Képes Újság, 1985. január-július (26. évfolyam, 1-27. szám)

1985-04-27 / 17. szám

Mikor vessünk palántázzunk? Vessünk egy-egy pillantást a naptárra, idézzük emlékezetünk­be sokéves tapasztalatainkat, az időszerűség dolgában mégse ha­gyatkozzunk rájuk. Akkor járunk el helyesen, ha a talaj hőmér­sékletét vesszük alapul. Egyes zöldségfajok magvai ugyanis a hideg talajban nem csíráznak, inkább tönkremennek. Az idei évben erre a körülményre foko­zottabban figyeljünk. Átlagos időjárás esetén ápri­lis második felében vethető az uborka, a dinnye és a főzeléknek való tök. A hónap végén vethet­jük a babot, a csemegekukoricát. E hónap második felében ese­dékes a cékla, a mángold, az újzé­­landi spenót és a nyári retek magjának elvetése is. A hűvösebb országrészeken 8—10 nappal ké­sőbb végezzük ezt a munkát. Április második felében meg­kezdhetjük a nyári fejes salá­ta és a korai káposztafélék palán­­tálását, mivel ezek nem érzéke­nyek a hűvös időjárásra. Április végéig kerüljenek földbe a kései burgonyafélék gumói is. Május elején újból vethetünk kukoricát, babot, folytathatjuk a korai palánták kiültetését. A hó­nap közepétől már sort keríthe­tünk a hidegre érzékeny növé­nyek, így a dinnye, uborka, tök, paradicsom, paprika, tojásgyü­mölcs kiültetésére is. Margaréta (Margitvirág) A legismertebb kerti virágok egyike. Ha rendszeresen vissza­vágjuk, május végétől őszig vi­rágzik. Nem túl igényes, tőosz­tással szaporítható. Tartós nyári szárazságban egy-egy alaposabb öntözést meghálál. A levéltetű időnként tömegesen ellepi, ez el­len védekeznünk kell. Fotó: Botta A gyep gyomvirágai A kertészek az egyöntetű gyep­felületet tartják szépnek, s min­dent elkövetnek, hogy az érzékeny füveket kiszorító alacsony gyo­mokat idejében eltávolítsák. A talajban azonban rengeteg gyom­mag van, ezért a 4—6 éves pá­zsitokban minden igyekezet elle­nére elterjednek a gyomok, mint például a vad százszorszép, a gyermekláncfű és a törpehere. Ezeknek virágai igen tetszetősek, ezért sokan nemcsak megtűrik, de szeretnének is ilyen fűmag­keverékhez jutni. Vannak mes­terségesen tarkított pázsitok, amelyekbe olyan apró hagymákat ültetnek, amelyeknek lombja kicsi, a kaszálást jól tűrik. Ilyenek pél­dául a tiszta fehér és sárga sáf­rány­félék és az ősszel virító hal­ványlila és rózsaszín Colchicu­­mok. Igen tetszetősek a fürtös gyöngyike virágai is a gyepben. Sokan kérdezték, miért keresik egyre többen a fürjtojást, érde­mes-e fürjjel foglalkozni. Elöljáróban, súlyát tekintve négy-öt fürjtojás felel meg egy tyúktojásnak. A héja igen töré­keny, vastagsága 0,2—0,3 milli­méter. Ennek ellenére ha mész­­héja könnyen is roppan, a belső tartalom ritkán folyik ki, mert a héjhártya szakítószilárdsága viszonylag nagy. A tojás bel­tar­talmi értékei kö­zött említésre méltó, hogy fehér­jetartalma kisebb, zsírtartalma is A » r f •• • ,/1 japán túriról alacsonyabb, a nitrogénmentes kivonható anyag mennyisége vi­szont több mint a tyúktojásé. A fürjtojás vitaminokban igen gaz­dag, a következőket tartalmazza: A-vitamin, karotinoidok, béta­­karotin, E-vitamin, B­-vitamin, B2-vitamin, B6-vitamin, B12-vi­tamin, nikotinsav, fólsav, panto­­ténsav, biotin, C-vitamin. Felso­rolt beltartalmi értékei miatt több külföldi országban már huzamo­sabb idő óta keresett élelmezési cikk, s ezért van terjedőben ná­lunk is. A tojás nyers állapotban való fogyasztásának (fehérjét és sárgáját együtt), többirányú gyógyhatása van. Így többek kö­zött jótékonyan hat a vérnyomás­ra és a keringési zavarokra, aszt­más betegségekre, gyulladásokra és a gyomorműködésre. A japán fürj tenyésztésével — ha a tojások értékesítése meg­oldható — feltétlenül érdemes fog­lalkozni. Előbb azonban megfe­lelő szakismeretre kell szert ten­ni. Ebben segíthet a „Japán fürj tenyésztése és hasznosítása” cí­mű könyv. Az olvasó kérdez 25 [H]A­UW[j€irÁJA Tennivalók a szőlőben Tőkepótlás: Erre a célra gyö­keres vesszőt, vagy oltványt hasz­náljunk, a sima vesszőt mellőz­zük. A pótlásra szánt szaporító­anyagot minden esetben trágyá­zott gödörbe ültessük, arra vi­gyázva, hogy a gyökerek és a gyökértörzs a trágyával ne érint­kezzenek, mert ez penészedést okozhat. A vesszőket és oltvá­nyokat ültetés előtt 10—12 óráig áztassuk vízbe, ültetéskor is ön­tözzünk, iszapoljunk, végül a föld feletti részt porhanyó földdel csirkézzük fel. Mélykapálás. Ezt a munkát el­ső alkalommal április vége felé, a metszés, harmatgyökerezés, tőke és karópótlás befejezése után végezzük el. Korábban nem ta­nácsos, mert a frissen kapált ta­lajú szőlőkben a fagykár veszé­lye nagyobb, mint a többiben. A kapálás mélysége 20—22 cen­timéter legyen, ezáltal az erősen tömött földet fellazítjuk, a már kikelt gyomokat pedig aláforgat­juk. Telepítés: Várjuk meg, míg a talaj jó mélyen átmelegszik, ez általában leghamarabb április második felétől várható. A tőke­pótlásnál már említett áztatás után a talpgyökereket 8—10 cen­timéterre az oldalgyökereket 2—3 centiméterre kurtítsuk visz­­sza. A harmatgyökereket, ame­lyek a gyökértörzs felső harma­dából erednek, alapból távolítsuk el. A gyökeres vesszőket és olt­ványokat mindig gödörbe, forga­tott földbe ültessük úgy, hogy a meghagyott rügy pár centiméter­rel a talaj fölé a karó mellé tő­kehelyre, az oltási hely pedig a talaj­ felszínével egy síkba kerül­jön. Az elültetett tőkén megha­gyott rügyet porhanyós földdel 2—3 centiméter vastagon beta­karjuk, így késleltetve a kihaj­tását addig, amíg a gyökérképző­dés, a fiatal tőke táplálkozása megindul. A rügyet takaró föld­kupacot állandóan porhanyósan tartjuk, s amikor a belőle nőtt hajtás már 10—12 centiméterre nőtt, fokozatosan lebontjuk. Az első évben a fiatal tőkén csak egyetlen hajtást hagyunk meg, a többit fejletlen korában eltávo­lítjuk. A meghagyott hajtást sza­badon hagyjuk nőni, gondosan ápoljuk, karóhoz kötjük, hogy függőleges állásban növekedjék.

Next