Igaz Szó, 1975. július-december (20. évfolyam, 13-24. szám)

1975-07-01 / 13. szám

agrár­munkanélkülit­­ tartottak nyilván — közülük nagyon kevés­nek jutott kenyér, no­ha a könyv így lelken­dezik: „Az 1935. évi búzatermés minősége felülmúlta az idény elejei várakozásokat, de sok tekintetben felül­múlta a tavalyi minősé­get is”. Az éhező Magyaror­szágon, a 3 millió koldus honában, nyilván nem keltett túlzott lelkese­dést, hogy 1935-ben Olaszországba és Auszt­riába 320 ezer tonna bú­zát exportáltak. Egyet­len fő exportcikk volt felszabadulásunk előtt a búza. Érdemes még az összehasonlító statiszti­kánál időzni. 1938-ban 1 millió 600 ezer hektár földterületen termeltek búzát, hektáronként 16,6 mázsát takarítottak be. Ma kisebb a vetésterü­let: 1,3­ millió hektáron ring a búza, s hektá­ronként 37,5 mázsa az átlagtermés. A két kor­szak termésátlag kü­lönbségére kár a szót fecsérelni... De ma is fő export­cikk a kenyérgabona? — A mezőgazdasági termékek kivitelében — mondja a szakember — még jelentős a szerepe. De nem döntő! Kenyér­­gabonát és takarmány­­gabonát együttesen a legutóbbi adat szerint évi több mint 1,1 mil­­lió tonnát exportálunk. De az élelmiszeripari termékek exportjában mégis fontosabb szere­pet tölt be a gyulai kol­bász, a szalámi, a do­bozsonka, a húskonzerv, a vágott baromfi, a to­jás, a vaj, a sajt, a gyü­­mölcskonzerv, a bor, a fűszerpaprika, hogy csak a legfontosabbakról es­sék szó. A mezőgazdasági ki­vitel fejlesztését célozza a XI. pártkongresszus határozata is, amikor leszögezi: „Arra kell tö­rekedni, hogy a beru­házásokban előtérbe ke­rüljön a rekonstrukció, korszerűsödjön a gépál­lomány, bővüljön a ve­­gyianyag-ellátás, az ön­tözéses gazdálkodás. Az ellátás biztonsága meg­kívánja, hogy a mező­­gazdasági termelés fej­lesztésével összhangban növekedjék a feldolgozó kapacitás, a tároló és hűtőtér”. Az árukivitelünkben ma már döntő szerepet játszik az ipari termé­kek exportja. Ezt szem 2

Next