Képes Újság, 1981. január-július (22. évfolyam, 1-27. szám)

1981-05-02 / 18. szám

A textilek a lakás ruhái A lakás otthonná tételében az összes felszerelési és használati tárgyak közül talán a textileknek van a legnagyobb szerepük­. A legkorszerűbben épített és beren­dezett lakás is üresnek, hidegnek hat különféle textíliák nélkül. A textilek a lakás ruhái, ők öltöztetik fel, teszik meleggé, puhává, lakályossá. A padló szőnyeg nélkül kemény, „kopog”. Az ablakkeret függöny nélkül merev, hideg hatású. A nagy falsíkok üre­sek, a heverők mögötti fal falikép, falvédő nélkül könnyen piszkolódik. Sok olyan bútorunk van, amelyik lénye­gesen kényelmesebb, ha párnákat te­szünk rájuk. Textil nélkül mindenkép­pen hiányos tehát a lakás. Ez a hiány még szembetűnőbb lenne, ha ülő- és fekvőbútorainkat nem vonták volna be bútorszövettel. A lakástextileknek tehát jelentős a használati értékük. A hő- és hangszi­getelésen, a fénytompításon kívül je­lentős a hangulati szerepük is: művészi megformálásukkal, anyagukkal­, mintá­jukkal, színükkel járulnak hozzá a szép otthon megteremtéséhez. Napjainkban egyre többen kedvelik a faltól falig szőnyegeket. Ezeket vagy ragasztással vagy feszítéssel rögzítik a padlóhoz, az anyaguk rendszerint mű­szálas, könnyen tisztán tartható büklé vagy velúr. A legjobb a semleges szín (például a szürke különböző árnyalatai). Ahol faltól falig szőnyeget tesznek fel, ott elhagyhatják a fapadlót s ezzel csökkentik a födém súlyát. Az egész lakást beborító szőnyegekre is szoktak szőnyegeket tenni : a velúr és a kézi csomó­zás­ú szőnyegeket ajánljuk. A legértékesebbek a valódi keleti sző­nyegek, de ezek nagyon sokba kerül­nek. Modern lakásokban a sima, kevés mintájú szőnyegeké a jövő, a falisző­nyegek közül viszont a képhatású, jó színösszeállítású kéziszőnyegeket ajánl­juk (suba, rya). A lakás textíliáit harmonikus hatású együttesé összeállítani — különféle szí­nük, anyaguk, mintájuk, díszítésük miatt — meglehetősen nehéz. A kivá­lasztásnál figyelembe kell vennünk a lakás egyéb tárgyait, a falakat, a bú­torokat is. A színharmónia kialakítása­­ sok fejtöréssel, munkával, kirakat­­nézéssel jár, de megéri a fáradságot. e bútorét a Kismamáknak - kisbabákról Naponta legalább ötször felvetődő kérdés: mit egyen a kisbaba? Bármi legyen is a válasz, egy biztos: min­denképpen sok munkával jár a kü­lönféle élelmiszerek beszerzése, az ét­rend gondos összeállítása, az ételek el­készítése, ízesítése. Kivéve, ha___ Kivéve, ha a kismama a kész bébi­­ételkonzerveket, gyümölcspüréket ik­tatja be a csecsemő étrendjébe. Ezzel megkönnyíti a saját munkáját, töb­bet pihenhet, s ami ugyancsak nem mellékes: több időt tölthet a bébivel a szabadban. Bébiételkonzerv? — kérdi talán cso­dálkozva néhány kismama, akik még nem ismerik e modern készítménye­ket. Az ő kedvükért mondjuk el, hogy a Kecskeméti Konzervgyárban készü­lő 29-féle bébiételt és hatféle gyü­­mölcspürét a legjobb szakemberek, gyermekorvosok kísérletezték ki cse­csemőotthonokban, klinikákon, bölcső­dékben, s gyártásukra az Egészség­­ügyi Minisztérium adta meg az enge­délyt. A kecskeméti bébiételek közül hét natúr főzelék-, illetve zöldségpüré, négy tejjel készült püré, 13 étel húsos készítmény, öt pedig sertésmájjal dú­sított. A korábbi bébiételekkel szemben újdonság már a külső is: az üvegek címkéje és csavaros fedele színben el­tér egymástól. Ennek az eltérésnek jelentése van. A piros címke és fedél azt jelenti, hogy az üveg tartalma 3 hónapos kortól adható a csecsemők­nek, a zöld címkésé 5 hónapos, a kék címkésé pedig 15 hónapos kortól, így a mamának is könnyebb eligazodnia a választékban. Ha tehát a baba elérte a háromhó­napos kort, a gyümölcspüréken kívül a tejes zöldségpüréket ajánljuk fo­gyasztásra. öthónapos kortól húsos és májas főzeléket is ehet a kicsi, 15 hó­napos korban pedig megpróbálkozha­tunk a darabos zöldséget is tartalmazó főzelékkel. Az üvegeken fel van tüntetve a ké­szítmények összetétele és a felhaszná­lás módja. Csak néhány a válogatott, finom nyersanyagokból: paradicsom, alma, zöldborsó, sárgarépa, burgonya­­pehely, sütőtök, zöldbab, színtejjel dúsítva. „Feltétként” növendékmarha és csirke friss húsa és mája szolgál. Az ételek elkészítése közben a tiszta­ságra, a gyermekorvosok által java­solt receptúra pontos betartására a korszerű gyár legjobb szakemberei ügyelnek, köztük sok nő, akik külö­nösen átérzik, milyen nagy felelősség a babatáplálékok készítése. A bébiételek élettani értéke igen nagy. Az üvegek 200 grammos töltő­­súllyal kerülnek forgalomba, vagyis egy üveg tartalma éppen egy étkezés­hez elegendő. Ha azonban ez a meny­­nyiség a babának kevés, burgonya­pürével, főtt tojással, reszelt sajttal dúsíthatjuk. A főétkezések közötti étkezésekhez, tízóraira és uzsonnára a babák által nagyon kedvelt gyümölcspüréket ajánljuk. Ezek folyamatosan kerülnek gyártásra, a következő választékban: almapüré, sárgabarackpüré almával, őszibarackpüré almával, meggyporé almával, málnapüré almával és szilva­­pü­ré almával. Jó egészséget és jó étvágyat kívá­nunk legkisebb fogyasztóinknak! Magyar Konzervipar

Next