Képes Újság, 1981. január-július (22. évfolyam, 1-27. szám)
1981-01-03 / 1. szám
ses sor következik, a 7. és 8. sorban kétoldalt 3—3 szemet elfogyasztunk karkivágásnak . 45 szem. Újabb 38 sor után — ezek harisnyakötéssel készülnek — a középső 11 szemet egyszerre leláncoljuk, majd mindkét szélén, 2 soronként még 12 szem összekapcsolásával kerekítjük a nyakkivágást. A 42. sorban a maradék 15 szemet egyszerre befejezzük, ez lesz a vállvonal. ZSEBLAP: 17 szemre kezdjük a drapp fonallal, és harisnyakötéssel 20 sor magasságúra kötjük, majd a szemeket segédtűre átszedjük. Két darabot készítünk. FÉL ELEJE: a drapp fonallal 32 szemre kezdjük, és 20 cm-t lustakötéssel készítünk. Majd 30 szemet harisnyakötéssel, 2 szemet pedig továbbra is lustamintával kötünk. Az 1. harisnyakötéses sorban, a zseb vonalában, a 8—24. szemeket leláncoljuk, helyükre átszedjük a segédtűről a 17 szemet és ezzel dolgozunk tovább. A 9. sorban a 15. és 16. szemeket barna színnel kötjük már, ezzel elkezdtük az „A” jelű motívumot. Karöltője a hátáéval azonosan készül. A nyakkivágást a felső lustakötéses rész 15 cm-es magasságánál kezdjük fogyasztani 2 soronként 1X5, 1X3, 3X1 szemmel, a maradék 15 szemet 21 cm után befejezzük, ez lesz a vállvonal. UJJA: drappal 35 szemre kezdjük, és harisnyakötéssel készítjük. Széleit 12 soronként 5X1 szemmel szaporítjuk , 45 szem. A „B” jelű motívumot a barna fonallal, 25 cm-es magasság után, a középső szemmel kezdjük el kötni és 46 cm után a szemeket egyszerre leláncoljuk. Ujja szegés: 34 szemre kezdjük a drapp színnel és lustakötéssel dolgozunk. 14 sor után kétoldalt 9—9 szemet elfogyasztunk, majd még 6X2—2 szemet összekapcsolunk. A maradék 4 szemet egyszerre befejezzük. Két darabot készítünk. összeállítás után az ujjakra rádolgozzuk a szedéseket. A belső zseblapokat a kabáthoz fűzzük. A nyakkivágásban 64 szemből a drapp fonallal, 70 sor lustamintával 135 cm) megkötjük a kapucnit. A két sarkát visszahajtjuk és középen összevarrjuk. A gombozáshoz 4 láncszemből kb. 30 cm hosszú zsinórokat (4 db) horgolunk, gyűrűbe zárjuk és középen csomót kötünk rájuk. A két elejére felvarrjuk a 4—1 gombot. Az elsőt az aljától számított 30 cm-re, a többit a felsőtől mérve egyforma távolságokra egymástól. A kabátot a gombokon áthúzott horgolt zsinórokkal zárjuk, hurkolunk. A szemet simán lekötjük, visszatesszük a bal oldali tűre, még háromszor beleszúrunk, három hurkot húzunk és háromszor lekötjük simán, a 7 hurkot a horgolótűvel egybekapcsoljuk és átteszszük a jobb oldali tűre. Háta: 87 szemre kezdjük a széles patenttal, majd a jelölő vonal után a pöttyös mintával dolgozunk tovább. Ujja: 67 szem kell a kezdéshez a széles patentmintával. A jelölővonal után a keskeny patenttal kötjük a méreteknek megfelelően. Gallér: széles patentmintával 120 szemre kezdjük. A jelölésnél kétoldalt 15X1—1 szemet elfogyasztunk, összeállítjuk a darabokat, és felerősítjük a gombokat. * Hírünk és ízünk a világban Fred Macnicolt kétszeres köszönet illeti. A skót felföldön született zenész egyrészt a magyar muzsika interpretálója Nagy-Britanniában, másrészt a magyar szakácsművészet lelkes propagálója. Fred Macnicol az edinburghi egyetemen németből szerzett diplomát, majd ösztöndíjasként zenei tanulmányokat folytatott több országban. Így jutott el hazánkba is, ahol két és fél évig a budapesti zeneakadémián tanult. És a sors úgy hozta — szerencsénkre — még három évig maradt hazánkban. Az itt töltött időt arra is felhasználta, hogy megismerkedjék a magyar konyha ínyencségeivel. (Budapesten több könyvet fordított angolra, s ezért 1975-ben és 1976-ban magyar állami kitüntetésben részesült.) Londonba visszatérve, 1978- ban jelentette meg „Magyar Szakácskönyv”-ét. Ebben így vall: „A magyar konyha főztje vetekszik a francia, kínai és indiai konyhaművészettel — azzal a különbséggel, hogy ezt Közép-Európát kivéve alig ismerik. A magyar ételekben benne vannak a megszokott és a különleges ízek egyaránt. Egyszerű, mégis nagyon leleményes, változatos, de mérsékletes és finom ízlésre valló (csupán külföldi sarlatán utánzói sózzák, paprikázzák agyon). A magyar ételek királyi asztalon is állják a versenyt.” Ezek után némi ízelítő a 260 receptből, mondjuk találomra a „T” betű alatt — a magyar ábécé szerint — a következőket találjuk : „tárkonyecet, tárkonyos bárány, tárkonyos bárányleves, tejfölkifli, tejfölös pogácsa, tejleves, temesvári sertésborda, tojáskocsonya, tojáskrém, tojásleves, tojásos galuska, tokaji sertésborda, töksaláta, töltött káposzta, töltött paprika, töltött paradicsom, töltött uborka, töpörtyűs pogácsa, törökmézes lepény, túrógombóc, túrókrémes palacsinta, túrós derelye, túrós lepény, túrós metélt kaporral, túrós táska, túróval töltött kelkáposzta.” A könyvet a szerző 1978 tavaszán mutatta be sajtótudósítóknak a soho-beli Gay Hussar (Víg Huszár) magyar vendéglőben, amelynek híres konyhája van. Rendszeres látogatói a Munkáspárt baloldali politikusai, újságírók és művészek. A könyvet a Penguin kiadó adta ki és azt az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Új-Zélandon is terjeszti. Ha már a Soho magyar gasztronómiai különlegességeiről esik szó, meg kell említeni a Brewer Street-i pékséget és cukrászüzemet, amely 1937. január 4-én nyílt meg. Az üzem 67 féle kenyeret süt és ők szállították rendszeresen Churchill születésnapjára az ünnepi tortákat. A cukrászda sok magyar édességgel ismertette meg az édesszájú angol közönséget. Alapítója a magyar származású Frederick Floris és felesége, Mária. Kezdetben hat alkalmazottjuk volt, akik száma az évek során több száz főre nőtt. Floris asszonyt, aki ekkor is reggel 6-kor mindig maga nyitotta ki az üzletet, népszerűen „a Soho hercegnőjének” becézték. A cukrászda 1957-ben elnyerte a „Királyi udvari szállító” címet. Azóta a pékséget és a cukrászdát — amelynek Anglia több városában is van fiókja, és levél útján is lehet náluk rendelni —, már leszármazottaik vezetik. M. S. A Víg Huszár vendéglő a londoni Sohóban Fred Macnicol: „Magyar szakácskönyv” ÚJÍJHa ! A HAZAFIAS NÉPFRONT HETILAPJA Főszerkesztő: Gerencséri Jenő Főszerkesztő-helyettes: Antal Károly Szerkesztőség címe: Budapest VHL, Gyulai Pál u. 14. 1985 Telefon: 137-660 Kiadja a Hírlapkiadó Vállalat Budapest VHI., Blaha Lujza tér 3. 1959 Felelős kiadó: Till Imre Terjeszti a Magyar Posta. Előfizethető: a hirlapkézbesítő postahivataloknál, a kézbesítőknél és a Posta Központi Hírlap Irodánál (Budapest V., József nádor tér 1. 1900) közvetlenül vagy postautalványon, valamint átutalással a KHI 215-96162 pénzforgalmi jelzőszámra. Előfizetési díj: 1 hónapra 34 forint, negyedévre 72 forint, fél évre 144 forint, egész évre 288 forint. Lapunk a Szovjetunióban, az NDK-ban, Csehszlovákiában, Romániában, Bulgáriában, Lengyelországban a helyi postahivatalokban rendelhető meg. Külföldi terjesztőnk a Kultúra Külkereskedelmi Vállalat (Budapest, Postafiók, 1499—1389). lapunk a következő címeken rendelhető meg: ANGLIA: The Danubius Book Company 58, Chatsworth Read, London NW2 4DD; AUSZTRÁLIA: Globe Hungarian Bookshop 694-696 George St. Sydney, NSW 200; AUSZTRIA: Rudolf Noväk GmbH Köllnerhofgasse 4 A-1011 Wien I; BRAZÍLIA: Livraria D. Landy Ltda Rua 7 de Abril Caixa Postal -7943, 01000 Sao Faulo: CANADA: Délibáb Film and Record Studio 19 Prince Arthur West, Montreal 130; Que Pannónia Books, P. o. Box 1017. Postal Station ,,B”, Toronto, Ont. M5T 2T8; Hungarien Ikka ad Travel Service, 1234 Granville Street, Vancouver 2BC; DÁNIA: Hunnia Books adn Music, Norrebrogade 182. I. tv, Kobenhav n; FINNORSZÁG: Akateeminen Kirjakauppa. Keskuskatu 2. St-00100 Helsinki 10. FRANCIAORSZÁG: Société Balaton, 12 Rue de la Grange Bateliére, Paris 9. HOLLANDIA: Club Qualiton, Prinsenstraat 26. Amsterdam; IZRAEL: Hadash kölcsönkönyvtár, Nesz Clona u. 4. Tel Aviv: Gondos Sándor. Hajfa, Herzlio Beth Hakranoth. Israel; JUGOSZLÁVIA: Fórum, Vojvode Misica broj 1. Novi Sad: NÉMET SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG, Újvári — Griff, 8000 München 81. Titurel-str. 2. Harry Müchberg: Wissenschaftliche Versandbuchhandlung, Postfach 3394 Langelsheim 2. BRD; SVÁJC: Metropolitan Verlag, Szerday Sándor Teichweg 16, CH-4142 Münchenstein; SVÉDORSZÁG: A. E. Nordiska Bokhandeln, Alshömergatan 22, 10110 Stockholm 1; USA: Center of Hungarian Literature. 4418-16 Ave Brooklyn N y 11204; Hungarian Books and Records, 11802 Buckeye Road. Cleveland, Ohio 44120. VENEZUELA : Luis Tarcsay, Calle Iglesia Ed. viltoria. Apt 21-105 C 24 Caracas. Amennyiben a megrendelés a KULTÚRA Külkereskedelmi Vállalatnál (Budapest, Pf. 149 H-1389) történik, az előfizetési díj átutalható a Magyar Nemzeti Bankhoz (Budapest H-1850. a KULTÚRA 024*7) számú számlájára. HU ISSN 0451—7490 • @ 80.3338 Athenaeum Nyomda Kozma utcai üzeme, rotációs mélynyomás Felelős vezető: Soproni Béla vezérigazgató Index: 25439 • Kéziratokat nem őrzünk meg és nem küldünk vissza! 31