Képes 7, 1987. április-július (2. évfolyam, 14-29. szám)
1987-07-11 / 28. szám
Az élmény Önre vár... / Valamennyi IBUSZ-irodában biztosíthatja helyét az augusztus 7-8-9-én megrendezésre kerülő FORMA-1 versenyen! I. Starttribün (1-3 szektor) ülőhely 3 napos bérlet: 2800,- Ft Vasárnap 1600,- Ft Szombat 1000,-Ft Péntek 500,- Ft II. Starttribün (4-6 szektor) ülőhely 3 napos bérlet 4000,- Ft Vasárnap 2500,- Ft Szombat 1200,- Ft Péntek 800,- Ft Oldaltribün 1-2. ülőhely 3 napos bérlet 1800,- Ft Vasárnap 1100,- Ft Szombat 600,- Ft Péntek 300,- Ft Oldaltribün 3. ülőhely 3 napos bérlet 2200,- Ft Vasárnap 1300,- Ft Szombat 800,- Ft Péntek 400,- Ft Állóhelyek: 3 napos bérlet 1100,- Ft Vasárnap 600,- Ft Szombat 400,- Ft Péntek 200,- Ft Részletes felvilágosítással készséggel állnak rendelkezésére irodáink! szinusz' —^..1, ||||M|||'|?S HUNGARIAN GRAVH COMPANY \ ' ~ * ,1 ' INKOGNITÓBAN a Sziget cukrászdában 1987. 06. 22. Nem tudom, miért van az, de mások is igazolják véleményemet: a cukrászdákhoz — a vaníliás illaton túl — mindig hozzá tartozik a halk zsongás és a tisztaság. Igen, a tisztaság, ami nemcsak a helyiségek takarítottságára vonatkozik, hanem az asztalokra, a terítékre és természetesen a felszolgálók ruházatára is. A cukrászdában természetesnek tűnik (vagy tűnne) a felszolgálónő fején a csipkés bóbita, esetleg a fodros kötény. Ez az esztétikum — ugye egyetértenek? — elengedhetetlen feltétele a „cukrászdázásnak”. Cukrászdázás? Igen, azok a kellemes hétköznapi nyári esték vagy ünnepi délutánok, amelyek arra késztetik az embert, hogy a séta vagy korzózás után betérjen valami finom édességre. Megvannak ezek a kedvenc cukrászdáink, így őrzi emlékezetem a Szent István körúton a Sziget cukrászdát. Változott-e valami? Kis teraszán talán semmi. A nádfonatú székek ugyanúgy kínálják kényelmüket, mint régen, talán csak a körút lett zajosabb-hangosabb. S ahogy a teraszhoz közelítek, érlelődik meg bennem a döntés (eszembe jut a körúton éjszakázó kocsim koromtakarója), hogy süteményt, krémet, fagylaltot bizony nem hoznék ki e környezetszennyezett világba. Marad hát a belső tér. A benti asztalok is régiek, a székek is, s mintha a közönség se változott volna. Ugyanúgy a drága „kávés nénikék’’, a gyerekek a nagymamával és a kis gimnazista szerelmesek. A falban most is ott van még a régi kemence maradványa, hatalmas kapcsolóival, s egyebekkel. A meghittség, a zsúfoltság is a régi. Ha jól emlékszem, valamikor rég nem volt szokás abroszt tenni e kis asztalokra. Itt most mégis tesznek, s ezt talán még megbocsátanám, ha nem lenne foltos, piszkos, gusztustalan. Már-már szóvá tenném a foltokat a felszolgálónőnek, amikor elképedve látom, hogy trikóján csakúgy mint az abroszon, csokoládé- és fagylaltfoltok. Óhatatlanul a kezére nézek, s nem vagyok megnyugodva. Amúgy az űrlap szép, hangulatos és ajánlata is szimpatikusnak tűnik. Krémek, fagylaltok, torták, szárazsütemények, üdítőitalok bő választéka. De csak az árlapon, mert kérdésünkre — igaz, a közeli zárórára hivatkozva — csupán ennyi a válasz: „Ami maradt, az ott van a pult tetején. Tessék választani!” El ne felejtsem, a Sziget cukrászda másodosztályú hely, s így a legdrágább sütemény sem kerül húsz forintba. A felszolgálás amúgy rendben lenne. Bár furcsának találjuk, hogy az automatából kért egyforma ital, a kristálykeserű, kettőnk poharában különböző mennyiségű. A meglehetősen egyéni recept alapján készült somlói galuskát (rettentő szűken mérték a csokoládéöntetet), s (az igencsak langyos) csokoládévanília-eper pudingkrémet ízlelgetve megfigyelhettük a cukrászda pultjának forgalmát. Ijesztő látványban részesültünk: a pultnál dolgozók egyszerre töltötték be a felszolgáló és a pénztáros szerepét. A Sziget az első másodosztályú cukrászda az eddig teszteltek közül. Itt halomra dőlt minden ábrándunk a cukrászdák gyönyörűségéről. Boszszankodhattunk, mert ez a cukrászda nem kellemes vendéglátó helynek tűnt, inkább üzletnek, a szó legkeményebb értelmében. A cukrászda küllemét nagyon lerontja a piszkos abrosz és a piszkos trikó, így az adható 33 pontból kétszer 8 pontot le kellett vonnunk. A saját cukrászattal rendelkező boltokban általában nem lehet gond a sütemények minőségével és frissességével. Itt azonban más a helyzet, pedig az „egyéni” somlói galuska recept, a „kicentizett” ajánlat és készlet még egy másodosztályú helyen sem bocsánatos bűn. Az előbbi 5 pontjába, az utóbbi 3 pontjába kerül a Szigetnek. A felszolgálás 33 pontjából a pulton látott munkáért 4 pontot, s a felemás kristálykeserűért 5 pontot kell levonnunk. összesítve: a Sziget cukrászda rovatunktól mindössze 66 pontot, s így rossz minősítést kapott. Adható maximális pontszám: 99. — A vendéglátó egység külsőbelső megjelenéséért, a hangulatért adható maximális 33 pont. — Az ételek minőségéért, mennyiségéért, a tálalás módjáért adható maximális 33 pont. — A felszolgálásért, az árakért, a számlázásért adható maximális 33 pont. 45