Kertészet és Szőlészet, 1973 (22. évfolyam, 1-52. szám)
1973-05-16 / 20. szám
Hasznos együttműködés a FAO-ban (2. old.) Új hűtőház Zalaegerszegen (3. old.) A korszerűsítés alapja: a szaporítóanyag (4. old.) Poszulyvész (5. old.) Bokrétafa — vadgesztenye (7. old.) Marketing (8-9. old.) Házunk tája (10-13. old.) KERTÉSZET SZŐLÉSZETI A magyar k*rtén*k és kertbarátok h«tilap]a. Főszerkesztő: dr. Bént György Szerkesztőség: Budapest V., Kossuth Lajos tér 11. (Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium) Postacím: 1353 Budapest, pf. 14 Telefon: 121-790, vagy 122-750, 1102 és 1007 mellék, vidéki hívásra: 11S-460 Kiadja: Hírlapkiadó Vállalat Bp. Vill., Blaha Lujza tér 3. Levélcím: 1959 Budapest Feleltis kiadó: Csollány Ferenc Terjeszti: a Magyar Posta 1 Előfizethető: valamennyi postai hivatalban, a kézbesítőknél, Posta hírlapOzleteiben és a Posta a Központi Hírlap Irodánál (Budapest Vm József nádor tér 1.) Előfizetési díj: fél évre 96,- Ft, egész évre 192,— Ft Hirdetések felvétele: Magyar Hirdető Vállalat, Bpest, Hírlapkiadó Vállalat, Budapest 73.2324/1-20 — Zrínyi Nyomda, Bpest F. V.: Bolgár Imre A borító az Athenaeum Nyomda íves mélynyomása 22. ÉVFOLYAM 1973. május 17. A TARTALOMBÓL A KONZERVIPAR az élelmiszergazdaság sikereiért Az 1972. évi szocialista munkaverseny eredményeinek értékelése nyomán — ahogyan olvasóink lapunkból és más sajtóorgánumokból erről értesültek — a legeredményesebb intézményeket, vállalatokat, gazdaságokat és termelőszövetkezeteket kitüntetésben részesítették. Elnyerte a Kiváló Vállalat címet a Paksi Konzervgyár is; ez alkalommal ünnepi beszédet mondott dr. Dimény Imre mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter. Elemezte a konzervipar szerepét az élelmiszergazdaság feladatainak teljesítésében, s felvázolta a további fejlődés útját. A Paksi Konzervgyár és a hazai zöldségtermesztés kapcsolatáról, a további általános feladatokról egyebek között a következőket mondotta. — A zöldségfejlesztés gépesítésére tárcánk szerződést kötött a Kohó- és Gépipari Minisztériummal, s ez több évre meghatározza a konkrét feladatokat. E fejlesztéshez a MÉM 10 millió, a konzervipar pedig 5 millió forinttal járul. Az általános feladatok megvalósításából a Paksi Konzervgyár is jól kivette részét. A zöldségtermesztés fejlesztésére vonatkozó intézkedéseink már a múlt évben is hatottak. Elősegítették például azt is, hogy már 1972- ben 5000 hektáron zárt rendszerű zöldségtermelés valósuljon meg, továbbá, hogy mintegy 10 000 hektáron a palántanevelés korszerűsítésével, a növényápolás gépesítésével, a növényvédelmi munkák szakszerű végrehajtásával és a részleges gépi betakarítással javuljanak a munkakörülmények és a hozamok. — Helyes kezdeményezése az iparnak — egyebek között —, hogy mintegy 20 nagy gazdaságban való foglalkoztatás céljából helikoptert vásárol a növényvédelemhez. — 1972-ben a konzervipar 163 bázisgazdasággal volt szerződéses kapcsolatban. Az elkövetkező időben ezek sorába még több gazdaságot kell bevonni. Mutatja egyébként a bázisgazdaságok jelentőségét, hogy a konzerviparral kapcsolatban álló 1100 gazdaságból a 163 adja az összes termelés nyersanyagának 50%-át. — Célszerűnek látszik, hogy az ipar a műszaki fejlesztési alapjából továbbra is támogassa a Kertészeti Egyetemnek a fűthető fóliasátrak tervezésére és üzemeltetésére vonatkozó kutatásait. Azt kérem, támogassa ezeknek a fóliatelepeknek a használatára, a technológiai eljárások alkalmazására igénybe vehető egyetemi tanácsadást. A műszaki ellenőrzésbe vonja be az egyetem szakembereit. Ez is közös érdek. Az ipar a jövőben is igyekezzék összehangolni a paradicsom, a fűszerpaprika és a hagyma komplex kutatási és fejlesztési programjait. Ezekről készítsen éves értékelést és szervezzen széles körű tapasztalatcserét, minél több érdekelt bevonásával. A konzervgyár akkor jár el észszerűen, ha az összes beruházásai közül a gépi jellegűeket helyezi előtérbe. Ebben a felfogásban érvényesülnie kell a mezőgazdasági gépesítés fejlesztésének is, amely a kormányszintű zöldségprogram végrehajtásából következik. A korszerűbb, jobb, következésképpen drágább eszközök hatékony kihasználása természetesen csak a munka- és üzemszervezés színvonalának egyidejű emelésével együtt képzelhető el. — Ezzel kapcsolatban nem csupán a vezetés felső szintjén, hanem annak valamennyi lépcsőfokán fel kell használni a rendelkezésre álló tudományos és technikai lehetőségeket. — Meggyőződésem, hogy a Paksi Konzervgyár kitüntetéséhez vezető utat éppen ennek a tényezőnek, tehát az emberi tényezőnek felkarolása és méltánylása alapozta meg. Ennek is köszönhető, hogy emelkedett a bérszint, hogy csökkent a balesetek száma, hogy javult a szociális ellátás, hogy tavaly 63 újítással jelentkeztek a gyár dolgozói. És végeredményben ennek is köszönhető, hogy az eszközarányos vállalati eredmény kiemelkedik az egész iparágon belül. — Szeretettel gratulálok a Paksi Konzervgyár, a kiváló vállalati együttes minden egyes dolgozójának. Kívánom, hogy becsületes munkájuk gyümölcseit a jövőben is jó erőben, egészségben élvezzék. Dr. Dimény Imre mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter Örvös Ferenc igazgató és Dániel Mária országgyűlési képviselő társaságában megtekinti a kitüntetett Konzervgyárat.Paksi *