Kertészet és Szőlészet, 2004 (53. évfolyam, 1-26. szám)
2004-03-04 / 10. szám
VIDÉKFEJLESZTÉS Borturizmus a Móri Borvidéken mókát gyarapíthatják. Ilyenek például az uszoda, lovarda, horgásztó. A Móri Borvidéken a borút kialakításában két szervezet, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend és a Móri Ezerjó Borút Egyesület is részt vesz. A Brindisi Szent Lőrinc Borrend alapvető célja, hogy fejlessze és megerősítse a tájegység szőlő- és bortermelési és ahhoz kapcsolódó történeti-kulturális hagyományait, értékeit, a borkultúrával kapcsolatos tevékenységek szakszerű végzésére ösztönözze az embereket. Közös rendezvényekkel igyekszik gazdagítani, alakítani az emberi kapcsolatokat. A helyi borkészítés, borkezelés, borfogyasztás a hagyományok őrzésével a magyar nemzeti jelleget, az öntudatot és büszkeséget erősíti. Fontos a kapcsolat más borrendekkel és gasztronómiai vagy borászati egyesületekkel. A borrend részt vesz a Szent György-napi rendezvényeken, borversenyeken, borrendi avatásokon, a Móri Bornapok társrendezője, folyamatosan tartja a kapcsolatot a környező borrendekkel. A Móri Ezerjó Borút Egyesület 2002 áprilisában alakult 21 taggal, többségben borturizmussal már évek óta foglalkozó borászok, szállásadók, éttermek és más szolgáltatók (például: lovas turizmussal foglalkozók) részvételével. Az egyesület célja a Móri Történelmi Borvidék kulturális örökségének és a magyar Móri Ezerjó kultúrájának megóvása. Ehhez létrehozták a Móri Ezerjó Borutat, segítik a borvidék sajátos arculatának és egységes tájegységi képének kialakítását, a 2000 éves borkultúrában rejlő fejlesztési lehetőségek kibontakoztatását. Feladatuk a minőségi bortermelés előmozdítása, a borturizmus, a falusi turizmus fejlesztése, a Móri Borvidék szőlőültetvényeinek, ökológiai arculatának megóvása, a helyi minőségi borok piacának növelése, a művészeti, kulturális, műemlék és népi építészeti értékek védelme. A móri Ezerjó Borút jelenleg három települést érint. A pincék nagy része (11) Móron található, ezeken kívül 1 l csókakői, illetve csákberényi pincét is felkereshetnek az érdeklődők. Kialakításra vár még a tájékoztató rendszer, ami felkeltené az érdeklődést, a borvidékre vonzaná a látogatókat, valamint segítené az eligazodást a térségben. Borútjelző, illetve útbaigazító táblák kihelyezése, reklámanyagok, ismertetők készítése, kapcsolatfelvétel a Tourinform Irodákkal a további feladat. Ezer nyitott pince Toscanában Olaszországban 1993-ban a Borturizmus Fejlesztéséért Mozgalom elindította a Cantine Aperte (Nyitott Borospincék) Programot. Az első évben 100 toscanai gazda nyitotta meg picéjét a nagyközönség előtt, 1998-ban már csaknem 1000 borászatba térhettek be a látogatók, napjainkra pedig a világ egyik legnagyobb borfesztiváljává nőtte ki magát. A Nyitott Pincék Napján a szőlőbirtokok tulajdonosai személyes találkozások révén a erősítik a fogyasztók bizalmát, illetve új fogyasztói rétegeket nyernek meg. A mozgalom előző elnöke, Donatella Cinelli Colombini a borturizmus kedvező fogadtatását abban látja, hogy a bor- és élelmiszergazdaságban a termékkóstolás minden más reklámnál hatásosabb. A bor és a turizmus összekapcsolása olyan eszköz az olasz bor hírnevének növelésében és terjesztésében, amely a vidék gazdasági fejlődésében is jelentős. Portugáliában a turizmusnak a vidéki térségek újjáélesztésében szánnak jelentős szerepet. Az észak-portugáliai Alto Minho régió több regionális vidékfejlesztésben jutott jelentős állami támogatáshoz, amit a turizmus, a borturizmus fejlesztésére és népszerűsítésére használ. A borturizmus célcsoportjának azokat a hazai és külföldi turistákat tekintik, akik azért érkeznek, hogy a régió kulturális örökségét megtekintsék, és nem feltétlenül a bor iránti lelkesedés ösztönzi őket. A borturizmussal kapcsolatos fejlesztési tervek között szerepel a borutak számának és színvonalának növelése, és a régió gasztronómiai értékeiről szóló kiadvány elkészítése. Farkas Ilona 10 KERTÉSZET ÉS SZŐLÉSZET 2004/10 ■ SZŐLŐTERMESZTÉS Melegben máskép Az FVM szőlészeti és Borászati kutatóintézetében Pécsen minden évben megismertetik a körzet szőlőtermesztőit a legújabb kutatási eredményekkel. A szokásos metszési bemutatón és évjáratértékelésen ezúttal az éghajlatváltozás következményeiről, az alkalmazkodás lehetőségeiről esett szó. Szélsőséges időjárású év volt a tavalyi, az utóbbi évszázad harmadik legforróbb éve, mondta az évjárat értékelésekor dr. Kozma Pál igazgató. 2002 végén nagyon hideg volt, a mélyebb fekvésű (100-150 méter magasan elterülő) ültetvényekben a fagyérzékeny fajtákon, sőt a közepesen érzékenyeken is (Sauvignon blanc, Olasz rizling, Zenit) 70- 80%-os főrügykárt mértek. Még a Rajnai rizling tőrügyeinek a negyede is károsodott. Gyors fejlődés, korai szüret A fokozatos tavaszi fölmelegedést április elején újra hideghullám váltotta föl, majd április 10-től meleg időszak, gyors növényfejlődés következett. Május végére a fajták 90%-a elvirágzott annak ellenére, hogy a fakadás még két hetet késett a megszokotthoz képest. Július 6-án már zsendültek a korai fajták, a késői érésűek két héttel később követték őket. Az egész tenyészidőszak rendkívül száraz és meleg volt, már márciusban sem hullott elég csapadék. Fakadástól szüretig 250 mm-rel volt kevesebb a csapadék, mint a megszokott. Szabadföldi mérésekkel megállapították, hogy májusban már vízhiánnyal küszködött a szőlő. Az első kiadósabb eső a tenyészidő végén, októberben érkezett. A talaj vízkészletei kimerültek. Az év átlaghőmérsékletei 2000-ben és 2(X)2-ben is magasabbak voltak, mint tavaly, de 2003-ban sütött a legtöbbet a nap és a nyári hónapok különösen forróak voltak. Június és augusztus átlaghőmérséklete 5, júliusé 2,5 C-fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A napsütéses órák száma egy átlagos július összes napfényösszegével múlta felül a megszokott értéket. Augusztusban gyorsan értek a szőlőfajták, Pécsett szeptember 19- re befejeződött a szüret, ami október első harmadára szokott esni. A gyors érés miatt jól kellett időzíteni a szüretet, nehogy elégjenek a savak. Irányított erjesztéssel jó fehérborok készülhettek tavaly, a vörösborok minősége pedig kiváló lesz. Az idén mért rügytermékenység kissé rosszabb, mint a tavalyi értékek, de a különbség nem lényeges. Érdekes ellentmondás, hogy a sok napsütés ellenére romlott a rügyek termékenysége. Ez alighanem a szárazság okozta tápanyagfelvételi zavarokra vezethető vissza. Alapvető a termésbiztonság Dr. Diófási Lajos a termőhely, a művelés- és metszésmódok minőségre gyakorolt hatását elemezte. A pécsi metszési bemutató mindig sok látogatót vonz