Kereskedelmi Értesítő, 1970 (63. évfolyam, 1-33. szám)
1970-01-07 / 1. szám
4 — 1970. január 7. KERESKEDELMI ÉRTESÍTŐ 1. szám 1m3 — C°-os hűtőtérben tárolható áruk mennyisége: rakva 300 kg Tőkehús, függesztve (sertés, marhahús, vágóhídi darabolásban) 100—120 kg Mélyhűtött halfilé és egyéb fagyasztott halak, gyűjtőcsomagolásban 380 kg Mélyhűtött, vágott baromfi, egészben és részenkénti csomagolásban, gyűjtőcsomagolás nélkül 380 kg Egyéb mélyhűtött, „Mirelité” áruk fogyasztói kiszerelésben (kartondobozban) 480 kg A hűtőpultok és vitrinek hűtőkapacitásra való átszámításánál abból kell kiindulni, hogy azok alapterületét legfeljebb 25 cm-es magasságig lehet aktív hűtőtérként számításba venni. Vegyes élelmiszer bolt, hagyományos kiszolgálással Élelmiszer-háztartási bolt, hagyományos kiszolgálással havi 150 ezer Ft forgalomig így 1 m2 alapterületű hűtőpult vagy vitrin 0,25 m3, illetve 250 liter űrtartalmú hűtőszekrénynek felel meg. A gyorsan romló élelmiszerek tárolásánál fentiek figyelembevétele mellett az érvényes egészségügyi és szabványelőírásokat is be kell tartani. A hűtőtárolás irányelvei tájékoztató jellegűek. Közzétételük célja, hogy a kiskereskedelmi vállalatok és szövetkezetek a hűtőkapacitás tervezése, fejlesztése során a számításokat e normatívák figyelembevételével készítsék el, dolgozzák ki. Tájékoztatásul néhány különböző forgalmú és jellegű, gyorsan romló élelmiszert is árusító bolttípus átlagos hűtőbútor szükségletét közöljük. Megjegyezzük, hogy a megadott hűtőigény átlagos áruösszetétel, kiszállítási gyakoriság, stb. alapján van meghatározva, így pl. az alábbi normatívák olyan boltokra vannak kidolgozva, amelyeknél a teljes áruforgalomnak kb. 1/3-a gyorsan romló élelmiszer. Ennek megfelelően az átlagosnál több gyorsan romló élelmiszert értékesítő, vagy kisebb forgási sebességű boltokban a táblázatos összeállításban szereplő hűtőgépeknél több, míg az átlagosnál kevesebb gyorsan romló és hűtést igénylő élelmiszert forgalmazó, vagy nagy forgási sebességű boltokban kisebb számú hűtőberendezés üzemeltetése szükséges ahhoz, hogy a szakszerű értékesítés feltételei biztosítva legyenek. A következőkben megadott boltfajtánkénti hűtőberendezési igények tehát csak tájékoztató jellegűek, de alkalmasak arra, hogy a számított szükséglettel egybevetve ellenőrizni lehessen a felmérés helyességét, vagy arra alkalmasak, hogy a vállalati teljes gépigényt hozzávetőleges pontossággal meg lehessen határozni. Vegyes élelmiszerbolt, önkiszolgálással havi 150 ezer Ft forgalomig havi 150—300 ezer Ft forgalomig havi 300—600 ezer Ft forgalomig. havi 600 ezer Ft forgalom felett havi 150—400 ezer Ft forgalomig havi 400—900 ezer Ft forgalomig havi .-900 ezer Ft forgalom felett Natúrsajtok, (pl. ementáli, eidámi, óvári, trapista) 450 kg ömlesztett blokksajtok (pl. hóvirág, füstölt, túra) 450 kg ömlesztett dobozsajtok 270 kg Előhűtött, vágott baromfi, egészben vagy darabolva, gyűjtő kartonban 360 kg Hidegkonyhai készítmények, fajtáktól, adagoktól és tálalásuktól függően 80—100 kg Húskészítmények, függesztve vagy rácsokra 1. Üzleti ajtó Hűtőgépszükséglet Mínusz Plusz hőmérsékletű hőmérsékletű Hűtő- V. kamra szekrény m3 űrtartalmú Zárt Zárt Nyi tároló, zott nyitott árusító Többszintes vitrin pult 1m. hosszú Zárt Nyitott pult 2. 3. 4. 5. 7. 8. havi 150 ezer Ft forgalomig 1,0 — — 2,0_ __ havi 150—400 ezer Ft forgalomig 2,0 1,5 — 2,0 — 1,5— havi 400—900 ezer Ft forgalomig 2,5 2,5 — 3,0 — 2,0— havi 900 ezer Ft forgalom felett Csak részletesszámítás alapjánhatározhatómeg 1,0 — — 2,0 2,0 1,5 — 2,0 — 1,5— 2,5 2,5 — 3,0 — 2,0— Csak részletesszámítás alapján határozható meg 0,5 — — 1,5 1,5 1,5 — 2,0 — 1,5— 2,0 2,0 — 2,0 — 2,0 Kapacitás számítás szerint —