Képes Újság, 1977. július-december (18. évfolyam, 27-53. szám)
1977-08-20 / 34. szám
Az ékszer a nők öltözködésében mindig fontos szerepet játszott: már az ókorban is többféle anyagból készült ékszerekkel díszítették magukat, ruházatukat. A későbbiek során az ékszer funkciója már nemcsak az volt, hogy viselőjét szebbé, vonzóbbá tegye, hanem az is, hogy kifejezze a gazdagságot. A drágakövek, a valódi ékszerek napjainkban nem divatosak. Világszerte a sokféle,anyagból - bőrből, fémből, kerámiából, fából, csontból, üvegből, kavicsokból, zsinegből készült bizsuké a jövő. Ezekből mindenki, minden alkalomra megtalálhatja a megfelelőt. Természetesen a ruha anyaga és formája meghatározza a különböző anyagú és színű divatékszerek viselését. Azért el kell mondanunk azt is, hogy a különböző ékszerek - ahogy képeinken is látható — többféle ruhához viselhetők. Erre legalkalmasabbak az egyszerű formájú ezüst, illetve ezüst színű bizsuk. Nemrég megjelent az üzletekben a legújabb divatékszer, az arany színű bizsu is. Képes autótörténet $7. RENAULT 6 1971 Négyhengeres négyütemű motor, 1100 cm 45 LE. Maximális sebesség: 130 km felett Ugyanaz az ezüstlánc az alkalmi ruhához is illik Fotó: Ifjú Soproni Béla &ábónk A fémékszereket farmerhez is viselhetjük no Akik már jártak Csehszlovákiában, azok számára a csehszlovák konyha felemlítése óhatatlanul a knédlit idézi. Valóban a cseh konyhán előszeretettel főzik-kínálják a knédlit mindenhez. Eszik önmagában és köretnek egyaránt. Sokféle elkészítési módja közül háziasszonyainknak most a krumplis és húsos változatát mutatjuk be. Hozzávalók a krumplis knédlihez: fél kilogramm burgonya, néhány dkg liszt, búzadara, egy tojás, kevés tej. A héjában főtt krumplit hámozzuk meg, majd préseljük át krumplinyomón s liszttel, búzadarával, csipetnyi sóval, a felvert tojással és kevés tejjel dolgozzuk alaposan öszsze. Eközben egy fazékban forraljunk vizet, s ha a tészta megfelelő, lisztes kézzel formáljunk gombócokat s főzzük ki. Mit főzzünk Ha a víz felszínére emelkednek, azonnal kivehetjük, majd leszűrve frissen, melegen tálalhatjuk. A húsos knédlihez vásároljunk egy vagy két zsemlét, egy tojást, egy kis fej vöröshagymát, egy fél csomag petrezselyemzöldjét, s körülbelül 10—15 dkg füstölt sonkát, vagy füstölt húst, s kevés tejet, néhány dkg vajat. A zsemléket már valamivel hamarabb áztassuk be meleg tejbe és keverjünk hozzá egy tojást. Vajban pároljuk meg az apróra, kockára vágott vöröshagymát, egy kevés petrezselyemzöldjét — ugyancsak apróra vágva — s tegyük hozzá a felszeletelt füstölt húst is. A tejbe áztatott zsemlével dolgozzuk össze, kevés liszttel szórjuk meg és ugyancsak formáljunk belőle apró gombócokat. Ezalatt fazékban tegyük fel a hi