Kelet Magyarország, 2019. március (76. évfolyam, 51-75. szám)
2019-03-16 / 63. szám
Petőfi Sándor és Kossuth Lajos kedvencei Töltött tojás Hozzávalók: 1/2 db zsemle, 1 dl tej, 9 db tojás, 3 ek. vaj, 1 csipet fehér bors, 1 csipet só, 1 csokor petrezselyem, pirospaprika. Elkészítés: A zsemlét apróra tépkedjük, majd tejben áztatjuk 1 óra hosszat. Közben 8 db tojást keményre főzünk, és megvárjuk, hogy kihűljenek. A kihűlt tojásokat megpucoljuk, félbevágjuk, és kiemelt sárgájukat egy tálban villával összetörjük. Hozzáadunk 1 kevés puha vajat, megsózzuk, megborsozzuk. Hozzáadjuk a kissé kinyomkodott zsemlét és a finomra aprított petrezselymet, majd összedolgozzuk a maradék nyers tojással. A 16 fel főtt tojást egy tűzálló tálba ültetjük, és az üregüket megtöltjük a masszával. Végül meglocsoljuk a felolvasztott maradék vajjal, és az előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük. Pirospaprikával megszórva tálaljuk. Petőfi-teves grízgaluskával Hozzávalók: 2 db közepes sárgarépa, 2 db közepes fehérrépa, 1 db közepes karalábé, 1/4 karfiol, 4-5 evőkanál zöldborsó, 1 db tojás, 2-3 evőkanál búzadara, 1 evőkanál zsír vagy olaj, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, 1 db közepes paradicsom, 1 db közepes zöldpaprika, 1/2 csokor petrezselyem, 1 db közepes vöröshagyma. Elkészítés: A zöldségeket megpucoljuk, feldaraboljuk, felkockázzuk a paradicsom és a zöldpaprika kivételével. A tojásból, pici sóból és a grízből nokedli sűrűségű tésztát keverünk. A zsíron a vöröshagymát megdinszteljük, amikor félig megvan, a többi darabolt zöldséget is hozzáadjuk, tovább dinszteljük. Majd hozzákeverjük a pirospaprikát, és felengedjük a szükséges mennyiségű vízzel. Belerakjuk a paradicsomot és a paprikát. Amikor puhák a zöldségek, a grízgaluskának valót beleszaggatjuk a levesbe, amikor a grízgaluska megfőtt, megszórjuk petrezselyem zöldjével, és tálaljuk. Leesés rostélyos Hozzávalók: 60 dkg hátszín, 5 dkg zsír, 10 dkg császárszalonna, 2 fej vöröshagyma, 1-2 db zöldpaprika (lehet színes is), 1-2 db paradicsom, 2 dl tejföl, 1 db húsleveskocka, 1 mokkáskanál bors, só, 1 evőkanál liszt, 1 kávéskanál pirospaprika. Elkészítés: A kiklopfolt hússzeleteket tetszés szerint fűszerezzük, majd zsiradékon kisütjük, félretesszük. Apró kockára vágott császárszalonnából, hagymából és paprikából ízlés szerint lecsóalapot készítünk. Megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük a kockából készült húslevessel. Kicsit forraljuk, beletesszük a félretett hússzeleteket, és kb. 1 óra alatt lassú tűzön puhára főzzük. Közben a maradék paradicsomot is hozzáadjuk. Kevés liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, átforraljuk. Köretnek burgonyát, galuskát vagy tésztát adhatunk. Kossuth-kifli Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg vaj, 18 dkg finomliszt, 20 dkg porcukor, 4 db tojás, 1 késhegynyi sütőpor, 1 citromból nyert citromhéj (reszelve), 10 dkg dió (vagy mandula a tetejére). A tepsi előkészítéséhez: 1 ek. vaj, 1 evőkanál finomliszt. Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, mindegyikkel jól kikeverve. A végén beletesszük a citromhéjat is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a vajas-cukros-tojásos masszába, vigyázva, nehogy összetörjön. Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, elkeverjük. Vajjal kikent, liszttel meghintett tepsibe simítjuk a tésztát (kb. 1 centi magasan álljon a tészta a tepsiben!). A tetejét megszórjuk durvára vágott dióval vagy mandulával. Közepesnél kicsit erősebb tűzön kb. fél óra alatt megsütjük. Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat (kifliket) szaggatunk belőle. o* fTt: KELET Forradalmi fogások az étlapon Jókai ínyenc volt, Petőfi a túrós tésztáért rajongott, Kossuth beérte lekváros fánkkal. NYÍREGYHÁZA. Az 1848-as eseményekről sokat tudunk, arról viszont kevesebb szó esik, hogy mivel is csillapították éhségüket a márciusi ifjak és a reformkor híres alakjai. A korszak hétköznapi konyhája igen egyszerű volt: húsleves, hurka, kolbász, dunai halak, gulyás, pörkölt, rostélyos, sült és rántott csirke. Ekkoriban jött divatba a paprika, a hagymás alap és osztrák hatásra a zsírban sütés. A Polgári Kaszinó 30 krajcárért kínált a népképviselőknek levest, hideg marhahúst meleg mártással, főzeléket disznóhússal, sült salátával, tésztával „tsemegével” és gyümölccsel - derül ki a mindmegette.hu és az etelekcsakokosan.hu oldalak írásaiból. A kávéházak változatos étel- és itallappal várták a vendégeket, akiknek napi háromszori étkezést biztosítottak. Reggelire kávét, csokoládét, tejet szolgáltak fel, melyekhez kuglófot, kalácsot, aprósüteményeket és gyümölcsökkel, magvakkal dúsított, laktató deákkenyeret kínáltak. Főzött a társainak Petőfi Sándor reggelire is szívesen kanalazott gulyást, kedvelte a pecsenyehúsokat, a túrós tésztáról pedig az Úti levelekben is megemlékezik: „Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát, és a rónaságot fülem hallatára ne gyalázza senki.” Kukoricagombócokat ő maga is főzött közlegénytársainak - erről szintén az Úti jegyzetekben írt. Feltételezhető, hogy szerette a rostélyost, a lecsós marhának a Petőfi-rostélyos burgonyalángossal nevet adta. Jókai Mór az Aki holta után áll bosszút című kisregényében így ír: „... Petőfi... télen szerette a csigát ecettel, tormával, amitől én irtóztam, és hozzá karlócai ürmöst ivott”. Akkoriban mindenki evett éti csigát. A szegények forró vízben megfőzték, a házától megszabadították, majd hagymás zsíron megsütötték és tojást ütöttek rá. A gazdagok fűszervajjal elkészítve, a kifőzött házába visszatöltve fogyasztották. Tejfölben dinsztelt gomba Jókai Mór kedvence a tiroli máj volt és a nagy szemű babból és füstölt malackörömből készült leves, amit az írásaiban görög olvasó arany- vagy angyal bakancs kifejezéssel illetett. Felesége, Laborfalvy Róza, az ünnepelt színésznő sokat időzött a tűzhely mellett. Egyik különlegessége a szőlőlevélbe csomagolt orjahús és dagadó volt, amit szalonnával, kolbásszal és füstölt hússal gazdagított, hozzá kapros-túrós lepényt kínált. Az író szerette a ruhát vörös káposztával, a pulykapaprikást, a malacpörköltet, a töpörtyűs pogácsát. Mindenféle hüvelyest kedvelt, a gombát sem vetette meg: a tinórut tojással, a kucsmagombát hússal, a korallgombát tejfölben dinsztelve ette a legszívesebben. KM A kávéházak - így a Pilvax is - változatos étel- és itallappal várták a vendégeket FOTÓ: INTERNET Kevesebb vizet iszunk az ajánlottnál Hiába tudjuk, hogy mennyi folyadékot kellene inni, mégsem tesszük. Budapest: Ellentmondásos a magyar fogyasz i tók és az ajánlott napi folyadékbevitel viszonya. Bár a megkérdezettek közel kétharmada odafigyel ÉR napi folyadékfelfogyasztására, és a jogspíi legtöbben tisztában is vannak az ajánlott mennyiségekkel, a gfejtöbbség mégis gy 4 kevesebbet iszik ki annál, mint ami szükséges. A magyar fogyasztók többsége, tízből hat felnőtt odafigyel a napi folyadék bevitelére és csupán a válaszadók tizede nem törődik ezzel - egyebek közt ez derül ki a Coca-Cola Magyarország megbízásából készült országos kutatásból. Napi nyolc pohár Minden második megkérdezett ismeri az ajánlott folyadékbeviteli mennyiséget, vagyis azt, hogy a felnőtt nőknek átlagos fizikai aktivitás esetén napi 2, a férfiaknak pedig 2,5 liter vizet kell fogyasztaniuk. A többség mégis kevesebbet iszik ennél: átlagosan napi kb. 2 liter folyadékot fogyasztanak a megkérdezettek, a férfiak 2,2, a nők 1,8 litert. Bár a hűvösebb hónapokban kevésbé érezhetjük szomjasnak magunkat, ilyenkor is ugyanúgy figyeljünk a folyadékfogyasztásra, mint nyáron - tanácsolja Szűcs Zsuzsanna dietetikus és hozzáteszi: nem kell méricskélni, elég annyit megjegyezni, hogy naponta 8 pohár folyadék elfogyasztása javasolt. Ebből a mennyiségből legalább 5 pohár legyen víz, a maradék három lehet tea, gyümölcslé, tejes vagy növényi alapú ital - teszi hozzá a szakember. hm A magyarok többsége odafigyel a napi folyadék bevitelére FOTÓ: COCA-COLA MAGYARORSZÁG Piaci árak a megyéből 2019. MÁRCIUS 16., SZOMBAT Kenyérleves és főzelék Kossuth Lajos nem volt ínyenc. Ha dőzsölésre adta a fejét, akkor vacsora után beérte némi lekváros fánkkal. Bár igazi kedvence nem volt, azt biztosan tudjuk, hogy 1846. március 14-én a Nemzeti Casinóban kenyérlevest, börsztököt (sic!), kolompérfőzeléket és paprikás kecsegét fogyasztott. Szerette a pozsonyi kifli egy speciális, Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében kínált formáját, amely Kossuth-kifli néven vált ismertté. Görgei Artúrról feljegyezték, hogy teáját cukor helyett gyakran sóval ízesítette, Bem apó pedig a köménymagos levest és a lengyelpecsenyét szerette a legjobban. Ha túl sok a főtt tészta, le is fagyaszthatjuk Budapest. Mi a teendő, ha nem jól mértük fel a mennyiséget és túl sok főtt tésztánk maradt? Például lefagyaszthatjuk! Ehhez arra van szükség, hogy al dentére főzzük - a kifejezés tükörfordításban azt jelenti: fogra való, azaz rágni kell (al dentére csak a jó minőségű fajtákat lehet főzni). Ha azt akarjuk, hogy ne ragadjon össze, érdemes egy kis olívaolajat csöpögtetni a vízbe, de azután is a tésztához keverhetjük, miután kihűlt. Ha rögtön a főzés után akarjuk lefagyasztani, várjuk meg, míg teljesen kihűl. Utána tegyük jól záródó fagyasztózsákba vagy edénybe. Ha újra ki akarjuk olvasztani, tegyük a fagyasztóból a hűtőbe, majd forrásban lévő vízben melegítsük újra. Három hónapnál tovább semmiképpen se tároljuk! km Három hónapnál tovább ne tároljuk! FOTÓ: INTERNET broadway. tüxvstfrac JEGYEK KAPHATÓ A WWW.BROADWAY HU GIDASON Válassza Ön is a Keletet! Használja ki előfizetői kedvezményeinket. Kedves Előfizetőink! Az OMEGA együttes TŰZVIHAR című koncertjét 2019. április 5-én, péntek 19 órától a nyíregyházi Continental Arénában rendezik meg. A Kelet szerkesztőségében (Nyíregyháza, Dózsa Gy. u. 4-6.) Önök belépőjegyeiket Megyekártyával 6900 Ft helyett 6210 Ft, illetve 5900 Ft helyett 5310 Ft vásárolhatják meg hétfőtől csütörtökig 7.30-tól 15.30-ig, pénteken 14.30 óráig; további - nem kedvezményes árú - jegyek vásárolhatók a ww.broadway.hu oldalon és a jegy.hu hálózatában. Figyelem! A kedvezményes árú belépőjegyek a készlet erejéig állnak rendelkezésre! KELET