Képes 7, 1990. május-július (5. évfolyam, 18-30. szám)

1990-05-19 / 20. szám

nagyító alatt A KENYÉRPIRÍTÓK A neve: Alaska. Ezzel az olasz készü­lékkel egyszerre négy teszt (nem mondható, hanem) süthető. A tetején pedig az ún. zsemlemelegítő A neve szerint világmárka. A Sie­mens egy sütőterű pirítójában egy­szerre két szelet pirítható (ebbe fér­nek a legnagyobb kenyerek) A vizsgáltak közül a legdrágább, il­letve a legdrágábbak között van a Te­fal. Bár a képen nem látszik, ehhez is van zsemlemelegítő Az egyetlen magyar, a szarvasi SzV 5517 „fantázianevű”. Nem a leg­szebb ugyan, de már az is eredmény, hogy van Ha túl vastag Mindennapi kenyerünket másként is elszenesíthetjük. Például, ha túl vastagra vágjuk, netán a vágási fe­lület nem egyenletes. A kenyérpirí­tók kialakításánál az úgynevezett tesztkenyeret - nálunk szendvics­­kenyérnek hívják - vették alapul. Ilyen kenyeret mostanság már ná­lunk is kapni. Pirítás nélkül az íze majdhogynem élvezhetetlen, ám megpirítva nagyon finom. Újabban a már megszokott szendvicskenyér­nek vetélytársa is akadt, a Veszp­rém Megyei Sütőipari Vállalat ter­mékét láttuk a minap, a minősége azonban - a cél szempontjából - botrányos. Vékonyabb és vastagabb szeletek váltják egymást, sőt fél szeletek is vannak a csomagban. A nagyon friss sem jó Természetesen a hagyományos ke­nyér is pirítható ezekben a készülé­kekben. Egy kis trükkel a szokásos kenyérből is ízletes - kívül egyenle­tesen barna, belül puha - pirítós ké­szíthető. A kenyeret gépi szeletelő­vel, vagy éles késsel párhuzamos, egyenletesen keskeny szeletekre kell vágni. Ha nem egyenletesek a szele­tek, akkor a kenyér egy része köze­lebb kerül a fűtőszálhoz és előbb pi­rul meg - esetleg megég mint a szelet többi része. Ha túl friss a ke­nyér, szintén nem az „igazi” a pirí­tás. Ilyenkor - íme a „trükk” - ala­csonyabb fokozaton pirítjuk, illetve szárítjuk a kenyeret és utána az egyé­ni ízlésnek megfelelően, magasabb fokozaton tovább pirítjuk. Még mindig a vastagságról A vizsgált készülékek 12-15, illetve 20 mm vastagságú kenyérszeletek „befogadására” képesek. A tizen­két milliméterest azoknak ajánljuk, akik kizárólag tesztkenyeret kíván­nak pirítani. Mások jobban járnak a húsz milliméteressel, mivel ennél vékonyabb kenyeret még szeletelő­géppel is nehéz vágni. Van, aki alig pirítottan szereti, van aki ropogósra égetten. Kedve­zőbb az a készülék, amelyiknél a „se nem alig, se nem túl” állapot után még van tartalék. Az sem jó, ha ezt a színt már az első fokozatnál elérjük, hiszen akkor az említett „trükkös játék”-ra nincs lehetőség. Egy tér - két tér Akár saját háztartásunk számára, akár ajándékba vásárolunk kenyér­pirítót, tekintetbe kell venni, hogy hány tagú a család. Ennek megfele­lően kell kiválasztani a sütőtér mé­retét. Kapható egy- és két sütőterű készülék, amelyben mindkét „részben” egyszerre pirul a ke­nyér. Esetenként ugyanannyi szelet pirítható a kétterű készülékben, mint az egyterűben, mivel a sütőte­rek nagysága is változó. A méret alapján kedvezőbb lehet a kétteres készülék azoknak, akik a hagyomá­nyos kenyeret kedvelik. A kétteres pirítóban egyszerre lehet két hosz­­szabb szeletet pirítani. (Egyszerű Az indiai Sun Crispre nem felejtették el ráírni, hogy „automatic”. A többi is az matematika: a tesztkenyerek általá­ban 100 X 100 milliméteresek, míg a hagyományos ennél lényegesen hosszabb.) A kenyérpirítók egy részéhez zsemlemelegítő tartozék is van. A zsemlemelegítővel a reggelihez az előző nap vásárolt zsemle, kifli frissé, meleggé varázsolható. A zsemlemelegítőre helyezett rétes, bukta és más édes sütemény olyan lesz, mintha frissen sütötték volna. A hossza számít Nem döntő szempont a vásárlásnál, hogy milyen hosszú a csatlakozó vezeték. Másodlagos, de mégis bosszantó, ha csak pár centi hiány­zik a konnektor eléréséhez. Végül is a gond áthidalható egy hosszab­­bítóval. Ezt a megoldást azonban sem mi, sem a szakemberek nem­igen pártolják. Házilag toldozgatni a vezetéket pedig szigorúan tilos és életveszélyes. Mint ahogy veszé­lyes lehet késsel-villával a készü­lékbe nyúlni, bekapcsolt állapotban nedves ruhával tisztogatni, a még meleg készülék köré tekerni a zsi­nórt, gyúlékony anyagot a közelébe tenni. Épeszű ember ilyet nem is tesz, mégis, ha a baleseti statiszti­

Next