Képmás, 2010 (11. évfolyam, 1-12. szám)

2010-07-01 / 7. szám

é­l­etmód eletmod@kepmas.hu ZÖLDSÉG GYÜMÖLCSKÉNT TÁLALVA A rebarbara valójában zöldség, de elkészítése a gyümölcsökéhez hasonlít. Levele mérgező, de levélnyeléből készíthető kompót, gyümölcsíz és szörp, sőt bort is erjesztenek belől. Savanykás íze nagyon markáns, érdemes más gyümölccsel, például eperrel, almával vagy körtével társítani. Ízesítésére kitűnő a vanília, a gyömbér és a fahéj. SZÖVEG: VÉCSEY SZÁM KATA KÉP: LELKES SZILVIA A rebarbara (Rheum rhabarbarum) őshazá­ja Észak-Kína, Mongólia, Kelet-Tibet több ezer méteres hegyei. Európába Angliából jutott ki Németországon keresztül, ahol ma is kedvelt ko­rai zöldségféle. Terjedelmes bokorrá növő évelő nö­vény, levelei és piros levélnyelei a kert díszei lehet­nek. A rebarbara szinte mindenütt megterem. A levélnyél vitaminokban és ásványi anyagokban gaz­dag. Anthroglykozid- és anthrontartalma a bélmű­ködést segíti. A benne található achrysophansav a vesét tisztítja, valamint a szoptatós anyák tej­kiválasztását fokozza. A-, B- és C-vitamint, kalciu­mot, magnéziumot, vasat, folsavat, szelént tartal­maz, ráadásul sok rostot is. Vér- és vesetisztító. Ha piacon vásároljuk, figyeljünk arra, hogy friss legyen. Vájjuk bele a körmünket a rózsaszínes szár­ba, és ha nedvedzik, biztosak lehetünk benne, hogy friss. A hűtő alsó dobozában tároljunk, legfeljebb 4-5 napig, mert hamar elveszti nedvességtartalmát. Megpucolva a mélyhűtőben is tárolható. Hasonlóan tisztítjuk meg, mint a spárgát, vágjuk le mindkét vé­gét, és vékonyan fejtsük le a külső héját. A nagyon szál­kás részeket érdemes kihagyni a feldolgozásból. REBARBARÁS PITE Hozzávalók A tésztához: 5­ evőkanál liszt 3 evőkanál cukor 3 evőkanál tej vagy joghurt 2 evőkanál olaj 2 tojás 1 csipet só Vi zacskó sütőpor 15 dkg rebarbara A tetejére: 8 dkg vaj 1 tojás 2 evőkanál cukor A tésztához valókat a rebarbara kivételével jól össze kell keverni, majd egy sütőpapírral kibélelt, vagy ki­olajozott tortaformába simítani. A tetejét az apróra kockázott rebarbarával kirakni és 180 fokra előme­legített sütőben kb. 20 percig sütni. Ezután az olvasztott vajat, cukrot, tojást összeke­verni, ráönteni a tésztára és még tovább sütni 150 fokon kb 5-10 percig. A tésztát ízesíthetjük fahéj­jal, vagy megszórhatjuk nem olvadó, nagy szemű kristálycukorral. 801 képmás 4 •

Next