Kertészet és Szőlészet, 1976 (25. évfolyam, 1-26. szám)

1976-04-01 / 14. szám

PALÁNTÁZZUNK­­ PARADICSOMOT A házikertből július közepétől október­égéig el tudjuk látni a családot friss pa­­adicsommal. A 4—6 tagú család évi szük­­égletét 100—130 kg paradicsom fedezi, és­­ az ajánlott fajtákkal 40 mm-en megter­­melhető. 2—3 fajtával a változatos fo­­g­yasztási igényeket is kielégíthetjük. Frissfogy­asztásúak: A Kecskeméti export középkorai érésű. A legszebb bogyójú fajta. Tetszetős bogyói kemények, jól szállíthatók és szeletelhetők. A Kecskeméti 3 (Fi hibrid) színe szép, íze kellemes. Korai, a legbővebben termő hibridparadicsomunk. Karózva, de anélkül is termeszthető, szabadföldön és fólia alatt egyaránt. A Kecskeméti törpe az egyik legkoráb­ban érő alacsony növésű fajta, sűrűn ül­tethető, karózás nélkül is termeszthető. A Kecskeméti merevszárú egy-két nap­pal későbbi, mint a Kecskeméti törpe, de termőképessége és termésbiztonsága va­lamivel jobb. Szabadföldi és fóliaalatti termesztésre egyaránt ajánlható. Befőzésre valók: A Kecskeméti 700 legnagyobb értéke, hogy korán és zömében egyszerre érik. Bogyói éretten puhák, repedésre hajlamo­sak. A Kecskeméti determinált San Marzano hosszúkás bogyóit szívesen fogyasztják. Tenyészideje középhosszú, termőképessége a legjobbak közé tartozik. A Kecskeméti konzerv kiváló ízű, kö­zépkorai érésű. Tetszetős, egészséges bo­gyói repedésre és napégésre nem hajla­mosak. A Kecskeméti jubileum a középhosszú tenyészidejűek közül a legjobb termőké­pességű. Csemegeparadicsomként fogyaszt­ható. Talaj előkészítr^ Burgonya, paprika után lehetőleg ne tegyük, mert ezek közeli rokonai, és ká­­rosítóik a paradicsomot is veszélyeztetik. Az őszi mélyásás vagy­­ szántás a jó ter­més elengedhetetlen feltétele. Tavasszal, közvetlenül ültetés előtt lazítsuk fel a ta­lajt, ezzel a fölmelegedést segítjük, ami a paradicsom esetében is fontos. Legjobban az istállótrágyát hálálja meg. Ennek hiányában azonban komposztot, fekált és műtrágyát is kiszórhatunk. Ha nincs az egész területre elég trágya, akkor fészektrágyázzunk. Ebben az esetben 2— 3 marék istálló- vagy komposzttrágyát ad­junk tövenként. A talaj erőállapotától függően 100 mm^-enként a következő ada­golás javasolható: 200—400 kg szerves trá­gya (ősszel), 3—4 kg 40%-os kálium (ős­­szel), 4—6 kg szuperfoszfát (ősszel), 2—3 kg nitrogén (tavasszal). A káliumot és a foszfort tavasszal is adhatjuk, a nitro­gént csak tavasszal. Ültetés után egy hó­nappal kisadagú nitrogén-fejtrágyát adha­tunk, mennyisége ne haladja túl az egy kg-ot 100 m­­^-enként. Kapálással dolgoz­zuk a talajba. Palántát csak megbízható helyről vásá­roljunk! Edzetteknek, egészségeseknek kell lenniük. A megnyúlt, elöregedett s a nem kellően edzett palántáktól nem várható jó termés. A 6—8 hetes palánták a legjobb­. A paradicsom korai (április végi) ültetés esetén a májusi fagyokig jól gyökeresedik és elviseli a hideget. A korán ültetett pa­lánták takarással kellően védhetők. A nagyon alacsony növésű, determinált fajtákat sűrűn, 40X30, a féldeterminált faj­tákat (a közepes növekedésűeket) 60X40, a magas fajtákat pedig 60X60, esetleg 70X60 cm-es tenyészterületre ültessük. A ma­gas növésű fajtákat érdemes karóznunk. Bevált a gúlás művelés is, ugyanarra a karóra négy növényt köthetünk. A karókat ültetés előtt üssük a földbe. A növények tövétől a karó tetejéig húzzunk zsineget, s ehhez kötözzük őket. A megnyúlt palántá­kat mélyen vagy elfektetve is ültethetjük. A paradicsom a szár bármelyik részén ké­pez gyökeret. Ültetés után öntözzük be a palántákat. A gyomok ellen szükség szerint kapáljuk, ezzel a talaj nedvesség-készletét is óvjuk. A paradicsom nem kíván sok vizet, de ön­tözve többet terem. Fontos a palántázás utáni és a virágzás, illetve a bogyófejlődés idején adott víz. Az alacsony fajták — főként a merevszá­­rúak — karózás és metszés nélkül termeszt­hetők. A folytonos növekedésűeket karóz­zuk, és egy- vagy kétszálasra neveljük. Ha karózunk, akkor metszeni és kötözni is szükséges. Metszéssel egy- vagy kétszálas­ra neveljük a paradicsomot, így korábban érik, nagyobb lesz a bogyók súlya, és egész­ségesebb az állomány. Az oldalhajtásokat csípjük le kéthetenként. A főhajtást is csípjük vissza az 5—6. fürt felett, ezzel gyorsíthatjuk az utolsó fürtök érését. Győri Lajosné (OMFI) / NYÁRÁDI LEHETŐSÉGEK Mintegy két év­tizede került Somogyból Nyárádra Paksi József villanyszerelő. Gyermekkorától szeretett a kertben ügy­ködni, és szabad idejét később is mindig szívesen töltötte a zöldségek és virágok körében. Ha tehette, szakkönyveket is for­gatott. Tíz éve kezdte a fólia alatti hajta­tást. Előbb csak ismerősöknek, majd látva hasznosságát, eladásra is termelt. Társak is akadtak, előbb falubeliek, később a szomszéd községből is­ összeültek, megbe­szélték eredményeiket, és tervezgetni kezd­tek. Megalakították a Kertbarátok Körét. A faj és a fajita kérdésében közösen dön­töttek, s megegyeztek a pápai ÁFÉSZ-szel, hogy egyöntetű árut szállítanak. Közösen nevelték a kiültetendő palántá­kat is, majd áttértek a tápkockás palánta­nevelésre. A fölösleget értékesítették. Fő­ként fűtés nélkül hajtattak, noha többük­nek van már fűthe­tő háza is. A palánta­nevelést Paksi József vette kézbe, miután fűthető üvegházat készített. Ott neveli táp­kockában a saláta-, paprika-, paradicsom-, uborkapalánk­ákat. Fóliasátraiban — mint­egy 500 m“-en — pedig retket, salátát, pap­rikát, paradicsomot és néhány éve szamó­cát hajtat. A retek vetésének könnyítésére pneu­matikus gépet szerkesztett, amelyet egy- és több soros vetésre is lehet állítani. Egy­öntetű kelés és növekedés s több nappal a korábbi terményszedés az egyenletes ve­tés hatása. Retekből legkorábbi a korai piros, ezt követi a Cherry belle és a piros Vajretek. Salátából a Soroksári hajtatót és a Venturát termelik. Az utóbbi nagyobb fejű, mégis e vidéken a Soroksárit kedve­lik. Paprikából a Soroksárit, a Keszthelyi fehéret, és a Javított Ceceit hajtatják. A csípősekből a Hatvani és a Kovácsházi kedvelt. Paradicsomból a K 3, uborkából a Budai félhosszú Fi vált be. Újabban fel­futtatva is nevelik az uborkát. A tagság egy része málhát, feketeribisz­két és sz­imócát is termel. Télen előadás­­sorozatokat hallgattak. Szlovákiában jártak az ottani zöldséghajtatás tanulmányozásá­ra. Idén a Kertészeti Egyetem soroksári hajtatótelepére szerveznek tanulmányi ki­rándulást. Az elért eredmények ígéretesek. A szer­vezett árutermelés alapvető feltételeit Pak­si József a központosított palántanevelés­sel megteremtette. A zöldségtermelési ked­vet most az növelhetné jelentősen, ha a — még nem zökkenőmentes — áruátvéte­len is sikerülne javítani. A felvásárló szer­vek ebben az ügyben még sokat tehetnek, a nyárádi lehetőségek jobb kiaknázása ér­dekében is! Gulyás Endre

Next