Kelet Magyarország, 2019. március (76. évfolyam, 51-75. szám)

2019-03-16 / 63. szám

Petőfi Sándor és Kossuth Lajos kedvencei Töltött tojás Hozzávalók: 1/2 db zsemle, 1 dl tej, 9 db tojás, 3 ek. vaj, 1 csipet fehér bors, 1 csipet só, 1 csokor petrezselyem, pirospaprika. Elkészítés: A zsemlét apróra tépkedjük, majd tejben áztatjuk 1 óra hosszat. Közben 8 db tojást keményre főzünk, és megvár­juk, hogy kihűljenek. A kihűlt tojásokat megpucoljuk, félbevág­juk, és kiemelt sárgájukat egy tálban villával összetörjük. Hozzáadunk 1 kevés puha vajat, megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk a kissé kinyomkodott zsemlét és a finomra aprított petrezselymet, majd összedolgozzuk a maradék nyers tojással. A 16 fel főtt tojást egy tűzálló tálba ültetjük, és az üregüket megtöltjük a masszával. Végül meglocsoljuk a felolvasztott maradék vajjal, és az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Pirospaprikával megszórva tálaljuk. Petőfi-teves grízgaluskával Hozzávalók: 2 db közepes sárgarépa, 2 db közepes fehérrépa, 1 db közepes karalábé, 1/4 karfiol, 4-5 evőkanál zöldborsó, 1 db tojás, 2-3 evőkanál búzadara, 1 evőkanál zsír vagy olaj, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, 1 db közepes paradicsom, 1 db közepes zöldpaprika, 1/2 csokor petrezselyem, 1 db közepes vöröshagyma. Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk, felkockázzuk a para­dicsom és a zöldpaprika kivételével. A tojásból, pici sóból és a grízből nokedli sűrűségű tésztát keverünk. A zsíron a vöröshagymát megdinszteljük, amikor félig megvan, a többi darabolt zöldséget is hozzáadjuk, tovább dinszteljük. Majd hozzákeverjük a pirospaprikát, és felengedjük a szükséges mennyiségű vízzel. Belerakjuk a paradicsomot és a paprikát. Amikor puhák a zöldségek, a grízgalus­kának valót beleszaggatjuk a levesbe, amikor a grízgaluska megfőtt, megszórjuk petrezselyem zöldjével, és tálaljuk. Leesés rostélyos Hozzávalók: 60 dkg hátszín, 5 dkg zsír, 10 dkg császárszalon­na, 2 fej vöröshagyma, 1-2 db zöldpaprika (lehet színes is), 1-2 db paradicsom, 2 dl tejföl, 1 db húsleveskocka, 1 mokkáskanál bors, só, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál pirospaprika. Elkészítés: A kiklopfolt hússzeleteket tetszés szerint fűsze­rezzük, majd zsiradékon kisütjük, félretesszük. Apró kockára vágott császársza­lonnából, hagymából és paprikából ízlés szerint lecsóalapot készítünk. Megszór­juk pirospaprikával, és felöntjük a kockából készült húslevessel. Kicsit forraljuk, beletesszük a félretett hússzeleteket, és kb. 1 óra alatt lassú tűzön puhára főzzük. Közben a maradék paradicsomot is hozzáadjuk. Kevés liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, átforraljuk. Köretnek burgonyát, galuskát vagy tésztát adhatunk. Kossuth-kifli Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg vaj, 18 dkg finomliszt, 20 dkg porcukor, 4 db tojás, 1 késhegynyi sütőpor, 1 citromból nyert citromhéj (reszelve), 10 dkg dió (vagy mandula a tetejére). A tepsi előkészítéséhez: 1 ek. vaj, 1 evőkanál finomliszt. Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, mindegyikkel jól kikeverve. A végén beletesszük a citromhéjat is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a vajas-cukros-tojásos masszába, vigyázva, nehogy összetörjön. Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, elkeverjük. Vajjal kikent, liszttel meghintett tepsibe simítjuk a tésztát (kb. 1 centi magasan álljon a tészta a tepsiben!). A tetejét megszórjuk durvára vágott dióval vagy mandulával. Közepesnél kicsit erősebb tűzön kb. fél óra alatt megsütjük. Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat (kifliket) szaggatunk belőle. o* fTt: KELET Forradalmi fogások az étlapon Jókai ínyenc volt, Petőfi a túrós tésztáért rajon­gott, Kossuth beérte lekváros fánkkal. NYÍREGYHÁZA. Az 1848-as ese­ményekről sokat tudunk, ar­ról viszont kevesebb szó esik, hogy mivel is csillapították éhségüket a márciusi ifjak és a reformkor híres alakjai. A korszak hétköznapi konyhája igen egyszerű volt: húsleves, hurka, kolbász, dunai halak, gulyás, pörkölt, rostélyos, sült és rántott csirke. Ekkoriban jött divatba a paprika, a hagy­más alap és osztrák hatásra a zsírban sütés. A Polgári Kaszi­nó 30 krajcárért kínált a nép­­képviselőknek levest, hideg marhahúst meleg mártással, főzeléket disznóhússal, sült salátával, tésztával „tsemegé­­vel” és gyümölccsel - derül ki a mindmegette.hu és az ete­­lekcsakokosan.hu oldalak írá­saiból. A kávéházak változatos étel- és itallappal várták a ven­­­dégeket, akiknek napi három­szori étkezést biztosítottak. Reggelire kávét, csokoládét, tejet szolgáltak fel, melyekhez kuglófot, kalácsot, aprósüte­ményeket és gyümölcsökkel, magvakkal dúsított, laktató deákkenyeret kínáltak. Főzött a társainak Petőfi Sándor reggelire is szí­vesen kanalazott gulyást, kedvelte a pecsenyehúsokat, a túrós tésztáról pedig az Úti levelekben is megemlékezik: „Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát, és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.” Kukoricagombócokat ő maga is főzött közlegény­társainak - erről szintén az Úti jegyzetekben írt. Feltéte­lezhető, hogy szerette a ros­télyost, a lecsós marhának a Petőfi-rostélyos burgonyalán­­gossal nevet adta. Jókai Mór az Aki holta után áll bosszút című kisregényében így ír: „... Petőfi... télen szerette a csigát ecettel, tormával, amitől én irtóztam, és hozzá karlócai ür­­möst ivott”. Akkoriban mindenki evett éti csigát. A szegények forró vízben megfőzték, a házá­tól megszabadították, majd hagymás zsíron megsütötték és tojást ütöttek rá. A gazda­gok fűszervajjal elkészítve, a kifőzött házába visszatöltve fogyasztották. Tejfölben dinsztelt gomba Jókai Mór kedvence a tiroli máj volt és a nagy szemű bab­ból és füstölt malackörömből készült leves, amit az írásai­ban görög olvasó arany- vagy angyal bakancs kifejezéssel illetett. Felesége, Laborfalvy Róza, az ünnepelt színésznő sokat időzött a tűzhely mel­lett. Egyik különlegessége a szőlőlevélbe csomagolt orja­­hús és dagadó volt, amit sza­lonnával, kolbásszal és füs­tölt hússal gazdagított, hozzá kapros-túrós lepényt kínált. Az író szerette a ruhát vörös káposztával, a pulykapapri­kást, a malacpörköltet, a tö­­pörtyűs pogácsát. Mindenféle hüvelyest kedvelt, a gombát sem vetette meg: a tinórut to­jással, a kucsmagombát hús­sal, a korallgombát tejfölben dinsztelve ette a legszíveseb­ben. KM A kávéházak - így a Pilvax is - változatos étel- és itallappal várták a vendégeket FOTÓ: INTERNET Kevesebb vizet iszunk az ajánlottnál Hiába tudjuk, hogy mennyi folyadékot kellene inni, mégsem tesszük. Budapest: Ellentmondá­sos a magyar fogyasz­ i tók és az ajánlott napi­­ folyadékbevitel viszo­­­­nya. Bár a megkér­­dezettek közel két­­harmada odafigyel ÉR napi folyadékfe­­lfo­­gyasztására, és a jogspíi legtöbben tisz­­­­tában is vannak­­ az ajánlott men­­­­­nyiségekkel, a gfej­­többség mégis gy 4 kevesebbet iszik ki annál, mint ami szükséges. A magyar fogyasztók többsé­ge, tízből hat felnőtt odafigyel a napi folyadék bevitelére és csupán a válaszadók tizede nem törődik ezzel - egyebek közt ez derül ki a Coca-Cola Magyarország megbízásából készült orszá­gos kutatásból. Napi nyolc pohár Minden második megkér­dezett ismeri az ajánlott folyadékbeviteli men­­­­­nyiséget, vagyis azt, hogy a felnőtt nőknek átlagos fizikai aktivitás esetén napi 2, a férfiak­nak pedig 2,5 liter vizet kell fogyasztaniuk. A többség mégis kevesebbet iszik ennél: átlagosan napi kb. 2 liter folya­dékot fogyasztanak a megkér­dezettek, a férfiak 2,2, a nők 1,8 litert.­­ Bár a hűvösebb hónapok­ban kevésbé érezhetjük szom­jasnak magunkat, ilyenkor is ugyanúgy figyeljünk a folya­dékfogyasztásra, mint nyáron - tanácsolja Szűcs Zsuzsanna dietetikus és hozzáteszi: nem kell méricskélni, elég annyit megjegyezni, hogy naponta 8 pohár folyadék elfogyasztása javasolt. Ebből a mennyiség­ből legalább 5 pohár legyen víz, a maradék három lehet tea, gyümölcslé, tejes vagy nö­vényi alapú ital - teszi hozzá a szakember. hm A magyarok többsége odafigyel a napi folyadék be­vitelére FOTÓ: COCA-COLA MAGYARORSZÁG Piaci árak a megyéből 2019. MÁRCIUS 16., SZOMBAT Kenyérleves és főzelék Kossuth Lajos nem volt ínyenc. Ha dőzsölésre adta a fejét, akkor vacsora után beérte némi lekváros fánk­kal. Bár igazi kedvence nem volt, azt biztosan tudjuk, hogy 1846. március 14-én a Nemzeti Casinóban kenyér­levest, börsztököt (sic!), ko­­lompérfőzeléket és paprikás kecsegét fogyasztott. Szerette a pozsonyi kifli egy speciá­lis, Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében kínált formáját, amely Kossuth-kifli néven vált ismertté. Görgei Artúrról feljegyezték, hogy teáját cukor helyett gyakran sóval ízesítette, Bem apó pe­dig a köménymagos levest és a lengyelpecsenyét szerette a legjobban. Ha túl sok a főtt tészta, le is fagyaszthatjuk Budapest. Mi a teendő, ha nem jól mértük fel a mennyi­séget és túl sok főtt tésztánk maradt? Például lefagyaszt­hatjuk! Ehhez arra van szük­ség, hogy al dentére főzzük - a kifejezés tükörfordításban azt jelenti: fogra való, azaz rágni kell (al dentére csak a jó minőségű fajtákat lehet főz­ni). Ha azt akarjuk, hogy ne ragadjon össze, érdemes egy kis olívaolajat csöpögtetni a vízbe, de azután is a tésztá­hoz keverhetjük, miután ki­hűlt. Ha rögtön a főzés után akarjuk lefagyasztani, várjuk meg, míg teljesen kihűl. Utá­na tegyük jól záródó fagyasz­tózsákba vagy edénybe. Ha újra ki akarjuk olvasztani, te­gyük a fagyasztóból a hűtőbe, majd forrásban lévő vízben melegítsük újra. Három hó­napnál tovább semmiképpen se tároljuk! km Három hónapnál tovább ne tárol­juk! FOTÓ: INTERNET b­roadway. tüxvstfrac JEGYEK KAPHATÓ A WWW.BROADWAY HU GIDASON Válassza Ön is a Keletet! Használja ki előfizetői kedvezményeinket. Kedves Előfizetőink! Az OMEGA együt­tes TŰZVIHAR című koncertjét 2019. április 5-én, péntek 19 órától a nyír­egyházi Continental Arénában ren­dezik meg. A Kelet szerkesztőségében (Nyíregyháza, Dózsa Gy. u. 4-6.) Önök belépőjegyeiket Megyekártyával 6900 Ft helyett 6210 Ft, illetve 5900 Ft helyett 5310 Ft vásárolhatják meg hétfőtől csü­törtökig 7.30-tól 15.30-ig, pénteken 14.30 óráig; további - nem kedvezményes árú - jegyek vásárolhatók a ww.broadway.hu oldalon és a jegy.hu hálózatában. Figyelem! A kedvezményes árú belépőjegyek a készlet erejéig állnak rendelkezésre! KELET

Next