Kertészet és Szőlészet, 1973 (22. évfolyam, 1-52. szám)

1973-05-16 / 20. szám

Hasznos együttműködés a FAO-ban (2. old.) Új hűtőház Zalaegerszegen (3. old.) A korszerűsítés alapja: a szaporítóanyag (4. old.) Poszulyvész (5. old.) Bokrétafa — vadgesztenye (7. old.) Marketing (8-9. old.) Házunk tája (10-13. old.) KERTÉSZET SZŐLÉSZET­I A magyar k*rtén*k és kertbarátok h«tilap]a. Főszerkesztő: dr. Bé­nt György Szerkesztőség: Budapest V., Kossuth Lajos tér 11. (Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium) Postacím: 1353 Budapest, pf. 14 Telefon: 121-790, vagy 122-750, 1102 és 1007 mellék, vidéki hívásra: 11S-460 Kiadja: Hírlapkiadó Vállalat Bp. Vill., Blaha Lujza tér 3. Levélcím: 1959 Budapest Feleltis kiadó: Csollány Ferenc Terjeszti: a Magyar Posta 1 Előfizethető: valamennyi posta­­­­i hivatalban, a kézbesítőknél, Posta hírlapOzleteiben és a Posta a Központi Hírlap Irodánál (Buda­­pest Vm József nádor tér 1.) Előfizetési díj: fél évre 96,- Ft, egész évre 192,— Ft Hirdetések felvétele: Magyar Hirdető Vállalat, Bpest, Hírlapkiadó Vállalat, Budapest 73.2324/1-20 — Zrínyi Nyomda, Bpest F. V.: Bolgár Imre A borító az Athenaeum Nyomda íves mélynyomása 22. ÉVFOLYAM 1973. május 17. A TARTALOMBÓL A KONZERVIPAR az élelmiszergazdaság sikereiért Az 1972. évi szocialista munkaverseny eredményeinek értékelése nyomán — ahogyan olvasóink lapunkból és más sajtóorgánumokból erről értesültek — a legeredményesebb intézményeket, vállalatokat, gazdaságokat és termelőszövetkezeteket kitüntetésben részesítették. El­nyerte a Kiváló Vállalat címet a Paksi Konzervgyár is; ez alkalommal ünnepi beszédet mondott dr. Dimény Imre mezőgazdasági és élelme­zésügyi miniszter. Elemezte a konzervipar szerepét az élelmiszergaz­daság feladatainak teljesítésében, s felvázolta a további fejlődés útját. A Paksi Konzervgyár és a hazai zöldségtermesztés kapcsolatáról, a to­vábbi általános feladatokról egyebek között a következőket mondotta. — A zöldségfejlesztés gépesítésé­re tárcánk szerződést kötött a Kohó- és Gépipari Minisztériummal, s ez több évre meghatározza a konkrét feladatokat. E fejlesztéshez a MÉM 10 millió, a konzervipar pedig 5 mil­lió forinttal járul. Az általános fel­adatok megvalósítá­sából a Paksi Konzervgyár is jól kivette részét.­­ A zöldségtermesztés fejleszté­sére vonatkozó intézkedéseink már a múlt évben is hatottak. Elősegí­tették például azt is, hogy már 1972- ben 5000 hektáron zárt rendszerű zöldségtermelés valósuljon meg, to­vábbá, hogy mintegy 10 000 hektáron a palántanevelés korszerűsítésével, a növényápolás gépesítésével, a nö­vényvédelmi munkák szakszerű vég­rehajtásával és a részleges gépi be­takarítással javuljanak a munkakö­rülmények és a hozamok. — Helyes kezdeményezése az ipar­nak — egyebek között —, hogy mint­egy 20 nagy gazdaságban való fog­lalkoztatás céljából helikoptert vá­sárol a növényvédelemhez. — 1972-ben a konzervipar 163 bá­zisgazdasággal volt szerződéses kap­csolatban. Az elkövetkező időben ezek sorába még több gazdaságot kell bevonni. Mutatja egyébként a bázisgazdaságok jelentőségét, hogy a konzerviparral kapcsolatban álló 1100 gazdaságból a 163 adja az összes termelés nyersanyagának 50%-át. — Célszerűnek látszik, hogy az ipar a műszaki fejlesztési alapjából továbbra is támogassa a Kertészeti Egyetemnek a fűthető fóliasátrak tervezésére és üzemeltetésére vonat­kozó kutatásait. Azt kérem, támo­gassa ezeknek a fóliatelepeknek a használatára, a technológiai eljárá­sok alkalmazására igénybe vehető egyetemi tanácsadást. A műszaki el­lenőrzésbe von­ja be az egyetem szakembereit. Ez is közös érdek.­­ Az ipar a jövőben is igyekez­zék összehangolni a paradicsom, a fűszerpaprika és a hagyma komplex kutatási és fejlesztési programjait. Ezekről készítsen éves értékelést és szervezzen széles körű tapasztalat­­cserét, minél több érdekelt bevoná­sával.­­ A konzervgyár akkor jár el ész­szerűen, ha az összes beruházásai közül a gépi jellegűeket helyezi elő­térbe. Ebben a felfogásban érvénye­sülnie kell a mezőgazdasági gépesí­tés fejlesztésének is, amely a kor­mányszintű zöldségprogram végre­hajtásából következik.­­ A korszerűbb, jobb, következés­képpen drágább eszközök hatékony kihasználása természetesen csak a munka- és üzemszervezés színvona­lának egyidejű emelésével együtt képzelhető el. — Ezzel kapcsolatban nem csupán a vezetés felső szintjén, hanem an­nak valamennyi lépcsőfokán fel kell használni a rendelkezésre álló tudo­mányos és technikai lehetőségeket. — Meggyőződésem, hogy a Paksi Konzervgyár kitüntetéséhez vezető utat épp­en ennek a tényezőnek, te­hát az emberi tényezőnek felkarolá­sa és méltánylása alapozta meg. Ennek is köszönhető, hogy emelke­dett a bérszint, hogy csökkent a bal­esetek száma, hogy javult a szociális ellátás, hogy tavaly 63 újítással je­lentkeztek a gyár dolgozói. És vég­eredményben ennek is köszönhető, hogy az eszközarányos vállalati eredmény kiemelkedik az egész ipar­ágon belül. — Szeretettel gratulálok a Paksi Konzervgyár, a kiváló vállalati együttes minden egyes dolgozójának. Kívánom, hogy becsületes munká­juk gyümölcseit a jövőben is jó erő­ben, egészségben élvezzék. Dr. Dimény Imre mezőgazdasági és élelmezésügyi mi­niszter Örvös Ferenc igazgató és Dániel Mária országgyűlé­si képviselő társasá­gában megtekinti a kitüntetett Konzervgyárat.Paksi *

Next