Képes Újság, 1977. július-december (18. évfolyam, 27-53. szám)

1977-08-20 / 34. szám

Az ékszer a nők öltözködésében min­dig fontos szerepet játszott: már az ókorban is többféle anyagból készült ékszerekkel díszítették magukat, ruhá­zatukat. A későbbiek során az ékszer funkciója már nemcsak az volt, hogy vi­selőjét szebbé, vonzóbbá tegye, hanem az is, hogy kifejezze a gazdagságot. A drágakövek, a valódi ékszerek napjainkban nem divatosak. Világ­szerte a sokféle,anyagból - bőrből, fémből, kerámiából, fából, csontból, üvegből, kavicsokból, zsinegből készült bizsuké a jövő. Ezekből mindenki, min­den alkalomra megtalálhatja a megfe­lelőt. Természetesen a ruha anyaga és formája meghatározza a különböző anyagú és színű divatékszerek viselé­sét. Azért el kell mondanunk azt is, hogy a különböző ékszerek - ahogy képeinken is látható — többféle ruhá­hoz viselhetők. Erre legalkalmasabbak az egyszerű formájú ezüst, illetve ezüst színű bizsuk. Nemrég megjelent az üzletekben a legújabb divatékszer, az arany színű bizsu is. Képes autótörténet $7. RENAULT 6 1971 Négyhengeres négyütemű motor, 1100 cm 45 LE. Maximális sebesség: 130 km­­ felett Ugyanaz az ezüstlánc az alkalmi ruhához is illik Fotó: Ifjú Soproni Béla &­á­­bónk A fémékszereket farmerhez­­ is viselhetjük no Akik már jártak Csehszlovákiá­ban, azok számára a csehszlovák konyha felemlítése óhatatlanul a knédlit idézi. Valóban a cseh kony­hán előszeretettel főzik-kínálják a knédlit mindenhez. Eszik önmagá­ban és köretnek egyaránt. Sokféle elkészítési módja közül háziasszo­nyainknak most a krumplis és hú­sos változatát mutatjuk be. Hozzávalók a krumplis knédli­­hez: fél kilogramm burgonya, né­hány dkg liszt, búzadara, egy tojás, kevés tej. A héjában főtt krumplit hámoz­zuk meg, majd préseljük át krump­linyomón s liszttel, búzadarával, csipetnyi sóval, a felvert tojással és kevés tejjel dolgozzuk alaposan ösz­­sze. Eközben egy fazékban forral­junk vizet, s ha a tészta megfelelő, lisztes kézzel formáljunk gombóco­kat s főzzük ki. Mit főzzünk Ha a víz felszínére emelkednek, azonnal kivehetjük, majd leszűrve frissen, melegen tálalhatjuk. A húsos knédlihez vásároljunk egy vagy két zsemlét, egy tojást, egy kis fej vöröshagymát, egy fél csomag petrezselyemzöldjét, s kö­rülbelül 10—15 dkg füstölt sonkát, vagy füstölt húst, s kevés tejet, né­hány dkg vajat. A zsemléket már valamivel hama­rabb áztassuk be meleg tejbe és ke­verjünk hozzá egy tojást. Vajban pároljuk meg az apróra, kockára vágott vöröshagymát, egy kevés petrezselyemzöldjét — ugyancsak apróra vágva — s tegyük hozzá a felszeletelt füstölt húst is. A tejbe áztatott zsemlével dol­gozzuk össze, kevés liszttel szórjuk meg és ugyancsak formáljunk be­lőle apró gombócokat. Ezalatt fazékban tegyük fel a hi­

Next