Képes Újság, 1981. január-július (22. évfolyam, 1-27. szám)
1981-05-02 / 18. szám
A textilek a lakás ruhái A lakás otthonná tételében az összes felszerelési és használati tárgyak közül talán a textileknek van a legnagyobb szerepük. A legkorszerűbben épített és berendezett lakás is üresnek, hidegnek hat különféle textíliák nélkül. A textilek a lakás ruhái, ők öltöztetik fel, teszik meleggé, puhává, lakályossá. A padló szőnyeg nélkül kemény, „kopog”. Az ablakkeret függöny nélkül merev, hideg hatású. A nagy falsíkok üresek, a heverők mögötti fal falikép, falvédő nélkül könnyen piszkolódik. Sok olyan bútorunk van, amelyik lényegesen kényelmesebb, ha párnákat teszünk rájuk. Textil nélkül mindenképpen hiányos tehát a lakás. Ez a hiány még szembetűnőbb lenne, ha ülő- és fekvőbútorainkat nem vonták volna be bútorszövettel. A lakástextileknek tehát jelentős a használati értékük. A hő- és hangszigetelésen, a fénytompításon kívül jelentős a hangulati szerepük is: művészi megformálásukkal, anyagukkal, mintájukkal, színükkel járulnak hozzá a szép otthon megteremtéséhez. Napjainkban egyre többen kedvelik a faltól falig szőnyegeket. Ezeket vagy ragasztással vagy feszítéssel rögzítik a padlóhoz, az anyaguk rendszerint műszálas, könnyen tisztán tartható büklé vagy velúr. A legjobb a semleges szín (például a szürke különböző árnyalatai). Ahol faltól falig szőnyeget tesznek fel, ott elhagyhatják a fapadlót s ezzel csökkentik a födém súlyát. Az egész lakást beborító szőnyegekre is szoktak szőnyegeket tenni : a velúr és a kézi csomózású szőnyegeket ajánljuk. A legértékesebbek a valódi keleti szőnyegek, de ezek nagyon sokba kerülnek. Modern lakásokban a sima, kevés mintájú szőnyegeké a jövő, a faliszőnyegek közül viszont a képhatású, jó színösszeállítású kéziszőnyegeket ajánljuk (suba, rya). A lakás textíliáit harmonikus hatású együttesé összeállítani — különféle színük, anyaguk, mintájuk, díszítésük miatt — meglehetősen nehéz. A kiválasztásnál figyelembe kell vennünk a lakás egyéb tárgyait, a falakat, a bútorokat is. A színharmónia kialakítása sok fejtöréssel, munkával, kirakatnézéssel jár, de megéri a fáradságot. e bútorét a Kismamáknak - kisbabákról Naponta legalább ötször felvetődő kérdés: mit egyen a kisbaba? Bármi legyen is a válasz, egy biztos: mindenképpen sok munkával jár a különféle élelmiszerek beszerzése, az étrend gondos összeállítása, az ételek elkészítése, ízesítése. Kivéve, ha___ Kivéve, ha a kismama a kész bébiételkonzerveket, gyümölcspüréket iktatja be a csecsemő étrendjébe. Ezzel megkönnyíti a saját munkáját, többet pihenhet, s ami ugyancsak nem mellékes: több időt tölthet a bébivel a szabadban. Bébiételkonzerv? — kérdi talán csodálkozva néhány kismama, akik még nem ismerik e modern készítményeket. Az ő kedvükért mondjuk el, hogy a Kecskeméti Konzervgyárban készülő 29-féle bébiételt és hatféle gyümölcspürét a legjobb szakemberek, gyermekorvosok kísérletezték ki csecsemőotthonokban, klinikákon, bölcsődékben, s gyártásukra az Egészségügyi Minisztérium adta meg az engedélyt. A kecskeméti bébiételek közül hét natúr főzelék-, illetve zöldségpüré, négy tejjel készült püré, 13 étel húsos készítmény, öt pedig sertésmájjal dúsított. A korábbi bébiételekkel szemben újdonság már a külső is: az üvegek címkéje és csavaros fedele színben eltér egymástól. Ennek az eltérésnek jelentése van. A piros címke és fedél azt jelenti, hogy az üveg tartalma 3 hónapos kortól adható a csecsemőknek, a zöld címkésé 5 hónapos, a kék címkésé pedig 15 hónapos kortól, így a mamának is könnyebb eligazodnia a választékban. Ha tehát a baba elérte a háromhónapos kort, a gyümölcspüréken kívül a tejes zöldségpüréket ajánljuk fogyasztásra. öthónapos kortól húsos és májas főzeléket is ehet a kicsi, 15 hónapos korban pedig megpróbálkozhatunk a darabos zöldséget is tartalmazó főzelékkel. Az üvegeken fel van tüntetve a készítmények összetétele és a felhasználás módja. Csak néhány a válogatott, finom nyersanyagokból: paradicsom, alma, zöldborsó, sárgarépa, burgonyapehely, sütőtök, zöldbab, színtejjel dúsítva. „Feltétként” növendékmarha és csirke friss húsa és mája szolgál. Az ételek elkészítése közben a tisztaságra, a gyermekorvosok által javasolt receptúra pontos betartására a korszerű gyár legjobb szakemberei ügyelnek, köztük sok nő, akik különösen átérzik, milyen nagy felelősség a babatáplálékok készítése. A bébiételek élettani értéke igen nagy. Az üvegek 200 grammos töltősúllyal kerülnek forgalomba, vagyis egy üveg tartalma éppen egy étkezéshez elegendő. Ha azonban ez a menynyiség a babának kevés, burgonyapürével, főtt tojással, reszelt sajttal dúsíthatjuk. A főétkezések közötti étkezésekhez, tízóraira és uzsonnára a babák által nagyon kedvelt gyümölcspüréket ajánljuk. Ezek folyamatosan kerülnek gyártásra, a következő választékban: almapüré, sárgabarackpüré almával, őszibarackpüré almával, meggyporé almával, málnapüré almával és szilvapüré almával. Jó egészséget és jó étvágyat kívánunk legkisebb fogyasztóinknak! Magyar Konzervipar