Kertészet és Szőlészet, 1975 (24. évfolyam, 1-52. szám)

1975-01-09 / 2. szám

Kertek értekezlete Veszprémben (Tudósítónktól) A Veszprém megyei Kertbarátkö­rök Szövetségének ülésére az egész megye területéről összegyűltek a kertbarátkörök­­ vezetői, hogy meg­hallgassák az év végi beszámolót, és megvitassák a következő év felada­tait. Dr. Bodrosay Erik, a csopaki nö­vényvédelmi állomás főmérnöke be­számolójában elmondta, hogy 1974- ben 225 előadást, 17 szakmai bem­u­­tatót és 22 kiállítást szerveztek meg a Veszprém megyei kertészkedők. A szövetség Híradója a múlt évben há­rom alkalommal jelent meg, 2000— 2000 példányban, és a kertbarát kö­rök tagjai díjmentesen kapták meg. A növényvédelmi állomás 22 előre­jelzést bocsátott ki, amelyet a ker­tészkedők igen eredményesen tudtak felhasználni. A Napló (a Veszprém megyei napilap) kéthetenként közli Kertbarátok fóruma című rovatát. Az 1975. évi tervek között dr. Bodrossy Erik szólt arról is, hogy az eddiginél nagyobb gondot kívánnak fordítani a környezetvédelemre, az új növényvédőszerek ismertetésére. Tóth József, a MESZOV szakér­tője a szakcsoportok eredményeit is­mertetve elmondta, hogy a zöldség­­termelő és a szőlész szakcsoportok egyre több terméket értékesítenek. A palántaellátás megjavítása érdeké­ben Pápán és Keszthelyen központi palántanevelő telepeket kívánnak létrehozni. Igen fontos feladat a fel­vásárlás megjavítása és a korrekt kereskedelmi kapcsolatok­ kiépítése. Gulyás Endre, a Veszprém-csatár­­hegyi Kertbarátkör elnöke az orszá­gos szövetség munkájáról adott tájé­koztatást, majd a csatárihegyi kör­ben szerzett tapasztalatokat adta közre. Többek között elmondta, hogy az eleinte 60—70 perces előadásokat most lerövidítik 30 percre, hogy a hallgatóknak módjuk legyen elmon­dani saját tapasztalataikat és kér­dést intézni az előadókhoz. Vitana­pokat, kertlátogatásokat és tanul­­mányutakat szerveznek. Az előadásokat rendkívül élénk és tanulságos vita követte, amelyben — többek közt — felszólalt Tóth Fe­renc, a fűzfői, Paksi József, a nyári­­,dr. Nagy László, a várpalotai kert­barátkör elnöke, dr. Bálint György, lapunk főszerkesztője, és Ambrosz Károly, a Híradó szerkesztője is. Előző számunkban a bor tisztítá­sának a derítéssel történő módjáról szóltunk. Most a másik régóta hasz­nálatos eljárást, a szűrést ismertet­jük. Ez főként a kisebb mértékben zavaros borok gyors megtisztításá­ra, vagy a derítés kiegészítésére al­kalmas. Gyakran szükség van a szű­résre akkor is, ha fuxos, pirkadt bo­rok kezelésére színtelenítő szenet használtunk, s a derítéssel nem tud­tunk a lebegő szénszemcséket jól el­távolítani. A szűrés előnye, hogy könnyen el­végezhető, s nem maradhat vissza idegen anyag a borban, italunk pe­dig állóképesebb és tetszetősebb megjelenésű lesz. Kismennyiségű bor esetén egészen egyszerű eljárásokat célszerű alkal­mazni, mert nincs értelme zsákszű­rőt vagy hengerszűrőt beszerezni. Ilyenkor úgy is kielégítő eredményt kapunk, ha üveg, műanyag vagy zo­máncozott tölcsérbe háztartási vat­tát avagy többszörösen összehajtoga­tott gézt helyezünk, s ezen öntjük át — lassan — a bort. (Előzőleg min­dig gondosan mossuk át meleg víz­ben a vattát vagy a gézt, szárítsuk meg és csak ezután használjuk fel nehogy idegen ízt, szagot kapjon a bor!) A zavarosító anyagok legna­gyobb része fennakad, megakad a vatta vagy a géz szálai, rétegei kö­zött, s­zórunk tetszetős, tükrös, fé­nyes lesz. A munkát addig ismétel­jük (altalaoain 7—1-szor), amíg a Dor eieg tiszta lesz. Felhasználhatunk mozsárban szét­tört faszenet is, amelyet előzőleg át­gőzöltünk vagy forró vízzel átmos­tunk, és megszárítottunk. Ezt több réteg gőz vagy vászon közé helyez­zük el, nehogy a kicsi széndarabkák bekerüljenek, bemosódjanak a borba. Nagyobb mennyiségű bor szűrésé­re a zsákszűrő vagy a hengerszűrő alkalmas. Zsákszűrő használatakor borászati szaküzletekben kapható azbesztet keverünk el alaposan, kisebb men­­­nyiségű borban, majd ezt a zsákszű­rőbe öntjük, és utána öntjük rá — lassan — a többi tisztításra váró bor­mennyiséget. Ekkor az azbesztnek azt a tulaj­donságát használjuk ki, hogy finom rétegben rátapaad a szűrőre, és fel­fogja az eltávolításra váró, zavaros­ságot okozó különböző anyagokat. Sohase feledkezzünk el arról, hogy az azbesztet felhasználás előtt ritka szövésű tiszta vászonba vagy több­rétegű gőzbe helyezve át kell mosni, különben a bor azbeszt ízt kaphat! Legmegbízhatóbb eredményt az azbeszt próbaszűrő és a hengerszűrő ad. (Ezeket is borászati szaküzletből vásárolhatjuk meg.) Az elsővel kö­rülbelül 3, az utóbbival 10—12 liter bor kezelhető egyszerre. A munka során a szűrő méretétől függően 0,5—5 liter borba bekeve­rünk 4—36 g azbesztet. A gondosan elkevert azbesztes bort óvatosan ad­dig töltögessük vissza a szűrőre, amíg az azbeszt mindenütt egyenle­tesen rátapad a felületre, és tiszta, fényes bor folyik ki a szűrő nyitott csapján. A szűrést addig folytatjuk, amíg a szűrőréteg nem telítődik a zavaro­sító részecskékkel. Ezt abból állapít­hatjuk meg, hogy a bor egy idő múl­va egyre lassabban folyik át. Ekkor a szűrőről lemossuk a már használ­hatatlan azbesztet, és új szűrőréteget képezünk. Először mindig kisebb mennyiségű azbesztet tegyünk a borba, s ha nem tisztul kellően, ak­kor még ad­junk hozzá. Ez azért fontos, mert ha túl sokat keverünk bele, a bor csak nagyon lassan szűrődik. A szűrés befejezése után a bort hektoliterenként egy tabletta bor­kénnel (káliummetabiszulfittal) ké­­pezzük. Sz. F. BORTISZTÍTÁS - SZŰRÉSSEL 10

Next