Képmás, 2017 (18. évfolyam, 1-12. szám)

2017-10-01 / 10. szám

♦ BEÉRŐ GYÜMÖLCSÖK Amikor kiderült, hogy az októberi Képmás témája a szépség, nem volt kérdés, hogy a Badacsonyi borvidékről írunk utazási ajánlót. Nézhetjük Fonyód felől, a balatongyöröki stégekről, vagy a Szent György-hegy tetejéről, ez a vidék olyan tökéletes, mintha a mennyország egy apró szelete szállt volna a földre. Októberben a legszebb arcát mutatja: az elmúlástól ritkuló falevelek felfedik a tanúhegyek bazaltorgonáit, érik a hordókban a szürkebarát, a seregélyeket elkergeti a hajnalmadár, lelkünk az utolsó meleg napsugarakban - és egy pohár rizlingben­­ merítkezik a körpanorámás éttermek teraszán. Az elmúlt években hatalmas erőfeszítések történnek annak érdekében, hogy a Balaton augusztus 20. után is vonzó utazási célpont legyen. A munka gyümölcse most kezd beérni: egyre több étterem és szálláshely tart nyitva egész évben, kezd virágozni a borhoz kapcsolt élményturizmus, idén pedig november közepéig minden hétvégére akad vonzó program Badacsony környékén. Az is igaz azonban, hogy a hétköznapok csendesebbek, a legtöbb borászat csak előre bejelentkezés után fogad vendégeket, az éttermek egy része zárva tart, így, ha hétközi kikapcsolódást tervezünk, mindenképpen ajánlott programjaink célzott szervezése. Ebben kitűnő segítséget ad a badacsonyi Tourinform iroda (+36-87/531-013, badacsonytomaj@tourinform.hu, www.badacsony. com), érdemesebb az internetes keresgélés helyett munkatársaikkal felvenni a kapcsolatot, főleg, ha először ismerkedünk az őszi Badacsonnyal. BOR ÉS GASZTRO Laposa Bence és családja kétségkívül a régió vezéregyéniségei, az elmúlt években gasztrovonalon erősítettek rá. A központból indulva igazi Laposa-túrát tehetünk a Kishableánytól a Római körúti Friss teraszon át a hegyen található borteraszig. Ez utóbbi van nyitva a hét minden napján, pazar konyhával, világbajnok panorámával és vinotékával. Korábban Laposáékhoz tartozott a 2o1e-ben az Archdaily nemzetközi építészeti portál által a legszebb ipari épületnek választott feldolgozó, valamint a Kis Péter és Molnár Bea tervezte modern borhotel is, azonban a család egy befektetővel évekig húzódó névhasználati és egyéb vitákba keveredett. Erre tehet pontot és oszthat tiszta lapot egy új szereplő. A borhotel idén júniustól Pátzay Villa néven megújulva várja a vendégeket, a szintén Pátzay névre keresztelt borászat pedig hatalmas tervekkel szüreteli a 2017-es évjáratot. Ottjártamkor az új borászat vezetője, Alain Michel Rousse tájékoztatott, hogy kizárólag saját borokat készítenek, a kapacitást a korábbi mintegy 100 ezerről évi 250 ezer palackra növelik, az eddig kihasználatlan látványpincét átalakítják, korszerűsítik. 1^ 90KIMENŐ

Next