Húsos, 2015 (23. évfolyam, 1-4. szám)

2015-01-01 / 1. szám

Újra meg kell tanulni felfelé kapaszkodni Interjú Kapuvári Józseffel a HDSZ elnökével Tavaly az élet elsodorta a megemlé­kezést, de ne engedjük feledésbe merül­ni, hogy a Húsipari Dolgozók Szakszer­vezete (HDSZ) negyedszázada kezdte meg működését. Milyen sikereket ért el ez idő alatt a szervezet és milyen kudar­cok érték? A kudarcok jutnak előbb az eszembe, nem is az érdekvédelem, hanem a húsipar kudar­cai. Megalakulásunk idején a húsipar a ma­gyar gazdaság egyik kiemelkedő szereplője volt, 36-37 ezer embert foglal­koztatott 24 nagyvállalat kere­tében, és jelentősen hozzájárult az ország gazdaság teljesítmé­nyéhez. Aztán a rendszervál­tással megindult egy hanyatlási folyamat, az egykori 24 válla­latból mára csak hat maradt fenn: három a Pick Zrt. kereté­ben, valamint a gyulai, a pápai és a kaposvári húsüzem. Ennyi maradt a régi húsiparból, ez a bázisunk. Jöttek létre új vállal­kozások, sok kisüzem és né­hány közepes, de ezekben nem nyert teret a munkavállalói ér­dekvédelem. A régi húsipar leépülését, minden erőfeszítésünk ellené­re, nem tudtuk megakadályoz­ni, amit sokszor kudarcként él­tünk meg. Ugyanakkor a sike­reink is ehhez a folyamathoz kapcsolódnak, az állandó vis­­­szavonulás közben értük el az eredményeinket. Pedig sokszor megkaptuk, hogy hiába küz­dünk, a húságazat hanyatlása megállíthatatlan. Mi azonban nem adtuk fel, a küzdelmekhez egyébként a kezdeti sikerek ad­tak erőt. Még a kilencvenes évek elején a kaposvári húsüzemet akarták felszámolni, amit nem hagytunk annyiban, és lám, ma is működik. Abban az időben alakult ki a gyakorlatunk, hogy a hagyományos szakszervezeti tevé­kenységen túl mindent megteszünk azért, hogy a cégek minél tovább talpon maradja­nak, elkerüljék a felszámolást, megmaradja­nak munkahelyek, szociális juttatások; váltást követően pedig az új tulajdonosok tartsák tiszteletben a munkavállalók jogait. Ha ezt nem tesszük, a közreműködésünk nélkül ma a kaposvárin kívül valószínű nem létezne a gyulai és a pápai húsüzem sem. Hozzáteszem: Pápán továbbra sem látok aktív kormányzati szerepvállalás nélkül tartós megoldást. Mit tudott tenni a szakszervezet a priva­tizációval, a tulajdonosi változásokkal kap­csolatban? Az esetek túlnyomó részében az erőfeszíté­seink eredményeként a felszámolt cégek mun­kavállalói rendesen megkapták a végkielégí­tésüket, minden járandóságukat. Ezek sorában említem többek között a tatabányai, a buda­pesti, a nyíregyházi, a székesfehérvári, a szombathelyi, a miskolci és a kiskunfélegyhá­zi húsfeldolgozókat, valamint a Zalahúst. Ki­fejezetten a mi fellépésünknek köszönhetően a kötelező kifizetéseken túl Szekszárdon 150 millió, a Ringánál 60 millió, Debrecenben 105 millió, Szolnokon pedig 90 millió plusz juttatást, kárenyhítést kaptak a kollégáink. A Karancshús végrehajtási eljárásában és a Pest- Nógrád megyei AHV felszámolásánál pedig fellépésünknek köszönhetően jutottak hozzá kollégáink a 18, illetve 20 millió forintnyi já­randóságukhoz. Előfordult, hogy kifizették a végkielégítéseket, de még egy darabig foglal­koztatták az embereket. Több esetben hozzá­segítettük a húsos munkavállalókat, hogy a társaságok átalakítása során tulajdonrészt, va­gyonjegyet vagy részvényt kapjanak. Helyen­ként ez igen szép pénzt jelentett, gondolok a Pick részvényeinek egykori tőzsdei szárnyalá­sára. Közösségek nyertek azzal, hogy alap­szervezeteink megszereztek több vállalati üdülőt. Mindezt annak fényében minősítem ered­ménynek, hogy más ágazatokban sokan jártak ennél rosszabbul. Megjegyzem, hogy két he­lyen - Gyöngyösön és Kapuvá­ron - még küzdünk azért, hogy a felszámolók ne rövidíthessék meg a volt kollégáinkat. Azt is a sikereink közé soro­lom, hogy a HDSZ induló va­gyonát, ami kb. 3 millió forint volt, megsokszoroztuk, miköz­ben más szervezetek felélték a vagyonukat. Hozzáteszem: an­nak idején 28 ezer fővel kezd­tük a tevékenységünket, ma en­nek a tizedét sem érjük el. Igaz, hogy közben a szakmában is kb. ötödére fogyott a foglal­koztatottak száma. Ebből ki­számítható, hogy csökkent a szervezettségünk és ez a kudar­cok közé sorolható. Az elmúlt negyedszázad­ban nagy veszteségek érték a húsosokat. Miért nem hoztak tartós és érzékelhető ered­ményt az ágazat megmenté­sére tett eddigi erőfeszítések? A húsipar még nincs túl a krí­zisen. Még mindig vannak ve­szélyek az ágazatban. Továbbra is kevés és drága az alapanyag, a húsfogyasztás csökkenése nem állt meg, a fekete forgal­mazás az áfacsökkentés után valamelyest ugyan szűkült, de még mindig na­gyon romboló hatású, a piaci környezet hekti­kus. A termékfejlesztés gyengeségére utal, hogy tavaly megszüntették a húsipari kutatót. Átalakultak a fogyasztói szokások is, bizonyos termékcsoportokban a baromfi- és a halfo­gyasztás nagyobb teret nyert. Mind nagyobb kihívást jelentenek a külföldi termékek. Valóban, a kedvezőtlen trendek megváltoz­tatására készültek koncepciók, indultak kezde­ményezések, de ezek egyelőre nem hoztak át­ütő eredményeket. Valódi fordulatot attól vár­ . (Folytatás a 2. oldalon) A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége október végi kong­resszusán úgy határozott, hogy beolvad a Magyar Szakszervezeti Szö­vetségbe. A „korszakos" döntés után kitüntetéseket adtak át hosszabb időn át kiemelkedő munkát végzett szakszervezeti vezetőknek, köztük a HDSZ két vezetője, Kapuvári József elnök és Golhovics Gábor alelnök MSZOSZ-Érdemérmet vehetett át. Képünkön balról: Golhovics Gábor, Varga Zsoltné, Petrusán Györgyné és Kapuvári József.

Next