KÉMIAI KÖZLEMÉNYEK - A MTA KÉMIAI TUDOMÁNYOK OSZTÁLYÁNAK FOLYÓIRATA 65. KÖTET (1986)

65. kötet / 1. sz. - Előadások - MÓRA M., BAJUSZ S.: Egy aszparaginsav-proteináz gátlása peptid-alkoholokkal

ELŐADÁSOK EGY ASZPARAGINSAV-PROTEINÁZ GÁTLÁSA PEPTID-ALKOHOLOKKAL* MÓRA MELINDA, BAJUSZ SÁNDOR (Gyógyszerkutató Intézet K. V., Budapest) Érkezett: 1985. április 30-án Az alábbi munkát néhány évvel ezelőtt végeztük a­­5-endorfin enzimes átalakulásának vizsgálata kapcsán. A (3-endorfin lebomlásában elsődleges egy Leu-Phe kötés hasadása, amit a katepszin D, vagy egy ehhez hasonló pepszinszerű enzim, ún. aszparaginsav-proteináz vált ki (1. ábra). Ennek a folyamatnak a gátlására készítettünk peptidinhibitorokat. A proteolitikus folyamatok inhibitorainak tervezésénél célszerűen a szubsztrátok szerkezetéből indulhatunk ki. A hasadó kötés környezetében ta­lálható néhány Pn, illetve P- aminosavrészből kialakított peptid biztosan kölcsönhatásba lép az enzim aktív centrumával, és ha egy ilyen peptid vázá­ban sikerül végrehajtanunk alkalmas módosítást, akkor várható, hogy az ak­tív centrumban kötődő peptid felfüggeszti az enzimműködést időlegesen, vagy akár véglegesen. A peptidváz kívánatos módosítására, a módosítás mibenléte-2"pi~pi*p2-•-Pn általá" P3 P2 P, \ P2' Tyr Pro - Ltu - Vat - Thr - Leu - - Phe - Ly« - Gin 1 13 14 15 16 17 18 19 31 1. ábra. Elsődleges hasítási hely a ^­endorfinban *A Peptidkémiai Munkabizottság 1984. december 3—4-i ülésén elhangzott előadás. A proteolitikus enzimek szubsztrátjait a PR..Ao­nos képlettel jelöljük olyan módon, hogy a hasadó CO­NH kötés a P1 és PJ a­minosavrészek között helyezkedjen el. A szubsztrát ezen aminosavrészeinek (oldalláncainak) megkötésére szolgáló enzim-alegységek jelölésére a S­, S9, ... Sn, illetve SJ, Sn, ... S^ rövidítéseket használjuk. 1

Next