iskolatáskába kerül, amit a gyerekeknek szántak. Változatlanul népszerűek a szakszer­vezeti kirándulások, bár nem sok pén­zük van, csak amennyi a tagdíjakból be­folyik. Jelenleg 310 szakszervezeti tag van a Debreceni Hús Rt.-nél. A kilépés nem jellemző, gyakori azonban, hogy a minimálbérért felvett új dolgozók pár hét múlva odébb állnak, így a szakszer­vezeti tagok száma folyamatosan válto­zik. A törzsgárdatagok azonban nem­csak a céghez, hanem a szakszervezet­hez is hűségesek. D. K. K oo .co A Húsipari Szociális­, Egészség­­ügyi és Képzési Alapítvány Kurató­riuma köszönetét fejezi ki mindazok­nak a kollégáknak és segítőkész ál­lampolgároknak, akik az elmúlt évek­ben az alapítvány egyszámlájára sze­mélyi jövedelemadójuk 1 %-át felaján­lották. Kérjük, ez évben is támogassák az alapítványt, segítsék a céljaink meg­valósítását. Számlaszám: 11733027-20033978-00000000 Utalás dátuma: Összeg: 1% éve: 1999.10.29. 587 690,­1998. 2000.10.27. 311 028,­1999. 2001.10.15. 197 838,­2000. 2002.10.08. 479 183,­2001. 2003.10.10. 370 610,­2002. ÖSSZESEN: 1 946 349,­ Bezdán János elnök sk. Élelmiszer-ipari seregszemle A szokásosan nagy érdeklődés mellett rendezték meg tavaly október 11-15. között Kölnben az AM­GA élelmiszer-ipari szakmai vásárt és kiállí­tást, melyet most először a bio- és ökoélelmiszerek jegyében szerveztek meg. Kétévente rendezik meg Kölnben a vi­lág legjelentősebb szakmai seregszemlé­jét, az AMUGA élelmiszer-ipari szakmai vásárt és kiállítást, melyet tavaly október közepén, most először a bio(organic)- és ökoélelmiszerek jegyében szerveztek meg. A kiállítási pavilonok szerint is sza­kosodott vásárról azt tartják az élelmi­szeriparon belül, hogy az a cég, amelyik nem szerepel az AM­GA kiállítási kata­lógusában, nem játszik szerepet az világ exportjában, vagyis igazából nem is léte­zik. A kiállítás egyik érdekessége volt, hogy a világ legnagyobbjainak számító észak-amerikai húsipari multik is erőtel­jesen jelentek meg, ami egyben azt is jel­zi, hogy egyre élesebb a verseny a világ­piacon az európai és a tengeren túli élel­miszer-ipari nagyvállalatok között. Ez azért is lényeges, mert mint közismert, az USA élelmiszer-ipari piacán jelentős számban találhatóak génmódosított (GMO) termékek, melyek az európai vá­sárlók körében nem túlzottan kedveltek és elfogadottak. A húsiparon belül megfigyelhető volt, hogy folytatódott az utóbbi 10-12 évben kialakult tendencia, sajnos egyre csökken a magyar kiállítók száma. A Pick csoport, a Kométa, a Gyulai Hús­kombinát most is bemutatta termékeit, de igazából ezen kívül a többi hazai cég csak közös standon, a nevével volt je­len. Ugyanakkor feltűnt, hogy az EU- hoz csatlakozó országok kiállítói, akik egyben a magyar cégek vetélytársai is, felkészülten várják a rájuk váró megmé­rettetést, valamint ugyanerre készülnek a jelenlegi uniós tagországok élelmi­szer-ipari vállalatai is. A kiállítás jelleg­zetessége volt az is, hogy a minél job­ban feldolgozott és előkészített, úgy­mond konyhakész termékek dominál­tak. Mayer György

Next