Képes Újság, 1973. január-június (14. évfolyam, 1-26. szám)

1973-05-12 / 19. szám

CSALÁDI KÖR KÉNYELMES, PRAKTIKUS, VIDÁM Ez jellemzi napjaink férfidivatját. Bár évek óta halljuk és látjuk, hogy a férfidi­vatban óriási változások mentek végbe, ennek ellenére meglehetősen konzervatí­­van öltözködik a hazai „erősebb nem". Pe­dig nem kell félni sem a színektől, sem a megszokottól eltérő formáktól. De termé­szetesen figyelembe kell venni az alkal­mat, vagyis azt, hogy hová megyünk ab­ban a bizonyos öltözékben. Mert például a kiránduláshoz felvett sötét öltöny fehér inggel éppoly kevésbé kelt jó benyomást, mint színházban a sportpulóver. A színek­kel kapcsolatban viszont sok az enged­mény. Megszűnt a sötét árnyalatok egyed­uralma az alkalmi öltönyöknél, tehát nyu­godtan fel lehet venni világos színű ruhát is. A színes ing éppolyan elegáns, mint a fehér, sőt bizonyos színű öltönyökhöz elő­nyösebb is. Napközben inkább sportosan öltözzünk. Pulóver vagy ing felett visel­hetünk a nadrág színétől elütő, de ezzel harmonizáló színű szövetből, bőrből ké­szült kiskabátot, vagy dzsekit. A nyári hónapokban célszerű viselet egy jól sza­bott nadrág, hozzáillő pasztellszínű, kar­csúsított inggel, vagy pulóverrel és ha hű­vösebb van, erre felvehető az ismét na­gyon divatos kötött kabát. És végül fontos, hogy az adott öltözékhez milyen cipőt, nyakkendőt hordunk (sportosat, vagy al­kalmi jellegűt). Nyaraláshoz, szabad idő eltöltésé­hez kiválóan alkalmas ez a frottír­ból készült felsőrész. A hozzávaló nadrág lehet fehér vagy kék Puha jersey öltöny sötétkék inggel. Nyáron napközben és este társaságban, szórakozáshoz egyaránt hordható Eszterházi kockás szövetöltöny. Az ing és a nyakkendő csíkos. Jól megfér egymással a koc­kás és a csíkos, csak színűk legyen összhang­ban 30 TÍZÓRAI RECEPTEK Az alábbi mennyiségek tíz szendvicskenyérre vagy rozs­­kenyérszeletre oszthatók el. Tavasszal, ősszel hónapos retket csomagolunk mellé, nyáron zöldpaprikát, paradi­csomot, télen levétől lecsur­gatott savanyú uborkát. (A hagymát szándékosan hagy­tuk ki, mivel túl erős szaga miatt fogyasztását sem mun­kahelyen, sem iskolában nem javasoljuk.) Tojásos túrókrém. Huszon­öt deka szitán áttört tehén­túrót, csipet borssal, fél mok­kakanál sóval, kávéskanál mustárral és két darab, apró­ra vágott keménytojással összekeverünk és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy kenhető legyen. Sajtos szendvics. Tizenöt deka reszelt Trapista sajtot egy deci tejföllel és egy deci tejjel, fél mokkakanál sóval keverjünk össze és kenjük meg vele az előre vékonyan megvajazott kenyérszeleteket. Sonkakrém. Tizenöt deka darált, füstölt főtt sonkát vagy tarját összekeverünk öt deka vajjal, fél mokkakanál sóval és borssal, két kemény­tojás sárgájával. (Ezt tesszük először a darálóba.) Mustáros vaj. Tíz deka va­jat habosra keverünk négy kávéskanál mustárral, négy darab áttört keménytojás sárgájával, egy metélőhagymával kávéskanál (snittling), fél mokkakanál sóval. Jó étvágyat kívánunk! KÖRÖK ÉS CSILLAGOK Osszátok négy egyforma nagy­ságú és formájú részre az ábrát úgy, hogy minden részbe egy kör és egy csillag kerüljön. Beküldési határidő: május 19.

Next