KÉMIAI KÖZLEMÉNYEK - A MTA KÉMIAI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYÁNAK FOLYÓIRATA 65. KÖTET (1986)
65. kötet / 1. sz. - Előadások - MÓRA M., BAJUSZ S.: Egy aszparaginsav-proteináz gátlása peptid-alkoholokkal
ELŐADÁSOK EGY ASZPARAGINSAV-PROTEINÁZ GÁTLÁSA PEPTID-ALKOHOLOKKAL* MÓRA MELINDA, BAJUSZ SÁNDOR (Gyógyszerkutató Intézet K. V., Budapest) Érkezett: 1985. április 30-án Az alábbi munkát néhány évvel ezelőtt végeztük a5-endorfin enzimes átalakulásának vizsgálata kapcsán. A (3-endorfin lebomlásában elsődleges egy Leu-Phe kötés hasadása, amit a katepszin D, vagy egy ehhez hasonló pepszinszerű enzim, ún. aszparaginsav-proteináz vált ki (1. ábra). Ennek a folyamatnak a gátlására készítettünk peptidinhibitorokat. A proteolitikus folyamatok inhibitorainak tervezésénél célszerűen a szubsztrátok szerkezetéből indulhatunk ki. A hasadó kötés környezetében található néhány Pn, illetve P- aminosavrészből kialakított peptid biztosan kölcsönhatásba lép az enzim aktív centrumával, és ha egy ilyen peptid vázában sikerül végrehajtanunk alkalmas módosítást, akkor várható, hogy az aktív centrumban kötődő peptid felfüggeszti az enzimműködést időlegesen, vagy akár véglegesen. A peptidváz kívánatos módosítására, a módosítás mibenléte-2"pi~pi*p2-•-Pn általá" P3 P2 P, \ P2' Tyr Pro - Ltu - Vat - Thr - Leu - - Phe - Ly« - Gin 1 13 14 15 16 17 18 19 31 1. ábra. Elsődleges hasítási hely a ^endorfinban *A Peptidkémiai Munkabizottság 1984. december 3—4-i ülésén elhangzott előadás. A proteolitikus enzimek szubsztrátjait a PR..Aonos képlettel jelöljük olyan módon, hogy a hasadó CONH kötés a P1 és PJ aminosavrészek között helyezkedjen el. A szubsztrát ezen aminosavrészeinek (oldalláncainak) megkötésére szolgáló enzim-alegységek jelölésére a S, S9, ... Sn, illetve SJ, Sn, ... S^ rövidítéseket használjuk. 1