Képes Újság, 1976. július-december (17. évfolyam, 30-52. szám)

1976-10-09 / 41. szám

30 Modern kozmetika Az NDK kozmetikai ipara az elmúlt évti­zedben jelentősen fejlődött. Termékeit az európai nők kedvelik, de különösen a szocia­lista országokban keresett cikk. A Berlintől néhány kilométerre fekvő Schil­­dow-i kozmetikai üzemben - ahova az NDK- ban járva ellátogattunk — az úgynevezett de­koratív kozmetikai termékeket állítják elő. Ezek a női szépség, a modern kozmetika nél­külözhetetlen kellékei, például a smink, kö­römápoló szerek, rúzs, púder, szempillafesték és a dezodor. A hagyományos gépekkel és a modern automata berendezésekkel naponta húszezer üveg körömlakkot és ötezer darab szájrúzst készítenek. Gyártmányuk tíz száza­lékát exportálják. Wilhelm Kaufmann, a gyár igazgatója elmondta, hogy az innen kikerülő termékek első osztályú minőségűek. A közel­jövőben pedig gyártmányaik külső formáját és csomagolástechnikáját esztétikai szempont­ból is fejlesztik, hogy vásárlóik még elégedet­tebbek legyenek a Schildow-i kozmetikumok.A napimádók kedvükre süttethették bőrüket és ha kellő hozzáértéssel és mértéktartással tették, az eredmény nem maradt el: a szép, barna szín. Az ősz azonban egy-kettőre eltün­teti a nyári fáradozás utolsó nyomait és előbb-utóbb szomorúan tapasztaljuk: ismét visszanyertük „természetes" sápadt-fehér szí­nünket. S még azok a szerencsések, akik hir­telen váltanak színt, mert a fokozatos kopás, hámlás csepet sem szívderítő látvány. De mit mond a kozmetikus? Tanácsos a kopás, hámlás ellen időben vé­dekezni. Ezért - akár tavasszal, amikor foko­zatosan szoktattuk bőrünket a napfényhez - most is hasonló óvatossággal járjunk el: a bőrünket fényvédő krémekkel védjük. Ha mégis hámlani kezd arcunk, testünk, bőrtáp­láló, illetve víztartalmú krémekkel kenjük. Ese­tenként egy kis púder is jótékonyan elsimítja, kendőzi a kellemetlen szépséghibákat. ősszel az arckikészítés módja is megválto­zik. Természetesen mielőtt bármit magunkra kennénk, alapszabály: alaposan tisztítsuk meg arcbőrünket. Forduljunk szakemberhez, azaz kozmetikushoz. A gyakorlatlan, ügyetlen be­avatkozás többet árthat — ne bízzunk még barátnőink csalhatatlan tanácsaiban, csoda­pakolásaiban sem. Első tehát a bőr tisztítása, ezután követ­kezhetnek a szépítőszerek. Itt sem árt a mér­tékletesség: sok sminkkel — fiatalon, de hú­szon túl még inkább­­ nevetségessé válha­tunk. Normál színű alapozót használjunk, azaz a világosabb bőrűek világosabb, a kreol bő­rűek sötétebb tónusú púdereket. A szemöl­dökdivat: ősszel is ívelt vonalú marad, de nem cérnavékony. Az orrtőnél valamivel dú­­sabb, onnan fokozatosan keskenyedik. A szem erősen hangsúlyozott. A szempillát spirállal színezzük, szőkék - barna, sötéthajúak - fe­kete szempillafestéket használjanak. A mű­­szempilla alkalmi „viselet", ünnepélyes, kivé­teles alkalmakra ragasszuk csak fel. A szem­pilla tövét fekete ceruzával árnyékoljuk, a tus változatlanul nem divatos. A szemhéjat színes festékkel, porral árnyékoltan festjük - a színek bőrünk és hajunk színétől függően változóak. A szem felett közvetlenül egy sö­tétebb tónust festünk, majd ennek világosabb árnyalatát, a szemhéjredők ugyancsak a sö­tétebb tónussal színezzük és közvetlenül a szemöldök alatt világosabb festéket haszná­lunk. A szem alatt ugyanezzel a világosabb szemhéjfestékkel húzzunk kontúrvonalakat. A száj festése már jó ideje kontúr ceruzával, il­letve szájfénnyel divatos. A sötétebb bőrűek, hajúak barnás­ tónusú, a világosabb típusúak kevésbé erőteljes színeket válasszanak. Ugyanez vonatkozik az arcpirosítóra, de itt ügyelni kell arra is, hogy az arcformának megfelelően kendőzzük magunkat, azaz az arc kisebb-nagyobb hibáit az arcpirosítóval ellensúlyozzuk. A kiugró, erős pofacsontot elő­ször sötétebb tónusú folyékony vagy kőpúder­ral alapozzuk, majd erre tegyük fel a megfe­lelő színű arcpirosítót. Kerek arctípusnál: nyújtva, keskenyítve, keskeny arcnál: az arc-A gyár idei slágere: az ízléses csomagolású Part-kollekció (Fotó: Hajduska) Naponta ötezer szájrúzs készül Sc­ildowban Tanácsok őszre Még októberben számíthatunk néhány kel­lemes, napsütéses órára, de ez — sajnos — az ősz hírnöke, amelyet ki tudja majd milyen tél követ. A nyár szeszélyes volt - hirtelen le­hűlésekkel, zivatarokkal —, de az idén azért nem panaszkodhatunk, a kánikulából is kiju­tott. Képes autó­történet 66. STANDARD SUPERIOR 1933-1935. Formájában a VW „Bogár" őse. Kéthengeres, kétütemű motor, 494 cm­, 16 LE, 3000 ford/percnél. Maximális sebessége 80 km/ó volt. MIT FOZZUNK Sertéskarajból számos ízletes étel készíthető. Ezek közül most a temesvári sertésborda elké­szítési módját részletezzük a háziasszonyoknak. Hozzávalók: 8—10 egyenlő nagyságú borda­­szelet, 10 dkg-nyi vöröshagyma, pirospaprika, só, 1—2 gerezd fokhagyma vagy fokhagyma­krém, 10 dkg-nyi zsír, 5 dkg füstölt szalonna, lecsó- és zöld­­babkonzerv. A sertésbordaszeleteket kissé kiverjük, megsózzuk és egyen­ként lisztbe mártva, serpenyő­ben hirtelen megsütjük. Ez­után zsírban vékonyra vágott szalonnacsíkokat sütünk, hozzá­tesszük a finomra vágott vörös­hagymát, hozzákeverjük a pi­rospaprikát, fokhagymát, majd felöntjük körülbelül 2 dl-nyi vízzel. A már előbb hirtelen át­sütött bordákat lábosba tesszük s erre öntjük az imént elkészí­tett és felforralt lét, majd pu­hára pároljuk. A mirelit vagy üveges (kész) zöldbabot gyen­gén sós vízben felforraljuk, le­szűrjük róla a vizet, félretesz­­szük. Tejfölt habarunk kb. 2 dkg-nyi liszttel, ráöntjük a hús­ra, felforraljuk, hozzáadjuk a puha zöldbabot, az ugyancsak készen vásárolt lecsót és az egészet együtt még néhány per-

Next