Kertészet és Szőlészet, 1988 (37. évfolyam, 1-26. szám)

1988-02-11 / 6. szám

6. hét Február 11-től 17-ig. Idejében szólunk fz.?. Ai.v­ .' k---­A KORAI KÁPOSZTAFÉLÉK ' vetése időszerű. Olyan kertekben,­­ ahol gyorsan melegedő talajok vannak, vagy a déli kitettség miatt korábban indul a vegetá­ció, érdemes termesztésükkel foglalkozni. Tekintettel arra, hogy a tavasszal a téli csapadékból ele­gendő nedvesség marad vissza a­­ talajban, még öntözetlen viszo­nyok közepette is igen jó ered­ményt érhetünk el. A primőrnek számító káposztaféléket, a rövid tenyészidejű kelkáposzta, fe­jeskáposzta, karalábé és karfiol palán­táit március végén lehet kiültetni a szabadba. Ha tápkockás palántákat akarunk nevelni, vagyis a növényeket áttűzdeljük, már­ január végén, ha csak szálas palántákat ültetünk ki, akkor feb­ruár közepén vessük a ma­got. A cserepes és tápkockás palánta­nevelés mindig költségesebb, de nagy előnyük, hogy a kiültetés után rög­tön gyors fejlődésnek indulnak a nö­vények és 10—14 nappal korábban hoznak termést. Március végénél ko­rábban nem érdemes kiültetni a pa­lántákat, mert az alacsony hőmérsék­let hatására farovizálódnak és termés­képzés nélkül magszárat fejlesztenek. Egyébként ilyen szempontból nem az egy-két fagyos éjszaka jelent veszélyt, a a mínusz 1, mínusz 2 fokos hideget káposztafélék minden károsodás nélkül elviselik. A magszárképződést a tartósan hűvös, 7—8 fok alatti hő­mérséklet váltja ki. A palántanevelés időtartama 5—7 hét, tűzdeléssel 8—9 hét. A korai ter­mesztéshez a magvetést csak fűtött körülmények között érdemes végezni, ahol az éjszakai hőmérséklet 5—10, a nappali lehetőleg 10—15 fok között van. Tűzdelés esetén négyzetméterenként 3 000 növénynek megfelelő magmen­­­nyiséget, 15—16 g-ot, tűzdelés nélküli szálas palántaneveléshez 5 g-ot ves­sünk el abban az esetben, ha a vető­mag csirázóképessége kifogástalan. A rövid tenyészidejű, korai kiülte­­tésű fajtáknak a következő a tenyész­­terület-igényük. Fejeskáposzta: 30X40 cm, 8,3 db/négyzetméter; kelkáposzta: 30X30 vagy 30X50 cm 9,5—11,1 db/négyzetméter; karalábé: 25X25 cm 16 db/négyzetméter; karfiol: 30X30 vagy 40X30 cm 8,3—9,5 db/négyzet­méter. A GYÜMÖLCSÖSÖK rügyfaka­­dás előtti műtrágyázását tervez­zük meg, a szükséges trágyákat szerezzük be. Szakkönyvekből gondosan tanulmányozzuk át, hogy melyek a klórérzékeny fa­jok, és ezekhez (például a bogyó­sokhoz) csak kénsavas káliumot használjunk. Savanyú talajon a a nitrogén tartalmú trágyák közül Mészammon salétromot, lúgos talajon pedig az Ammónium-nit­­rátot alkalmazzuk. A kezdő kertészkedők a gyümölcs­­féléket aszerint is rangsorolják, hogy melyiket kell metszeni és melyiket nem. Hogy az őszibarackot, az almát, körtét metszeni kell, az szinte min­denkinek természetes, nem így pél­dául a meggy esetében, a szilváról nem is szólva. Valóban a metszés hiá­nya a szilvánál nem o­koz olyan nyil­vánvaló leromlást, mint a meggynél, de ez nem jelenti azt, hogy a szilva időnkénti ritkításáról lemondhatnánk. A kertekben gyakran láthatók olyan meggyfák, amelyeken sok a felkopa­szodott, letermett vessző és kicsi az éve­s növekedés. A Pándy meggy külö­­sen hajlamos a felkopaszodásra. A hosszú (60—80 cm-es), rügy nélküli, lecsüngő részek tömegesen találhatók a koronában, amelyeket népiesen os­tornyeleknek is neveznek. Ezeket a közelükben levő, termőrügyeket hor­dozó oldalvesszőkre kell visszametsze­ni, egybekapcsolva a sűrűsítő oldal­ágak ritkításával. Rendszeres ritkító metszéssel a korona elsűrűsödését megakadályozhatjuk és jelentősen mérsékelhetjük a felkopaszodást is. Házikerti méretben néhány helyen gyakorolják az őszibarackhoz hasonló ugarolást, a termőfelület folyamatos felújítása, egyensúlyban tartása cél­jából. Mások szüret után végeznek ritkító zöldmetszést, és minden évben gazdag, méretes termést szüretelnek. A meggyfajták felkapaszkodási hajla­ma eltérő, s ez a metszés gyakorisá­gához ad támpontot. A gyenge növe­kedésű fajtákat minden évben metsze­ni kell. A Cigány-meggyek sűrű koro­nát fejlesztenek, ezért szintén gyako­ribb metszést kívánnak. Célszerű a második ágcsoport felett a sudarat (tengelyt) eltávolítani, amely a meg­­világítottság, a növényvédelem és a szedés szempontjából is előnyös­ metszéssel nem oldhatunk meg min­­­dent. Szükség van trágyázásra, öntö­zésre is, mert gyenge kondíció esetén a vesszők oldalrügyeiből aligha fej­lődnek termőnyársak. A BOROSPINCÉBEN rendszere­sen ellenőrizzük borainkat. Ha a derítés után sem volna elég tisz­ta a fehér- vagy vörösborunk,­­ szűréssel kezelhetjük. A bor tisztaságának megőrzése és a mű­velet megkönnyítése érdekében a szűrés előtt mindig végezzük el a derítést. A derítés nélkül szűrt borok ugyanis általában napokon belül „visszatérnek”. Nagyon egyszerűen úgy készíthe­tünk szűrőt, hogy egy négyszögletes lenvászon szövetet négy sarkánál fog­va, például zsine­ggel felerősítünk egy megfordított konyhai ülőke négy lá­bára. A nagyobb, 15—20 literes szűrő­zsákot ajánlatos egy-egy méter magas, három lábú vasállványra függeszteni. Az új szűrőszövetet használat előtt feltétlenül főzzük ki, mert kellemet­len ízt vehet át a bor. A főzés után még szódás vízben is áztassuk, majd alaposan öblítsük ki, hogy teljesen tiszta és szagmentes legyen. Legjobb teljesen új vásznait vásárolni erre a célra. A derített tisztaságú bor szűrésekor a szűrőszövet likacsainak csökkentésé­re borászati szűrőazbesztet, úgyneve­zett azbeszt pelyhet célszerű használ­nunk. Ebből a szűrőfelület minden négyzetdeciméterére 0,2—0,6 grammot vegyünk. A szűrőszövet egy bizonyos mennyi­ségű bor átszűrése után eltömődik, s a bor már alig folyik át rajta.­­ Ilyen­kor azonnal ürítsük ki a zsákot, víz­zel alaposan mossuk ki, majd újra öntsünk rá borban elkevert azbesztet. A szűrés befejezése után a zacskót nagyon gondosan és alaposan mossuk ki, szárítsuk meg és tiszta, száraz he­lyen tároljuk. A fehér- és vörösborok­hoz ajánlatos külön zacskót vagy zsákot használni. A szűrés kezdetén elő­ször kevés kezelésre szánt bort öntünk szűrőre, majd gyorsan a öntsük rá az azbesztes italt 10

Next