Kertészet és Szőlészet, 2016 (65. évfolyam, 27-52. szám)

2016-10-19 / 42. szám

Kertészet­et" www.kerteszetesszoleszet.hu Alapítva: 1951. Kertészeti hetilap 65. évfolyam, 42. szám 2016. október 19. BIZA KLÁRA főszerkesztő ROVATSZERKESZTŐK: Algeier Wendy (dísznövény) Horváth Csilla (gyümölcs, szőlő, bor) Rimóczi Irén (zöldség) TERVEZŐSZERKESZTŐ: Végh György MUNKATÁRS: Tömpe Anna TITKÁRSÁG: Kiss Jánosné SZERKESZTŐSÉG ÉS KIADÓ: 1141 Budapest, Mirtusz u. 2. Postacím: 1591 Budapest, Pf. 294 Telefon: 273-2290 Tel./fax: 273-2285 titkarsag@kerteszetesszoleszet.hu wwAw.magyarmezogazdasag.hu KIADJA a Magyar Mezőgazdaság Kft. Felelős kiadó: SÁRI ENIKŐ ügyvezető igazgató HÁJOS LÁSZLÓ ügyvezető igazgató LAPTERJESZTÉS, PÉNZÜGY: Laaó Angéla, Hajcser Anna, Szabó Ildikó MARKETING: Horváth Roland vezető MUNKATÁRSAK: Kovács Réka, Justin Sára Bárdos László tervezőgrafikus ÜGYFÉLSZOLGÁLAT: Husztiné Csekő Emma, Petróné Márton Gyöngyi Tel.: 470-0411, fax: 470-0410 HIRDETÉSFELVÉTEL: Borsi Nóra (Tel.­­:30-30-982-6369) valamint a szerkesztőségben Kiss Jánosné (273-2285, 273-2290, titkarsag@kerteszetesszoleszet.hu) Minden jog fenntartva! A lapból értesüléseket átvenni csak a Kertészet és Szőlészetre való hivatkozással lehet. A hirdetések és egyéb reklámkiadványok tartalmáért a kiadó felelősséget nem vállal TERJESZTÉS: Előfizetésben terjeszti a Magyar Posta Zrt. Postacím: 1900 Budapest. Előfizethető az ország bármely postáján, a hírlapot kézbesítőknél, www.posta.hu WEBSHOP-ban (https://eshop.posta.hu/storefront/), e-mailen a hirlapelofizetes@posta.hu amen, telefonon a 06-1 -767-8262 számon, levélben a Magyar Posta Zrt. 1900 Budapest címen. Külföldre és külföldön előfizethető a Magyar Posta Zrt.-nél: www.posta.hu WEBSHOP-ban (https://eshop-posta.hu/ storefront/), 1900 Budapest, 06-1-767- 8262, hirlapelofizetes@posta.hu Belföldi előfizetési díj egy évre: 21 420 Ft, fél évre: 10 710 Ft Árusításos úton terjeszti a Lapker Zrt., a Magyar Posta Zrt., valamint az alternatív terjesztők. NYOMDA: Oláh Nyomdaipari Kft. 1211 Budapest, Központi út 69-71. (Csepel Művek) Felelős vezető: OLÁH MIKLÓS vezérigazgató Telefon: 278-5000,420-8654 Fax: 278-5008 HU ISSN 0023-0677 www.m .hu Szerkesztő: Pap Edina, Próger Ádám Hírek A mezőgazdaság fontos pillére Magyarország Kormányának alapvető célkitűzése, hogy­ a ma­gyarlakta tájak, falvak és kis­térségek versenyképessé válja­nak, a vidék a nemzet motorja legyen - jelentette ki Tóth Ka­talin nemzetközi kapcsolato­kért felelős helyettes államtit­kár Zentán, a zentai kertész­mérnökképzés 20 éves és a Kertészek Egyesülete 15 éves fennállásának alkalmából szer­vezett központi ünnepségen. A helyettes államtitkár ki­emelte, hogy a magyar mező­­gazdaság még sok tartalékkal bír, adottságainak még megfe­lelőbb kihasználásával szere­pe tovább nőhet az EU mező­­gazdaságában a következő években. Az egészséges élet­módra való törekvés, a termé­szetes és minőségi alapanya­gok iránti kereslet, valamint az élhető, egészséges, zöld kör­nyezet iránti növekvő igény nagyban hozzájárul a kertésze­ti ágazat jövőbeni sikereihez. A gabona és húságazat mellett a kertészeti ágazat képezi a magyar mezőgazdaság harma­dik pillérét. Az elmúlt húsz év­ben az ágazat nem tudta azt a lendületes fejlődést produkál­ni, amit az adottságai lehető­vé tennének. Ennek hátteré­ben az elhanyagolt kutatás-fej­lesztési programok, a nem megfelelő szakképzés, a ter­mőhelyi és célirányos fejlesz­tések elmaradásai álltak. Tóth Katalin hangsúlyozta, hogy a Földművelésügyi Mi­nisztérium szakpolitikai prog­ramot dolgozott ki a zöldség­gyümölcs ágazat helyzetének fejlesztésére. Ennek célja, hogy a zöldség-gyümölcs szektor olyan versenyképes, erős ter­melői összefogásban működő ágazattá fejlődjön, amely ké­pes a hazai és külföldi piacok minőségi termékekkel való el­látására. (FM) A tervek szerint halad a szőlőszüret A területek mintegy kéthar­madán már befejeződött a szőlőszüret - közölte a föld­művelésügyi miniszter a Bor­­sod-Abaúj-Zemplén megyei Rátkán. Fazekas Sándor az An­gyal Borászat és Szőlőbirto­kon tett látogatása során el­mondta, hogy a tervek szerint haladnak a munkák, a többi borvidékh­ez képest Tokaj-Hegy­­alján azonban némileg ké­sőbb kezdték meg a szüretet. Az aszú szempontjából re­­mélhetőleg kiváló év lesz a 2016-os, ehhez kedvező volt az időjárás a tokaji borvidé­ken. Az idei aszúkiválóságok kiválasztása folyamatban van, beérkeztek a tételek, és remél­hetőleg még az idén megje­­lenh­et a nemzeti borváloga­tottat bemutató könyv is, kö­zölte a miniszter. Az elmúlt években külön­böző pályázati támogatások­ból több borászati és szőlészeti fejlesztés valósult meg Tokaj- Hegyalján, bővült a feldolgozó­kapacitás, és újabb pincésze­tek létesültek. A fejlesztések eredményeként a szőlőfeldol­gozás, a borkészítés és a ven­déglátás világszintű Tokajban és a környező településeken, ezek a beruházások elenged­hetetlenek ahhoz, hogy Tokaj megtartsa előkelő helyét a vi­lág borkínálatában. (MTI) Nőhet a német export Idén a Németországba irányu­ló magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari export meg­haladhatja a tavalyi rekord­szintet - közölte a földműve­lésügyi miniszter Budapesten, nemzetközi sajtótájékoztatón. Fazekas Sándor elmondta: ta­valy a Németországba irányu­ló magyar agrár- és élelmiszer­­ipari kivitel értéke elérte az 1,222 milliárd eurót, ami re­kordnak számít, és mintegy 8 százalékkal volt magasabb az előző évinél. 2016 első négy hónapjá­ban folytatódott a lendületes növekedés, ami alapján az idén várhatóan eléri az 1,3 milliárd eurót a németországi export­­bevétel. Ehhez azonban több árut kell értékesíteni a tavalyi­nál, mert az árak nyomottak - jegyezte meg a miniszter. Magyarországnak a politikai mellett a kereskedelmi kap­csolatai is gyümölcsözők Né­metországgal. Nagy megtisztel­tetés, hogy 2017 januárjában hazánk díszvendége lesz a ber­lini Nemzetközi Zöld Hétnek. A kiállítás Európa legnagyobb - és a világ egyik legjelentő­sebb - mezőgazdasági és élel­miszeripari vására, mintegy 400 ezer látogatónak mutat­hatók be a magyar élelmiszer­­ipar kiválóságai. Lipcsey György, az Agrár­­marketing Centrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója el­mondta, hogy egy­ teljes pavi­lont, mintegy 1600 négyzet­­métert kapnak a magyar cé­gek a berlini bemutatkozásra. A magyar kiállítás megrende­zésére 560 millió forintot for­dítanak. Hazánk legfontosabb ex­portcikkei a baromfihús, a fel­dolgozott és feldolgozatlan zöldségtermékek - paprika, sár­gabarack, görögdinnye, meggy, különböző konzervipari ter­mékek -, a közismert magyar kolbászok és szalámifélék, vagy például a GMO-mentes magyar méz. Emellett, bármi­lyen hihetetlen, sört is expor­tál Magyarország Németor­szágba, például a kézműves (craft-beer) típusokból. Né­metországban egyre népszerűb­bek a magyar borok. A német szakemberek is úgy látják, hogy ebben az ágazatban ment vég­be a legnagy­obb fejlődés Ma­gyarországon. (FM) I Kertészet és Szőlészet • 42. szám , 201­6. október 1­9.

Next