Kárpátalja, 2014. január-június (14. évfolyam, 1-26. szám)
2014-06-20 / 25. szám
B—B— ÉLETMÓDI Receptek Kovászosuborka-leves Hozzávalók 4 személyre: A leveshez: 25 dkg kovászos uborka, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, fél csokor kapor, 1,5 dl tejföl, 2 ek. olívaolaj, 2 csipet cukor. A tálaláshoz: 20 dkg füstölt szalonna. Elkészítés: A finomra vágott hagymákat evőkanálnyi olívaolajon megdinszteljük. A kovászos uborkát és a levét, valamint az összes hozzávalót (beleértve a dinsztelt hagymát is) turmixba tesszük és összemixeljük. A szalonnát felcsíkozzuk, a zsírját kisütjük. A levest jól lehűtve, szalonnával tálaljuk. Hozzávalók 4 személyre: 1 kg közepes méretű burgonya, 2 kis cukkini, 2 kis padlizsán, 6 db bébikukorica, 25 dkg koktélparadicsom, 5 közepes újhagyma, 5 kis fej lilahagyma, 1 fej fokhagyma, 1 kg sertéstarja, 1 ek. dijoni mustár, só, fekete bors ízlés szerint, 3 ek. napraforgóolaj, kakukkfű, majoránna és zöldség-grillfűszer ízlés szerint. Elkészítés: A húst a borsokkal, a mustárral, a fokhagymával és az olajjal bekenjük, 1-2, de akár több napig is hűtőben érleljük. A padlizsánt, a cukkinit 2-3 szeletre elvágjuk, a zöldségek mindkét oldalát zöldség-grillfűszerrel, borssal megszórjuk. A hagymákat megtisztítjuk, és a grilltálcára halmozott zöldségek tetejére dobáljuk a koktélparadicsomok társaságában. A burgonyákat dupla fóliába csomagoljuk, s amint megfelelő a parázs, rátesszük a befóliázott burgonyákat. Egy másik grilltárcára ráhelyezzük a hússzeleteket, alátesszük a zöldséges tálcát, és az egészet lefedjük még egy réteg fóliával, majd a grillrácson megpároljuk. Ha már puha, a fóliát levéve megpirítjuk. Hozzávalók 8 személyre: 1 kg burgonya, 50 dkg finomliszt, 20 dkg disznózsír, 1 ek. só. Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összetörjük, langyosra hűtjük, majd összegyúrjuk a liszttel és a zsírral. Az így kapott tésztát kb. 1 cm magasra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsin előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Félidőben érdemes megfordítani, hogy mindkét oldala szépen piruljon. Hozzávalók 10 személyre: 8-10 db csilipaprika, 1-2 kaliforniai vagy t.v. paprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kicsi vöröshagyma, 0,5-1 dl almaecet, jó ízlés szerint. Elkészítés: Mossuk meg a paprikákat. Ha szárított paprikát használunk, akkor tegyük tálba, öntsünk rá forró vizet, tegyünk rá egy tányért, és hagyjuk állni. A hagymákat pucoljuk meg, a paprikák szárát vágjuk le, és vágjuk durva darabokra az összetevőket. Ha nem szeretnénk túl erősre a szószt, akkor néhány csili esetében távolítsuk el a magot. Tegyük őket egy turmixgépbe, sózzuk, majd hozzáadjuk az ecetet és összeturmixoljuk. Végül töltsük üvegbe a szószt. Gumipogácsa Vegyes grill Csupa eperkehely Hozzávalók 4 személyre: 7 dl tej, 1 tasak epres pudingpor, 20 dkg eper, 4 ek. cukor, 1 csomag tortazselé, 2 dl házi eperszörp, 3 dl gyümölcsjoghurt. Elkészítés: 4 dl tejet felforralunk a cukorral, és félretesszük. 3 dl tejben elkeverjük a pudingport, és a felforralt tejhez adjuk. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a joghurtot. Poharakba merítjük, és rászeleteljük az epret. A szörpben felfőzzük a tortazselét. Miután felforrt, levesszük a tűzről, és kihűlésig kevergetjük, majd az eperre öntjük. Csiliszósz Kertünk Még mindig nem késő vetni A gyümölcsök és zöldségek szüretelése mellett, amenynyiben elegendő esővizet gyűjtöttünk, vagy rendelkezünk fúrt kúttal, ne legyünk restek, és ha eddig nem tettük, vágjunk bele a zöldségfélék másodvetésébe, hangsúlyozva, hogy ezt kizárólag gazdaságosan öntözhető területen érdemes megtenni. - Vethetünk közepes tenyészidejű karalábét késő őszi és téli fogyasztásra, mindeközben már szedhetjük a középkorai fajtákat. - Szintén szüretelhetjük már a korai bokorbabot, de másodterményként már újra vethetjük is a karós babbal egyetemben. - Rövid tenyészidejű csemegekukorica másodvetésével is érdemes kísérletezni, de meg lehet vetni a közepes tenyészidejű gyökérzöldségeket is. - Amennyiben még találunk talpalatnyi szabad területet kiskertünkben, oda feltétlenül potyogtassunk el néhány céklamagot téli tárolásra. Az őszi és téli retekfajtákat is vethetjük meg, melyek rendszeres öntözése különösen szem előtt tartandó. Az ínyencek az utolsó pillanatban vannak, ha cikória (őse a katáng) termesztésébe szeretnének kezdeni, hiszen a késő őszi-téli hajtatáshoz, a megfelelő fejlettségű gyökér kialakulásához most még elvethetjük a magvát. - Az aktuális időjárásra való tekintettel, várhatóan hamarosan leszáradnak a dughagyma levelei, így megkezdhetjük azok felszedését és jól szellőző helyen tárolhatjuk egészen tavaszig. - Komoly kihívás a karfiol házi kerti termesztése. Ha merészek voltunk és belevágtunk, akkor a legfontosabb teendőnk a rózsák védelme a napégéstől, mely sárgás-barna elszíneződést okoz. A takarás legpraktikusabb módja a visszatört levelekkel való borítás. - A görögdinnye hajlamos a legképtelenebb irányokba elindulni kiskertünkben, ezért a hajtások számunkra megfelelő menetirányba való eligazgatása után bátran dobjunk egy kis lapát földet rá az irány véglegesítése érdekében. Némi csapadék hatására mohó és falánk puhatestűek lephetik el ilyenkor fotoszintetizáló birodalmunkat. A házas és meztelen csigák ellen legjobb a kíméletes preventív védekezés, a gyomirtás, mellyel a kedvenc sziesztázó területeiket, a fényszegény, árnyékos és hűvös helyeket számoljuk fel, ahonnan alkonyaikor indulnának alattomos támadásra, hogy féktelen étvágyukat csillapítsák. Megoldás lehet a sündisznók kertünkbe csalogatása is, ezek a kedves mesehősök ugyanis a csigák természetes ellenségei. Kedvenc búvóhelyeik a farakások, így ha kertünk egyik szegletében süniotthont teremtünk, jó eséllyel telepednek meg nálunk. Mérgező vegyszerek helyett féltett növényeink közé szórjunk porított műtrágyát (pétisó, szuperfoszfát) vagy égetett mészport, de a porított bazaltőrleménnyel is bűvkört vonhatunk köréjük. Ha végső esetben mégis a mérgező vegyszerek használatához folyamodunk, a levélzöldségeink környezetében ezeket semmi esetre se alkalmazzuk! (kertlap. hu/Kárpátalja) Az orvos válaszol Az akut vízhólyaggyulladás Nemrég fürödtem a Borzsán, de mivel még reggel volt, elég hűvös volt a víz. Most pedig görcsöket érzek az alhasi részemen, gyakran kell vizelnem, és vízeléskor égető érzést érzek. Felfáztam? Mit szedjek, hogy meggyógyuljak? - telefonált be szerkesztőségünkbe egy benei olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Minya József, a Tiszaújlaki Keresztyén Egészségügyi Központ urológusa válaszol. - Könnyen lehetséges, hogy akut vízhólyaggyulladással állunk szemben - fejti ki a szakorvos. - Ez a kór gyakran fordul elő a nyári időszakban, amikor az ember a kelleténél több időt tölt a hideg vízben, de nőgyógyászati betegségek következtében is kialakulhat. A betegség tünetei közé tartozhat a görcsös alhasi fájdalom, a láz (az immunrendszer erősségétől függően a kisebb hőemelkedéstől a +38 Celsiusfokos lázig emelkedhet a testhőmérséklet), a páciens emellett égető érzést érez vizeléskor, gyakran kell vizelnie, és egyszerre csak kevés vizelet távozik belőle, az alhasi területek tapintásakor pedig fájdalmat érez. Megjegyezném: a betegség néha tünetmentes is lehet, vagy csak a felsorolt tünetek egyike jelentkezik. Mivel szövődményekhez - akár retrográd vesegyulladáshoz vagy krónikus vízhólyaggyulladáshoz is - vezethet, minden esetben indokolt orvoshoz fordulni, és megszüntetni a betegséget. A kezelés előtt a diagnózis felállítása végett - laboratóriumban megvizsgáljuk a pácienstől vett vér- és vizeletmintát, és elvégezzük a vízhólyag ultrahangvizsgálatát. Arra hívnám fel a figyelmet, hogy a betegek sohase kísérletezzenek önkezeléssel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem egy személy „elkezelte” a betegségét, mely így krónikus vízhólyaggyulladáshoz vezetett. Más esetekben pedig teljesen fölöslegesen szedtek antibiotikumokat, mivel nem is akut vízhólyaggyulladásban szenvedtek, amellett az antibiotikumos kezelésnek is megvannak a maga szabályai, és sokszor káros is lehet az antibiotikumos terápia. S mint már említettem, megesik, hogy a beteg vízhólyaggyulladásra gondol, pedig más kórban szenved, ugyanis nem egy nőgyógyászati betegség, férfiaknál pedig a prosztatagyulladás is hasonló tünetekkel járhat. - Hogyan kezelik az akut vízhólyaggyulladást, és miként kerülhetjük el a megbetegedést? - A terápia módját döntő módon a laborvizsgálatok és az ultrahangvizsgálat alapján határozzuk meg. Vannak olyan esetek, amikor antibiotikumos kezelés nélkül is meg lehet gyógyítani a pácienst, növényi kivonatokkal (tabletták vagy cseppek formájában alkalmazottakkal), illetve gyógyteákkal. De ilyenkor is az orvosnak kell eldönteni, milyen növényi kivonatokat, gyógyteákat írjon fel, és milyen dózisban juttassák azokat a szervezetbe. A gyógyteák megválasztásánál is abból kell kiindulni, hogy minden gyógynövénynek megvan a maga jótékony hatása, s olyan gyógyteát kell választania az orvosnak, amelyik jó hatással van az akut vízhólyaggyulladásra. A megelőzés érdekében pedig azt tanácsolom mindenkinek, hogy ne hűtsék túl magukat, ne fürödjenek sokat hideg vízben, hanem inkább langyos vagy meleg vízben strandoljanak. Azt sem ajánlom, hogy letelepedjenek a hideg betonra vagy a földre, mert akkor is megbetegedhetnek. Terítsenek maguk alá takarót, mielőtt leülnének a betonra, a földre, a gyepre. A hölgyek pedig rendszeresen jelentkezzenek a nőgyógyászati kontrollvizsgálatokra. Lajos Mihály Egészségünk Melyik zöldségtől, gyümölcstől a leggyakoribb az allergia? A szezonálisan megjelenő friss gyümölccsel, zöldséggel a szervezetet vitaminokkal lehet feltölteni, azonban ha valaki allergiás, nem árt tudni, hogy milyen gyümölcsöket, zöldséget ehet, és azokat hogyan fogyaszthatja - hívja fel a figyelmet dr. Pálfi Erzsébet, az Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa a Semmelweis Egyetem legfrissebb hírlevelében. Fontos, hogy a zöldség-, gyümölcsallergiának nincsenek specifikus tünetei, mindenkinél máshogyan jelentkezhet. Lehetnek kiütések, ekcéma, légúti tünetek vagy orális allergia szindróma (a száj, szemhéj, nyelv megduzzad) - figyelmeztet a dietetikus. A legjellemzőbb allergizáló a zöldségek közül a zeller, a sárgarépa és a petrezselyem. Problémát szokott okozni, mondja a dietetikus, hogy az ételízesítők, instant levesek nagy része tartalmazza ezeket a zöldségeket szárított formában, amelyek ugyanúgy reakciót váltanak ki, de az emberek enre már nem szoktak gondolni. A gyümölcsöknél az alma, a dinnyék, citrusfélék és a banán okoznak leggyakrabban allergiát. Jellemző, hogy a zöldségek, gyümölcsök allergénjei hőkezelésre általában elbomlanak. A hámozás, a darabolás viszont nem segít, ahogyan a fagyasztás vagy a hűtés sem. Az éréssel viszont fokozódhat az allergizáló hatás - hívja fel a figyelmet a szakember. Tehát egy sárga, éretlenebb paradicsom kevésbé allergén, mint egy nagyon érett. Az érés, a tárolás, sőt még a fajta is befolyásolja az allergenitást. Almafajtáknál megfigyelték, hogy a jonatán és a jonagold inkább allergizál, mint más fajták. Hosszú távon a növények nemesítése is növeli az allergenitást - mondja dr. Pálfi Erzsébet, mert a nemesítéssel megváltoznak a növényistressz-fehérjék, amelyek kiválthatják az allergiás reakciókat, és ezáltal allergénebbé válhat egy növény egy korábbi változathoz képest. Ha egy kozmetikum tartalmazza az allergiát okozó zöldséget vagy gyümölcsöt, akkor az ugyanúgy kiválthat allergiás reakciót. Az allergia bármilyen életkorban kialakulhat, a dietetikus szerint életkorra jellemző, hogy melyik allergén vált ki inkább tüneteket. Gyermekkorban a tej, tojás, gabonaféle és a mogyoró okoz gyakran allergiát, míg a felnőtt korra inkább a pollen-, zöldség- és gyümölcsallergia a jellemző. A zöldség-, gyümölcsallergia általában a pollenallergiához kötődik mint keresztreakció, és nem önállóan jelenik meg. A pollenérzékenység 15-75 százalékban jár együtt valamilyen gyümölcs- vagy zöldségallergiával - mondja dr. Pálfi Erzsébet. Keresztreakció akkor alakul ki, ha azonos családból származik a két allergén növény: aki allergiás a nyírfapollenre, az jellemzően az almára is. Vagy, aki allergiás a barackra, a szilvára, a körtére vagy a parlagfűre, az általában mutat allergiás tüneteket a dinnyefélékre, cukkinire, tökre és uborkára is. Keresztallergiák esetén előfordulhat, hogy kizárólag a pollenszezonban jelentkeznek a tünetek az adott gyümölcstől, a téli szezonban nem. Ez különösen az almára igaz, de a szakember azt tanácsolja, hogy egész évben - főleg ha komolyabb reakciókat vált ki - kerülni kell az adott zöldséget, gyümölcsöt. (origo.hu/Kárpátalja)