Képes Újság, 1977. július-december (18. évfolyam, 27-53. szám)
1977-12-10 / 50. szám
Az ünnepek előtti hetek a vásárlás jegyében telnek el. Ajándékokkal lepjük meg szeretteinket, s gyakran saját magunknak is örömöt szerzünk egy-egy háztartásunkból, otthonunkból hiányzó használati tárggyal. Ezek közé tartoznak például a poharak is, amelyekből — talán azért is, mert fogyóeszközök — úgy tűnik, soha nincs elegendő. Nemrégiben levelet kaptunk egyik olvasónktól, fiatal, kezdő háziasszony s mint őszintén bevallja, nincs pontosan tisztában azzal: „milyen poharakban milyen italt illik felszolgálni”. S mert tanulni soha nem szégyen, a Vendéglátóipari Főiskola Tanüzemének vezetőihez — Martos Györgyhöz és Ristyák Imréhez — fordultunk, segítsenek eligazodni a poharak között. — Az iparművészek azon fáradoznak, hogy az üvegtárgyakat, poharakat esztétikussá s ugyanakkor modernné formálják. Persze, ma is sokan kedvelik a kristálypoharakat, a szépen csiszolt értékes üvegtárgyakat, amelyekből dupla élvezet az italokat kortyolgatni. De tudni kell: nem mindenfajta italhoz illik a díszes üvegpohár. A tokaji borokat, aszúkat inkább vékonyfalú, sima pohárból kínáljuk, ez a nemes nedű, a „királyok itala” megérdemli, hogy ne homályosítsa el aranyló színét a pohár csillogása. És most nézzük, milyen pohárból mit kínáljunk? Aki minden alkalomra az illem szabályai szerint kívánja az italt felszolgálni, tanácsos, ha legalább hétfajta poharat tart otthon. Ha ragaszkodunk a vendéglátóiparban használatos formaságokhoz, célszerű a poharakat töltési és növekvő sorrendben helyezni a teríték mellé. A két szakember mintaterítéket tesz az asztalra, s ebből elleshetjük az italkínálás aranyszabályait. Tegyük fel, vadászvacsorára várjuk vendégeinket, s előételként nyúlpástétommal, majd szalonnában sült fogollyal, s végül vaddisznóhússal kínáljuk őket. De mellé milyen bort, milyen edényből? A vadpástétomhoz, vadszárnyasokhoz könnyű vörös bor illik, ilyen például a Pinoc noir, a kadarkafélék. A vaddisznóhoz már jobban csúszik a „testesebb” vörös bor, mint a Soproni kékfrankos, a Burgundi, a Medoc noir. Általában jegyezzük meg, vadételekhez mindig vörös bort kínálunk, méghozzá szobahőmérsékleten, a föntebb írt, nem is drága poharakból.. A desszerthez már felbonthatunk egy üveg pezsgőt, ezt viszont alaposan behűtve fogyasszuk, sokan kedvelik vörös borral is, ilyenkor negyedrész vörös bort két rész pezsgővel elegyítsünk. Az asztalra a vacsorához tehát vizes, két vörös boros és egy pezsgős poharat teszünk. Természetesen nem kötelező minden italt más-más pohárfajtából kínálni, egy pohárból többfélét is fogyaszthatunk. Milyen poharakat vásároljunk? Söröspohárnak hosszú, karcsú formájút válaszszunk, s ebbe bátran tölthetünk sörön kívül whiskyt, vagy vizet is. A boros pohár kisebb űrtartalmú, az igazi „borisszák” ugyanis nem keverik a nemes italt vízzel. Likőrökhöz egészen apró poharat válasszunk, konyaknak pedig alul öblösödő, felül kecsesen összeszűkülő formájút. Hogy miért? Emelgetjük, forgatjuk a poharat s a kéz melegétől a nemes illat felszabadul. Illemszabályok - poharazáshoz Bikavér, pezsgő, fehér bor, tokaji szamorodni és a hozzáillő két boros, egy pezsgős és a tokajis pohár Vadvacsorához pezsgőt, kétféle vörösbort kínálunk (Fotó: Hauer Lajos) 30