Képes Újság, 1973. január-június (14. évfolyam, 1-26. szám)
1973-05-12 / 19. szám
CSALÁDI KÖR KÉNYELMES, PRAKTIKUS, VIDÁM Ez jellemzi napjaink férfidivatját. Bár évek óta halljuk és látjuk, hogy a férfidivatban óriási változások mentek végbe, ennek ellenére meglehetősen konzervatívan öltözködik a hazai „erősebb nem". Pedig nem kell félni sem a színektől, sem a megszokottól eltérő formáktól. De természetesen figyelembe kell venni az alkalmat, vagyis azt, hogy hová megyünk abban a bizonyos öltözékben. Mert például a kiránduláshoz felvett sötét öltöny fehér inggel éppoly kevésbé kelt jó benyomást, mint színházban a sportpulóver. A színekkel kapcsolatban viszont sok az engedmény. Megszűnt a sötét árnyalatok egyeduralma az alkalmi öltönyöknél, tehát nyugodtan fel lehet venni világos színű ruhát is. A színes ing éppolyan elegáns, mint a fehér, sőt bizonyos színű öltönyökhöz előnyösebb is. Napközben inkább sportosan öltözzünk. Pulóver vagy ing felett viselhetünk a nadrág színétől elütő, de ezzel harmonizáló színű szövetből, bőrből készült kiskabátot, vagy dzsekit. A nyári hónapokban célszerű viselet egy jól szabott nadrág, hozzáillő pasztellszínű, karcsúsított inggel, vagy pulóverrel és ha hűvösebb van, erre felvehető az ismét nagyon divatos kötött kabát. És végül fontos, hogy az adott öltözékhez milyen cipőt, nyakkendőt hordunk (sportosat, vagy alkalmi jellegűt). Nyaraláshoz, szabad idő eltöltéséhez kiválóan alkalmas ez a frottírból készült felsőrész. A hozzávaló nadrág lehet fehér vagy kék Puha jersey öltöny sötétkék inggel. Nyáron napközben és este társaságban, szórakozáshoz egyaránt hordható Eszterházi kockás szövetöltöny. Az ing és a nyakkendő csíkos. Jól megfér egymással a kockás és a csíkos, csak színűk legyen összhangban 30 TÍZÓRAI RECEPTEK Az alábbi mennyiségek tíz szendvicskenyérre vagy rozskenyérszeletre oszthatók el. Tavasszal, ősszel hónapos retket csomagolunk mellé, nyáron zöldpaprikát, paradicsomot, télen levétől lecsurgatott savanyú uborkát. (A hagymát szándékosan hagytuk ki, mivel túl erős szaga miatt fogyasztását sem munkahelyen, sem iskolában nem javasoljuk.) Tojásos túrókrém. Huszonöt deka szitán áttört tehéntúrót, csipet borssal, fél mokkakanál sóval, kávéskanál mustárral és két darab, apróra vágott keménytojással összekeverünk és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy kenhető legyen. Sajtos szendvics. Tizenöt deka reszelt Trapista sajtot egy deci tejföllel és egy deci tejjel, fél mokkakanál sóval keverjünk össze és kenjük meg vele az előre vékonyan megvajazott kenyérszeleteket. Sonkakrém. Tizenöt deka darált, füstölt főtt sonkát vagy tarját összekeverünk öt deka vajjal, fél mokkakanál sóval és borssal, két keménytojás sárgájával. (Ezt tesszük először a darálóba.) Mustáros vaj. Tíz deka vajat habosra keverünk négy kávéskanál mustárral, négy darab áttört keménytojás sárgájával, egy metélőhagymával kávéskanál (snittling), fél mokkakanál sóval. Jó étvágyat kívánunk! KÖRÖK ÉS CSILLAGOK Osszátok négy egyforma nagyságú és formájú részre az ábrát úgy, hogy minden részbe egy kör és egy csillag kerüljön. Beküldési határidő: május 19.